Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG PG258Q (Video)

07.03.2017 23:01 | 0 Multimedija
Test: Asus ROG PG258Q (Video)

Srećemo se sa još jednim gejmerskim monitorom kompanije Asus. Ključna odlika jeste njegova izuzetno visoka stopa osvežavanja, a tu su i druge prednosti o kojima ćemo diskutovati, za koje smatramo da ga uzdižu iznad standardnih gejming modela. Kakva su naša zapažanja, utisci i kakav smo sud doneli nakon druženja sa istim, možete pronaći u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Kolika stopa osvežanja ekrana je dovoljna za gejming? Odgovor na to pitanje zavisi od pojedinca, tako da će nekome 60Hz-a biti sasvim dovoljno za igranje, dok će drugi ipak zakoračiti u 120Hz ili 144Hz oblast. Da li su te vrednosti dovoljne za savršeno gejming iskustvo? Asus, kao i druge kompanije, očigledno smatraju da nisu, tako da smo krajem prethodne godine imali priliku da testiramo PG248Q sa osvežavanjem od čak 180Hz-a. Koliko je to bilo iznenađujuća cifra u tom periodu, nije trebalo dugo da se granica maksimalne stope osvežavanje pomeri još dalje. Danas, pred nama se zatekao monitor imena PG258Q sa cifrom osvežavanja od neverovatnih 240Hz-a! 

 

asus_rog_pg258q_prva_1_s.jpg


Kome je ovakav monitor namenjen? Pomalo je očigledno - gejmerima, i to ne bilo kakvim povremenim igračima, već zagriženim profesionalcima i eSport-erima. Šta je toliko specifično kod ovog modela, što nije dostupno kod drugih? Prvo i glavno - 240Hz, koje u ovom trenutku ima svega još nekoliko monitora. Zatim, tu je izvanredan dizajn i izrada, sve u vezi njega prosto vrišti "gejming". Uz ovo pomenutu, prisutan je i "kul faktor" u vidu Light in Motion svetla, o kojem ćemo diskutovati nešto više u nastavku.

Naravno, kako bi priča oko gejminga bila upotpunjena, popularna varijabilna stopa osvežanja je takođe prisutna. U kom obliku i ukusu? PG258Q je obučen u dres zelene ekipe - govorimo naravno o NVIDIA kartama, tako da će vlasnici istih imati na raspolaganju G-Sync podršku. U poslednje vreme smo imali priliku da prisustvujemo unapređenju IPS tehnologije koja je najzad uskočila u voz visoke stope osvežavanja, ali ovde nije reč o IPS panelu, već o tradicionalnom TN tipu koji ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Prednost je svakako ultra niska stopa odziva ekrana od 1ms GTG, koja će biti od velike koristi profesionalnim gejmerima. 


asus_rog_pg258q_prva_2_s.jpg


Rezolucija ovog monitora za današnje standarde nije visoka, ali 1920x1080 tačaka će doprineti manjem opterećivanju GPU-a, tako da će snažnije karte moći da "guraju" igre sa velikim ciframa FPS-a, što je zapravo i poenta kod ovako visoke stope osvežavanja. Obično smo navikli na veće dijagonale ekrana, ali ovde je reč o 24.5", tako da je reč o sićušnijem monitoru. Citirana vrednost statičnog kontrasta je 1000:1, a što se tiče osvetljenja, ono je W-LED tipa i nudi maksimalnu svetlinu od 400 cd/m2.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ROG Swift PG258Q
 • Dijagonala 24.5
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 1ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 400 cd/m2
 • Dimenzije 564.1 x 383.7 - 503.7 x 253.7 mm
 • Masa 5.6kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 50.000.000:1
 • Konekcije DisplayPort, HDMI, 2 x USB 3.0, 3.5mm
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine 120mm, rotacija, promena nagiba +20 do -5, Pivot režim
 • Ugao gledanja 170/160

Dizajn

Iako je reč o potpuno novom modelu, ne može se isto reći i za njegov dizajn, sa kojim smo se već susreli kod drugog Asus monitora. Početkom 2016. godine, imali smo prilike da testiramo PG348Q, takođe gejmerski model. Njegova forma jeste drugačija, jer se tu radilo o 34-inčnom 21:9 monitoru - PG258Q je manji i ima klasičniji 16:9 aspekt. Ipak, izgled je nasleđen i prilagođen 24.5" dijagonali.

Šta sve zatičemo u kutiji? Pre svega, monitor se napaja putem eksternog adaptera u vidu ciglice, što čuva prostor u utrobi PG258Q modela. Naredne stvari koje zatičemo su četiri kabla, jedan naponski za adapter, drugi za USB hub, dok su treći i četvrti za prenos video signala - DisplayPort i HDMI.  U kutiji se nalazi i poklopac koji prekriva portove na poleđini, a tu su i elementi za koje na prvi pogled nismo znali čemu služe. Reč je o nekoliko kružnih staklića, tačnije akrilnih poklopaca namenjenih modifikovanju crvenog snopa svetlosti koje emituje LED u bazi postolja. Na primer, na njima možete markerom nažvrljati neki crtež i on će biti projektovan na površinu stola - zanimljiva ideja. Naravno, ako ste ljubitelj ROG logoa i niste maštoviti kada je crtanje u pitanju, postoji zvanično ROG logo staklence. 


asus_rog_pg258q_1_s.jpg


asus_rog_pg258q_2_s.jpg


Asus ROG PG258Q je fizički omanji monitor, pogotovo kada ga uporedimo sa drugim silnim 27" do 34" gejming modelima koji su nam stizali na test. Dijagonala ekrana je 24.5" a izuzetno uzani okviri oko njega čine ga još kompaktinijim. Ergonomija je odlična, tačnije, dozvoljava svako podešavanje koje monitor može da ponudi. Moguće je promeniti visinu u rasponu od 120mm, horizontalni ugao (swivel) i vertikalni (tilt) od +20  od -5 stepeni, ali takođe ga postaviti u uspravnu orijentaciju, poznatiju kao Pivot režim.  Profil monitora je relativno tanak na samim ivicama, i postepeno se proširuje ka sredini gde je najdeblji. Postolje je teško i kvalitetno, izrađeno je od metala, dosta je stabilno na stolu upotrebom tri kraka. Vrat postolja je dosta širok zbog Light in Motion odlike, a na sredini poseduje prorez za uređivanje kablova. Na vratu se nalazi element narandžaste boje koji podseća na zakrivljeni zupčanik, a ovu šemu boja pomenutih elemenata Asus naziva Armor Titanium i Plasma Copper.


asus_rog_pg258q_3_s.jpg


asus_rog_pg258q_4_s.jpg


asus_rog_pg258q_5_s.jpg


Na pozadini vrata postolja u vrhu je smešten crveni Republic of Gamers logo, tako da uz Light in Motion opciju malo ko može promašiti nagoveštaj da je ovo ROG monitor. Poleđina PG258Q modela je kreirana u tom nekom futurističkom/svemirskom stilu sa nepravilnim linijama i oblicima, a uz dodavanje boje bakra, sve to deluje prilično spektakularno na stolu. Samim tim, PG258Q je uz većeg i šireg brata PG348Q jedan od lepših monitora na tržištu.


asus_rog_pg258q_6_s.jpg


Tasteri su, baš kao i većina elemenata na ovom monitoru, nepravilnog oblika, ima ih četiri komada, plus peti taster koji dolazi u vidu džojstika. Navigacija uz džojstik taster je najbrža i najpreciznija i uvek volimo da ga sretnemo na modelima koje testiramo. Kakva je konektivnost? Pristojna, ne nudi baš sve konekcije koje korisnik može imati, ali bitno je da nudi one najbitnije, a to su DisplayPort i HDMI. Uz njih se nalaze i dva USB 3.0 porta, ulaz za napajanje, kao i priključak za slušalice. Zaista prelep monitor, ostavlja utisak visokog kvaliteta i zadovoljstvo je posmatrati ga dok stoji na stolu.


asus_rog_pg258q_7_s.jpg


asus_rog_pg258q_8_s.jpg


OSD, merenje i kalibracija

On Screen Display, takođe poznatiji i kao meni monitora, poziva se pritiskom na džojstik taster na poleđini. Uz njega, tu su i ostali dugmići koji odozdo na gore imaju sledeće uloge - uključivanje/isključivanje monitora, GameVisual taster, GamePlus taster i dugme za izlaženje iz opcija/menija. Koja je uloga svakog tastera grafički je reprezentovano na desnom boku, u vidu neupadljivih belih simbola. Tasteri su solidne veličine, lepo su razdvojeni, tri tastera su različito teksturirana od Power tastera, pa ih je lako razaznati dodirom. Ono šta se nalazi u GamePlus kategoriji jesu gejmerske opcije kao što su nišan, tajmer, FPS brojač i poravnanje ekrana ukoliko se koriste dva ovakva monitora. GameVisual je naziv za kategoriju predefinisanih režima slike, i tu imamo izbor od šest režima - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS i sRGB mode.

Glavni meni je podeljen u pet kategorija - Blue Light Filter, Color, Image, Input Select i System Setup. U prvoj kategoriji pomenuti filter se može uključiti i podesiti u četiri nivoa, ili ukoliko ne želite da ga koristite onda je potrebno izabrati Level 0. Color kategorija sastoji se iz dobro poznatih opcija kao što je promena nivoa svetline, kontrasta, zasićenosti, temperature boja i gamma vrednosti. Image sekcija sadrži Overdrive opciju u tri nivoa - Extreme, Normal ili Off. Zatim, sledeća opcija je adaptivna kontrola kontrasta, a tu je i opcija poboljšanja nivoa crne boje.  U kategoriji Input je logično šta se nalazi - izbor između DisplayPort i HDMI ulaza. Sistemska podešavanja uključuju podešavanja jezika, položaja menija, providnost i vreme isključivanja menija, zaključavanje tastera, Light in Motion u tri nivoa, nivo zvuka, duboki san HDMI i DisplayPort ulaza i na kraju resetovanje svih opcija.

Pomenuli smo šest predefinisanih režima u GameVisual kategoriji. Svaki od njih je prilagođen određenom tipu korišćenja, ali u praksi jedini režimi koji su dovoljno tačni po pitanju boja su Racing režim i sRGB. Racing je baš kao što je to često slučaj kod Asus monitora zapravo najtačniji i najpoželjniji režim koji pruža najbolji prikaz. Ipak, ni on nije baš tako idealan, jer je ~500K topliji od vrednosti temperatura boja koju bismo želeli. Gamma vrednost je 2.1 i odstupa 3% od idealne 2.2 vrednosti.

Svetlina sa fabričkim podešavanjima iznosi 395 cd/m2, dok je vrednost dubine crne boje ne baš tako sjajnih 0.45 cd/m2, tako da je crna boja svetlije nijanse na 80% podešavanju osvetljenosti. Izmereni kontrast je dobar i iznosi 904:1. Iako nešto toplije, boje ostaju relativno tačne za TN tip ekrana. Prosečna DeltaE vrednost je 2.3 dok se maksimalna zahvaljujući zelenoj boji penje na vrednost 6.0. Režim sRGB je tačniji po pitanju Gamma vrednosti, temperatura i dalje nije dobra, kontrast je vrlo sličan, a svetlina je ograničena na 207 cd/m2, na kojoj je dubina crne boje 0.23 cd/m2. Kalibracija pomoću RGB slajdera je pomalo zahtevna po pitanju vremena, jer stepen promena svake od boja nije skroz ujednačen, ali uz malo više strpljenja i upornosti, kalibracija je potpuno uspešna i pruža prilično dobre rezultate. Nakon kalibracije dobija se željena temperatura boja, svetlina i tačnost boja, crna je mnogo bolja sa 0.17cd/m2 cifrom, a kontrast se nakon kalibracije spušta na vrednost 733:1.

Racing:


asus_rog_pg258q_3_s.jpg


sRGB:


asus_rog_pg258q_4_s.jpg

Kalibrisan:


U praksi

Kakvo je iskustvo igranja na ovoj klasi monitora? Jednom rečju - izvanredno! Jednostavno, ovo je model koji je dizajniran da ponudi najbolje moguće gejming iskustvo, i na tom polju je zaista u samom vrhu ponude monitora na tržištu. Ko će izvući sam maksimum iz PG258Q modela? Odgovor na to je - vlasnici NVIDIA karti koje podržavaju G-Sync. Varijabilna stopa osvežavanja je postala neizostavna odlika gejming monitora u poslednje vreme, tako da je u ovom trenutku bitna stvar pri odabiru modela. Razmatrati monitor koji je pretežno namenjen za ozbiljniji gejming, a zanemariti ovu odliku, najblaže rečeno - nije preporučljivo.

Neke zamerke postoje kod Asus ROG PG258Q. Recimo, po našem mišljenju dijagonala nije dovoljno velika da pruži imerziju koju nude 27-inčni i veći modeli. Takođe, FullHD rezolucija nije baš najbolja po pitanju oštrine i detalja u igrama, pogotovo kada se uporedi sa 2560x1440 i 3840x2160 monitorima, ali na ovoj dijagonali krupnoća piksela i nedostatak oštrine nije toliko izražena. Bitna stvar kod 1920x1080 rezolucije je njen pozitivni uticaj na performanse u igrama, tako da će gejmeri često imati vrlo visoke cifre FPS-a. Kombinacija 240Hz osvežavanja, G-Sync-a i 1ms odziva u igrama pruža fenomenalno iskustvo. Gejming je na veoma profesionalnom nivou, odziv je trenutan, nema duhova, cepanja slike i njenog poskakivanja pri brzoj promeni položaja u igri.

Izuzetno je brz i gladak na 240Hz-a, ali da li je recimo duplo bolji u odnosu na 120Hz monitor? Rekli bismo - ne baš, postoji granica do koje je razlika vidljiva, recimo odnos između 60Hz i 120Hz osvežavanja je vrlo lako lako primetan - dok je razliku između 120Hz i 240Hz teže primetiti, ali razlika ipak postoji u određenoj meri. Još jedan podatak jeste da će G-Sync funkcionisati u skoro punom rasponu osvežavanja, od 30 pa do 240Hz. To znači da ukoliko FPS u igri nije ispod 30, G-Sync će raditi svoj posao.


asus_rog_pg258q_9_s.jpg


Kombinacija dizajna, Light in Motion opcije i i rezultata koji pruža zaista ga čini izuzetno poželjnim izborom za zagriženije gejmere. Dok je jasno da briljira u gejming oblasti, postavlja se pitanje kakav je u svakodnevnom korišćenju? Nama se pre svega dopalo što se može veoma precizno prilagoditi položaju sedenja i visini korisnika, jer poseduje sve moguće opcije promene ergonomije. Ipak, TN panel nije sjajan po pitanju ukoliko se posmatra iz nižeg ugla, ili recimo odozgo, niti zadržava nijanse tako dobro kao IPS tip kada se pomerite levo/desno iz centralnog položaja ispred monitora. U desktop korišćenju koja podrazumeva svakodnevne akcije, 240Hz se takođe pokazuje kao korisna odlika, i može se primetiti koliko je tečniji od 60Hz monitora prilikom pomeranja prozora, u animacijama, pa čak i pri pomeranju kursora.


asus_rog_pg258q_10_s.jpg


asus_rog_pg258q_11_s.jpg

Ono što sve postaje sve očiglednije prilikom testiranja monitora jeste da TN tipovi ekrana konzistentno pružaju bolje rezultate od IPS-a kada je uniformnost osvetljenja u pitanju. Još jedan dokaz da je ovo visoka klasa monitora jeste skoro pa idealna uniformnost prilikom prikazivanja crne pozadine. Osvetljenje je gotovo tokom cele površine ujednačeno i nigde nema probijanja. Bilo da je osvetljenje na 0, 50 ili 100%, PG258Q pruža odlične rezultate uniformnosti.

asus_rog_pg258q_16_s.jpg


asus_rog_pg258q_15_s.jpg


asus_rog_pg258q_14_s.jpg


Odziv panela je izuzetno dobar, 1ms GTG cifra na 240Hz osvežavanju prosto eliminiše pojavu duhova. Kako smo zaključili nakon testiranja, Overdrive opciju je preporučljivo držati na vrednosti Normal, na kojoj su rezultati najbolji. PG258Q je prosto stvoren za brze FPS igre kao što su Overwatch, CS:GO, Doom, Battlefield 1, itd. 


asus_rog_pg258q_12_s.jpg


asus_rog_pg258q_13_s.jpg


Ono što smo već pomenuli i što je jasan nedostatak TN tipa panela jeste to što nemaju toliko široke uglove kao što to ima IPS. Iz primera ispod jasno se vidi "negativ efekat" kada se ekran posmatra od ispod, ili preterano posvetljavanje ukoliko gledamo ekran odozgo. Koliko je ovo zapravo mana za gejming je teško proceniti - sve zavisi od pojedinca i da li mu ograničeni uglovi gledanja predstavljaju veliki ili mali problem u odnosu na druge prednosti koje PG258Q ima da ponudi.

asus_rog_pg258q_uglovi_s.jpg

Zaključak

Ciljna grupa koju Asus gađa ROG PG258Q modelom je jasna - to su osobe koje se igraju na profesionalnom nivou i koje ne žele nikakve nedostatke u ovoj oblasti. To ne znači da ostalim pojedincima koji nisu dostigli profesionalni nivo gejminga neće biti interesantan, naprotiv. Asus trenutno nudi jedan od najbržih monitora na tržištu, jer 240Hz osvežavanje uz PG258Q nudi svega još par modela, koji su ionako teško dostupni. Ono što treba uzeti u obzir jeste 1080p rezolucija, koja ne zvuči baš najbolje pored 1440p i 4K opcije, ali ipak jeste poželjna u smislu da će igre imati prilično visoke cifre frejmova po sekundi, kako bi visoka stopa osvežavanja uopšte i imala smisla.

asus_rog_pg258q_nagrada.jpg

Ergonomija i dizajn su zaista odlična strana PG258Q modela, i po našem mišljenju je među najlepšim monitorima na tržištu. Na prvi pogled jasno se ističe ROG klasa, i uz Light in Motion crveni snop svetlosti koji se projektuje na sto, zaista donosi visok "kul faktor". Nekome može zasmetati omanja 24.5" dijagonala, pogotovo ukoliko prelazi sa većeg monitora. Fabrički je lepo podešen, po pitanju temperature boje možda malo topliji, ali sveukupno dobar za jedan TN panel.Uniformnost osvetljenja je skoro pa idealna kod PG258Q modela. Uglovi gledanja su mana ovog tipa ekrana, što se može i prežaliti kada se u obzir uzme G-Sync, 1ms odziv i 240Hz osvežavanje. Iskustvo gejminga koji se dobija ovim monitorom je na vrlo visokom nivou, tako da od nas dobija najviše preporuke.


Prednosti

- 240Hz osvežavanje
- G-Sync
- 1ms odziv
- Odličan dizajn i ergonomija
- Veoma uniforman ekran
- Light in Motion svetlo

Mane

- TN kao i obično nudi lošije uglove gledanja
- Omanja 24.5" dijagonala

Cena: oko 650 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 34UC79G 144Hz Freesync (Video)

Test: Asus Designo Curve MX34VQ (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309