Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS PA246Q

12.03.2011 23:13 | 1 Multimedija
Test: ASUS PA246Q

U poslednje vreme nam jako često stižu modeli desktop monitora koji nisu bazirani na TN tehnologiji. Naši čitaoci znaju koliko su nam primerci sa nekim od tipova vertical alignment ili in-plane switching tehnologija draži, ali to ne znači da je 98% primeraka koji se prodaju na našem tržištu i dalje stari „dobri“ TN. Ipak, za one koji žele vernije boje, bolje vidljive uglove, prirodniji kontrast i dinamiku, kao i veći broj detalja u senci, neki od ipak brojnih VA ili IPS modela može da bude izbor, ako se, naravno, pripreme na njihovu bitno veću cenu u odnosu na TN pandane. Ipak, pronaći IPS ekran u klasi modela od 24" na našem tržištu nije toliko lak zadatak, pa nas je obradovalo to što nam je domaće predstavništvo ASUS-a najavilo dugo očekivani PA246Q, o kome se žustro diskutuje već nekoli

Branko Maksimović

U poslednje vreme nam jako često stižu modeli desktop monitora koji nisu bazirani na twisted nematic tehnologiji i to nas prilično raduje. Naši čitaoci znaju koliko su nam primerci sa nekim od tipova vertical alignment ili in-plane switching tehnologija draži, ali to ne znači da je 98% primeraka koji se prodaju na našem tržištu i dalje stari „dobri“ TN. Ipak, za one koji žele vernije boje, bolje vidljive uglove, prirodniji kontrast i dinamiku, kao i veći broj detalja u senci, neki od ipak brojnih SPVA ili MVA modela može da bude izbor, ako se, naravno, pripreme na njihovu bitno veću cenu u odnosu na TN pandane. Ipak, pronaći IPS ekran u klasi modela od 24 inča na našem tržištu i u slobodnoj prodaji nije toliko lak zadatak, pa nas je obradovalo to što nam je domaće predstavništvo ASUS-a najavilo dugo očekivani PA246Q, o kome se (još od početka godine) diskutuje i nagađa u krugovima ljubitelja kvalitetnog prikaza, ali i ljudi koji se profesionalno bave obradom fotografija ili rade u nekom softverskom paketu iz computer aided design kategorije. Kada pominjemo CAD programe, tu ne mislimo samo na AutoCAD i njemu srodne softverske pakete, već na sve aplikacije za rendering i animaciju, te Photoshop, AutoCAD, Catia i druge slične programe. IPS je odličan izbor za ljubitelje kvalitetnog prikaza boja i grafike, generalno, jer pruža odlične vidljive uglove i obezbeđuje daleko precizniju reprodukciju boja. Osim kod monitora za desktop računare (i radne stanice), IPS tip ekrana se može naći i kod nekih drugih uređaja (iPhone je od prve generacije imao IPS ekran, ali se tek od nedavno Apple odlučio da i taj detalj pomene u marketinškim kampanjama – prvo sa iPad tabletima, a onda i sa četvrtom generacijom svog telefona).
 IPS tehnologija izrade panela je bila i ranije poznata po odličnom kontrastu i vidljivim uglovima, ali je tada važilo „pravilo“ da (Samsung-ova) PVA (patterned) tehnologija pruža bolji prikaz crne. Takođe, kao i VA paneli, i IPS je imao problem sa brzinom odziva. Međutim, IPS paneli su (najviše pod patronatom LG-a), u poslednje vreme dosta napredovali, pa su novi primerci matrica značajno bolji kada je prikaz tamnih nijansi u pitanju, a slično važi i za odziv, koji je dosta poboljšan. IPS ekrani se sve češće koriste u desktop monitorima, dok su VA matrice češće u industriji LCD televizora, mada i jednih i drugih ima poprilično - u oba „sveta“.
 

 


Baš kao i H-IPS i cPVA, ali i novi panel iz LG.Display pogona, e-IPS, o kome smo pisali u testu HP monitora, pokušava da napravi prečicu i učini ovu tehnologiju pristupačnijom. Sami monitori sa ovim panelima, u odnosu na dosadašnje S-IPS primerke, imaju slabije pozadinsko osvetljenje, jer je e-IPS panel transparentniji od S-IPS-a, čime se pravi ušteda, a monitor je, na kraju, manji potrošač, što je opet jako bitno u današnje vreme, kada je u trendu biti „green“. Kao što se sećamo, H-IPS paneli imaju vertikalnu orijentaciju piksela tokom svoje rotacije u ravni (in-plane), a to je slučaj i sa varijantom ove tehnologije, e-IPS panelom. Ipak, e-IPS ima svojih prednosti, o čemu će biti reči kasnije, a vredi pomenuti da se e-IPS u nekim slučajevima naziva i H2-IPS. ASUS PA246Q je monitor čiji IPS panel pokriva wide color gamut, pa je kolorni prostor po AdobeRGB i sRGB standardu koji ovaj monitor pokriva nešto veći od standardnog. Jeftine verzije (e-IPS) in-plane/switching panela ne mogu da pariraju skupljim, full verzijama Super IPS panela (ili kako novije generacije nazivaju - P-IPS), a upravo ASUS PA246Q stiže sa P-IPS panelom kompanije LG.Display. U pitanju je monitor iz ProArt serije, koji vas neće oduševiti svojim dizajnom (kao što to umeju da urade Designo modeli), ali će vas njegov kvalitet slike, ergonomija i dodatne funkcije, tvrdi ASUS, ostaviti bez daha.
 ASUS PA246Q je monitor namenjen grafičkim profesionalcima, a stiže sa P-IPS panelom radne rezolucije 1920 x 1200 piksela, što ukazuje na odnos stranica od 16 : 10, koji više odgovara ljudima koji se bave ovakvim poslom. Direktne konkurente ovom modelu među svojim redovima imaju Dell, HP, Eizo i NEC. Samsung odavno nije ponudio monitor ovog cenovnog ranga i namene (model SyncMaster 245T je i isuviše star, a i skup da bi se uklopio u ovu priču), ali se uskoro očekuje njihova varijacija na temu IPS tehnologije i prvi monitor sa PLS matricom. ASUS PA246Q je možda najlogičnije uporediti sa Dell-ovim UltraSharp U2410 koji je na našem tržištu, u određenim krugovima, postao prilično cenjen, ali u odnosu na koji bi ASUS PA246Q trebalo da ima nekoliko prednosti. Pomenuli smo Dell U2410 jer ovaj model i ASUS PA246Q dele isti panel i elektroniku. Prvu od prednosti koju bismo pomenuli je cena, koja bi u slučaju ASUS modela trebalo da bude niža za nekih 10%, odnosno oko 470 evra sa PDV-om. Druga prednost leži u činjenici da je svaki primerak ASUS PA246Q monitora pre-kalibrisan za rad u sRGB i AdobeRGB prostoru i to tako da se zadrži što manja Delta E vrednost. Razlika u koloritu između tražene i prikazane vrednosti (Delta E) za koju ASUS garantuje je uvek manja od pet. Svaki primerak spakovanog ASUS PA246Q monitora je kalibrisan sa Minolta Color Analyzer CA210 kalibratorom. Treća prednost, uslovno rečeno, jeste kontrola kvaliteta. Naime, mnogi korisnici su kupili Dell UltraSharp U2410 sa jednim ili dva mrtva ili zaglavljena piksela. Kada veća količina ASUS PA246Q monitora stigne do nas, videćemo kakvi su utisci prvih vlasnika po ovom pitanju.
 

 


ASUS PA246Q stiže u jako velikoj kutiji u kojoj je spakovana sva dodatna oprema, a sam monitor je prilično dobro zaštićen. Osim nekoliko kablova i pismene potvrde o kalibraciji upakovanog primerka (sa serijskim brojem), tu je i CD sa IC profilima. Sam monitor liči na većinu profesionalnih monitora iz klase "ozbiljnih" modela, što znači da njegov dizajn nije baš privlačan za oko, da kućište panela nije tanko (štaviše, prilično je duboko čak i za standarde od pre nekoliko godina, kada su LED modeli bili prikazivani samo u vidu prototipa). Dakle, ne očekujte ultra-slimfancy dizajn, providno postolje ili touch-of-color look, ali znajte da kada se jednom nađe na vašem stolu, sasvim sigurno uliva poverenje i definitivno traži vaš respekt. Prihvatljivo tanak okvir oko ekrana nam govori da je novijeg datuma, ali je zato "lenjir" koji se nalazi uz sam ekran, sa unutrašnje strane (poput "lenjira" oko radnog prozora u Photoshopu) još jednan konstatan podsetnik da je ovaj monitor namenjen grafičkim profesionalcima. OSD tasteri su smešteni na donjoj ivici, desno, a oznake svake funkcije su prilično jasno uočljive. Power taster ima LED iluminaciju, a kao i mnogi monitori iz ove klase, i ASUS PA246Q ima i dvoportni USB hub i 7-u-1 čitač kartica. Kada je ergonomija u pitanju, možemo reći da je ASUS PA246Q ispunio naša očekivanja za monitor ove klase i namene. Pored mogućnosti za podešavanje visine (100 mm), tu je i svivel, tj. mogućnost rotiranja ekrana oko vertikalne ose i to za 45 stepeni na obe strane. Tilt mehanizam je takođe ugrađen, a promena ugla je moguća od -5 do 30 stepeni. Ekran se može rotirati i oko tilt ose, odnosno moguće je postaviti ga u portret mod, što se ukratko naziva – pivot. Kvalitet izrade je na visokom nivou, tu uključujući i mehanizme za height adjustmentsviveltilt i pivot, a napomenućemo i da su spojevi vrlo čvrsti i da ništa ne „krcka“ ni na jači pritisak.
 


Od prisutnih konektora, pored dva USB-a i jedan printer USB, ulazni konektorzatekli smo DVI, D-Sub i DisplayPort priključak, a za dok je kod testiranog HP ZR24w nedostajao HDMI, ASUS nije hteo da štedi na ovakvoj sitnici, pa je uz pomenuta tri, tu i HDMI 1.3 port. Iako je DisplayPort logičniji izbor jer se sve češće on nalazi na grafičkim karticama nove generacije, a HDMI je tu nekako više za audio-video uređaje, a ne nešto što je vezano za klasičan ili workstation PC, lepo je znati da ćete PA246Q lako povezati na PlayStation 3 ili Xbox 360 bez konvertora. Ako se brinete za zvuk, lepo je znati da je tu i 3.5 mm audio izlaz kako biste audio koji dolazi putem HDMI kabla mogli da prosledite do nekog sistema zvučnika. AC adapter je intergrisan unutar kućišta panela, pa je i AC konektor u svojoj dvožilnoj varijanti prisutan pored pomenutih video priključaka. Postolje jeste glomazno jer omogućava promenu visine, pivot i rotaciju oko vertikalne ose, ali se lako može skinuti i tako monitor lako okačiti na zid ili neko od postolja koje ima VESA 100 "razmak" između rupa za šrafove. Tu je i "nalepnica" koja nas podseća na najbitnije lepe osobine ovog monitora.
 


OSD meni je prilično jednostavan, ali mu nedostaju neke opcije koje smo zatekli kod drugih profesionalnih monitora iz klase. Ipak, sva fina podešavanja za boje su tu: Color Weakness, Color Shift (ASUS ih naziva Color Gain i Color Offset), podešavanja kroz RGB i CMY kanale (Six Axis) itd.. Iako smo zatekli neke opcije kojih nema na starijim monitorima, ali ni na novijim Samsung, LG ili Dell ekranima (o Apple-u da i ne pričamo), kao što su Picture in Picture mod (što pozdravljamo), nije nam jasno zbog čega nema mogućnosti za "lock"-ovanje moda za aspekt slike (noviji modeli često imaju čak i dva tipa widescreen-a, 5:4 i 4:3).

A u praksi?

ASUS PA246Q je 24-inčni monitor koji koristi P-IPS panel kompanije LG.Display sa oznakom LM240WU4-SLB1. Na nekim mestima, ovaj panel spada i u H-IPS grupu, iako je najpreciznija oznaka A-TW-IPS. Za razliku od jeftinijeg LG.Display LM240WU7 panela unutar HP ZR24w modela (8-bit, 72%) panel sa radnom rezolucijom od 1920 x 1200 piksela i odnosom stranica od 16 : 10) i CCFL lampama, koji NTSC Color Gamut pokriva sa svega 72%, Adobe RGB sa 75.2%, a sRGB sa 96.7% i koji se "uparuje" sa 6 U-type CCFL "lampi", LM240WU4-SLB1 je 8-bit H-IPS panel sa FRC algoritmima, stiže sa širim NTSC (102%), AdobeRGB (98%) i sRGB (100%) Color Gamut-om i "podržan" je sa 7 WG CCFL lampi. Sve tech-freak-ove pozivamo da pogledaju ove dve lokacije (TFT Central i LCDTech.no). Prednji panel poseduje anti-glare premaz, što je i očekivano za ovu klasu monitora.
 


ASUS PA246Q je već u startu prikazao fenomenalne gradijente, bilo da se radi o prikazu sive ili prikazu gradijenta od crne ka osnovnim bojama (R,G,B,C,M,Y). Jasna gradacija je vidljiva na svakoj liniji piksela, s leva na desno, i to onako kako odavno nismo videli. Dinamika je fantastična, prikaz svih redova kvadratića (do poslednjeg, dvadesetog) nismo videli od kako testiramo monitore. Poređenja radi, kod dobrih TN-film monitora, čitava trećina ekrana desno je u ovom testu bela, a kod nekih modela se dešava i da je gotovo polovina ekrana "spaljena". Ne i kod PA246Q, što govori o izuzetnoj "dinamici" kod ovog modela. Za tačne Delta E vrednosti, kontrast i osvetljenje, sačekaćemo da vidimo rezultate sa kalibratora koji bi uskoro trebalo da se nađe u našoj test sobi. Ipak, preliminarno već možemo da kažemo i tvrdimo da je reprodukcija boja na vrhunskom nivou, što u praksi, što u testovima. Gradijenti nisu otkrili nikakve mane, bilo da govorimo o R, G, B ili C, M i Y „rampama“.
 

U startu, ekran je bio osvetljen na 72% po brightness skali, što odmah ne rezultuje impresivnim statičkim kontrastom. Naravno, stvari se mogu dovesti u red. Kada se osvetljenje smanji ispod 40%, crna postaje daleko ubedljivija, ali kontrast ostaje sasvim neubedljiv. IPS tehnologija ima malo veći problem da zadrži svo svetlo koje stiže od CCFL lampi, a ASUS PA246Q ih ima sedam. Naravno, povećanje kontrasta u meniju, sve do 80% ima smisla i povećava i statički kontrast, ali i produbljuje „crnu“. Prikaz tamnih scena je daleko ubedljiviji, a sav sadržaj, od igara preko fotografija, do filmova, izgleda bolje i življe. Dakle, oko 85% je i neki maksimum za kontrast, a da isti ne postane prenaglašen. Tako možemo reći da je kontrast veoma dobar, ali ne i impresivan. Viđali smo i neke LED TN Film modele, a pogotovo LED + IPS modele koji su imali jači kontrast. Iako kontrast nije impresivan, moramo priznati da je sasvim dovoljan, a boje su prilično prirodne, a uz to su i veoma jarke, kao što mnogi korisnici i vole.
 Vidljivi uglovi su bili prilično dobri, a to smo i očekivali od IPS tehnologije. Nikakve anomalije niti gubitak boja i kontrasta, niti off-hueing ili contrast-shift nisu primećeni čak ni kada se ekran posmatra iz jako velikog ugla, a kamoli tokom pomeranja u odnosu na ekran koja bi mogla da se dese tokom realnog rada. Uniformnost ekrana je u odnosu na mnoge monitore koje smo ovde pohvalili - veoma dobra. No, tokom testiranja skupljih, Pro modela moramo biti malo rigorozniji, pa moramo priznati da su testovi pokazali da uniformnost nije u potpunosti idealna, ali to nije nešto što se lako može primetiti tokom rada, čak i profesionalnog. Ne samo da je uniformnost bele i osnovnih boja sjajna, već to važi i za uniformnost i kada se ekran posmatra pod uglom. Probijanja pozadinskog osvetljenja najjedostavnije rečeno – nema.

Input lag je nešto što se zamera Dell UltraSharp U2410 modelu, pa je tako i kod ASUS PA246Q i to je bilo očekivano. Prvi nalazi ukazuju na to da je input lag kod ASUS modela čak i 50 milisekundi, a to nije vrednost koju će oprostiti igrači. Ipak, igrači i nisu ciljna grupa ovog modela, pa mu to ne možemo uzeti kao iole veću manu. Kada je odziv u pitanju, dolazimo do one stvari u kojoj IPS paneli nisu poznati kao šampioni. ASUS navodi da je „srednje vreme“ odziva tečnih kristala 6 sekundi (gray-to-gray) iako u oficijelnoj specifikaciji za panel stoji da je ovo vreme čak 13 milisekundi. Odziv jeste nešto bolji od prethodnih generacija IPS panela koje smo testirali, a pogotovo ali i od H-IPS i cPVA modela iz Viewsonica i Samsunga, koje smo nedavno prikazali i u rangu sa HP ZR24w. Naravno, ghosting je moguće primetiti i nekima će možda smetati u igrama, mada nama ni kao igraču ovo ne bi predstavljalo problem.
 


ASUS PA246Q je jedan od najboljih monitora koje smo testirali, pa je tako zamenio naše do-skoro-referentne Samsung 244T i 245T modele. Sa TN-film modelima ga nema smisla ni porediti, a kada su IPS i VA monitori u pitanju, možemo reći da je primetno bolji od HP ZR24w. S obzirom na to da je skoro dva puta skuplji od Viewsonic VP2365wb ili Samsung SyncMaster F2380 modela, jasno je da je i dosta bolji od njih (dok je razlika u odnosu na ZR24w ipak nešto manja). ASUS PA246Q je alternativa za "problematični" Dell UltraSharp U2410, od koga je jeftiniji i ima tu prednost što svaki primerak već dolazi pre-kalibrisan. U ponudi se kod nas teško nalaze NEC EA231WM, HP LP2475w ili EIZO EV233W monitori koji bi mogli da mu budu pandani, pa je izbor sužen na nekoliko modela koji su bazirani na starijim IPS ili VA tehnologijama, a koji i dalje drže visoku cenu. To je još jedan razlog da na ASUS PA246Q skrenemo pažnju i dodelimo mu nagradu Editor's Choice.
 

ASUS PA246Q - Benchmark Editor's Choice Award

 


Za:
 

 • kvalitet izrade
 • ergonomija
 • USB hub i card reader
 • prekalibracija
 • veliki broj konektora
 • reprodukcija boja i realno visok color coverage u ovoj klasi
 • vidljivi uglovi
 • kvalitet slike, generalno
 • kontrast
 • nema backlight bleeding-a


Protiv:
 

 • input lag
 • odziv nije idealan
   


Napomena: test ćemo update-ovati kada budemo imali tačno izmerene Delta E vrednosti, kao i rezultate dobijene pomoću kalibratora. Slike koje nisu objavljene u tekstu možete pogledati ispod, u okviru galerije.

 

Proizvođač ASUS
Model ASUS ProArt 246Q
Dijagonala / tehnologija 24.1” class / A-TW-IPS (H-IPS / P-IPS) LCD TFT panel + 7 WG CCFL lamps
Fizička rezolucija / boje 1920 x 1200 / 16.7 M 8-bit + A-FRC
Pitch 0.2715 x 0.2715
Horizontalno osvežavanje 24~83Khz
Vertikalno osvežavanje 50-76 Hz
Odziv 6 ms
Osvetljenje 400 cd/m²
Kontrast (DC 50.000 : 1 ) ASCR
Ugao gledanja (H/V) 178˚/ 178˚
Bandwidth / potrošnja (*max) 210 MHz / 28 W (maximum)
Dimenzije 558x 235 x 380 mm
Masa 7.3 kg
Specijalne mogućnosti, Input

Pre Calibrated, Tilt, Pivot, Sviwel, Height Adj.
DisplayPort 1.1a, HDMI 1.3
D-Sub, DVI-I
, audio out

Cena (sa PDV-om)

~470 evra


 

Monitor na test ustupio ASUS

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ViewSonic VX2439wm

Test: Viewsonic VX2453mh

10304
10305
10306
10307
10308
10309