Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura

03.03.2018 11:39 | 4 Games
Test: Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura

Na test nam je stigla Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura koja je odličan primer kako premium proizvod izdvojiti od sličnih rešenja i učiniti ga vrednom opcijom za one koji su spremni da ga plate.

Ivan Mančić

Mehaničke tastature su dostigle vrhunac popularnosti među gejmerima i danas je na tržištu dostupan veliki broj modela, kako renomiranih, tako i manje poznatih proizvođača. Inicijalna dominacija Cherry MX prekidača različitih vrsta i sopstvenih rešenja razvijenih u Logitech-u i Razeru je diktirala relativno visoke cene ovakvih tastatura koje su odbijale veliki broj korisnika, praktično čineći mehaničke tastature privilegijom entuzijasta i gejmera sa većim budžetom. U međuvremenu su se pojavili modeli manjih kineskih kompanija koji koriste jeftinije prekidače poput Outemu i Kailh-a, zahvaljujući kojima su ovakve tastature postale prijemčivije gejmerima. Ovi jeftniji prekidači su često Cherry MX kompatibilni i nude slične karakteristike, osećaj i odziv, a kineski proizvođači čak koriste i kodiranje po bojama koje odgovaraju Cherry MX ekvivalentima. U ovakvoj situaciji, postavlja se pitanje šta je to što skuplji modeli mehaničkih tastatura nude u odnosu na jeftine modele sa Cherry MX kompatibilnim prekidačima. Takođe, pred proizvođače se postavlja izazov kako napraviti model koji će se izdvojiti od ostalih i ponuditi nešto više, opravdavajući višu cenu.
Na test nam je stigla Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura koja je odličan primer kako premium proizvod izdvojiti od sličnih rešenja i učiniti ga vrednom opcijom za one koji su spremni da ga plate.

asus_rog_claymore_002_resize.JPG

ROG Claymore pripada Asus-ovoj Republic Of Gamers seriji proizvoda i to je jasno odmah po prvom pogledu na pakovanje u kome dolazi. Prepoznatljivi dizajn na koji su korisnici ROG matičnih ploča, grafičkih karti, gaming periferija, monitora ili laptopova već navikli, jasno daje do znanja da je reč o proizvodu koji “puca visoko”. U crnoj kutiju koja se nalazi unutar pakovanja ćete pronaći dve vrećice od veštačkog pliša u kojima se nalazi sama tastatura, kao i numerički deo. Vrećice deluju vrlo robustno i predviđene su da zaštite tastaturu u slučaju da rešite da je ponesete sa sobom na posao, turnir ili na put. Ispod će vas dočekati ništa manje fancy ROG brendirana antistatic kesica u kojoj se nalazi kvalitetan microUSB kabl sa pletenom zaštitom, koji služi za povezivanje tastature sa računarom, kao i fascikla koja će vam poželeti dobrodošlicu u Republiku Gejmera, uz uputstvo za povezivanje i dva lepa ROG logo stikera.

asus_rog_claymore_008_resize.JPG

Asus ROG Claymore - utisci u radu

Izgled ROG Claymore prosto pleni. Čvrsta aluminijumska baza crne boje poseduje utisnute ornamente, navodno inspirisane civilizacijom Maya, uz osvetljeni ROG logo na sredini palm-rest dela. Iako zbog male veličine ovaj deo nije pravo odmorište za dlanove, on doprinosi vizuelnom utisku koji tastatura ostavlja.

Sa zadnje strane se nalaze gumirane stopice koje će sprečiti klizanje tastature po stolu, kao i nožice koje možete podiži i na taj način promeniti ugao stajanja. Iako je kucanje udobno u oba položaja, nama je konkretno odgovarao malo veći nagib, uz spuštene nožice.

asus_rog_claymore_016_resize.JPG

Tastatura se jednostavno povezuje na računar putem USB konekcije, a mini USB konektor koji ide u samu tastaturu poseduje dva slot proreza koji služe da konektor precizno navedu i drže čvrsto, što će verujemo doprineti dugotrajnosti i sprečiti slučajno oštećenje prilikom čestog povezivanja ili pomeranja. Numerički deo je moguće povezati sa desne ili leve strane tastature, ili jednostavno zaboraviti u kutiji ukoliko želite tastaturu minimalnih dimenzija (što ustvari čini ROG Claymore Core tastaturu, koja je kao ovaj model, ali bez numeričkog dodatka). Ipak, Asus se pobrinuo da numerički deo bude mnogo više od smetnje na stolu ili dodatka za unos brojeva, zahvaljujući odličnom softveru (o kome će biti reč malo kasnije) i metalnom valjku za kontrolu jačine zvuka, koji zahvaljujući dobrom otporu i taktilnom odzivu daje vrlo preciznu kontrolu i prijatan osećaj.

asus_rog_claymore_009_resize.JPG

Sa obe strane tastature, kao i numeričkog dela, nalaze se diskretni gumeni “čepovi” koji otkrivaju konektore, kao i slot koji će numerički deo držati čvrsto uz tastaturu. Dovoljno je numerički dodatak spustiti sa željene strane i on će automatski biti povezan i ponašati se kao da je integralni deo same tastature, uključujuči i praćenje smera svetlosnih efekata.

Osvetljenje je svakako bitna stavka ROG Claymore tastature. U pitanju je RGB LED osvetljenje koje uz ROG Armoury softver nudi zaista širok spektar podešavanja. Pored 5 nivoa jačine svetla, možete izabrati i jedan od 8 svetlosnih efekata (static, breathing, color cycle, wave, ripple, reactive, starry night, quicksand), ili napraviti sopstveni raspored u custom modu. Moguć je izbor bilo koje nijanse, ili upotreba color pattern-a koji cirkluliše kroz spektar. Svaki taster je individualno osvetljen, pa je u custom modu moguće dodeljivanje različite boje pojedinačnim tasterima, što daje praktično neograničene mogućnosti prilagođavanja potrebama korisnika. Claymore podržava i sinhronizaciju osvetljenja sa drugim Asus Aura Sync proizvodima poput ROG Spatha miša. Sva podešavanja možete snimiti u jedan od 6 profila koje možete pozivati prečicama na tastaturi. Praktično, jedino što bi zamerili osvetljenju je nedostatak nekog interaktivnog moda koji bi pratio npr. zvuk igara ili muzike i davao vizuelni feedback, mada kako su hardverske mogućnosti tu, nije isključeno da Asus u svoj softver tako nešto implementira i naknadno.

Armoury1_resize.JPG

Armoury3_resize.JPG

Kapice tastera su glatke površine i poseduju horizontalno udubljenje sa blagim vertikalnim nagibom ka sredini tastature. Slova na tastaturi (US rasporeda u ovom slučaju, nismo sigurni da li je dostupna i YU verzija) koriste Asusov prepoznatljivi gaming font koji je jasan i čitljiv, ali tastaturi daje pravi gaming izgled. Kapice imaju minimalan prazan hod (prisutan na svim mehaničkim tastaturama svih proizvođača) uzrokovan time što je kapica praktično nošena na poluzi prekidača. Iako ne utiče pri kucanju, voleli bismo da možda u nekom od budućih proizvoda vidimo mehanizam koji bi kapice navodio u bazu i na taj način pružio dodatnu preciznost i stabilnost.

asus_rog_claymore_014_resize.JPG

Model koji smo dobili na test je došao sa Cherry MX Red mehaničkim prekidačima koji su i najčešći izbor kada su mehaničke gaming tastature u pitanju. U pitanju su prekidači sa linearnim hodom, bez klika i taktilnog odziva, koji pružaju otpor od 45g uz hod od 4mm, dok je tačka okidanja na pola hoda. U praksi ovi prekidači nude relativno tih rad, uz brz odziv usled smanjenog otpora, pa je dovoljan vrlo lagan pritisak kako bi ga tastatura registrovala. Kako je osećaj pri kucanju individualna stvar (što je uostalom i razlog zašto postoji više vrsta prekidača), ROG Claymore postoji i u verzijama sa Cherry MX Blue (taktilni sa klikom, 60g i 2.2mm pragom), Brown (taktilni bez klika, 55g, 2mm) i Black (linearni, poput Red samo sa 60g otpora). Crveni prekidači predstavljaju teoretski najbolju gaming opciju, ali je dobro da su prisutne i druge varijante kako bi korisnici mogli izabrati onu koja njima najviše odgovara. Autoru teksta je pomalo nedostajao klik ili makar taktilni odziv plavih prekidača, mada je smanjeni otpor primetan i ima svojih prednosti kada je brzina u pitanju.

asus_rog_claymore_003_resize.JPG

Kada smo kod brzine, pomoću Fn tastera možete izabrati jedan od 4 repeat moda (1x, 2x, 4x, 8x) koji menjaju akceleraciju ponavljanja tastera koji držite pritisnut. Dok 1x nudi standardno ponašanje, 2x nudi znatno brže kretanje strelicama po dokumentima i vrlo je upotrebljiva opcija, dok 4x i 8x nude ozbilljnu brzinu koja će gamerima ponuditi prednost u situacijama kada je potrebno brzo pritiskanje tastera (npr. brzi single fire), a zabranjena upotreba macro-a. Pomenuti Fn taster nudi impresivan set dodatnih opcija, od snimanja macro-a tokom same igre “on-the-fly”, podešavanja osvetljenja, brzi izbor profila, lock-ovanja windows tastera (u softveru je moguće i brzo isključivanje ALT-F4, ALT-TAB prečica) i multimedijalnih kontrola. Za vlasnike neke od Asus matičnih ploča iz ROG serije, Claymore nudi i podešavanje brzine ventilatora, uključivanje računara, prečicu za ulazak u bios i sinhronizaciju osvetljenja. Naravno, kada su tasteri u pitanju, podrzumeva se i N-key rollover anti ghosting.

Armoury2_resize.jpg

Asus već dugo ulaže puno pažnje u softver koji prati njihove proizvode, pa je to vidljivo i u ovom slučaju. Uz ROG Armory je pored ažuriranja firmware-a (samo tokom našeg testa su stigla dva update-a) i detaljne kontrole osvetljenja, moguće i podešavanje funkcije tastera. Svaki od tastera možete remapirati po želji, dodeliti mu funkciju miša, neki od snimljenih macro-a, funkciju pokretanja programa po želji, multimedijalnu ili windows prečicu. Ovde ponovo dolazimo do numeričkog dela i mogućnosti promene njegove pozicije. Ukoliko ste pasionirani gamer, premeštanjem numeričkog dela sa leve strane dobijate opciju mapiranja svakog od tastera sa funkcijama po želji, uključujući i macro-e, rapid fire ili bilo šta drugo, uz instant promenu profila i osvetljenje po želji za svaki taster. Ovim numerički deo postaje svojevrsni launchpad sa 17 tastera na mestu dovoljno blizu WASD tasterima i potencijalno vrlo vredan dodatak koji možete integrisati u svoj stil igre.

asus_rog_claymore_011_resize.JPG

Asus ROG Claymore - zaključak

Asus ROG Claymore sa cenom od oko 200€ spada u red najskupljih tastaturi na tržištu. Većini korisnika će verovatno biti jako teško da sebi opravdaju investiciju u ovako nešto, ali je neosporno da je u pitanju proizvod izvanrednog dizajna, kako po pitanju izgleda, tako i po pitanju funkcija, koji će vam, uz izbor odgovarajućeg tipa prekidača, ponuditi praktično sve što možete poželeti od jedne tastature. Neograničene opcije podešavanja izgleda i funkcija, uz promenljivu poziciju numeričkog dela omogućiće vam da nalazite kreativne načine kako da u igrama (ili poslu) iskoristite sve ono što ROG Claymore može da pruži. Ukoliko novac nije prepreka, a volite kvalitetan proizvod, ova tastatura svakako zaslužuje našu preporuku.

asus_rog_claymore_010_resize.JPG 

Prednosti:

- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Velike mogućnosti konfigurisanja

Mane:

- Visoka cena

Cena:  Oko 200€

 

[Mancha] Super Moderators postova: 1983
To se obično dešava kada se aktivira neki od bržih repeat modova (2x, 4x, 8x), mada oni i služe mahom za gaming. Sa 2x se može kucati ok, 4x već otkucava duplo, a 8x je haos.
Dale Neregistrovan korisnik
Imao sam je nekih šest meseci i kucala je veći deo tastera dva puta. Rekli su mi da je serijska greška i dobio Cooler Master Quickfire Masterkeys Pro S RGB. Minus za CM zato što nema odvojeni numpad, ali okej.
jurodivi Član postova: 1684
Asus sa kičerajem, kao i obično...šta reći, klasična "gejming" tastatura, sa sve kršem od keycapova i šarenilom. Mada, ako su već stavili standardno loše ultratanke laserski gravirane capove sa glatkim "magnet za masnoću" premazom, mogli su bar da ucrtaju i ljudski font kao konkurencija. Ali to onda ne bi bio Asus dizajn, je li...
Da ne bude da samo pljujem, sve pohvale za odvojivi numpad. To je nešto što je još Microsoft Sidewinder X6 (na kome kucam ovo) uradio svojevremeno i fantastična je ideja koju bi mnogi valjalo da preslikaju...
A onda vidim cenu i kažem "begaj, bre...za te pare, neka."

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L GeForce GTX Edition

Test: HyperX Cloud Alpha pro gaming slušalice

10404
10405
10406
10407
10408
10409