Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ROG Strix X399-E Gaming

11.10.2017 13:20 | 1 Hardver
Test: ASUS ROG Strix X399-E Gaming

ASUS je uporedo sa izlaskom najnovijeg aduta AMD-a u klasi najbržih PC platformi predstavio par ploča među kojima je i današnji ASUS ROG STRIX X399-E GAMING test primerak. Inače ovaj model je toliko "svež" da ga slobodno možemo nazvati ekskluzivom obzirom da je dostupan tek na pojedinim evropsklim tržištima. Naziv ploče sugeriše da je ASUS pokušao da pogodi idealni balans između ultimativnih mogućnosti, cene i vrhunskih performansi.

ASUS ROG Strix X399-E Gaming

Bazu dobrog računara čini kvalitetna matična ploča sa dobro izbalansiranim spiskom funkcionalnosti koje omogućavaju pravilan rad osnovnih komponenti i povezivanje sa periferinim uređajima. Ovaj zahtev posebno dolazi do izražaja u klasi PC desktop računara visokih performansi. Moćni, višejezgarni procesorski čipovi zahtevaju ultimativnu infrastrukturu u smislu brze dopreme podataka, munjevite razmene sa RAM sistemskom memorijom i  mali odziv prilikom skladištenja podataka na novu generaciju fleš SSD diskova.
 
ASUSX399ESTRIXROG1mala.jpg
U tom pogledu veliki izazov je napraviti odgovarajuću ploču za najnoviju AMD Threadripper seriju procesora. ASUS je uporedo sa izlaskom najnovijeg aduta AMD-a u klasi najbržih PC platformi predstavio par ploča među kojima je i današnji  ASUS ROG STRIX X399-E GAMING test primerak. Inače ovaj model je toliko "svež" da ga slobodno možemo nazvati ekskluzivom obzirom da je dostupan tek na pojedinim evropsklim tržištima. 
 
Naziv ploče sugeriše da je ASUS pokušao da pogodi idealni balans između ultimativnih mogućnosti, cene i vrhunskih performansi. Kada je u pitanju najbrža kategorija PC računara, obično se ne pita za cenu jer su performanse u prvom, a sve ostalo u drugom planu. Ipak, postoji veliki broj tržišta i kupaca koji se ne ponašaju po opšte prihvaćenom šablonu premijum kategorije već itekako brinu o troškovima. Sa cenom od 400€, ASUS ROG STRIX X399-E GAMING je 150€ jeftinija i za mnoge optimalnije rešenje od ultimativnog Asus ROG Zenith Extreme modela.
 
ASUSX399ESTRIXROG111mala.jpg
 
Iako se krije iz ROG GAMING naziva dotični STRIX X399-E prevashodno želi da izazove asocijaciju na brzinu i bolju opremljenost ploče mnogobrojno aktuelnim standardima brze komunikacije sa periferijama. Nagoveštaj da se radi o proizvodima iz premijm ponude daje  puni ATX  format izrade koji nudi dosta fizički raspoloživog prostora za ugradnju mnogobrojnih opcija kao i velikog TR4 procesorskog ležišta.
 
Pakovanje je bogato i prilično veliko što se i očekuje od ovako skupog proizvoda. Dizajn je vrlo atraktivan što treba da asocira u pravcu brzine i naprednih tehničkih mogućnosti jedne vrhunske Threadripper matične ploče. Sličan koncept smo videli i na nedavno testiranom modelu namenjenom Intel Core-X seriji procesora koji praktično pripadaju istoj klasi kao i današnji X399 bazirani STRIX model. Zapravo to je svojevrsni odgovor AMD-a na Intelovu LGA 2066 procesorsku platformu. Zbog toga je i oprema ploče slična te obuhvata spisak na kome se nalazi: "Q-Shiled" štitnik, vertiklani adapter za montiranje M.2 SSD diska, četiri SATA 3 kabla za povezivanje diskova, DVD sa drjaverima, nekoliko vezica za sređivanje kablova u kućištu, SLI konektor, oznake i nalepnice sa ROG simbolikom, pakovanje dodatnih toplotnih senzora i produžetak kabla sa konektorom za povezivanje LED RGB osvetljenja.  

Vlada011 Neregistrovan korisnik
Dobra je ploca ali ja bi dao dupe za Rampage 6 Apex.
To mi je omiljena ploca sada. Nekako mi Intel sigurica, otkud znam.

Test: Asus RoG Strix Z370-F Gaming

Test: Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 (video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209