Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ProArt PA238Q IPS

02.01.2012 12:59 | 1 Multimedija
Test: Asus ProArt PA238Q IPS

Asus nam je na test ustupio jedan od svojih modela monitora iz IPS ProArt serije, koji je namenjen nešto profesionalnijoj upotrebi, a radi se o modelu PA238Q. Ovaj model se hvališe fabričkom kalibracijom, tako da je tačnost boja zagarantovana sa Delta E vrednostima koje su manje od 5. Poseduje e-IPS panel dijagonale od 23 inča, sa standardnom rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, koji upotrebljava LED pozadinsko osvetljenje. Ima podešavanje po visini, promenu horizontalnog i vertikalnog ugla, kao i Pivot režim. Ako vam je potreban monitor za profesionalnu upotrebu, ili jednostavno cenite odličan prikaz boja, više informacija o ovom modelu možete naći u nastavku teksta...

Dragoljub Radovanović

Iz prethodnog susreta sa Asus-ovim modelom monitora VG278H 3D koji je namenjen gejming zajednici, izašli smo sa veoma pozitivnim utiscima, a ovoga puta, Asus nam je ponudio model iz ProArt serije, koja je prvenstveno namenjena profesionalnoj upotrebi. Ovaj model je manji i znatno jeftiniji brat modela Asus PA246Q, koji ima veću rezoluciju, kvalitetniji H-IPS panel i još par pogodnosti, ali mu je i cena znatno veća u odnosu na ovaj model. Možemo reći odmah na početku da model PA238Q potpuno ispunjava ono što obećava i da se radi o nešto ozbiljnijem modelu monitora sa IPS panelom. Ovaj model dolazi prethodno fabrički kalibrisan, tako da su njegove maksimalne Delta E vrednosti ispod cifre od 5.Njegova standardna rezolucija ekrana je 1920 x 1080 piksela, ekran je mat tipa i poseduje LED pozadinsko osvetljenje. Pošto poseduje IPS panel, njegovi uglovi gledanja su veoma dobri (178/178 stepeni), tako da nema promene u nijansama boja kada se pomerite iz položaja gde sedite direktno ispred njega. Asus PA238Q pokriva 100% sRGB spektra boja, a ono što ga ističe iz ponude nešto jeftinijih monitora sa e-IPS panelom je to što ovaj model poseduje pravu 8-bitnu reprodukciju boja (16.7 miliona), tako da ima tačnije boje i glatkiju gradaciju između nijansi boja.Jeftiniji e-IPS monitori, kao što su Dell U2312HM i U2412M obično imaju 6-bitne panele, koji su sposobni za prikazivanje samo 262k boja, ali se oslanjaju na AFRC (Advanced Frame Rate Control) kako bi tu cifru povećali na 16.2 miliona boja, dok naš model PA238Q ima pravih 16.7 miliona boja. Ono što dalje poboljšava reprodukciju boja i njihovu gradaciju kod ovog modela je prisustvo LUT-a (Look Up Table), interno procesiranje koje kontroliše reprodukciju boja i prvobitnu i pravu 8-bitnu paletu, proširuje na 10-bitnu paletu sa 1.04 milijardi boja, ali uzmite u obzir da ovo nije toliko efektivno kao reprodukcija boja nekih (veoma retkih) monitora sa pravom 10-bitnom reprodukcijom.Bilo kako bilo, ovo je odlična reprodukcija boja, a verujemo da će čak i zahtevniji pojedinci i profesionalci u polju dizajna, biti itekako zadovoljni sa tom cifrom. Kad smo već kod osoba koje se bave dizajnom i obradom fotografija, ovaj monitor poseduje QuickFit opciju, koja je zapravo opcija koja vam dozvoljava da na ekranu prikažete tačne dimenzije A4 formata, formata pisama,  8”x10”, 5”x7”, 4”x6”, 3”x5”, 2”x2” formata za slike, i razne mreže sa tačnim razmerama santimetara, inča i ekrana podeljenih u linije, koje pomažu u pozicioniranju, merenju i obradi fotografija.Takođe, ovaj model poseduju opciju Picture-in-Picture (slika u slici) koja vam dozvoljava da istovremeno pratita dva izvora prikačena preko neke od konekcija koje ovaj model poseduje.

Dizajn, specifikacije

Asus PA238Q poseduje prilično profesionalan izgled bez zakrivljenih ivica ili glossy plastike, tako da zaista pruža utisak da se radi o ozbiljnijem modelu monitora. Njegov okvir je potpuno pravougaonog oblika, bez ikakvog zaobljenja na ivicama. Može se reći da je okvir oko ekrana razumno uzan, sa širinom od 18mm, koja je ista na svim ivicama. Njegov aspekt ekrana je 16:9, na šta je rezolucija od 1920 x 1080 piksela i prethodno ukazivala. Njegova donja ivica poseduje po nama jako lep detalj, a to je tamno crvena linija debljine nekoliko milimetara, koja se prostire celom dužinom.
Zanimljiv dodatak okviru je takođe i "lenjir", koji se nalazi na svim ivicama monitora, koji sadrži ne samo santimetre, već i inče. Ovo je korisno dizajnerima, koji pored QuickFit opcije, dobijaju još jedan način merenja nečega na ekranu.Na desnoj ivici monitora nalaze se dugmići za uključivanje ekrana i navigaciju kroz njegov meni, a ispod njih se nalazi lampica, koja svetli belom bojom dok je monitor uključen.Što se tiče menjanja uglova ekrana, bićete zadovoljni da čujete da model Asus PA238Q poseduje sve opcije promene uglova i promenu visine monitora - podešavanje visine od 0-100mm, menjanje horizontalnog ugla od čak 60 stepeni u levu ili desnu stranu, promenu vertikalnog ugla od 20 do -5 stepeni i Pivot režim, koji dozvoljava postavljanje monitora u portret orijentaciju (do 90 stepeni).Asus je od ovog monitora napravio model kod kojeg ništa ne podešavate "otprilike". Čak i kada menjate visinu monitora, njegov horizontalni ili ugao kod pivot režima, tačno možete znati za koliko stepeni ste okrenuli monitor, ili za koliko santimetara ste ga podigli ili spustili. Moramo napomenuti da nas je stabilnost monitora prijatno iznenadila, za koju je zaslužna veličina postolja, koja je nešto veća od standardnih monitora ove dijagonale, a mi zaista podržavamo veća postolja, jer nema ničeg goreg od klackanja monitora na stolu dok radite neki važan posao.


 


Konekcije koje ovaj model su zaista brojne i pokrivaju sve što će vam ikada zatrebati na jednom monitoru:

- DisplayPort ulaz
- HDMI ulaz
- DVI-D ulaz
- VGA (D-Sub) ulaz
- 3.5mm ulaz za slušalice
- USB veza sa računarom koja omogućava USB čvor
- Dva USB ulaza
- Još dva USB ulaza sa leve bočne strane ekranaSpecifikacije:
 

Rezultati testiranja

Asus PA238Q poseduje takozvane Splendid režime slike, koje možete odabrati pritiskom na Menu dugme smešteno u donjem desnom uglu na prednjoj strani monitora, ili ih direktno menjati preko dugmeta na kojem su ilustrovana dva monitora sa slovima S i A na njihovim ekranima. Dostupno vam je pet režima slike:

- Standard Mode
- sRGB Mode
- Scenery Mode
- Theater Mode
- User Mode


U opcijama Color u meniju, možete podešavati i temperaturu boja, a dostupne su vam sledeće fiksne vrednosti:

- 5000k
- 5500k
- 6500k
- 9300k


Pomoću našeg Eye-one Display kolorimetra, proverili smo koje su njihove cifre temperatura boja, na njihovim standardnim podešavanjima:

- Standard Mode - 6445k
- sRGB Mode - 7076k
- Scenery Mode - 6413k
- Theater Mode - 9653k


U meniju Color, u kojem smo pomenuli da za svaki režim možete da promenite temperaturu boja, isprobali smo koliko su zapravo tačne te vrednosti na Standard režimu:


- 5000k - 5260k
- 5500k - 5818k
- 6500k - 6445k
- 9300k - 9914k


Kao što se vidi iz rezultata, najtačniji je bio 6500k režim, a to je upravo i režim koji nam najviše odgovara i koji ima idealnu temperaturu boja. Činjenica da je 6500k režim bez ikakve dodatne kalibracije već davao rezultate blizu idealne granice od 6500k,  u kombinaciji sa izmerenim niskim Delta E vrednostima, koje ćemo vam otkriti u nastavku teksta, čini ovaj monitor zaista izvanrednim izborom za osobe kojima je tačnost boja važna stvar i koje nemaju kolorimetar da dodatno poboljšaju te vrednosti. Takođe, u standardnom režimu slike, Gamma vrednost je takođe bila dosta tačna, sa samo 2% odstupanja od idealne 2.2 granice. Vrednost kontrasta je bila dosta dobra za IPS monitor, tako da je u određenim režimima slike išla i preko 900:1.

Pošto je svaki primerak Asus PA238Q modela prethodno kalibrisan u fabrici, Asus tvrdi da je maksimalna Delta E vrednost ispod cifre od 5, što smo merenjem i potvrdili. Naravno, mi smo te cifre uspeli da dovedemo na idealne vrednosti dodatnom kalibracijom monitora, čije ćemo kalibrisane rezultate otkriti nakon prikazivanja merenja na standardnim podešavanjima, koje možete videti ispod za svaki režim.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
80
Režim slike
Standard

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
267
Black Point (cd/m2)
0.31
Temperatura boja
6445
Gamma
2.1
Contrast Ratio
852:1
Delta E prosek
1.4
Delta E maksimum
2.3 sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
-
Režim slike
sRGB

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
155
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
7076
Gamma
2.2
Contrast Ratio
518:1
Delta E prosek
1.1
Delta E maksimum
2.6

 

Scenery

 

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
82
Režim slike
Scenery

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
268
Black Point (cd/m2)
0.31
Temperatura boja
6413
Gamma
2.2
Contrast Ratio
909:1
Delta E prosek
3.7
Delta E maksimum
8.0

 

Theater

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
80
Režim slike
Theater

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
179
Black Point (cd/m2)
0.31
Temperatura boja
9653
Gamma
2.4
Contrast Ratio
604:1
Delta E prosek
4.2
Delta E maksimum
8.3Kalibrisan rezultat


Hardverskom kalibracijom smo uspeli da poboljšamo već kalibrisane fabričke vrednosti i da ih dovedemo do samog savršenstva. Kao prvo, smanjili smo vrednost osvetljenja na idealnu granicu od 120 cd/m2, sa vrednosti od 267 cd/m2, tako da je slika bila mnogo prijatnija za rad. Sledeća stvar je to da smo doveli Gamma vrednost na idealnu granicu od 2.2, a takođe smo i poboljšali temperaturu boja, koja je sada iznosila 6520k, što je neverovatno blizu granici od idealnih 6500k. Spustili smo i dubinu crne boje na veoma solidnih 0.16 cd/m2, a Delta E vrednosti su spuštene na 0.4 kao prosek i 0.8 kao maksimum, što su jedne od najboljih vrednosti koje smo dobili pri testiranju monitora sa IPS panelima, gde je jedino Dell U2410 imao bolje vrednosti. Vrednost kontrasta je nakon kalibracije opala na 737:1, ali svejedno, to je sasvim solidna cifra za IPS tip monitora.

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
80
Režim slike
User Mode - Gain - 68r 53g 68b

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.16
Temperatura boja
6520
Gamma
2.2
Contrast Ratio
737:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
0.8Stabilnost kontrasta


Stabilnost kontrasta na modelu Asus PA238Q je dobra, što smo zaključili pomeranjem vrednosti Brightness-a za po 10, od 0-100. Razlika između najmanjeg i najvećeg dobijenog kontrasta bila je samo 33, što je dobar rezultat.

 

OSD Brightness
Luminance
Blackpoint
Contrast
0
84
0.10
847:1
10
103
0.12
880:1
20
122
0.14
875:1
30
140
0.16
859:1
40
159
0.19
856:1
50
176
0.21
856:1
60
194
0.23
854:1
70
213
0.25
857:1
80
229
0.27
847:1
90
247
0.29
853:1
100
267
0.31
850:1

 

Nastavak testova, Zaključak

Uglovi gledanja

Uglovi gledanja nisu savršeni kao na nekim skupljim modelima monitora sa IPS panelima, ali imajući u vidu da se ovde radi o ekonomičnoj e-IPS verziji panela, rezultati su bili zadovoljavajući i svakako drastično bolji u poređenju sa TN panelima.
PixPerAn

Asus PA246Q poseduje IPS panel, a po nekom pravilu i njihovom generalnom odzivu, IPS monitori nisu savršeni za gejming, kao što je to slučaj kod TN tipa panela. Rezultati kod ovog modela su ipak prilično dobri za IPS tip, a sa svojih 6ms vremenom odziva, bićete u mogućnosti da bez problema igrate svaku igru, bez bojazni da će monitor prikazivati duhove i zamućivanje slike, barem ne u toj meri da će prosečnom korisniku smetati, ili u većini slučajava da će ih prosečni korisnik uopšte i primetiti.
 Input lag


Ulazno kašnjenje kod ovog modela se kretalo između 0ms, 17ms i 32ms. Ove vrednosti su standardne i slične rezultate smo dobili na većini monitora koje smo do sada testirali. Ne morate da brinete što se tiče gejming aspekta ovog modela, jer sa ovim ciframa, prosečan korisnik neće imati problema sa kašnjenje komandi u bilo kom žanru igre.
 

Semplovi kvaliteta slike


Ispod možete videti fotografije koje smo napravili našim fotoaparatom, koje smo ostavili kako bi smo vam pružili generalnu ideju za šta je sposoban model Asus PA238Q i kako bi istakli koliko je dobar kvalitet slike na ovom modelu. Ipak, fotoaparat nikad ne može zabeležiti identične nijanse boje na ekranu kako ih vidimo uživo, uvek će postojati određena razlika (barem što se tiče našeg modela fotoaparata).

Uniformnost osvetljenja


Kako bi testirali uniformnost osvetljenja, postavili smo crnu pozadinu na ekran, a zatim proporcionalno povećavali nivo osvetljenosti iz menija monitora. Prva fotografija koja se nalazi ispod je napravljena na vrednosti od 0 Brigthness-a, druga na vrednosti od 50 i treća na vrednosti od 100. Pregledom ove tri fotografije, lako ćete doći do zaključka da ovaj monitor pokazuje znakove probijanja pozadinskog osvetljenja, najviše u  gornjem desno uglu, ali takođe i nešto slabije u gornjem levom uglu. Imajući u vidu da je ovo e-IPS panel, koji nije premium kvaliteta, ovo nije iznenađujuće.


Zaključak


Asus PA238Q se pokazao jako dobro na našem testu, počevši od dizajna, preko kvaliteta izrade i konekcija, pa do njegovih samih performansi. Ovaj model dolazi fabrički kalibrisan na Delta E vrednost < 5 i ima dosta tačne ostale parametre slike, kao što su temperatura boja i gamma vrednost, ima relativno dobar odziv, mali input lag, dobre uglove gledanja i što je najbitnije 8-bitni + LUT panel, kojim se dobija 10-bitna paleta, tako da ima odličan prikaz i tačnost boja. Pored toga, on poseduje odličnu podršku za poslove u oblasti dizajna, ali i ostale profesionalnije poslove vezane za obradu fotografija, sa svojom QuickFit opcijom i svim mogućim promenama uglova i Pivot režimom. Sve ovo što je prethodno pomenuto ide u korist modelu Asus PA238Q, a zbog toga, ne možemo propustiti priliku da mu dodelimo Highly Recommended nagradu.Ipak, iako se ovaj monitor čini savršenim na prvi pogled, ipak ima par svojih sitnih nedostataka. Jedan od njih je e-IPS panel, koji nema toliko dobre uglove gledanja kao H-IPS ili S-IPS modeli, koji su inače skuplje varijante i stavljaju se u premium modele, a takođe, njegova uniformnost pozadinskog osvetljenja nije savršena, tako da smo primetili znakove probijanja u levom i desnom gornjem uglu. Ako zanemarimo te nedostatke, ovaj model monitora se nameće kao očigledan izbor onima kojima je potreban ne previše skup monitor za profesionalnu upotrebu, ali i za one koji jednostavno cene dobar kvalitet slike i odličnu reprodukciju boja, koju model Asus PA238Q svakako pruža.


Prednosti


- Profesionalni dizajn i kvalitet
- 8-bitni panel + LUT (10-bitna paleta)
- Dolazi fabrički kalibrisan na < 5 Delta E vrednosti
- Odlični ostali parametri slike bez dodatne hardverske kalibracije
- Odlična podrška za promenu položaja ekrana i QuickFit opcija za dizajnere
- Relativno dobar za gejming


Nedostaci


- Uglovi gledanja nisu savršeni kao kod skupljih modela
- Probijanje pozadinskog osvetljenja po ćoškovima


Cena: oko 340 evra

Uređaj na test ustupio Asus .

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus VG278H 3D

Test: Samsung SyncMaster S24A300

10304
10305
10306
10307
10308
10309