Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Radeon RX 560 Strix OC 4 GB

25.09.2017 11:27 | 3 Hardver
Test: Asus Radeon RX 560 Strix OC 4 GB

Kada se prvi put pojavio Polaris 11 bili smo razočarani što korisnici nisu dobili "punokrvni" čip sa svih svojih 1024 stream procesora. AMD je očigledno imao poteškoća sa brojem potpuno ispravnih čipova, ali je vreme omogućilo da proizvodni proces od 14nm sazri i u skladu sa time sada dobijamo model kakav je RX 460 trebao inicijalno da bude. Govorimo naravno o nasledniku u vidu Radeona RX 560 koji je Asus obukao u popularno Strix odelo i opremio ga sa 4 GB GDDR5 memorije.

Asus Radeon RX 560 Strix OC 4 GB

Nebojša Todorović

Kako to najčešće biva, u ulaznom cenovnom rangu nas je dočekao Asus sa svojim Strix modelom. Uveliko prepoznatljiv izvajani oklop kulera ukazuje jasno o čijem se uređaju radi, a ovog puta smo nalepnice koje se dobijaju u propratnom pakovanju kako biste videli kako izgleda karta sa njima, pošto to nismo uradili prilikom testiranja RX 460 Strix modela. Moramo priznati da nam se ipak malo više dopada bez njih kada je oklop potpuno crn, ali to je već stvar ukusa.


asus_radeon_rx560_strix_oc_005_s.jpgSpecifikacije
 • Proizvođač ASUS
 • Tip AMD Radeon RX 560
 • Model Asus Radeon RX 560 Gaming 4 GB
 • Proizvodni proces 14nm
 • Tehnologije 4th GCN Architecture, FinFET 14 Technology, Virtual Super Resolution (VSR), AMD LiquidVR Technology, AMD FreeSync Technology , AMD Eyefinity, AMD Xconnect, AMD TrueAudio Next technology, Frame Rate Target Control
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1326
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 1024
 • Broj Teksturnih jedinica 64
 • Broj ROP jedinica 16
 • Kapacitet memorije 4 GB
 • Magistrala 128 bit
 • Tip memorije GDDR5
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 1750 MHz / 7000 MHz
 • Memorijski protok [GB/s] 112
 • Napajanje 6pin
 • Video izlazi 1 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0b, 1 x DVI
 • MultiGPU podrška Da
 • Maksimalna potrošnja energije [W] 70


Tipično za Asus kuler potpuno prekriva kartu, a čak i prelazi dimenzije štampane ploče. Oklop je izrađen od mat plastike što nam se dopada, jer nismo fanovi sjajnih plastičnih površina. Pored toga što postanu "musave" vrlo brzo, čak i da ih ne dirate posle nekog vremena počinju da dobijaju ogrebotine koje narušavaju izgled.


asus_radeon_rx560_strix_oc_014_s.jpg


Asus nije menjao kuler uopšte i moramo pohvaliti ovu odluku, jer zaista nije bilo potrebe za bilo kakvim promenama. Wing-Blade ventilatori su izrađeni od iste plastike što je takođe plus. Broje po 11 peraja, a dizajn je identičan kao i kod skupljih Strix modela, s tim što je prečnik smanjen na razumnih 80 milimetara. Za kartu sa TDP-om od oko 75W to je više nego adekvatno iako ne sumnjamo da će neki proizvođači napraviti i "overkill" sa povećanim ventilatorima i kulerima. U realnosti, Baffin ne zahteva ozbiljno i masivno hlađenje, a na prvi pogled nam deluje da je Asus gledao da pronađe nekakvu zlatnu sredinu.


asus_radeon_rx560_strix_oc_008_s.jpg


Ostatak kulera čini solidno veliki aluminijumski rashladni profil sa gusto nizanim rebrima. Kroz aluminijumsko telo prolaze dva heatpipe-a koji svoj put započinju direktno iz baze hladnjaka gde imaju neposredan kontakt sa grafičkim procesorom koji je ujedno i najveći izvor toplote. Time se toplota neposredno prenosi sa GPU-a na heatpipe-ove koji dalje prenose toplotu na udaljene delove hladnjaka. Dopada nam se i to što su heatpipe-ovi izrađeni od bakra, ali su u fazi završne obrade presvučeni niklom koji ne oksidira, pa će hladnjak uvek izgledati prijatno na oko.


asus_radeon_rx560_strix_oc_012_s.jpg


Primetili bismo još dva bitna detalja kod kulera ove karte. Pre svega, ventilatori se gase kada karta nije opterećena i kada su svi parametri u skladu sa zadatim da bi kuler mogao pasivno da hladi GPU. Takođe, tu je i Aura RGB Lightning koji je znatno pojednostavljen u odnosu na skuplje modele. Naime, svetli samo RoG (Republic of Gamers) logo i njegovu boju možete podešavati putem Asus softvera u RGB paleti boja.


asus_radeon_rx_460_strix022_s.jpg


Naponska jedinica je izvedena u četiri faze prema Baffin čipu, a ugrađene su SAP II (Super Alloy Power II) zavojnice, tako da je filtracija napona izvedena znatno bolje u odnosu na prosečan dizajn. Tu su i kvalitetni kondenzatori, a tu je i Digi+ VRM sa oznakom ASP1206 koji je preimenovani čip nekog drugog proizvođača, mada je teško zaključiti kog.


asus_radeon_rx560_strix_oc_010_s.jpg


Na zadnjoj stranici karte pronalazimo klasičan 6-pin PCIe priključak čime karta teoretski može da "povuče" do 150 W snage, što smo i očekivali, a treba primetiti da je tu i dodatni 4-pin konektor za dodatni ventilator što je koristan dodatak, posebno ukoliko imate jeftiniju matičnu ploču koja ne obiluje priključcima za ventilatore.


asus_radeon_rx560_strix_oc_015_s.jpg


Što se konekcija tiče, u skladu sa cenovnim segmentom pronalazimo i smanjeni broj video izlaza. Tu su po jedan HDMI 2.0, DVI i DisplayPort 1.4a. Ovo je sasvim pristojan set opcija koji će zadovoljiti većinu korisnika.


asus_radeon_rx560_strix_oc_011_s.jpg


Specifikacije nisu menjane u velikoj meri, ali kako je reč o overkloklovanom modelu, Asus Radeon RX 460 Strix je blago overklokovan. Podsetimo se ova karta se zasniva na Baffin odnosno Polaris 11 čipu koji poseduje svih 1024 Stream procesora, 64 teksturnih i 16 ROP jedinica. GPU je podešen na visokih 1326 MHz što je primetno više od RX 460 modela.


asus_radeon_rx560_strix_oc_gpuz_default.gif


Asus se odlučio da u ovaj model ugradi 4 GB GDDR5 memorije koju je potpisala kompanija Micron. Ugrađeni čipovi nose oznako D9SXD i deklarisani su tačno na onoliko na koliko su i podešeni, a to je 1750 MHz odnosno 7 GHz efektivno. Ono što je definitivno interesantno jeste relativno slab ASIC kvalitet od 69.8%, što sugeriše da je AMD zaista imao u prvom naletu nekih problema sa "yieldom".


asus_radeon_rx560_strix_oc_gpuz_asic.gif

asus_radeon_rx560_strix_oc_gpuz_advanced.gif 

gojko88 Član postova: 546
Čudi me da se autor u celom članku nije ozbiljnije osvrnuo na činjenicu da ova kartica dolazi sa 4 GB VRAM-a. Imajući u vidu da većina kupaca RX 560 kartica igra u 1080p i to bez AA, vrlo je teško naći opravdanje za dodatni izdatak neophodan za model sa 4 GB VRAM-a u odnosu na osnovne modele sa 2 GB, a naročito kada se na to doda i nešto viša cena Strix modela u odnosu na referentne modele istih karakteristika. Da li se isplati kupiti 30% skuplju karticu radi fabričkog overkloka i nešto boljeg rashladnog sistema? Ne bih rekao.
Vojvodina[SRB] Novi član postova: 17
Nedostaci:
- Cena
- Ograničene overklok mogućnosti.
Ovo znaci da se nisu potrudili vise nego sto je potrebno, vec dovoljno da bi ovaj Asusov model bio jedan od najskupljih.
tomasbg Član postova: 1833
jel ima uopste da se kupi kod nas?

Test: Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209