Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Radeon RX 580 DUAL 4G

28.06.2017 16:56 | 3 Hardver
Test: Asus Radeon RX 580 DUAL 4G

Asus je još od Radeona RX 480 predstavio svoju Strix verziju sa DirectCU III hlađenjem. Ovaj kuler koliko god bio impresivan je, realno gledano, predimenzionisan za GPU kakav je Ellesmere. Osim ukoliko niste bili zainteresovani da idete u overklok do poslednjeg megaherca velike su šanse da biste se radije zadovoljili sa nešto pristupačnijom, kompaktnijom i generalno jednostavnijom kartom. Asus je to uvideo i predstavio Radeon RX 580 Dual, ali da li je to uspešno izveo?

Asus Radeon RX 580 STRIX OC 4G

Nebojša Todorović

Asus Radeon RX 580 DUAL 4G (Cena: oko 295 EUR)

Reč je o generalno manjoj karti od najvećih Strix izdanja za Radeone RX 480 i RX 580 koja implementira većinu novih tehnologija i predstavlja samo nešto kompaktniju alternativu svojih najčešće ogromnih kulera. Nemojte nas pogrešno razumeti, ovo je daleko od minijaturne karte, već je samo nešto manja u odnosu na najveća Strix izdanja koje Asus ima u svom arsenalu. Konkretno, Asus Radeon RX 580 DUAL je dugačak tik ispod 250 milimetara.

asus_radeon_rx580_dual_010_s.jpg 

Ime Dual je prilično jasno odakle dolazi, a reč je o dva ventilatora koja dominiraju rashladnim sistemom. Reč je o novim Wing-Blade modelima sa IP5X sertifikatom. Ovaj sertifikat garantuje da su ugrađeni ventilatori ekstenzivno testirani kako bi se uverili da su otporniji na prašinu što implicira duži radni vek čak i kada se ne nalaze u najboljim mogućim uslovima (čitaj: niste preterano revnosni u čišćenju unutrašnjosti kućišta).

 asus_radeon_rx580_dual_016_s.jpg


Wing-Blade ventilatori možda izgledaju prilično obično, ali je reč o naprednom dizajnu koji zahvaljujući specifičnom obliku peraja sa zakrivljenjem na krajevima povećava statički pritisak i protok vazduha prema rečima Asusa. Pritom, sve se to postiže uz smanjenu količinu proizvedene buke što je svakako dobra vest, a kako imaju prečnik od 100 milimetara čak i pri većim obrtajima oni će proizvoditi dublji šum koji se lakše toleriše od visoke frekvencije koje stvaraju mali ventilatori.

 asus_radeon_rx580_dual_015_s.jpg


Kao i drugi kuleri na kartama koje smo nedavno imali prilike da testiramo, ovaj kuler prati trend i poseduje hibridni režim rada, odnosno tzv. "0 dB" tehnologiju. U prevodu, dok GPU ne pređe temperaturu od 55 stepeni Celzijusove skale, ventilatori miruju. Nakon toga kreću u akciju hlađenja što je dobro iz dva razloga. Prvi je da će karta biti potpuno nečujna dok je ne opteretite, a drugi je taj da će se ventilatori "štedeti" kada već ne moraju da rade.

 asus_radeon_rx580_dual_011_s.jpg


Ispod ventilatora i plastičnog oklopa se nalazi poveće rashladno telo. Ono nije ni veliko ni kompleksno kao kod DirectCU III kulera, ali deluje vrlo uverljivo. Tu su dva debela i niklovana heatpipe-a koji ostvaruju direktan kontakt sa GPU-om, tako da je ovo tehnički DirectCU II hlađenje iako to Asus ne navodi nigde što je vrlo interesantno.

 asus_radeon_rx580_dual_013_s.jpg


Heatpipe-ovi dalje prenose toplotu i ravnomerno je raspoređuju na aluminijumsku bazu, odnosno jezgro kulera i dalje na aluminijumska rebra koja su gusto raspoređena. Ipak, ovde su ta rebra dosta tanja, pa je ceo kuler vidno manji. Ipak, to u praksi ne znači mnogo, jer iako je Ellesmere čip overklokovan kod Radeona RX 580, TDP nije znatno veći u odnosu na RX 480, pa tako kuler nema previše veliki zadatak.

 asus_radeon_rx580_dual_014_s.jpg


Za potrebe filtracije napona je Asus odabrao 6-fazno rešenje sa Super Alloy Power II komponentama, što znači da se koriste kvalitetne zavojnice i kondenzatori. Pritom, iako memorijski čipovi nisu posebno hlađeni već se posredno oslanjaju na protok vazduha koji stvaraju ventilatori, komponente naponske jedinice imaju svoj mali crni aluminijumski hladnjak što je za pohvalu.

 asus_radeon_rx580_dual_007_s.jpg


Na poleđini primećujemo odsustvo backplate-a što je šteta, jer volimo da ga vidimo čim se radi o nešto većoj grafičkoj karti. Ne samo da povećaju čvrstinu konstrukcije, ove metalne ploče štite i štampanu ploču i preuzimaju određenu količinu toplote na sebe.

 asus_radeon_rx580_dual_019_s.jpg


Za potrebe napajanja karta traži jedan 8-pinski PCIe naponski priključak od koga može da dobije 150 W, a tu je i još 75 W koje vuče iz PCIe slota što u krajnjoj računici 225 W snage koja je dostupna ovoj karti i više nego dovoljno, jer je očekivani TDP za Radeon RX 580 oko 185 W.

 asus_radeon_rx580_dual_017_s.jpg


Zadnji panel je solidno opremljen video izlazima: tu su po dva HDMI 2.0a i DisplayPort 1.4a u kombinaciji sa jednim DVI-em koji nema podršku za analogni video signal, na šta treba da obrate pažnju vlasnici starih monitora sa D-Sub priključkom koji neće moći čak ni sa klasičnim adapterom da dobiju sliku i jedino rešenje je nekakav aktivni konvertor digitalnog u analogni signal.

 asus_radeon_rx580_dual_020_s.jpg


U pogledu specifikacija nema nekih velikih iznenađenja. Osnovu Radeona RX 580 čini Ellesmere u punom izdanju tj. Polaris 10 sa 2304 Stream procesora, 144 teksturne i 32 ROP jedinice. Ovaj GPU je sačinjen od 5.7 milijardi tranzisotra koji su smešteni na površinu od 232 mm2 što je zaista impresivno i moguće zahvaljujući upravo 14nm litografiji. Asus je pritom referentni takt od 1257 MHz podigao na ne mnogo viših 1366 MHz, a uz "boost" mehanizam frekvencija može da se podigne za još 20 MHz.

 asus_radeon_rx580_dual_gpuz_default.jpg


Ovde dolazimo do još jedno razloga za nešto nižu cenu, a to je činjenica da je karta opremljena sa 4 GB GDDR5 memorije. Ona je potpisana od strane kompanije Elpida. Njena fabrička frekvencija je 1750 MHz, čime se ostvaruje memorijski propust od 224 GB/s zbog činjenice da podaci saobraćaju putem 256-bitne magistrale. Ovo je slabije od većine Radeona RX 580 koji imaju memoriju podešenu na 2000 MHz i protok od 256 GB/s.

zoki Neregistrovan korisnik
I pored buke i loseg ( neadekvatnog ) sistema za hladjene vi kartici dajete Benchmark approved ?!!

Test: Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G

Test: Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209