Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ROG Strix SCAR II GL504G (Video)

13.08.2018 14:35 | 4 Mobile
Test: ASUS ROG Strix SCAR II GL504G (Video)

ASUS je ne samo prepoznatljivo ime u svetu gejming laptopova - ASUS je lider na tom polju. Iako puno kompanija ulaže u gejming svet, pa samim tim i u hardver i u uređaje, ipak je ASUS taj koji se čeka da donese nešto posebno. Pred sobom imamo zaista veoma poseban uređaj - naizgled pomalo rogobatnog imena ROG Strix SCAR II GL504G. Najlakše ćete ga shvatiti ovako - fantastičan gejming laptop...

Filip Majkić

Gejming hardvera, stiče se utisak, nikada nije bilo više. I što je podjednako važno, nikada se nije više kompanija nadmetalo na tom polju, utrkivalo ko će da plasira svoj proizvod i slično. Tako je i u sferi laptopova, gde je konkurencija jednostavno bespoštedna. Sve više kompanija ulaže sve više u ovu kategoriju, te su samim tim nastali veliki izazovi za lidere na ovom tržištu. ASUS je svakako jedan od lidera, ako ne i prvi, jer sigurno ima desetak i više godina kako testiramo njihove laptopove iz gejming serije.

Stoga, uvek smo imali velika očekivanja od proizvoda tajvanskog giganta, poznatog po specifičnim inovacijama i pristupu koji je praktično uvek išao na korist igračima. ASUS je poznat po tome što je uvek donosio veću vrednost, poseban užitak u radu, ili prosto bolje performanse od konkurencije. Da li je ROG Strix SCAR II GL504G ostao veran toj tradiciji. Itekako! Pogledajte zbog čega.
 


Uređaj na testu

ASUS ROG Strix SCAR II GL504G predstavlja člana Republic of Gamers serije, namenjene najzahtevnijima i osobama koje žele najbolje performanse. Ipak, konkretan model je pozicioniran kao pametno odmeren laptop osobina kakve su najprimerenije jednom gejmerskom laptopu, o čemu ćemo naravno više govoriti tokom teksta. Istovremeno, ASUS je kreirao i ROG klub, u kome članstvo stičete automatski kupovinom ASUS ROG laptopa. Konkretno, benefiti članstva u klubu su u mogućnostima da se osvoje vredni pokloni, učestvuje u raznim takmičenjima samo za članove kluba, dobijanju ulaznica za događaje koje organizuje ili sponzoriše ASUS, ali i u isprobavanju novih modela kada se pojave na tržištu, što može biti od izuzetnog značaja prilikom nekih narednih kupovina. Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu ASUS ROG kluba!

No, da se vratimo uređaju na testu. Mi smo dobili lepu i divno ukrašenu kutiju sa ROG logom, ali treba znati da se radilo o kancelarijskom primerku uređaja, pa nismo sasvim sigurni šta će se unutra sve nalaziti od opreme, pošto su razne pregrade bile prazne. No, tu je strujni adapter od 230 W, koji će se starati da “napoji” ovu zver od laptopa.
 

Sam laptop je izuzetno interesantan, kako po pitanju izrade, tako po pitanju dizajna. Nije previše debeo koliko bi se to moglo zaključiti iz dimenzija, posebno pošto je debljina relativno uniformna - nema istanjivanja po svaku cenu u želji da se ponudi uređaj koji zauzima što manje prostora na stolu. No, to ne znači i da je nezgrapan. Štaviše, veoma je dobro odmeren.
 

Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou. Šta tek reći za dizajn i specifična rešenja koja su ovde primenjena? Mi smo na testu imali jednu od dve varijante - SCAR II, nazvan po pušci, koji je takvog dizajna da je namenjen prevashodno FPS igračima. Postoji i verzija HERO, koja je namenjena prevashodno MOBA igračima. No, nemojte misliti da postoje velike funkcionalne razlike (doduše, može postojati u ekranu, što ćemo napomenuti u odgovarajućoj sekciji), već pre svega imamo drugačije dizajnerske pristupe. I u unutrašnjosti i na spoljašnjosti je površina podeljena po dijagonali. Na poklopcu se od dijagonale linije prostiru različitim (sa jedne strane horizontalnim, sa druge vertikalnim) linijama. U unutrašnjosti na jednoj polovini (ponovo, dijagonalno posmatrano) laptop ima neku vrstu dizajna maskirne uniforme.
 

To ni izdaleka nije sve. GL504G se odlikuje velikim brojem osvetljenih delova, koje možete kontrolisati putem ASUS Aura softvera. Na poklopcu imamo veliki ROG simbol koji - svetli. U unutrašnjosti zatičemo tastaturu koja, pogađate, ima pozadinsko osvetljenje. Najzad, na prednjem delu laptopa imamo LED traku koja, pogađate - svetli. Naravno, reč je o raznobojnom RGB osvetljenju.
 

Estetski detalji se tu ne završavaju. Oblik Space Bar tastera, recimo, je atipičan. Ispod ekrana se nalazi metalik ROG logo, a vrlo je zanimljivo da je tu smeštena i HD web kamera. Zašto? Između ostalog, zbog veoma specifičnog ekrana. Naime, ASUS se potrudio da laptop ima što tanje okvire i u tome je u potpunosti uspeo! Utisak je fascinantan, a i sam ekran nudi pregršt odličnih mogućnosti, o čemu ćemo više govoriti u sekciji teksta posvećenoj njemu.

Hardver

Hardver

Verovatno najvažnija stavka gejming računara jeste njegova “podloga”, odnosno hardverska osnova. Ma koliko spoljna školjka bila atraktivno dizajnirana, sirova snaga hardvera mora doći do izražaja. U tom smislu, imamo fenomenalne vesti - ROG Strix SCAR II  GL504G je izuzetan računar! Posebno kada je reč o modelu koji smo dobili na test, a koji će biti vrh ponude ove familije - postojaće i hardverski slabiji modeli, dok će neki još snažniji hardver (konkretno, mobilno izdanje GTX 1080 grafike) ostati rezervisano za uređaje koji su sam vrh ponude.
 

Već smo u nekoliko navrata govorili o Kaby Lake refresh generaciji procesora. Sada imamo procesore u seriji 8000, ali koji stižu pod “pravom” Coffee Lake oznakom. Novi procesori donose više jezgara, kao i značajno realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima, pa i više. Na narednoj strani ćete se moći uveriti u to. Asusov laptop stiže sa Core i7-8750H procesorom.
 


Ovaj mobilni procesor raspolaže sa šest jezgara, i to nije sve, budući da multithreading podrška znači da može da obradi do 12 threadova istovremeno. Njegov radni takt je...pomalo komplikovan. Naime, radi u rasponu od 2.2 GHz pa sve do 4.1 GHz, pri čemu ta Turbo frekvencija zavisi od broja aktivnih jezgara. Svih šest jezgara će ubrzavati rad do 3.9 GHz, četiri do 4 GHz, a dva do 4.1 GHz. Termalna disipacija je deklarisana na 45 W, a CPU raspolaže sa 9 MB keš memorije. Ovaj 14-nanometarski procesor u svakom slučaju itekako uspeva da ispuni svoj prevashodni zadatak - da bude hardverska osnova izuzetno brzog i moćnog računara.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model RoG Strix SCAR II GL504G
 • Procesor Intel Core i7-8750H, 2.2 GHz - 3.9 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 32 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512 GB M.2 SSD + 1 TB HDD
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS 144Hz refresh rate uz 3ms GtG odziv, non-glare
 • Grafika Nvidia GeForce GTX 1070 (8 GB)
 • Portovi 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C
  2 x USB 3.1 Gen 1
  1 x USB 3.1 Gen 2
  1 x mini DisplayPort 1.2
  1 x HDMI 2.0
  1 x RJ-45 jack
  1 x SD card reader
  1 x 3.5-mm audio combo
 • Web kamera 720p HD
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 361 x 262 x 26.1 mm
 • Masa 2.4 kg
 • Baterija 66 WHr
 • Operativni sistem Windows 10 Pro
 • Dodatno ROG Gaming Center 2.5
  ROG GameFirst V
  Splendid
  Sonic Studio & Sonic Radar III
  Aura Core 2.5
  XSplit Gamecaster
  Android / iOS App


Za jedan gejming računar, verovatno najbitnija komponenta je grafika. Imamo ne jednu, već dve dobre vesti. Ne, GL504G nema dva grafička čipa. U konkretnom modelu se koristi GeForce GTX 1070 grafika u mobilnom izdanju. Reč je o jednom od najbržih grafičkih čipova, koji omogućava fenomenalne performanse. Druga dobra vest jeste da se ne radi o Max-Q verziji grafike, već “punokrvnom” čipu koji nije uskraćen za određeni nivo performansi. Max-Q je tehnologija koja je namenjena upotrebi u računarima debljine do 18 milimetara, ograničavajući termalnu disipaciju, odnosno zagrevanje, kako bi se omogućilo igranje i na relativno tankim laptopovima. O tome možete više da saznate u našem članku.

Nvidia Max-Q tehnologija

No, da se vratimo samoj grafici. Mobilna verzija grafičkog čipa ima 2048 unificiranih šejdera, pri čemu je radni takt GPU-a od 1443 do 1645 MHz u boost režimu. Sa druge strane, 8 GB GDDR5 memorije radi na 8 GHz i komunicira sa GPUom preko 256-bitnog memorijskog interfejsa. Čip se izrađuje u 16-nanometarskoj izradi i donosi visok nivo performansi. Kao što smo napomenuli, GTX 1080 ostaje rezervisan za još snažnije računare, a GFL504G će moći da se nabavi i u verziji sa GTX 1060 grafikom, pri čemu će takvi modeli biti i nešto jeftiniji.
 

Model koji smo imali na testu - a podsećamo da je kompanijin sempl bio u pitanju - dolazio je sa čak 32 GB DDR4 memorije! Impresivno, nema šta. No, u prodaji će biti i drugih modela sa manjim količinama memorije, a ruku na srce, 32 GB zaista ne bismo okarakterisali neophodnim, čak i za zahtevnije korisnike. No, ako se želi dugoročno kvalitetan laptop, možda to i nije tako loše.

Kada je diskovni sistem u pitanju, imamo kombinaciju SSD-a i hard diska. Konkretno, imamo NVMe SSD kompanije Samsung, kapaciteta 512 GB.  Na njemu je smešten sistem, i kao što možete da pretpostavite, izuzetno je brz. Takođe, imamo i Seagate hard disk, kapaciteta 1 TB, koji prevashodno služi za skladištenje podataka.
 

Spisak portova i konektora možete videti u priloženoj tabeli. Spisak je svakako impresivan, i ništa ne nedostaje. Tu su i USB-C, i HDMI i mini-DisplayPort, kao i LAN, te nekoliko USB portova pune veličine. Sam raspored je dobar i nemamo nikakvih primedbi. ASUS se diči i "sitnicama koje život znače", a koje nisu često u fokusu na testovima. Recimo, proizvođač se ponosi kvalitetom zvuka koji obezbeđuju zvučnici sa pametnim pojačivačem, zahvaljujući kome se u realnom vremenu optimizuje audio doživljaj. Takođe, ASUS tvrdi da je ovo prvi multiantenski laptop, zahvaljujući čemu je ostvareno 30% više dometa, te obezbeđena izuzetno brza konekcija koja će puno značiti u svakom onlajn okršaju u omiljenoj igri. ASUS ovo naziva RangeBoost tehnologijom.
 

Računar stiže sa Windows 10 Pro operativnom sistemom, koji odlično funkcioniše. Pored njega, zatičemo instaliran Office, kao i dosta Asusovog softvera koji može biti veoma koristan korisnicima koji žele nešto više. Više o tome u poglavlju o utiscima.

Testovi

Testovi

Nažalost, na testu nemamo puno vrhunskih računara i želeli bismo da ih imamo mnogo, mnogo više nego do sada. Stoga nismo imali baš direktnog rivala za ROG Strix SCAR II. No, uspeli smo da napravimo jedno fino poređenje - direktno naspram njega postavili smo Acer Predator Helios 300, takođe gejming računar nešto pristupačnije kategorije, sa prethodnom generacijom hardvera, kao i GTX 1060 grafikom. Stoga možete videti kakav pomak donosi nova generacija kao kompletna mašina naspram mašine, ali i da procenite kakve performanse donosi GTX 1070 naspram GTX 1060 grafike. Pogodno je što taj laptop stiže i sa opcijom overklokovanja, pa se stoga može steći uvid i gde je novajlija naspram overklokovanog predstavnika iz kategorije ispod.

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
Far Cry: Primal ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 30 60 90 130
Broj frejmova u Far Cry Primal testu
GTA V ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
20 45 90 135 200
Broj frejmova u GTA V testu
Metro: Last Light ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
20 33 65 98 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri
Deus Ex: Mankind Divided ( 1920 x 1080, High, DX12 )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 35 70 105 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri

 

 

Utisci

Kada je rad u pitanju, možemo li oceniti SCAR II ikakvim drugim pridevima osim superlativima? Sistem radi munjevitom brzinom, CPU prosto melje sve iole intenzivnije i zahtevnije operacije, NVMe SSD doprinosi izuzetnom utisku kroz fantastično nisko vreme odziva. Verovatno vam je jasno da je ovo, budući da je reč o sjajnom gejming laptopu, istovremeno i odlična mašina za sve namene.

gl504g_skrin1_s.jpg

Upravo zbog toga nam se i dopadaju gejming računari. To nisu samo mašine određenih funkcija i namena, već pravi pravcati univerzalci koji mogu da izađu na kraj sa bilo kakvim izazovom i na kojima rad predstavlja pravo pravcato zadovoljstvo. Isto je i u ovom slučaju. Zapravo još i više, a evo zbog čega.

Ekran ovog računara je veoma poseban. Ne aludiramo na tanke ivice, mada su one svakako dobrodošle. Reč je o IPS ekranu, rezolucije 1920 x 1080 piksela. Sasvim pristojno na jednom laptopu, premda se viđaju i ekrani više rezolucije - za koje nikada ne bismo menjali ovaj koji je ugrađen. Naime, ovaj ekran se odlikuje grey-to-grey odzivom od samo 3 milisekunde, ali i fantastičnom stopom osvežavanja od čak 144 Hz! Na laptopu! Sjajno, fenomenalno, (skoro) besprekorno. Jedino što možemo da zamislimo da bismo voleli da vidimo ovde bi bila G-Sync podrška, ali nećemo sada preterivati. Jednostavno, sa ovakvim ekranom je užitak u svakodnevnom radu fenomenalan, ne samo u igranju igara, već i u svakodnevnom radu. Fluidnost svih pokreta i animacija koje se odvijaju na ekranu, pred vašim očima, je fantastična!

asus_roggl504g_6_s.jpg

Najiskrenije mislimo da je veoma teško vraćati se sa 144 Hz na 60 Hz monitore sa standardnom stopom osvežavanja. Stoga, toplo pozdravljamo novu generaciju laptop ekrana koja će očigledno itekako podići utisak u svakodnevnom radu. Još jedan razlog da posedujete ovaj laptop, ne samo za gejming. Malo upozorenje - ROG Strix GL504G nosi oznaku SCAR II u FPS-prilagođenoj varijanti (pre svega u estetskom smislu) i on uvek ima 144 Hz ekran. Međutim, model sa oznakom HERO, koji je prilagođen igranju MOBA igara, može doći i sa 144 Hz ekranom, kao i sa 60 Hz ekranom, pa imajte tu stavku u vidu.
 

Asus isporučuje ovaj laptop sa dosta softvera i kontrolnih aplikacija koje mogu itekako da znače u svakodnevnoj praksi, budući da omogućavaju razne optimizacije na veoma jednostavan način. ROG Gaming Center 2.5 je svojevrsni komandni centar iz koga možete da vidite glavne karakteristike i parametre rada računara, kao i da pokrećete ostali softver. Aura Core 2.5 služi da kontrolišete osvetljavanje računara po pojedinim sekcijama. ROG GameFirst V će pomoći prilikom optimizovanja internet saobraćaja, tako da podesite da igre (ili šta već želite) ima prioritet, što u praksi znači minimalan lag.
 


Splendid je tu da na klik optimizuje prikaz displeja u zavisnosti od željenog scenarija, odnosno upotrebe uređaja. Tu su i Sonic Studio & Sonic Radar III, softverske aplikacije zadužene za optimizaciju zvuka. Najzad, uz laptop se isporučuje i XSplit Gamecaster, koji omogućava lako i efikasno strimovanje. Pitanje je koliko se korisnika u Srbiji ovim bavi, ali u principu - zašto da ne? Treba dodati da se neke funkcije ovog laptopa mogu kontrolisati i putem posebne aplikacije za Android i iOS.

Ulazni uređaji, temperatura, buka, autonomija

Ulazni uređaji

Tastatura je izuzetno dobra. Reč o jednom od najboljih primeraka tastatura na laptopovima, sa posebnim zonama u koje je izdeljena kako bi korisnici mogli bolje da koriste i podešavaju različite vidove osvetljenja. Zaista je divno videti uživo kako tasteri svetle. No, tajna dobrog užitka u korišćenju je u rešenjima koja je ASUS primenio. Recimo, poboljšao je dubinu hoda tastera tako da ona sada iznosi 1.8 milimetara. Tu je i 20 miliona garantovanih klikova zahvaljujući kvalitetnim prekidačima. Iznad tastature u levom delu su i multimedijalni tasteri. Ukoliko se opredelite za SCAR II (FPS) varijantu, dobićete specifično dizajnirane WASD tastere, dok će HERO (MOBA) tako tretirati QWER tastere.


Tačped je takođe prilično precizan. Zapravo, subjektivan utisak jeste da je ovo najprecizniji Windows tačped koji smo probali. Posebno smo impresionirani kojom brzinom on funkcioniše a da komande i dalje bivaju precizne. Ipak, svesni smo da je dobar deo toga na račun 144 Hz ekrana - da, zato i pozdravljamo njegovo prisustvo, između ostalog. Sam tačped je dobre površine, dok su tasteri tačpeda izdvojeni. On ne funkcioniše kao klikped. Multitač podrška je standardno dobra.


Temperature i buka

ROG Strix SCAR II GL504G nije mogao da pobegne od određenih zakonitosti fizike. No, ASUS inženjeri su se postarali da ih u što većoj meri pridobiju za ono što žele. ROG serija proizvoda je poznata po sjajnim rashladnim rešenjima. Stoga se ne treba čuditi da isto možemo konstatovati i za laptop na našem testu.

ASUS je kreirao rešenje koje je nazvao HyperCool Pro. Ono se sastoji od dva ventilatora, kao i heatpipe-ova koji su raspoređeni unutar samog laptopa. Na bokovima i zadnjem delu računara možete jasno videti velike otvore koji služe upravo da opsluže ovo hlađenje. U SCAR II varijanti, kakvu smo i mi imali na testu, stižu dodatni heatpipe-ovi za GPU i VRM sekciju, tako da je hlađenje još bolje, što je i potrebno zbog veće toplotne disipacije, kao i da bi procesor duže radio na višim radnim taktovima u Turbo režimu. Sve u svemu, ASUS je odlično uradio svoj posao. Posebno nam je drago što površine na kojima korisnik ima dodir sa računarom nisu sklone zagrevanju.

Buka je, sa druge strane, vrlo primetna kada se laptop optereti ukoliko ostavite kulere na najjačim setovanjima, kada i najbolje obavljaju svoju funkciju. Kuleri tada značajno pojačaju rad i dolazi do izražaja sva silina koja je “spakovana” na tako malom prostoru. Zapravo, u tim trenucima postajete svesni snage ovog uređaja. Da, buka može biti izražena i od toga se ne može pobeći. Uostalom, ovo je upravo takav laptop. Srećom, proizvođač je obezbedio da u softveru postoji nekoliko različitih profila, pa možete odabrati i neki tiši profil - mada je sve nečujno u desktop režimu kada obavljate neki posao čak i kada je aktiviran Overboost profil, tako da je najbolje odluku prepustiti samom korisniku i njegovim prohtevima i željama po pitanju balansa buke i performansi u 3D režimu.


Baterija

Što se baterije tiče, to je Ahilova peta svih gejming laptopova. Prosto, oni se prave tako da isporučuju što bolje performanse, dok o utrošku baterije malo ko vodi računa. Istini za volju, ovakve mašine i nećete tako često nositi sa sobom. Većinu vremena one će provesti na stolovima, priključene na strujni adapter...zar ne?

Ukoliko se nadate nekom posebno dobrom rezultatu, moramo vas razočarati. GL504G je ipak punokrvni gejming laptop, koji ne stiže sa ultra-mobilnim procesorom, integrisanim grafičkim čipom, Max-Q Nvidia grafikom i sličnim džidža-bidžama koje bi pomogle optimizaciji po pitanju potrošnje. Stoga smo u balansiranom režimu ostvarili autonomiju od 2 sata i 35 minuta. Nije mnogo, čak nije ni naročito malo za ovakav računar, ali svakako ne računajte na duže trajanje 66 Whr baterije u svakodnevnom radu. Poslužiće, samo ne toliko dugo kao što smo možda priželjkivali.

Zaključak

Reći da smo dobili kandidata za laptop godine ne opisuje do kraja naša osećanja nakon kratkog ali slatkog druženja sa laptopom. Da je mesec dana bio kod nas, i tada bismo mislili da je bio prekratko. Jednostavno, ovo je proizvod koji vam se uvuče pod kožu i postaje daleko više od onoga što mu je direktna namena. Postaje saputnik, neizostavan alat, redovan deo vašeg radnog stola, a zašto ne reći i ukras cele sobe. Ovo je parče tehnologije kome možete da se divite, i potpuno bismo vas razumeli zbog čega.

 

ASUS je napravio fantastičan posao. ROG Strix SCAR II GL504G je izuzetan uređaj u svakom pogledu. Nije potpuno savršen, pošto ume da bude i malo bučniji, a baterija ne traje dugo. No, to su sve stavke koje smo očekivali. Fantastična unapređenja osnovnih činilaca hardverskog skupa su dobila nadgradnju u vidu fenomenalnog 144 Hz ekrana, koji je sasvim posebno i fantastično iskustvo koje mirne duše možemo bilo kome preporučiti. To se teško može opisati, ali nam verujte na reč, itekako vredi jer je sjajna stavka kako za igranje, tako i za rad. Videli smo i razna unapređenja i dočekali debi nove generacije hardvera, makar kada su naši test modeli u pitanju.


award_gl504g_s.jpg


Sve u svemu, ukoliko vam je potreban vrhunski gejming laptop, nikako nećete pogrešiti sa modelom sa našeg testa. Nažalost, u ovom trenutku mi još uvek ne znamo sa sigurnošću kolika će mu biti cena, ali naš model sa testa je bio top varijanta, tako da ne sumnjamo da će širi raspon cena učiniti mašinu dostupnijom široj publici nego što to možda deluje na prvi pogled. Kako bilo, ASUS ROG Strix SCAR II GL504G je fenomenalan računar i mi mu dodeljujemo više nego zasluženo priznanje Benchmark sajta - Highly Recommended nagradu.


Prednosti:

- Fantastične performanse
- Dizajn i kvalitet izrade
- Odlično RGB pozadinsko osvetljenje
- Nvidia GeForce GTX 1070 grafika i to bez “pripitomljene” Max-Q tehnologije
- Sjajan 144 Hz ekran


Nedostaci:

- (Uslovno) Cena sigurno neće biti mala
- U pojedinim situacijama bučan
- Trajanje baterije


Računar na test ustupio Comtrade shop

Darko Neregistrovan korisnik
uzeli smo lap top asus rog strix scar 2 sa verzijom i7 8750h/12gb/1tb/128 ssd/gtx 1060 6gb, lap top je uzeo u BG u win win radnji, placen je 179.999din , lap top nije radio ni mesec dana poceo je nenormalno bucan da bude u nezahtevnim igricama koje su mi radile na dual core procesoru i integrisanoj grafickoj, poslali smo ga na reklamaciju i ustanovili su da ventilatori nisu radili, jer nije funkcionisao fan speed da li ga stavio na silent , balance ili overboost nenormalno bucan je bio, 2 meseca im je trebalo navodno da zamene ventilatore, i napokon kad su zamenili, lap top je nakon prvog testiranja poceo o5 nenormalno bucan da bude i da se pregreva, da li neko ima ovu verziju lap topa? i da li ima istih problema?
Neuro Neregistrovan korisnik
Nalupa se covek. Imam laptop sa i7 7700HQ i nvidia 1060. 16gb ddr4 256gb SSD+ 1Tb HDD. Kostao me je isto koliko i desktop okij sam sastavljao samo mesec dana ranije i to narucujuci jeftinije delove iz Madjarske.Ryzen 5 1600, ddr4 3200mhz, AMD RX 480. I znas sta? Desktop nije nio nista brzi. Dok cene grafickih kartica i RAMa nisu ovako divljale bilo je tacno da je kupovati gaming laptop bilo glupo. Sada to vise nije tako. Pogotovo zato za do 1000e covek moze nabaviti laptop sa sasvim pristojnim hardverom.
Stiven Neregistrovan korisnik
Ne vredi kupovati laptop za gejming to je osnovno pravilo.
Za taj novac napakujes ryzen 2700x i nvidia 1080 i ostala cuda.

Test: Acer Aspire 3 A315-41-R84R (Video)

Test: ASUS TUF Gaming FX505 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109