Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G

30.06.2017 10:28 | 1 Hardver
Test: Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G

Nije prošlo mnogo vremena otkada smo isprobali prvu Asus GeForce GTX 1080 Ti kartu, a već nam je na test stigla i Poseidon Platinum verzija. Naravno reč je o modelu sa hibridnim rashladnim sistemom koji kombinuje standardno vodeno hlađenje sa vodenim blokom omogućavajući entuzijastima da priključe svoju grafičku kartu na vodeno hlađenje bez potrebe za dodatnom investicijom. Naravno, ovakve karte moraju da se dokažu i samo "na vazduhu".

Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G

Nebojša Todorović

Prethodna generacija Poseidon Platinum kartica je dugo koristila isto hlađenje. Štaviše, toliko dugo da se samo njega sećamo u prethodnih nekoliko godina. Ipak, sa novom generacijom grafičkih karti i novim čipovima je došlo vreme za promenu. Asus je doneo odluku da novo DirectCU H2O hlađenje debituje zajedno sa novom najbržom kartom na svetu - GeForce GTX 1080 Ti. Upoznajmo Poseidona nove generacije.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_010_s.jpg


Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G izgleda drastično drugačije od svojih prethodnika čije ime nasleđuje. Dimenzije su veće nego ranije, tema je ovog puta tamnija i nema više crvenih površina, već je sve crno-sivo kao što je to slučaj sa ostalim Asusovim modelima koji su u skorije vreme stigli u prodaju.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_014_s.jpg


Istini za volju, tu su i dalje dva ventilatora iako tajvanski proizvođač uveliko igra na tri ventilatora kada su u pitanju vazdušni kuleri za "high-end" grafičke karte. U ovom slučaju su ugrađena dva velka ventilatora čiji je prečnik 100 milimetara. Ugrađeni su Wing-Blade ventilatori sa IP5X sertifikatom što znači da su otporni na prašinu i da imaju sve prednosti novog dizajna, a to je manja količina generisane buke uz povećani protok pri istom ili manjem broju obrtaja u odnosu na standardni dizajn. U praksi je ovo teško izmeriti, jer smo imali ultra tihe, ali i veoma bučne kulere sa ovim ventilatorima, jer je i dalje najbitniji deo priče sam dizajn rashladnog profila.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_015_s.jpg


On je kod Poseidon Platinum modela dizajniran da radi i na vazduju, ali i da bude po potrebi vodeni blok kako vlasnici ne bi morali da izdvajaju dodatni novac na blok kao komponentu. Takođe, štedi se i na vremenu, odnosno živcima kada je potrebno samo dodati fitinge i creva i spremni ste za rad. Na sve to, ovaj vodeni blok ima i svoje ventilatore što ga čini dodatno efikasnim, a pritom karta nastavlja da izgleda impresivno kako je proizvođač to i zamislio.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_018_s.jpg


Samo hlađenje je vrlo kompleksno i reč je o pravom DirectCU predstavniku. Osnovu čini veliki blok sa G1/4 fitinzima koji je izrađen od bakra, nakon čega je tu i klasičan rashladni profil nešto manje debljine sa gusto raspoređenim rebrima od aluminijuma, a na kraju dolazi i ono što vidimo, a to je plastičan oklop sa dva Wing-Blade ventilatora. Treba napomenuti da fintinzi postoje sa obe strane, tako da je moguće nastaviti lanac u vodenom sistemu što je odličan detalj.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_020_s.jpg


Treba izdvojiti i pohvaliti dizajn koji praktično koristi vodu u sistemu za hlađenje ugrađenih heatpipe-ova kako bi se udvostručila efikasnost. Takođe, bakarni blok služi kao idealan medijum za transfer toplote na udaljene delove kulera i povećava površinu sa koje se vrši disipacija toplote. Prema rečima Asusa, ovo je odličan način da se maksimizuju performanse u svakom scenariju, a da se pritom zadrži dizajn koji zauzima samo dva susedna slota.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_021_s.jpg


Na zadnjoj strani pronalazimo i veliki "backplate", odnosno metalnu ploču koja ojačava konstrukciju i štiti štampanu ploču. Ona je, kao i sam kuler, opremljena Aura Sync sistemom, odnosno ima veliki RoG logo koji je osvetljen RGB LED-om što čini ovu kartu upečatljivom čak i kada je okrenuta prema dole u kućištu.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_023_s.jpg

asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_024_s.jpg


Naponska jedinica je odlična, jer se koristi 10+2 dizajn koji upošljava Super Alloy Power II zavojnice, odnosno kondenzatore kako bi se obavila što preciznija filtracija napona prema grafičkom procesoru i memoriji, a u isto vreme uz postizanje što manjeg nivoa zagrevanja.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_019_s.jpg


U pogledu konektora konektora, tu su dva 8-pinska PCIe priključka za napajanje koja obezbeđuju maksimalnih 375 W (2 x 150 kroz 8pin konektore i 75 W kroz PCIe x16). Na zadnjoj strani štampane ploče, tu su i FanConnect priključci, odnosno dva 4-pinska konektora za dodatne ventilatore. Ovo nije specijalno bitna funkcija, ali je svakako korisna u određenim situacijama.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_026_s.jpg


Isto tako, sa gornje strane PCB-a tu su i dva SLI konektora koji su kod Nvidia grafičkih karti i dalje neophodan deo multi-GPU konfiguracije.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_025_s.jpg


Kao i Strix mdoel, tu su po dva DisplayPort i HDMI konektora, zajedno sa jednim DVI portom. Ovo je odlična konfiguracija, a imajte u vidu da i ovde izostaje analogni signal kod DVI konektora, mada ne znamo zašto ovo i pominjemo kada ne verujemo da će to biti bitno ijednom vlasniku ovog premium modela.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_028_s.jpg


Asus je podesio gotovo iste frekvencije kao i za Strix DirectCU III verziju. U odnosu na referentni model takt je povećan sa 1481 MHz na 1595 MHz, dok je memorija zanemarljivo usporena u odnosu na STRIX model sa svojih 1376 MHz. Ugrađeno je 11 GB GDDR5X memorije koju je proizvela kompanija Micron, a čipovi formiraju 352 bitni memorijski interfejs.


asus_gtx1080ti_poseidon_platinum_002_s.jpg

Vlada Neregistrovan korisnik
Koliko mocnije izgleda nego Strix verzija. A znao sam da treba sacekati Matrix ili Poseidon.
Ova je jos bolja opcija nego Matrix u default stanju. Matrix radi samo na vazduh ili vodu.
Mada ove godine dosta je ova, bolje je nego svi prethodni Matrix modeli ili Poseidon.
Silver-Crna graficka od ASUS, nikada bolje. Tako je napravljena da je komplet sa Rampage VI Extreme.

Test: Asus Radeon RX 580 DUAL 4G

Test: Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209