Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Rampage IV Gene

13.01.2012 08:33 | 1 Hardver
Test: ASUS Rampage IV Gene

Sandy Bridge E definitivno predstavlja high-end desktop rešenje, koje valja upariti sa "maksimalnom" matičnom pločom, kao što je Rampage IV Extreme. Međutim, kako Asus uvek u svojoj „Republic Of Gamers“ ponudi ima i adekvatan Gene model, jasno je da u ovom slučaju MicroATX opcija stvarno jeste opcija koja je dostojna trenutno najjače desktop platforme. Kroz nekoliko prethodnih serija „Republic Of Gamers“ ploča, Gene modeli su beležili sve veće interesovanje među korisnicima koji žele vrhunsku matičnu ploču, ali im pri tome nisu neophodne FullATX dimenzije i dodatni slotovi koje se tu podrazumevaju. Za mnoge je Gene idealna mera...

Miloš Stamenković

Na platformama poslednjih par generacija sve neophodne komponente se već nalaze integrisane na PCB-u, pa je potreba za dodatnim slotovima maksimalno smanjena, ukoliko ne računamo grafičke PCI Express slotove. Jedino oni koji i dalje moraju koristiti neke specifične kartice i dalje moraju gledati u pravcu FullATX, dok ostali mogu razmatrati druge varijante. Iako asocijacija MicroATX ploča sa manjim mogućnostima i dalje generalno stoji kod nekih modela, kod Asus „Republic Of Gamers“ Gene ploča to odavno nije slučaj. Stoga je bilo zanimljivo videti šta nudi najnovija Rampage IV Gene inkarnacija. Pre nego što pređemo na samu matičnu ploču, pogledajmo ponovo šta nudi Intel X79, čipset na kome se baziraju nove high-end matične ploče sa LGA 2011 podnožjem.


Intel X79 čipset

Svaku novu generaciju Intel procesora prati i novi čipset, što opet sa sobom povlači i novu seriju matičnih ploča. Ni ovoga puta situacija nije drugačija, što znači da Sandy Bridge E procesori koriste novi LGA2011 soket zajedno sa X79 čipsetom. Novi soket izgleda dosta drugačije u odnosu na prethodne, pa pored osetno većih dimenzija, poseduje i mehanizam sa duplim polugama za fiksiranje procesora. Jednostavno, radi se o masivnom jezgru pa je očigledno bilo potrebno primeniti ovaj sistem kako bi procesor sigurno ležao na svom mestu. Što se tiče kulera, upotreba starih modela uglavnom neće biti moguća, pa će kupci novog sistema morati da potraže i novi kuler. Kažemo uglavnom, jer su određeni proizvođači matičnih ploča na nekim modelima primenili korigovani sistem koji omogućava upotrebu LGA1366 kompatibilnih kulera. 

Pored drugačijeg soketa, ubedljivo najveća razlika koju donosi LGA2011 je u "quad channel" memorijskom kontroleru. Tako se na novim matičnim pločama nalazi minimum četiri memorijska slota, dok jači modeli poseduju osam slotova. Pored memorijskog kontrolera, novi procesor poseduje i veoma moćan PCI Express kontroler. Sada je na raspolaganju ukupno 40 PCI Express linija, što je mnogo više u odnosu na LGA1155 platformu. Ovaj broj PCI Express linija omogućava da X79 ploče rade u većem rasponu multi GPU konfiguracija, i to u modovima 2x16 & 1x8, 1x16 & 3x8 i 1x16 & 2x8 & 2x4. Tako će sada korisnicima na raspolaganju biti mnogo više opcija kada su u pitanju multi GPU konfiguracije, a sa druge strane, proizvođači matičnih ploča neće biti prinuđeni da koriste dodatne PLX čipove kako bi povećali broj PCI Express linija. Iako Intel zvanično ne navodi PCI Express 3.0 podršku, Sandy Bridge E ipak podržava novu generaciju ovog standarda, što će moći da se isproba u praksi kada se pojave prve PCI Express 3.0 grafičke karte. 

Što se tiče ostalih detalja vezanih za X79 čipset, po dijagramu možemo videti da u realnosti ovaj čipset ne donosi nikakav specijalni novitet. Sve pomenute stvari su direktno vezane za karakteristike procesora, dok sam čip(set) ne nudi neke nove mogućnosti. USB 3.0 podrške je i dalje na istom nivou kao i kod prethodnih verzija čipseta, broj SeriaATA 6 Gb/s portova je ostao isti, kao i gotovo sve ostale karakteristike. Zbog toga se može reći da X79 predstavlja potpuno isto rešenje koje smo videli na LGA1155 platformi, sa tek neophodnim modifikacijama za rad sa Sandy Bridge E procesorima. 

Tokom godine u raznim najavama za X79, mogli smo videti da je ovaj čipset trebao da ponudi ipak nešto više, ali se očigledno od toga odustalo. Verovatno Intel nije hteo tokom ove godine da komplikuje stvari, pa se odlučio za sigurnu i proverenu varijantu. Iskustvo početkom godine sa greškom na SerialATA III kontroleru je i dalje u sećanju, pa je ovo sigurno jedan od razloga zbog kojeg X79 ne nudi ništa naročito novo. Shodno tome, veoma je moguće da će se u sledećem kvartalu opet pojaviti novi čipset, koji će eventualno imati i neke značajnije novitete.

Sada, X79 čak ima i jednu funkciju manje u odnosu na LGA1155 rešenja. Radi se o Intel RST sistemu, o kojem smo već pisali, i koji omogućava da se manji SSD disk koristi kao jedna vrsta keš memorije za hard disk većeg kapaciteta. Ova tehnologija definitivno funkcioniše, pa je zbog toga iznenađenje zašto je nema i na X79 čipsetu. Kako bi otklonili ovaj nedostatak, neki proizvođači ploča su odlučili da ponude svoju varijantu ove tehnologije.

Ploča na testu - Rampage IV Gene

Mala, ali teška kutija je prvi utisak koji ostavlja Rampage IV Gene paket. Unutra se nalazi standardni „Republic Of Gamers“ paket bez „OCKey“ dodatka i sličnih specifičnosti. Za matičnu ploču MicroATX formata, Rampage IV Gene definitivno predstavlja najtežu kategoriju. Logično, razlog za dotičnu masu je broj komponenti koje se nalaze na PCB-u. Asus je želeo da kod Rampage IV Gene modela očuva što je veći broj karakteristika sa Rampage IV Extreme, pa tako elementi naponske jedinice i sistema za hlađenja zauzimaju najveći deo prostora. I ovde su hladnjaci naponske jedinice podeljeni u tri dela i povezani su heatpipe-om, što je rešenje bukvalno preslikano sa Rampage IV Extreme. Razlike ima samo kada je u pitanju hladnjak X79 čipseta, koji je sada u klasičnoj izvedbi, dakle bez dodatnog ventilatora. Ipak, ono što je mnogo bitnije, ispod dotičnih hladnjaka nalazi se potpuno ista naponska jedinica kao i na Rampage IV Extreme. Dakle, u pitanju je trenutno najmodernija Extreme Engine Digi+ II naponska jedinica, pa je veoma pozitivno videti da Asus nije odlučio da Gene model uskrati za neki bitan detalj. Što se same naponske jedinice tiče, princip rada je isti kao i na Extreme Engine Digi+ (paralelni "phase" dizajn koji omogućava lakšu manipulaciju sa brojem aktivnih delova naponske jedinice, uz veliki raspon frekvencija koje aktiviraju "switch" u rasponu od 250 kHz pa do 1000 kHz), s tim da su sada komponente koje se koriste dodatno poboljšane. Tako imamo NexFET PowerBlock MOSFET-e koji su duplo manjih dimenzija, a nude istu snagu uz veću efikasnost (90% efikasnosti na 15 A) u odnosu na MOSFET-e koji su korišćeni na prethodnim „Republic Of Gamers“ pločama.Tu su i odgovarajuće prigušnice koje sada podržavaju jači nivo struje, čak do 50 A, što je za 20 A više od klasičnog dizajna. Na kraju, unapređena je i sama kontrola naponske jedinice (sada je raspon frekvencija od 300 KHz do 1100 KHz), uz čak četiri digitalna kontrolera koji sve ovo kontrolišu pri napajanju procesora, ali i memorije. Kada se sve sabere, Extreme Engine Digi+  II na Rampage IV Gene poseduje „8-phase“ deo za napajanje procesora, „3-phase“ deo za memorijski kontroler, i na kraju tu je još „2+2 phase“ deo za memoriju.

Rampage IV Gene poseduje ukupno četiri memorijska slota, što je i očekivano sa obzirom na MicroATX dimenzije ploče. Prostora za po još jedan set memorijskih slotova jednostavno nema, ali kako su i kod nas već izvesno vreme dostupni 4 GB memorijski moduli, ne bi trebalo da bude problema sa zadovoljavanjem potreba kada je u pitanju količina RAM-a. Pored memorijskih, Rampage IV Gene logično ima i manje PCI Express slotova, pa su na raspolaganju ukupno četiri. Tri su namenjena za rad sa grafičkim kartama, sa tim da su dva slota x16, dok je treći ograničen na x8 režim rada. Finalni PCI Express slot je x4, ali će u realnosti on teško moći da se koristi, jer će biti blokiran od strane grafičke karte u primarnom PCI Express x16 slotu. Ovo je ujedno i jedina mana koju ima „layout“ Rampage IV Gene ploče, jer će oba slota „viška“ biti blokirana od strane jedne, ili dve grafičke karte u SLI ili Crossfire modu. Naravno, MicroATX format diktira svoje, i tu se ne može ništa učiniti, već se jednostavno moraju prihvatiti ograničenja. Ovo neće biti neki problem, s obzirom da Rampage IV Gene poseduje kompletan set integrisanih komponenti koje su danas neophodne. Tu je jedan ASM1042 čip koji predstavlja USB kontroler koji je zadužen za dva USB 3.0 porta, sa ukupno sedam USB 2.0 portova koji su podržani direktno od čipseta. Na I/O panelu se još nalazi jedan PS/2 port, gigabitni LAN priključak i eSATA konektor. Dotični eSATA priključak je izveden preko X79 čipseta, što znači da je ograničen SATA II modom, jer očigledno nije bilo prostora za uobičajeno rešenje dodatnog Marvell ili ASMedia čipa koji treba da obezbedi dodatne SATA 6 Gb/s portove. Tako je bilo prostora za jedan ASMedia čip koji obezbeđuje dva dodatna SATA 6 Gb/s porta na ploči, čime je ostavljena mogućnost da se jedan X79 SATA II port preusmeri na I/O panel u vidu eSATA priljučka.

Naravno, komplet audio konketora se podrazumeva, s tim da je deo audio priče malo zanimljiviji. Rampage IV Gene poseduje SupremeFX III podršku, što bi trebalo da znači najbolji mogući integrisani zvuk. Kao i ranije, u pitanju je Realtek ALC898 koji koristi Creative softver za podršku EAX Advanced HD 5.0, Creative Alchemy i THX TruStudio PRO standardima. Ono što je dodatno poboljšano na Rampage IV Gene se odnosi na kondenzatore oko samog Realtek čipa koji obezbeđuju bolji kvalitet zvuka uz odnos signala i šuma od 110 dB.  Pored toga, ceo set dotičnih audio komponenti je odvojen na poseban deo PCB-a i sve se nalazi u posebnom „sloju“ PCB-a, čime se minimalizuje interferencija koja može nastati u određenim situacijama.Kada su u pitanju određene „Republic Of Gamers“ specifičnosti, Rampage IV Gene poseduje tek nešto manje ovih detalja. Ono što nedostaje su samo stvari koje su primarno vezane za LN2 overkloking, jer Rampage IV Gene i nije namenjena za ovu primenu. Tako nema „X“ soket rešenja i još par detalja koji su prisutni na Rampage IV Extreme modelu. Naravno, „ROG Connect“ taster je tu (zajedno sa posebnim „belim“ USB portom), a tu je i taster za resetovanje BIOS-a, ali i opcija za aktiviranje „BIOS Flashback“ funkcije. Preko ovog tastera, moguće je aktivirati operaciju automatskog flash-ovanja BIOS, i to bez ikakvih dodatnih softvera, pa čak i da se na ploči nalazi procesor ili memorija. Neophodno je samo da ploča bude povezana sa napajanjem, i da na prazan USB flash snimite željeni BIOS fajl (i preimenujete ga u naziv ploče), kao i mali program preko kojeg se vrši update procedura. Kada ubacite USB flash, treba samo malo duže pritisnuti taster koji će početi da "treperi", što je znak da je startovan proces update-a. Ovo je veoma interesantna funkcija, a njena primena je za slučajeve kada BIOS „pukne“ i kada ploča ostane „mrtva“. 

Na drugoj strani PCB-a, ispod PCI Express x8 slota, nalazi se set tastera: power, reset i GO. Kao i ranije, „GO“ taster služi za aktivaciju overkloking profila kada je ploča upaljena. Kada nije, "GO" taster postaje "MemoryOK" koji radi kada je ploča isključena i treba da prilagodi memorijske parametre ukoliko određena memorija odbija saradnju sa pločom. LED displej za dijagnostiku eventualnih problema je takođe prisutan, a interesantno je da je bilo prostora da se zadrži i set kontakata koji služe za merenje napona svakog vitalnog dela sistema. Šteta što Rampage IV Gene ne poseduje DualBIOS prekidač, ali je Asus ipak morao da napravi neku razliku u odnosu na Rampage IV Extreme.

Rezultati

 Ploča na testu - BIOS, Zaključak

Iako postoje određene razlike između Rampage IV Gene i Rampage IV Extreme, razlike kada je u pitanju BIOS gotovo da ne postoje. Dakle, u pitanju je „ROG“ verzija BIOS-a koju karakteriše UEFI interfejs, zajedno sa crno-crvenom temom karakterističnom za „Republic Of Gamers“ modele. Kao i uvek, „Extreme Tweaker“ sekcija je glavna kada je u pitanju podešavanja vitalnih overkloking parametara, a set opcija koje se nude malo prevazilazi prethodnu generaciju modela. Istina, u pitanju su uglavnom opcije koju su interesantne ozbiljnim overklokerima, mada će i manje iskusni koji prvi put „gaze po igračkoj republici“ imati koristi od par profila koji su na raspolaganju za učitavanje. Sa ovim profilima, Rampage IV Gene sam postavlja sve BIOS paramtere na optimalan nivo, naročito one vezane za naponsku jedinicu, pa korisnik više i nema neku veliku potrebu da to dalje menja. Tako ostaje da se podese osnovni parametri poput BCLK takta, memorije, tajminga, napona i ostalih klasičnih stvari. Na ovaj način se veoma lako stiže do veoma visokih radnih taktova, pa je 5 GHz ili nešto malo ispod očekivan domet za Sandy Bridge E procesore i Rampage IV Gene matičnu ploču.Naravno, tu su i Windows opcije...

 


Zaključak

Kompletna „Gene“ ideja je od samo starta bila veoma interesantna, a u poslednje vreme je evidentno i veće interesovanje među potencijalnim kupcima. Asus jednostavno nudi punokrvni „Republic Of Gamers“ model po ceni koja je osetno niža od ostalih „ROG“ FullATX modela, odnosno cena je u rangu „klasičnog Pro“ modela baziranom na istom čipsetu. Ukoliko korisniku nisu potrebni dodatni slotovi ili neke specifične mogućnosti u slučaju „Republic Of Gamers“ ploča, izbor „Gene“ modela se nameće kao optimalno rešenje. Jednostavno, dobija se moćnija matična ploča po ceni klasičnog modela, što je dobra i retka prilika za korisnika da profitira pri izboru. Ako ovde dodamo i činjenicu da Rampage IV Gene predstavlja tek malo smanjenu verziju fantastične Rampage IV Extreme ploče, izbor deluje još prostije.Rampage IV Gene u odnosu na Rampage IV Extreme ne poseduje samo detalje vezane za LN2 overkloking, ima koji USB 3.0 i SATA 6 Gb/s port manje, i par PCI Express slotova manje. U realnosti, većina korisnika, pa čak i oni koji su u ovom momentu zainteresovani za Sandy Bridge E procesore, te stvari posmatra kao detalje koje nakon pakovanja ploče u kućište niko neće ni primetiti. Tako se Rampage IV Gene u ovom momentu veoma lako nameće kao optimalan izbor kada su u pitanju LGA2011 ploče, i pored cene koje je nešto veća u opštem slučaju, što važi za kompletnu X79 platformu. Opet, ta cena (oko 290 evra) je u skladu sa stanjem kada su u pitanju Sandy Bridge E procesori i adekvatne matične ploče. Tako je Rampage IV Gene sa cenom opet na nivou P9X79 Pro, pa se dotična cena automatski čini manjom. Ukoliko ste zainteresovani za Sandy Bridge E, jednostavno morate biti spremni za izdvojite malo veću sumu novca, a Rampage IV Gene će vam tu omogućiti da malo uštedite ukoliko tražite RoG kvalitet.

Prednosti:

- Naponska jedinica
- Dodatne mogućnosti
- Overkloking performanse


Nedostaci:

- DualBIOS opcije 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Rampage IV Extreme

Test: ASUS Rampage IV Formula

10203
10205
10206
10207
10208
10209