Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Raidr Express 240 GB

29.11.2013 16:25 | 0 Hardver
Test: Asus Raidr Express 240 GB

Asus definitivno pripada grupi kompanija koje celu industriju vuku napred i koja bez ikakvog straha istražuje nova tržišta. Njihov portfolio se konstantno širi, pa više ne iznenađuje ni jedan tip proizvoda koji nosi njihov logo. Najnoviji izlet je među uređaje za smeštanje podataka, a verovatno je svakom savršeno logično da to neće biti hard diskovi. U pitanju je SSD, ali imajući u vidu politiku Asusa, "prizemni" pristup lepljenja nalepnice preko 2.5-inčnog kućišta nije dolazio u obzir. Asus je rešio odmah da predstavi nešto potpuno drugačije, a reč je o PCI-Express SSD-u sa dva kontrolera. Asus navodi brzine od preko 800 MB/s. Zvuči zanimljivo?

Test: Asus Raidr Express 240 GB

Nebojša Todorović

Raidr Express je verovatno začetnik cele nove serije SSD-ova koji su namenjeni entuzijastima, što ga je automatski smestilo u Republic of Gamers kategoriju. Pakovanje je u skladu sa tim i dizajnirano. Pretežno su prisutni crveni i bordo tonovi, a kutija je informativna i nudi veliki broj specifikacija. Osim samih informacija vezanih za potencijalne performanse koje bi Raidr Express trebao da postigne, tu su pomenute i specifikacije uređaja, kao i sve što se dobija od korisnog softvera.


 

Iako u na prvi pogled uz Raidr Express ne dolazi mnogo dodatne opreme, kao što možete videti, su prisutni samo disk i kratka dokumentacija to nije u potpunosti tačno. Fizičkih dodataka zaista nema mnogo, ali je Raidr softverski sjajno potkovan. Pre svega, tu je RAMDisk u punoj verziji koji se dobija besplatno. Ovaj program omogućava da odvojite porciju RAM-a kako bi se napravio virtuelni disk izuzetnih performansi. Takođe, dobija se i Asusov SSD TweakIT za koji dobijate kod u samom uputstvu. On vam omogućava dodatna podešavanja i prilagođavanje SSD-a sistemu kako biste ostvarili još bolje performanse. Isporučen je Kaspersky Antivirus i još par softverskih alata koji će vam život učiniti lakšim što je svakako za pohvalu.
 


 

Kako je u pitanju PCI-Express baziran SSD, Asus je imao priliku da ga prilagodi izgledu kakav se očekuje od proizvoda koji pripada Republic of Gamers gami. Za razliku od OCZ-a čiji PCI-Express SSD-ovi ne izgledaju kao obične kartice, Asus je morao da ode korak dalje na ovom polju. Kartica je u potpunosti prekrivena metalnim oklopom crne boje. Tu su i crveni detalji, kao i logo kompanije i samog proizvoda.
 

 

Kao što smo rekli tu je i PCI-Express interfejs, a proizvođač predviđa upotrebu PCI-e x2 standarda. Naravno, možete ga povezati i putem bržeg, ali nećete napraviti razliku u performansama. Ovo je idealan način da se iskoristi potencijal brzih memorijskih čipova i dvostrukog kontrolera. Prosto, to ne bi bilo nikako moguće da se izvede putem konvencionalne SATA III magistrale. Na panelu gde bi kod zvučnih ili grafičkih karti bili konektori praktično nema ničeg. Na sredini oklopa se nalazi odlično izrađen RoG logo od metala, tako da ima sopstvenu teksturu koju možete osetiti pod prstima.
 


 

Na gornjoj ivici kartice se nalazi i Raidr logo osvetljen crvenom bojom, tako da će doći do izražaja kada ga montirate u kućište sa providnom bočnom stranicom. Dok kod mnogih grafičkih karti sa sličnim rešenjem se menja intenzitet osvetljenja zajedno sa promenom opterećenja, u slučaju Raidra smo ustanovili da svetli isto tokom rada računara.
 

Iako je prilično malih dimenzija backplate je ipak tu i pored činjenice da mu, realno gledano, nije ni potreban. Ipak, na ovaj način se dobija onaj "vau" efekat koji je Asus ostvario i kada smo se po prvi put sreli sa Xonar zvučnom kartom (D1). On je pričvršćen sa pet šrafova koje nismo izdržali, a da ne uklonimo kako bismo videli šta se nalazi unutra. S obzirom na činjenicu da smo imali zeleno svetlo za to od strane Asusa, jasno je da nismo dugo razmišljali pre nego što smo se latili šrafcigera.

Specifikacije
  • Model Raidr Express PCIe 240 GB
  • Kapacitet 240 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 830
  • Brzina upisa (MB/s) 810
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
  • Dodatno PCI-Express format, dva kontrolera.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209