Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

25.03.2014 14:30 | 0 Hardver
Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

Ubrzo nakon nedavno testiranog Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum, dolazimo i do verzije koja je bazirana na trenutno najbržem Radeonu u ponudi. Pogađate, reč je o R9 290X modelu u Matrix Platinum izdanju koji je kao i njegov ekvivalent iz Nvidie opremljen svim mogućim tehnologijama u arsenalu Asusa. Da li je bilo nekih izmena ili su samo zamenjeni čipovi?

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

Nebojša Todorović

Kutija u kojoj stiže karta je identična kao i kod GTX 780 Ti verzije, s tim da su, logično, promenjene oznake i to je manje više to. Poneki crveni detalj umesto zelenog je sve što može da se pronađe kao razlika. Ostalo je nepromenjeno i pod tim podrazumevamo bordo pakovanje sa malo detalja na prednjoj strani. 

Na poleđini se nalazi prikaz kompletno rastavljene grafičke karte koji prikazuje bitne elemente i specifikacije koje karakterišu model koji se nalazi unutra. Dopada nam se to što je Asus ovde naveo frekvencije i sve neophodne detalje, pa smatramo da bi ovu praksu i ostali proizvođači trebali da uvedu.. Već na pogled "eksplodiranog" prikaza jasno je da je Asus dizajnirao novi složeni DirectCU II kuler sa mnogim unapređenjima kako bi Matrix Platinum bio punokrvni član Republic Of Gamers porodice. Od specifičnih tehnologija treba izdvojiti odlično rešenje za Cold Bug koji se javlja prilikom hlađenja tečnim azotom, naponsku jedinicu izvedenu u 14 faza koja očigledno nije menjana u odnosu na drugi Matrix Platinum model, redizajnirani DirectCU II sa novim heatpipe-ovima, a ostatak spiska je poveći.
 


Sadržaj pakovanja je vrlo štur i osim dokumentacije i diska sa drajverima nema mnogo dodataka. Tu su i dve Y-račve koje pretvaraju jedan 8-pin u dva 6-pin molexa i metalna nalepnica sa RoG logoom. AMD će vas obogatiti za nekoliko novih naslova PC igara, a moći ćete da izaberete tri između pet novih igara iz Never Settle Forever programa.
 


 

U pogledu gotovo svih fizičkih karakteristika Radeon R9 290X Matrix Platinum izgleda kao i prethodno opisani GTX 780 Ti. Prvo što se vidi je oklop izrađen od plastike između kojeg se nalaze dva ventilatora. Zanimljiva je linija kulera koja nije pravilna, već se širi na drugoj polovini. Da li postoji funkcionalan razlog vezan za ovu odluku ne znamo, a jedino što nam pada na pamet je regulacija pravca kojim se kreću vazdušne struje tokom rada same karte.Kao aktivni element određena su dva ventilatora prečnika 100 milimetara, a interesantno je to što su različitog tipa. Ovo nije neobično za Asus u poslednje vreme, posebno od kada je u upotrebu ušao tzv. CoolTech ventilator čiji je dizajn prilično unikatan. Ideja iza upotrebe različitih ventilatora je hibridni prisutp koji omogućava hlađenje komponenti u više pravaca. Upravo zato i pretpostavljamo da je oklop kulera prilagođen kao tunel koji dodatno reguliše pravac kretanja vazduha.
 


 

Na oklopu primećujemo i jedan zanimljiv detalj. Reč je o Republic of Gamers logou koji se nalazi na pločici. Iza nje se krije LED osvetljenje koje menja boje u zavisnosti od opterećenja pod kojim se karta nalazi. Dok je beličasto odnosno plavkasto osvetljenje signal da je karta u stanju mirovanja, tokom testiranja u slučaju maksimalnog opterećenja ovaj logo je svetleo crveno. U suštini ova "pločica" se putem kabla povezuje direktno sa grafičkom kartom odakle preuzima informacije o njenom statusu. Na drugoj slici se može videti kako karta svetli tokom opterećenja.
 


 

Nakon što smo uklonili oklop imali smo šta da vidimo. Asus je kompletno ofarbao rashladni profil u crno. Ovaj potez moramo da pohvalimo, jer deluje sveže i novo, posebno kada uzmemo u obzir da su i sami heatpipe-ovi crne boje, pa je sve uklopljeno do poslednjeg detalja. Što se same konstrukcije tiče, nije se mnogo toga menjalo u odnosu na rešenja koja smo do sada viđali. Telo je izrađeno od aluminijumskih rebara koja su tesno napakovana jedno do drugog. Pored toga, upotrebljeni su heatpipe-ovi velikog prečnika koji su u suštini izrađeni od bakra, iako se to ne vidi zbog crne boje. Oni su presovani u bazi i ostvaruju direktan kontakt sa GPU-om kako bi se transfer toplote od izvora preneo što efikasnije na udaljene delove kulera. Ovaj sistem rada je tipičan za DirectCU kulere, odakle je nastao i njihov naziv. 


 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum

Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209