Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Rampage V Edition 10

01.07.2016 10:13 | 3 Hardver

Nebojša Todorović

U startu smo pomislili kako je u poslednje vreme Asus dostigao vrhunac kvaliteta i dizajna kada su matične ploče u pitanju. Zaista je kompletna Intel Z170 i X99 generacija Asusovih ploča bila takva da je zaista teško pomisliti da može bolje. Međutim, Asus iznova uspe da nas iznenadi. To je posebno teško kada znamo da će Broadwell-E procesori korisiti Intel X99 čipset, te da na polju mogućnosti i tehnologija na nivou čipseta nema ničeg novog. To naravno nije razlog da spreči Asus da nas impresionira.

 intro_asus_rampage_v_edition_10_001.jpg

Bez mnogo ustezanja ćemo reći da je reč o jednoj od najlepše dizajniranih matičnih ploča koje smo videli do sada. Iako se tematski ne razlikuje u odnosu na novu generaciju "high-end" matičnih ploča ove kompanije, Rampage V Edition 10 je potpuno mat crn sa tek ponekim srebrnim, odnosno belim detaljem. Upravo odabir mat crne boje, kvalitetnih materijala i bele kao kontrasta čini ovu ploču neverovatno atraktivnom kada je vidite uživo.

 intro_asus_rampage_v_edition_10_002.jpg

Tu se impresivan izgled ne završava, jer kada se priključi, Rampage V Edition 10 dolazi bukvalno do punog sjaja. Kažemo bukvalno, jer cela ploča svetli i izgleda fantastično. Detalji kao što su mehanizmi na PCI-Express slotovima, audio sekcija, hladnjaci itd. stvaraju poseban efekat. Prosto je tužno zatvoriti ovakvu ploču u kućište i drago nam je da nam se nekoliko dana nalazila na otvorenoj platformi, jer smo gasili svetlo samo da bismo uživali u vizuelnom doživljaju koji Rampage V Edition 10 pruža. Podešavanja za režim osvetljenja postoji koliko žeite. Efekti kao što su "disanje svetla", strob, praćenje muzike i još mnogo toga su dostupni, ali i režim za one pragmatične koji menja boje u zavisnosti od opterećenja procesora i njegovog zagrevanja.

 asus_rampage_v_edition_10_016_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_017_s.jpg

Gornjim delom ploče dominira veliko LGA2011-3 ležište za procesore koje podržava najnovije Broadwell-E modele, ali i Haswell-E. Kako montaža ovih ogromnih procesora može da bude nepraktična, Asus je isporučio specifičan okvir, odnosno alat za ugradnju procesora kako bi osigurao da se nijedna komponenta ne ošteti.

 asus_rampage_v_edition_10_021_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_022_s.jpg

Naponska jedinica je odlična. Nije nepotrebno kompleksna, već filtrira napon u osam faza. Umesto ređanja gomile faza, Asus je jednostavno ugradio kvalitetnije komponente i time dobio odličan rezultat. Tu su MicroFine Alloy zavojnice niskog profila kao i 10K Black Metallic kondenzatori. Ugrađeni su PowIRstage IR3555 drajveri i naravno Digi+ PWM kontroler. Dakle, sve što je neophodno za ozbiljan overklok dostojan jedne Rampage ploče.

 asus_rampage_v_edition_10_024_s.jpg

Osam DIMM slotova se nalaze raspoređeni u dve grupe oko četiri sa leve i desne strane procesorskog ležišta i podržane su zvanične brzine modula do 3333 MHz i naravno ukupno 128 GB DDR4 RAM-a. Do memorijskih modula duž ivice štampane ploče locirani su prekidači za paljenje i reset računara, POST ekran, CMOS, ReTry, SafeBoot, MemOK! i drugi tasteri. Ovo su najbitniji dodaci za svakog entuzijastu kome hardver provodi više vremena na stolu nego unutar kućišta.

Poseban dodatak su DIMM i PCIe X16 DIP prekidači pomoću kojih možete da gasite i palite memorijske i PCIe X16 slotove po potrebi, a da ne morate da vadite hardver. Sjajno!

Posebno je intrigantno kako je Asus ispratio crno-belu kolornu šemu čak i sa "START" prekidačem koji je tipično crvene boje. Poseban dodatak su DIMM i PCIe X16 DIP prekidači pomoću kojih možete da gasite i palite memorijske i PCIe X16 slotove po potrebi, a da ne morate da vadite hardver. Sjajno!

asus_rampage_v_edition_10_025_s.jpg

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Rampage V Edition 10
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 2011-3
 • Čipset Intel X99
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 8 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 2
 • USB 3.1 Type C 2 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Ostali konektori 5 x 3.5 mm audio, S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno 3 x Wi-Fi antenna port
  1 x U.2 port

 

Asus Rampage V Edition 10 - Nastavak

Asus Rampage V Edition 10 je izuzetno dobro opremljen konekcijama za povezivanje sa uređajima za smeštanje podataka. Tu je M.2 X4, kao i ukupno 10 SATA 6 Gbps portova. Novitet je U.2 port sa podrškom za PCIe 3.0 x4 NVM Express uređaje.

asus_rampage_v_edition_10_026_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_024_s.jpg

Asus je kod Rampage V Edition 10 modela, kao i ostali proizvođači, potpuno eliminisao klasične PCI slotove. Prisutan je jedan PCIe x4 slot, a tu je još pet PEG-ova. U slučaju boljih procesora koji imaju 40 PCIe 3.0 lane-ova ovi slotovi mogu da rade u x16, x16/x16, x16/x16/x8, x8/x8/x16/x8 ili x8/x8/x8/x8/x8 konfiguraciji. U slučaju našeg najslabijeg Broadwell-E i Haswell-E modela situacija je znatno ograničenija, jer oni poseduju "svega" 28 lane-ova.

 asus_rampage_v_edition_10_027_s.jpg

Audio sekcija kod ovog modela nosi naziv SupremeFX Hi-Fi, a radi se o verovatno najboljem integrisanom audio sistemu koji je do sada predstavljen na nekoj matičnoj ploči. Očekivano, upotrebljeni su ALC 1150, Texas Instruments pojačalo i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Tu je kvalitetni ESS ES9018K2M Sabre DAC, dva LM4562 OP-AMP-a, pojačalo za slušalice iz Texas Instrumentsa oznake TPA6120A2. Ne treba zaboraviti ni Cirrus Logic CS5361 A/D konvertor i dodatnih pet RC4580 OP-AMP-a. Sve ovo, u kombinaciji sa prednjim panelom čini da zaista dodatna zvučna karta ne bude potrebna ukoliko se odlučite za Asus Rampage V Edition 10.

 asus_rampage_v_edition_10_028_s.jpg

Zadnji panel je takođe poseban u svakom smislu. Pre svega, nema potrebe za uobičajenim "limčićem", jer je zadnji panel već celovit i potpuno zatvoren. Osim toga, ekstremno je bogat konekcijama. Tu je ukupno 10 USB portova, od kojih su dva USB 2.0, četiri USB 3.0 i četiri USB 3.1 od kojih su dva Type-C. Ne treba zaboraviti ni konektore sa navojem za antenu WiFi modula, dva LAN konektora kombinovani PS/2, kao i pet analognih 3.5 mm audio priključaka. Na kraju, tu je i S/PDIF kako bi kompletirao sve potrebe čak i najzahtevnijih korisnika. Uobičajeno za modele iz ROG familije, Asus nije izostavio ni BIOS Flashback i ClrCMOS prekidače.

asus_rampage_v_edition_10_029_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_030_s.jpg

BIOS

UEFI Bios je fantastičan i malo ko će imati bilo kakvu primedbu na Asusovo rešenje. Jednostavno, na ovom polju kompanija jako dugo prednjači i zaista sa svakim novim modelom njihov bios je sve bolji. Dizajnom, interfejs se uklapa sa ostatkom ploče, a osim vizuelne komponente, mogućnosti su jednako impresivne.
 
 bios_asus_rampage_v_edition_10_001.jpg

bios_asus_rampage_v_edition_10_002.jpg

 
Tu je niz automatskih overklok opcija, ali i ručnih podešavanja u sitne detalje. Sistem je sposoban da sam overklokuje procesor, podesi brzine ventilatora, napone i sve ostalo, a korisnik samo da "naruči". Pritom, Asus nije na račun toga oduzeo ništa korisnicima koji vole da svaku stavku ponaosob prilagode sami, već je i to opcija za one koji sebe smatraju naprednim korisnicima.
 
 
Pakovanje i propratna oprema

Dovoljno je pogledati kutiju i sasvim je očigledno da se ne radi o jednom od standardnih modela. Pritom mislimo da je vrlo jasno da nije reč ni o "običnom" Republic of Gamers modelu. Sve ukazuje na prestižnu matičnu ploču koja je tu da pokaže kako vlasnik ima specifičan ukus za retke stvari. I zaista, svako ko bude posedovao ovu ploču verovatno neće znati još jednu osobu koja je ima.

 asus_rampage_v_edition_10_001_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_002_s.jpg

Sama kutija je vrlo informativna i nudi pregršt specifikacija, sliku ploče i detaljna objašnjenja koja ističu po čemu se to Rampage V Edition 10 izdvaja od drugih proizvoda na tržištu. Mada, koliko god se Asus trudio da sve to pokrije na poleđini, ova ploča jednostavno zahteva više prostora.

 asus_rampage_v_edition_10_003_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_004_s.jpg

Prvo što smo našli od opreme su standardni dodaci poput dokumentacije, diska sa drajverima i nalepnica za kućište. Asus Rampage V Edition 10 stiže 10 SATA kablova, tako da ste potpuno obezbeđeni u tom smislu. Ovo je odlična vest za sve one koji koriste veliki broj uređaja za smeštanje podataka. Tu je još raznih kablova i adaptera, među kojima se ističu SLI mostići za sve moguće konfiguracije. Od klasičnog dualnog SLI do 4-Way SLI sistema, sve je obezbeđeno.

asus_rampage_v_edition_10_006_s.jpg 

asus_rampage_v_edition_10_007_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_008_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_009_s.jpg

Zanimljiv dodatak je Fan Hub koji praktično predstavlja štampanu ploču na kojoj se nalaze tri 4-pinska konektora za napajanje ventilatora. Ovaj dodatak se napaja putem molex konektora, a svaki priključak za ventilator može da isporuči do 12 W. Imajući u vidu da Rampage V Edition 10 već poseduje ukupno 6 fan konektora, ovo je zaista neophodno samo entuzijastima sa specifičnim potrebama. Dobra vest je da se kontrola može vršiti putem UEFI biosa ili AI Suite aplikacije zahvaljujući dodatnoj elektronici na PCB-u.

 asus_rampage_v_edition_10_011_s.jpg

Tu je i antena za isporučeni Dual-Band WiFi modul potpisan od strane Intela. Antena se lako preklapa, a poseduje i magnet u postolju, tako da možete lako da je fiksirate na metalnu površinu. U većini slučajeva ta površina će naravno biti kućište.

 asus_rampage_v_edition_10_010_s.jpg

Tu je i lim za zadnji panel koji je u ovom slučaju samo metalni okvir. Razlog za to je specifičan dizajn zadnjeg panela ploče koji je potpuno zatvoren i zaštićen na samoj ploči i zapravo daleko kvalitetnije rešen nego kod bilo koje druge ploče koju smo imali prilike da sretnemo.

 asus_rampage_v_edition_10_012_s.jpg

Na kraju, tu je i jedan specijalan dodatak koji se izdvaja. Dopašće se svima koji vole pažnju od strane proizvođača i premium dodatke koji čine da proizvod koji ste kupili odaje utisak nečeg posebnog. Reč je o modulu koji se ugrađuje u 5.25-inčni slot u kućištu, a služi kao audio panel. Pored toga što je je izrađen vrhunski i izgleda kao deo profesionalne audio opreme, ovaj panel je i veoma praktičan.

 asus_rampage_v_edition_10_013_s.jpg

asus_rampage_v_edition_10_014_s.jpg

Pored kontrole jačine zvuka, tu su dva 3.5-milimetarska džeka za mikrofon i slušalice. Posebno neuobičajen dodatak je izlaz od 6.3mm za slušalice. Konektori su, očekivano, pozlaćeni, a ceo ovaj dodatak je deo Asusovog SupremeFX HiFi sistema.

asus_rampage_v_edition_10_015_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 6900K
Matična ploča: ASUS Rampage V Edition 10
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Kingston HyperX Beast 3000 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
VGA: Nvidia GeForce GTX 780 Ti
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 344.65

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
OpenGL (fps)
CPU Single Sore
Asus Rampage V Edition 10
Asus X99-A II
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Rampage V Edition 10
Asus X99-A II
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Rampage V Edition 10
Asus X99-A II
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Copy
Read
Write
Latency
Asus X99-A II
Asus Rampage V Edition 10
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus X99-A II
Asus Rampage V Edition 10
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus X99-A II
Asus Rampage V Edition 10
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Asus Rampage V Edition 10 je fantastična i ekstremno kvalitetno napravljena matična ploča i možemo reći da je na nas ostavila ubedljivo najveći utisak od svih koje smo imali prilike da isprobamo. Estetski gledano prednjači nad bilo kojom pločom koju smo ikada videli. Ipak, dizajn je samo deo ogromnog uspeha i iako nije "prenapucana" opcijama kao neki drugi modeli, Asus Rampage V Edition 10 ima sve što želimo od jednog modela iz najviše klase, a u isto vreme se nije rasipalo tamo gde nema potrebe.
 asus_rampage_v_edition_10_033_s.jpg

Kvalitet izrade je najveći moguć, tako da je Rampage V Edition 10 napravljen od najkvalitetnijih materijala i komponenti. Na sve to dodajte niz veoma korisnih i atraktivnih dodataka kao što su vrhunski WiFi modul, dodatak za audio za prednji panel i rezultat je ploča kakvu bi svako poželeo.
 asus_rampage_v_edition_10_019_s.jpg

Stoga, iako možda nije na papiru najmoćnija ploča koju je Asus ikada napravio, kompletan "utegnuti" utisak gde sve radi besprekorno i sve je na svom mestu uz pedigre jednog specijalnog modela čini da ukoliko bismo sada imali prilike da biramo jednu matičnu ploču za bilo koji sistem, to bi upravo bio Asus Rampage V Edition 10.

asus_rampage_v_edition_10_award_s.JPG

Prednosti:
- Vanserijski kvalitet izrade
- Jedinstven dizajn
- Kvalitetne komponente
- Perfektan rad u svakom aspektu
- Dodatna oprema
- Faktor poželjnosti

Nedostaci:
- Cena
- Dostupnost


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus B150 Pro Gaming D3

Test: Asus X99-A II

10203
10205
10206
10207
10208
10209