Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG Rampage VI Extreme

12.01.2018 13:22 | 12 Hardver
Test: Asus ROG Rampage VI Extreme

Raskošna po pitanju opcija, senzacionalno ukrašena i sa vrhunskim radnim osobinama, ova ploča je kandidat za najbolju matičnu ploču današnjice! Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledala idealna matična ploča, odgovor je pred vama - ROG Rampage 6 Extreme. Ova ploča se defitnivino približila nečemu što je skoro pa savršeno rešenje - ideal za sve one koji žele samo naj, naj.


Dešavanja na delu tržišta najboljih i najjačih PC desktop platformi se poput cikličnih rituala ponavljaju u maltene pravilnim vremenskim razmacima. Takav je slučaj do sada bio sa Intel HEDT delom tržišta kome se pridružio AMD sa Threadripper procesorom i odgovarajućim X399 pločama. Upravo ste jedan takav test u vidu ASUS ROG Zenith Extreme ploče imali prilike nedavno da pročitate na našim stranicama, a sada sledi njegov direktni konkurent ROG Rampage VI Extreme ali ovog puta za Intel Core LGA 2066 verzije procesora. Možda se hronologija izlaska ovih ploča ne poklapa sa redosledom naših testova, tek dobili smo priliku da isprobamo najbolju i najkompletniju ASUS ploču na bazi X299 čipseta. Idealna prilika da je direktno uporedimo sa verzijom za AMD Threadripper platformu.

ROGRampageVIExtreme1mala.jpg

Pomenuti modeli su protkani identičnom filozofijom prisutpa u smislu dizajna i izrade najboljeg od strane Asus-a odnosno, najviše što ovaj proizvođač može da ponudi  trenutno najjačim desktop procesorima na tržištu. U tom pogledu, pored naziva koji je očigledno različit, konceptualno i suštinski ROG RAMPAGE VI EXTREME i ROG ZENITH EXTREME su veoma slične ploče. Uprkos ovoj tvrdnji nisu potpuno identične odnosno razlikuju se u određenim, više estetskim nego suštinski funkcionalnim detaljima koji su na apsolutnom maksimumu mogućnosti današnje generacije HEDT platformi.

Možda najbolju definiciju onoga što je hteo sa jednom ovakvom premijum matičnom pločom može da iskaže sam proizvođač - trenutno najbolje specifikacije u kombinaciji sa sledećom generacijom inteligentnog sistema  hlađenja i pažljivo dizajniranom estetikom rezultiraju proizvodom u vidu ROG RAMPAGE VI EXTREME. U pitanju je pravo malo remek delo u cilju izvlačenja maksimalnih mogućnosti iz Intel X299 platforme stavljene u kontekst isporuke najboljih performansi i redefinisanja pojma jedne vodeće, premijum matične ploče u klasi najboljih.

ROGRampageVIExtreme2mala.jpg

Ako ih uslovno rečeno ogolite do same suštine ugrađenih mogućnosti i uređaja pomenute ploče su kao dvojajčani blizanci. Jednostavno, ASUS se potrudio da na ove ploče ugradi najbolje od dostupnih uređaja koji su na raspolaganju u ovom trenutku, a koji su u neku ruku ispred svog vremena i mogućnosti koje predstavljaju standard opreme koja se trenutno koristi. U tom kontekstu vam garantuje aktuelnost vašeg PC-a u dogledno vreme ili što bi rekli ploča je "future proof". Dotična konstatacija postaje jasna letimičnim spiskom mogućnosti ROG RAMPAGE VI EXTREME modela gde se posebno ističu: do sada neviđeno atraktivna implementacija Aura LED RGB osvetljenja, trostruka M.2 podrška za najbrže SSD diskove današnjice, podrška za rad najbrže DDR4 memorije na 4200 MHz u OC režimu rada, zatim LAN komunikacija na ultrabrzih 10 Gigabita, jednako impresivan deo za bežičnu mrežnu komunikaciju koji počiva na 802.11ad standardu (Wi-Gig), podrška za U.2 diskove i pregršt prisutnih USB 3.1 konekcija.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME - karakteristike


Impresije ovom pločom počinju već na prvi susret sa pakovanjem. Kutija koja se poput haube otvara, čuva ovaj dragulj PC tehnologije ušuškan u čvrsto oblikovanom plastičnom profilu kako bi je zaštitio od bilo kakvog potencijalnog mehaničkog oštećenja. Obzirom da je ploča kabasta, velika i teška ovo je važan detalj brige kako korisnika tako i samog proizvođača, da bi ploča do krajnjeg kupca stigla u tip-top stanju.

ROGRampageVIExtreme3mala.jpg

Naravno, odmah se hvatamo za ploču i zagledamo je sa svake strane kako bi oči i dušu "nahranili" nečim što zaista ima vanserijsku vrednost - bukvalno u svakom smislu te tvrdnje, cenovnom i funkcionalnom. To jednostavno izbija iz najmanjeg detalja ove ploče. Filigrantski rad Asus inženjera ostavlja zaista upečatljiv utisak bez i najmanje sumnje. U pogledu štampane ploče i nekih orginalnih rešenja u smislu ugrađenih, dodatnih uređaja ploča deluje kao Zenith Extreme dvojnik. Međutim, već na prvi pogled primećujete ključnu razliku. Veliki oklop izrađen od specifičnog srebrnasto providnog materijala koji daje skoro efekat ogledala, a prostire se dobrim delom velike E-ATX štampane ploče. Praktično obuhvata čitav "južni" deo ploče okupirajući poziciju čipseta i PCI Express slotova i prekrivajući ih ovim jedinstvenim ukrasnim oklopom, nastavljajući se jednim svojim delom na oklopu ATX sekcije konektora. Kada kažemo oklopljen deo ATX sekcije ova konstatacija dobija jedan potpuno novi smisao na ROG RAMPAGE VI EXTREME ploči. Gornji deo kao da je postao jedan dodatni ekran. Stilski, sve je izvedeno u najboljem maniru što ploči daje potpuno ekskluzivan osećaj, da držite nešto potpuno vanserijski. Ako je hteo da postigne onaj čuveni "X" faktor kod krajnjeg korisnika, Asus je u potpunosti uspeo sa ovim potezom. Čak ni ROG Zenith Extreme nije ovako ulepšan.

Kada nije u funkciji,  ROG RAMPAGE VI EXTREME uliva jednako strahopoštovanje. Sama esencija Asus PC tehnologije. Dugo ne možete da se oslobodite osećaja ushićenosti onim što pred sobom imate i jedva čekate da ovu ploču pustite u rad. Centralnom pozicijom dominira veliko LGA 2066 ležište, a mi smo imali prilike da ploču počastimo jednim Core i7 7820X primerkom procesora. Instalacija protiče lako jer smo već stari poznanici sa mehanizmom zaključavanja Intel HEDT platforme. Uprkos veličini, montiranje CPU čipa i vodenog hlađenja protiče brzo. Slično je i sa DDR4 memorijskim modulima. Zahvaljujući ograničenim gabaritima glave vodenog hlađenja imamo dovoljno prostora da biramo u koji ćemo od osam raspoloživih DIMM slotova da instaliramo RAM memoriju. Ploča sa procesorom može da adresira 128GB sistemske memorije, pa otuda koristi dve grupe po 4 DIMM memorijskih slotova koji u sendviču drže procesorsku poziciju. Tako su putanje za komunikaciju idealno rutirane u cilju maksimalno kvalitetnog signala koji je preduslov za vrhunske performanse višejezgarnih Intel Core LGA 2066 procesora.

ROGRampageVIExtreme5mala.jpg

Ovog puta se ne damo zbuniniti jer primećujemo prisustvo DIMM.2 slota za instalaciju dodatne kartice adaptera koja prima dva M.2 SSD diska i montira se u specifično ležište koje veoma liči na ono za RAM memoriju toliko da kojim slučajem nije dodatnog metalnog osigurača/orijentira, lako bi ga pomešali sa onim za DDR4 module. Dotični adpter stiže standardno u pakovanju i na sebi ima dva priključka za toplotne sonde kao i opciju ugradnje dodatnog ventilatora za hlađenje NAND čipova na M.2 uređajima. Zona između DIMM.2 slota i 24-pinskog ATX konektora za napajanje je načičkana prekidačima i tasterima za prozivanje specijalnih funkcija poput: MemOK!, ReTry, Safe Boot, start i reset tastera. Tu je i specijalni USB 3.1 Gen2 interni konektor za izvlačenje USB 3.1 (10 Gbps) portova sa prednje strane kućišta.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME - specijalne funkcionalnosti


U ovom delu priče ne možemo zaobići ni poziciju VRM sekcije za napajanje procesora i memorije. Poput one na Zenith Extreme modelu izrađena je na relativno ograničenom prostoru u formi prave osmofazne sekcije za regulaciju napona uz upotrebu najkvalitetnijih elektronskih komponenti. U pogledu opisa ne treba previše trošiti reči jer smo sigurni da je ugrađeno rešenje jedno od najboljih koji ovaj deo PC industrije može da ponudi. VRM modul je prekriven jednim solidno velikim hladnjakom koji koristi tehnologiju toplotne cevi kako bi generisanu toplotu preneo na dodatni hladnjak skriven ispod pomenutog oklopa ATX sekcije konektora. Pošto je Intel serija LGA 2066 procesora manji potrošač energije od konkurentskih AMD rešenja, otuda nije bilo potrebe za ugradnjom dodatnog ventilatora pod okrilje skrivenog tela hladnjaka. Jedna od razlika sličnog rešenja primenjenog na Zenith Extreme modelu. Modul za napajanje procesora koristi dva eksterna konektora jedan 8-pinski i jedan 4-pinski EPS +12V.

ROGRampageVIExtreme4mala.jpg

Sa druge strane na nekadašnjoj poziciji sistemskog kontrolera je prisutan veliki osvetljeni logo Republic of Gamers ali primećujemo elektroniku za napajanje određenih delova i uređaja koji se nalaze pod okriljem kompleksnih Intel Core LGA 2066 procesora. Uglavnom prostor oko LGA 2066 je veoma pametno iskorišćen, mnogo bolje nego što bi to mogli da zaključite na prvi pogled.

Selimo se na "južnu hemisferu" ploče koja je prekrivena atraktivnim oklopom, zaklanjajući većinu elemenata štampane ploče od radoznalih očiju. Ogromne površine od brušenog aluminijuma samo podižu utisak premijum proizvoda. Na delu koji bi po logici stvari trebao da bude hladnjak čipseta samo što je ovog puta mnogo veći - nalazi se ogromni ROG logo. Velika staklasta površina koja proizvodi efekat najsličniji jako polarizovanom staklu. U stvari, radi se o indiumom presvučenoj površini koji se dobija tehnikom elektro-galvanizacije, okružuje najveći deo prostora oko PCI Express slotova. Funkciju ovog oklopa ćemo do kraja otkriti tek kada startujemo ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME.

ROGRampageVIExtreme6mala.jpg

Ploča rasplolaže sa četiri PCI Express x16 slota i jednim PCIe x4 konektorom. Veći slotovi namenjeni radu sa grafičkim kartama su ojačani metalnim štitovima kao mera zaštite od povećanog mehaničkog stresa. Broj aktivnih PCIe komunikacionih putanja kod Intel HEDT platforme zavisi od konkretnog primerka CPU čipa kojim raspolažete. U našem slučaju sa testiranim modelom smo imali na raspolaganju 28 transportnih linija što znači da prisutni slotovi u slučaju korišćenja više grafičkih karti mogu da funkcionišu u x16, x16/x8 ili x8/x8/x8 konfiguraciji. Maksimum je 44 raspoloživih putanja u slučaju najjačih Core i9 modela kada sva tri PCIe x16 slota rade u maksimalnom režimu 16 transportnih putanja.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME - specijalne funkcionalnosti - II deo


Između pretposlednjeg i poslednjeg PCIe x16 slota nalazi se slot za M.2 SSD disk skriven ispod jednog dela pomenutog velikog oklopa. Dotični takođe može da radi u bržem PCIe x4 modu iskorišćavajući u potpunosti brzinske potencijale M.2 SSD diskova u NVMe verziji interfejsa. Deo hladnjaka čipseta istovremeno služi i za hlađenje SSD uređaja intaliranog u ovaj slot. Kada već pričamo o diskovima recimo i to da pored podrške za rad ukupno tri M.2 SSD uređaja i jednog eksternog U.2 modela, ploča pruža podršku za 6 SATA uređaja.

ROGRampageVIExtreme7mala.jpg

Posebno impresivan detalj ROG RAMPAGE VI EXTREME ploče čini podrška za rad ventilatora u cilju efikasnije kontrole radnog okruženja i temperature. Tu su oni za napajanje i PWM kontrolu obrtaja rada ventilatora, zatim dva za rad pumpi vodenih hlađenja koje zahtevaju nešto veću vrednost napona, konektor za povezivanje dodatnog razdelnika sa sopstvenim napajanjem kao ispomoć radu sistemskih ventilatora itd. Svaki od ovih konektora se može podesiti da prati i reaguje na očitane vrednosti tri prisutna i od strane korisnika konfigurisana senzora toplote obezbeđujući najefikasniji sistem hlađenja u direktnoj vezi sa opterećenjem sistema ili njegovog pojedinačnog dela. ASUS ide do takvih detalja da pojedini mogu da podrže rad protokomera rashladne tečnosti u sistemu vodenog hlađenja, a tu je i specijalni senzor vodenog bloka. Ukoliko vam ni voda ni vazduh nisu dovoljni za vaše OC ambicije tu je i priprema za LN2 hlađenje koje se aktivira specijalnim "jumperom" u cilju izbegavanja problema sa "cold bug-om". Rad svih konektora se prati i podešava iz prateće FanExpert2 aplikacije ili direktno iz UEFI BIOS-a matične ploče. Sistem telemetrije tj. praćenja očitanih vrednosti sa priloženih senzora i upravljanje su jedni od najboljih ove vrste na matičnim pločama uopšte. Povrh svega se na eksterni razdelnik mogu povezati i pratiti rad dodatna 3 PWM kontrolisana ventilatora.

Sekciju za zvuk čini SUPREMEFX rešenje, specijalno konfigurisani 8-kanalni audio podsistem na bazi Realtek S1220 codec procesora i kombinovanim DAC - pojačalom ESS SABRE9018Q2C sa ciljem da povećaju kvalitet i prirodan osećaj zvuka sa dinamikom od čak 120dB. Za topliji i prirodniji zvuk su zaduženi Nichicon audiofilski kondezatori. U dobrom zvuku ćete uživati bez obzira da li slušate muziku ili se igrate jer su zvučni efekti čisti, jasni i tačni. Pažnja koja je posvećena detaljima ogleda se u ugrađenim pozlaćenim konektorima za analognu vezu sa zvučnicima koji stižu u višekanalnoj konfiguraciji pa je greška u smislu pogrešno pozicioniranih zvučnika svedena na minimalnu mogućnsot. U kombinaciji sa Sonic Studio softverom i odgovarajućim programom za gejming (Sonic Radar III) imaćete priliku da na delu uvidite značaj vrhunskog audio sistema.

ROGRampageVIExtreme8mala.jpg

Ništa manje impresivan nije ni deo za mrežnu komunikaciju ROG Rampage VI Extreme ploče. Deo za bežičnu komunikaciju je opremljen sa poslednjom specifikacijom  802.11ad (WiGig) standarda sa maksimalnim teorijskim transferom od 4.6 Gbps za besprekorno tečan striming u 4K rezoluciji. Ploča stiže u pakovanju sa dve odgovarajuće spoljne antene u obliku ajuklinog peraja. Ugrađena WiFi karta podržava MU MIMO režim kao i rad na dve talasne dužine: 2.4 GHz i 5 GHz. Jedini problem je u tome što da bi iskoristili maksimalnu moć bežičnog transfera, morate imati odgovarajuću infrastrukturu (bežične WiGig rutere i dovoljno veliki transfer od strane ISP-a) koja podržava ovako velike brzine. 

ROGRampageVIExtreme9mala.jpg

Osim pomenute Wi-Fi veze sa internetom na raspolaganju vam je i korišće klasične LAN “žice”. Ploča ima dva Ethernet rešenja. Prvo je standardno dokazano Intel gigabitno rešenje koje kontroliše I219-V čip. Druga opcija je 10 gigabitni port koji arbitrira Aquantia AQC-107 10G LAN. Osim brzih rutera i svičeva trebaće vam najmanje Cat. 6 kabal pošto standardni Cat 5e kablovi podržavaju maksimalnu brzinu prenosa do 5 Gbps. Iako je malo verovatno da u svom okruženju imate ovako brzu infrastrukturu koja će do kraja iskoristiti performanse mrežnog dela ROG Rampage VI Extreme ploče, dobro je znati da ste opremljeni za maksimalni kvalitet striminga 4K-UHD video sadržaja, pa kako vreme bude prolazilo, tako će i odgovarajući prateći uređaji poboljšavati specifikacije i performanse, a vi ćete među prvima biti spremni da iskoristite dotičnu pogodnost.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME - specijalne funkcionalnosti - II deo


Stižemo do dela sekcije sa ATX konektorima. Kako to nalaže trend novih modela, čitava sekcija je zaokružena i oklopljena u jednu izdvojenu celinu. Međutim za razliku od neuglednih, savitljivih plastičnih štitova na “mainstream” modelima, u slučaju ove ploče je podignut osećaj na jedan značajno viši nivo. Prvo što primećujemo da pola oklopa prekriva deo sa efektom polarizovanog stakla ispod koga se krije jedan od skorašnjih Asusovih noviteta, a u pitanju je informacioni "LiveDash OLED" ekran koji prikazuje korisne informacije prilikom rane inicijalizacije i podizanja sistema, ali i kasnije pružajući neke važne informacije o stanju i načinu rada pojedinih podsistema (CPU frekvencija, temperatura, podatke o radu ventilatora itd). Sposoban je da prikazuje male animacije koje možete čak i sami odabradi i podesiti. Vrlo koristan detalj koji nije vidljiv na prvi pogled sve dok se ploča ne uključi i svakako je bitno imati prozirnu stranicu na kućištu ukoliko računar stoji na stolu, te da vam je dotični ekran u vidnom polju. Toliko je koristan da kada se jednom naviknete na njega posle je veoma teško - nešto što možemo opisati kao efekat retrovizora na kolima.
 
ROGRampageVIExtreme11mala.jpg
 
Drugi deo je izrađen od brušenog metala na kome se nalazi Rampage VI Extreme logo. Međutim, važniji deo se nalazi na prednjem delu ATX sekcije gde su smešteni konektori. Više nemate onaj mali "limčić" sa izolacijom koji prvo postavljate u predviđeni otvor na kućištu i sa kojim ste često imali probleme zadajući vam posekotine po jagodici prstiju. Na ovoj ploči on je ugrađen i sastavni je deo ploče tako da nema centriranja i gađanja rupica sa otvorima za odgovarajuće konektore na ploči. Sve se odvija mnogo brže, preciznije i jednostavnije tokom instalacije što je bitan detalj kod ovako masivne i velike ploče koja treba što pre da zauzme idealnu radnu poziciju. Osim praktične i vizuelne, integrisani ATX adapter ima i svoju funkcionalnu stranu jer štiti konektore od elektrostatičkog pražnjenja (12 kV) koje može eventualno da ošteti integrisane uređaje.
 
Asus je dobro odmerio potrebe ciljane grupe korisnika i ugradio čitav arsenal potrebnih priključaka i funkcionalnih tastera. Polazeći sa leve početne pozicije redom nailazimo na dva tastera: ClrCMOS i BIOS Flashback. Njihovu namenu ne moramo preterano objašnjavati: prvi je za reset BIOS-a, a drugi za backup upravljačkog softvera. Potom sledi deo sa vertikalno smeštenim konektorima za Wi-Fi antene. Prva dva su za 2x2 MU-MIMO 802.11AD Wi-Fi bežičnu mrežu dok je treći, crni 1x1 802.11 AD Wi-Gig za brzi bežični transfer podataka. Sledi potom vertikala sa četiri USB 3.1 porta prve generacije dok u sledećoj koloni imamo još dva specijalna USB 3.1 porta koji pored standardnih funkcija imaju i posebnu namenu. Gornji je tkz ROG Keybot port na koji se priključi USB gejming tastatura i potom se mogu prozvati neke specijalne funkcije na matičnoj ploči (XMP RAM profil, ubrzanje CPU-a itd), multimedia funkcije ili makro kombinacija tastera. Drugi port se koristi u kombinaciji sa BIOS flashback funkcijom i pametnim kontrolerom na ploči koji služe za učitavanje binarne datoteke ako ste onesposobili ploču slučajnim pražnjenjem sadražaja EPROM čipa u kome se čuva BIOS. 
 
ROGRampageVIExtreme10mala.jpg 
 
Iznad pomenutih USB portova je LAN priključak i to brža od dve veze koja podržava brzine od 10 Gbps. Tu zapravo ide onaj ranije pomenuti Cat 6 kabal. Nakon toga nailazimo na još jedan par USB 3.1 konektora (ukupno 8), a potom sledi drugi Gigabitni LAN port. Ispod njega su dva ultra brza USB 3.1 porta druge generacije sa maksimalnim transferom od 10 Gbps. Jedan je klasični USB tip-A konektora a drugi je obostrani USB tip-C konektora. Oni su posebno istaknuti crvenom bojom. Prisutni su i interni brzi USB portovi za "izvlačenje" konektora sa prednje strane kućišta. Nakon toga sledi deo sa audio konektorima i to: jedan SPDIF digitalni, optički izlaz i pet analognih mini "banana" 3.5mm  pozlaćenih konektora sa svetlosnom signalizacijom u različitim bojama radi lakše identifikacije i povezivanja višekanalnih zvučnika. Time smo završili pregled sekcije za povezivanje uređaja.
 
Na kraju dela nabrajanja svih ovih hardverskih funkcija bilo bi nepravedno zapostaviti senzacionalno Aura LED RGB osvetljenje. Svetlosni efekti na na ROG Rampage VI Extreme ploči imaju jedno potpuno novo značenje jer pomenuti oklop sa indijum polarizovanom površinom  svetli i proizvodi neviđene LED RGB efekte čitavom površinom ploče koji se čak pojavljuju i na delu oklopa ATX konektora. Efekat je zaista spektakularan. Asus je i do sada sa primenjenim rešenjima Aura LED efekata bio za korak ispred druguih proizvođača ali sa ovim što smo videli na ovoj ploči je potpuno deklasirao sva rešenja do sada primenjena na temu RGB LED svetla. Osim ugrađenog svetlosnog rešenja čijim efektima upravljate iz Aura Sync softvera, tu je i podrška za rad dodatnih eksternih LED svetlosnih traka. Ploča raspolaže sa dva standardna 5050 RGB konektora za povezivanje traka maksimalne potrošnje od 36W (12V). Pored toga tu je i jedan adresibilni RGB konektor za svetlosne trake na 5V koje se razlikuju po tome što možete kontrolisati rad svake pojedinalčne LED diode na traci i proizvesti svetlosne efekte po želji.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME - BIOS


Pošto je hardverski deo na jednom zaista zavidnom nivou kvaliteta i raznovrsnosti najsavremenijih opcija, ništa manje i lošije nismo očekivali od upravljačkog softvera elitne ASUS ploče. Ploča koristi UEFI AMI BIOS sa mnogobrojnim specijalnim ASUS funkcijama poput:  ASUS EZ Flash 3, CrashFree BIOS 3, F11 EZ čarobnjaka za fino tjuniranje performansi, zatim F6 Qfan kontrolu, F12 PrintScreen, i ASUS DRAM SPD (Serial Presence Detect) prikaz informacija o instaliranoj RAM memoriji. Nakon prvog ulaska u BIOS čeka vas manje više prepoznatljivo grafičko okruženje i interfejs komunikacije sa pločom koji ste već navikli na ASUS ROG modelima.

bios1mala.jpg

Razlika u odnosu na niže pozicionirane ROG modele je primetna malo pažljivijem oku jer je odmah na startu primetno veći broj informacija prikazan o tipu ploče i ostalim korišćenim komponentama. Asus je zadržao sve dobre elemente interfejsa i uspeo u nameri da ne pretera sa viškom opcija koje bi kod korisnika sigurno izazvali konfuziju. Glavne opcije u meniju se nisu menjale kao i čitav sistem organizacije kontekstualnih podmenija.

bios2mala.jpg

Svakako najvažniji je onaj koji se tiče naprednih opcija podešavanja radnih parametara CPU čipa i RAM memorije pod nazivom "Extreme Tweaker". Tu se nalazi zapravo sve što vam i može pasti na pamet za potrebe overklokinga vašeg procesora, čak i mnogo više od toga. Kontrola napona, multiplikatora frekvencije, delioca radnog takta, fina podešavanja faktora kašnjenja u komuniakciji RAM memorije i procesora i još puno, puno toga - jednom rečju bukvalno sve što je potrebno za uspešan overkloking zahtevnih CPU čipova iz Intel LGA 2066 serije.

bios3mala.jpg

BIOS obezbeđuje potpunu kontrolu rada nad CPU čipom i uvid u njegove detaljne karakteristike i mogućnosti. Moguće je uključivati i isključivati raspoloživa jezgra, definisati turbo korake, Hyper Threading fukciju udvostručenja raspoloživih logičkih jezgara kao i svih ugrađenih sistemskih uređaja. Poseban deo je posvećen podešavanju rada ventilatora putem PWM i kontrole napona. Procedura nadogradnje BIOS-a putem ažuriranja binarne datoteke koju preuzimate sa stranice za podršku dotičnog modela ploče, nije bila nikada lakša i ASUS je ovu nekada delikatnu proceduru maksimalno pojednostavio.

bios4mala.jpg

Posebno impresivan utisak BIOS ove ploče ostavlja prilikom overklokinga. U sadejstvu sa ASUS Pro Clock II tehnologijom koja predstavlja zapravo savršen spoj upravljačkog softvera i dodatne kontrolne elektronike na ploči u vidu specijalnog generatora baznog kloka zaduženog za rad procesora i memorije, dozvoljava njihov rada na većim radnim vrednostima čime povećava marginu upotrebljivosti overkloking procedure. U pitanju je unikatna Asus tehnologija koja primenjuje niz faktora utičući na bolje karakteristike overklokovanog sistema, ali vam sa druge strane omogućava veću fleksibilnost koja se manifestuje kod korisnika u osećaju neuporedivo lakšeg postizanja boljih performansi što stvara poseban osećaj komfora. Jednom rečju automatika na ploči obavlja lavovski deo posla tako da se potreba za manuelnom kontrolom svela na minimum intervencije od strane krajnjeg korisnika. To se odnosi samo na ekstremne overkloking situacije npr. LN2 hlađenje u cilju potere za WR rekordima. U svim ostalim, takoreći normalnim situacijama overklokinga pod vodom i vazduhom, naprosto je neverovatno koliko BIOS dobro sarađuje i izvlači iz vaših komponenti, stvarajući onaj tako poželjan osećaj satisfakcije kod korisnika, obzirom na dostupnost mogućnosti i ukupnih ulaganja u jednu ovako skupu i moćnu platformu.

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME – utisci u radu i overkloking


Sve prethodno izrečeno o hardveru i softveru ROG Rampage 6  Extreme ploči dobija potpuni smisao kada je jednom pustite u rad. Postignuta je potpuna harmonija i sklad u radu. Sve teče nekako fino i "meko" jer zapravo ispred sebe imate jednu super-sofisticiranu matičnu ploču prepunu tehnologije koja je poslednja reč tehnike kada su u pitanju matične ploče. Tako se i ponaša u radu. Sve deluje jednostavno i izvodljivo.

ROGRampageVIExtreme12mala.jpg

Tokom instalacije ploča obezbeđuje dovoljno prostora za ugradnju komponenti. Raspored slotova je logično pozicioniran tako da i nakon instalacije u kućištu imate dovoljno manevarskog prostora za ugradnju ostatka komponenti vaše PC radne stanice uključujući i najkabastije modele grafičkih karti. Ploča odaje utisak robusne građe što u kombinaicji sa velikim dimenzijama stvara siguran osećaj tokom rukovanja. Nije krhka, niti odaje utisak preterane osetljivosti uprkos mnogobrojno prisutnim uređajima i specijalnim tasterima te sofisticiranom LED osvetljenju.

Nakon ugradnje i prvog pokušaja  puštanja u rad definitivno će vas oduševiti LED svetlosni efekti. Oni su nešto posebno na ovoj matičnoj ploči i zbog toga učestalo ističemo ovu činjenicu. Efekat u prostoru prigušenog ambijentalnog svetla prostorije je jednom rečju nezaboravan i treba ga videti uživo da bi do kraja stekli utisak o čemu prićamo. Poseban detalj je mali info OLED ekran koji daje onaj konačni utisak impresije izgledom ove ploče.

ROGRampageVIExtremeheaderMala.jpg

Dotična impresija se prenosi i u realnom radu. Imate osećaj potpune kontrole i sigurnosti u radu. Svaka komanda se izvršava u najkraćem mogućem roku. Sve deluje besprekorno stabilno i sigurno ulivajući jedno novu dozu poverenja u sistem. Zaista, osećaj u radu se može opisati samo suprelativima i to definitivno nije utisak kao proizvod preterivanja.

U delu oko instalacije nemamo mnogo toga da kažemo. U kombinaciji sa brzim SSD diskom Windows 10 se instalira u najkraćem mogućem roku. Većina drajvera se po "deafult-u" učitava osim onih egzotičnih ultra-brzih uređaja kakvi su u ovom slučaju  Wi-Gig mrežna kartica i Aquantia 10 Gbitna LAN sekcija kojima je potrebno instalirati poseban drajver.

rampageextremex299oc45mala.jpg

Kompletan utisak o jednoj ovakvoj premijum ploči ne može da prođe bez iskustva u overklokingu, a ono je kao i sve drugo u najmanju ruku impresivno. Instalirane komponente se lako guraju do nekih maksimalno realnih radnih granica koje su dobrim delom određene i sistemom hlađenja. Mi smo u ovom slučaju korisitili sistem AiO prekonfigurisanog sistema vodenog hlađenja kako bi bar za jednu marginu pomerili granicu radnog takta u odsnou na situaciju upotrebe standardnih vazdušnih kulera. Jednostavno zbog činjenice prisustva većeg broja Intel Core jezgra, veće zahtevnosti samog čipa, vodeno hlađenje postiže bolje rezultate u poteri za što višim radnim frekvencijama u situaciji maksimalnog angažovanja svih prisutnih CPU jezgara.

Veliki broj opcija koje vam pomažu u dotičnoj nameri olakšavaju postupak. Možda na prvi pogled tako ne izgleda, zapravo proizvodi kontra efekat...jednom kada ih upoznate i kada ih klasifikujete u one najbitnije sve posle toga postaje jedna rutina pokušaja na putu ka top performansama. Usled toga volimo da zaključim kako je Rampage VI Extreme jedan vrhunski PC alat za postizanje vanserijskih performansi. Sa tim bi i zaključili ovaj deo sumiranja utisaka u radu, jer bez obzira šta instalirate i pokrećete, bilo da su u pitanju standardne svakodnevne aplikacije ili neki poslovni polu i profesionalni programi ili pak zahtevne igre, ova ploča je uvek na visini zadatka pružajući najbolji mogući spoj sigurnosti i brzine. Tome dodajte osećaj poptunog odsustva bilo kakvih ograničenja jer bogatim arsenalom opcija i najbržih standarda ova ploča vas ne sputava niti u jednoj nameri ispunjenja vaših želja u radu sa računarom. Time se može pohvaliti kao malo koja ploča na PC tržištu.

Performanse – Windows 10 sistemske performanse


Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7-7820X
MB: Asus ROG Rampage VI Extreme
Cooling: Noctua NH-U12S 
RAM: 32GB (8GB x 4) HyperX 426C DDR4-2666MHz @ 2933 MHz Quad Channel 
VGA: Nvidia GTX 1070 Ti 8G 
HDD: Seagate Barracuda ST1000 
PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
 
 
Windows 10 sistemske performanse:
 
 
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299 Deluxe
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299 Deluxe
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299 Deluxe
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299 Deluxe
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)

Performanse – Windows 10 video, foto, audio


Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Asus Prime X299-A
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Asus Prime X299-A
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Asus Prime X299-A
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Performanse - 3D gejming


3D gejming performanse 

3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299-A
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299-A
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299-A
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ROG RAMPAGE VI EXTREME
Asus TUF X299 Mark 1
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus Prime X299-A
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME – zaključak


Raskošna po pitanju opcija, senzacionalno ukrašena i sa vrhunskim radnim osobinama, ova ploča je kandidat za najbolju matičnu ploču današnjice!  Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledala idealna matična ploča, odgovor je pred vama -  ROG Rampage 6 Extreme. Ova ploča se defitnivino približila nečemu što je skoro pa savršeno rešenje - ideal za sve one koji žele samo naj, naj.

ROGRampageVIExtreme13mala.jpg

Bez obzira da li zagledate u kvalitet izrade i upotrebljenih komponenti koji je uzgred referentan usled upotrebe MicroFine induktora, NexFET power blokova i natprosečno kvalitetnih kondezatora. U tom pogledu je praktično nemoguće naći zamerku. Ukoliko gledate u suštinu jedne ovakve ploče za najzahtevniji vid PC upotrebe, ni po tom pitanju vas neće razočarati. Osećaj raspoložive snage, komfora u radu i pouzdanosti su na željenom nivou. Ovaj detalj je posebno istaknut kada se jednom naviknete na taj premijum osećaj nakon čega povratak na nešto iole lošije, predstavlja neprihvatljiv korak.

Zbog toga je naša čitava baterija testiranja bukvalno proletela. Potpuno glatko bez ijedne sporne situacije što bi rekli - nepodnošljivom lakoćom je "izvrtela" standardne bench aplikacije i uspešno kompletirala overkloking seriju pokušaja.

Jedini problem ostaje nemogućnosti realnog vrednovanja Wi-Gig i 10G LAN rešenja obzirom  da nismo imali gde da isprobamo njihove realne mogućnosti u svakodnevnom radu i u tom pogledu ova ploča deluje pomalo kao "overkill" rešenje, ali sa druge strane tu je onaj osećaj "X" faktora koji je posebno bitan u klasi entuzijasta korisnika, a koje upravo cilja ASUS sa ROG Rampage VI Extreme modelom.

ROGRampageVIExtreme14mala.jpg

Cena od 600 € blago rečeno deluje zastrašujuće, ali treba imati na umu da je ovo apsolutni vrh ponude IT industrije kada su u pitnaju matične ploče top performansi i karakteristika namenjenih krajnjim korisnicima. Zasta deluje pomalo intrigantno i zanimljivo šta Asus ima na umu za sledeću evoluciju Rampage modela jer pored svega viđenog na ovoj ploči teško je i zamisliti šta bi više mogao da ugradi na jednu ovaku ploču. Zbog toga zaključujemo da ukoliko imate mogućnosti i novca na raspolaganju, a istovremeno tragate za najboljim i najjačim rešenjem u pravcu konfigurisanja idealnog PC sistema na Intel osnovi - ASUS ROG Rampage VI Extreme je beskompromisno rešenje i ispunjenje vaših najsmelijih želja. Jednom rečju ploča iz snova!

 

Prednosti:
- Vrhunska stabilnost u radu
- Kvalitet izrade
- Performanse
- Vanserijski sistem LED osvetljenja
- Napredne mogućnosti UEFI BIOS-a
- Ultra brza LAN 10G i Wi-Gig mrežna sekcija
   ... i još puno, puno toga

 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Nedostatak internih USB 2.0 konektora 

CENA: 600€ 

d0minat0r Član postova: 2401
Care vidi ovako da ti objasnim posto izgleda ne znas cemu apex treba da sluzi ili cemu je namenjen. Namenjen za extreme oveclock i da moze na se memorija natera na 4000 12 12 12. Ciljna grupa za apexa u opste ne gleda kako ploca vizuelno izgleda nego kako radi niti gleda kako izgleda a jos manje koristi te gluposti RGB ili sta ti ja znam ne znam na sta tacno mislis da su izostavili posto ne pratim sta koja ploca ima posto Apex ima sve ono sto je meni potrebno.
Vlada011 Neregistrovan korisnik
Kako su napravili ovo kod PCI-E slotova ekstra transpartentno da svetli unutra
Vidim na overclock.net poceli da rade custom Port Shield za RVE, RVE10, RVIE od metala, aluminijuma ili ko zna cega. Profi ljudi izrezbare da mogu da zakace sa Monoblockom. Silver varijante.
Samo su Rampage VI Apex osiromasili, ta ploca nije dostojna cene i trebala bi da kosta najvise 350e. Ne zbog kvaliteta izrade, nego su neke vizuelne i sporedne opcije izostavili koje koriste na jos slabijim plocama.
d0minat0r Član postova: 2401
Nista gore nego kada odrastao covek masta kao dete od 10 godina
vladakv Novi član postova: 123
Искокаш кокице и уживаш читајући коментаре
d0minat0r Član postova: 2401
Izdrzi vlado uz tebe smo!! znamo da nije lako ali budi jak!

Test: Asus ROG Zenith Extreme

Test: ASUS PRIME B350-Plus

10203
10205
10206
10207
10208
10209