Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS P8Z77 WS

21.05.2012 04:05 | 1 Hardver
Test: ASUS P8Z77 WS

Uz mnoštvo konvencionalnih modela matičnih ploča baziranih na najnovijem Intel čipsetu, pojedini proizvođači su otišli i korak dalje, kreirajući zanimljiva rešenja koja će posebno pogodovati određenim grupama korisnika, namećući se kao idealan izbor. ASUS je jedan od takvih proizvođača, a WS serija matičnih ploča (skraćeno od WorkStation), sa kojom smo već imali prilike da se susretnemo na stranicama ovog sajta, jeste upravo takva vrsta proizvoda. Pregled Z77 manije nastavljamo ispitujući mogućnosti P8Z77 WS matične ploče kompanije ASUS, koje su na papiru zaista impresivne

Miloš Stamenković

Asus je sa WS serijom matičnih ploča uveo još jednu kategoriju u svoju ponudu, a model P8Z77 WS predstavlja najnoviju inkarnaciju WS koncepta, ovoga puta sa Z77 čipsetom. Osnovna Asus ideja je da se zahtevnim korisnicima ponudi model koji će biti odlična osnova za kreiranja jačih „workstation“ računara, a da pri tome sama ploča bude oslobođena modernog garnirunga, koji dotični tip korisnika u realnosti veoma malo koristi. Naš prvi susret sa Asus-ovi WS konceptom je bio sasvim pozitivan, ali opet sama WS ploča u konkretnoj situaciji u datom trenutku nije preterano iskakala u odnosu na ostatak regularne ponude. Asus je očigledno i sam došao do sličnog zaključka, pa je sada WS model baziran na Z77 čipsetu primetno drugačiji od onoga što se trenutno može naći na rafovima.Z77 čipset

„Sedmu“ seriju Intel čipsetova predvodi Z77, kao direktni naslednik do sada aktuelnog LGA1155 rešenja u vidu Z68. Pored najjačeg Z77 čipseta, Intel u ponudi ima Z75 i H77 varijante koje se međusobno razlikuju tek ponekim, istina bitnim karakteristikama. Iako je sama razlika broja u oznaci dosta veća, nova generacija čipsetova u realnosti donosi tek minimum noviteta.Intel je konačno rešio da kroz čipset u potpunosti podrži USB 3.0 standard, pa tako Z77, Z75 i H77 po prvi put imaju „native“ USB 3.0 podršku za maksimalno četiri porta. Naravno, kao i ranije, proizvođači matičnih ploča imaju izbor da broj USB 3.0 portova prošire dodavanjem dodatnih kontrolera, ali sada bar za osnovnu USB 3.0 podršku nije potrebno implementirati neki od standardnih NEC ili ASMedia USB 3.0 rešenja. Druga bitna stvar se može nazvati kao „već donekle viđena“, a radi se zvaničnoj PCI Express 3.0 podršci. Već prethodna generacija matičnih ploča je imala PCI Express 3.0 podršku, istina nezvaničnu, ali to nije bilo od neke koristi jer jednostavno nije bilo ni procesora ni grafičkih karti sa podrškom za novi standard.Istina, i sada procesor još uvek nije dostupan, ali kada bude, imaćemo sva tri dela PCI Express 3.0 slagalice, jer je AMD početkom godine predstavio adekvatnu grafičku kartu. Ipak, u realnosti se teško može očekivati neki značajniji napredak po pitanju performansi. Stvar može biti eventualno drugačija samo kod multi GPU primena, kada se u sistemu nalazi dve ili više grafičkih karti.Od ostalih stvari treba napomenuti da je SRT tehnologija (SSD keširanje) ponovo tu, odnosno zvanično je podržana na Z77 i H77, dok Z75 neće imati aktiviranu ovu opciju. Broj podržanih SerialATA 6 Gb/s portova je ostao isti, dakle dva, i to u kompletnoj ponudi svih varijanti čipsetova. I to je generalno to kada su u pitanju noviteti koja donosi Z77, nema ih mnogo, što je i logično jer je sve manje posla koje ostaju čip(set)u da obavlja, sve je već odavno preseljeno u samo jezgro procesora. U redu, kod čipsetova je takva situacija, a da vidimo kako stoje stvari po pitanju matičnih ploča.Ploča na testu

Kao i svi proizvođači, Asus ima običaj da posebne kategorije ploča prati i adekvatno poseban dizajn, kako PCB-a tako i ambalaže. Interesantno, od samog starta WS modela, to nije bilo baš tako. I P8Z77 WS dolazi u kutiji koja je po svom izgledu u skladu sa bazičnom P8 serijom matičnih ploča., a jedino što se po ovom pitanju malo razlikuje se odnosi na „dodatni omot“, dok se sve ostalo uklapa u stil P8 serije. Ipak, već u procesu preturanja po kutiji i potrazi za pločom, možemo naslutiti određene stvari, kao na primer kada vidimo da se u paketu nalaze 4-way i 3-way SLI mostovi.

Kada pogledamo samu ploču, možemo veoma jasno videti da P8Z77 WS poseduje dosta toga specifičnog. Logično, prva stvar koja privlači pažnju je prisustvo čak četiri grafička PCI Express slota koji dominiraju PCB-om. Prvi i treći slot su u svetlo plavoj boji, dok su drugi i četvrti u crnoj, što treba korisniku veoma jasno da ukaže koji od slotova treba koristiti u određenoj situaciji. Tako su plavi slotovi x16, dok su crni x8. Imajući u vidu specifikaciju Z77 čipseta i Ivy Bridge procesora, jasno je da ovo nije moguće bez nekih dodatnih intervencija po pitanju PCI Express linija. Ideja je u osnovi ista, a koristi se u slučajevima kada treba povećati broj raspoloživih PCI Express linija preko adekvatnog PLX čipa. Upravo tako i dobijamo mogućnost da se na P8Z77 WS ploči mogu koristiti Quad SLI ili CrossfireX konfiguracije grafičkih karti, a da pri tome sve to radi u 4x8 PCI Express modu.

 

  Asus P8Z77 WS 
soket LGA1155
čipset Z77
mem. slotova 4
PCI Express slotova 2 x16, 2 x8, 2 x1
PCI Express 3.0 da
SATA 6 Gb/s 2+2
USB 3.0 4

 

 

Ono što je takođe bitna prednost se odnosi na PCI Express 3.0 mogućnosti, jer je sada maksimalna propusna moć duplo veća u odnosu na PCI Express 2.0 specifikaciju. Iako u praksi nije primećena neka iole veća razlika između čistih performansi grafičkih karti u x16 PCI Express 2.0 i 3.0 modovima, to je iz prostog razloga što dodatna propusna moć nije neophodna. Međutim, kada se stvar spusti na x8 mod, onda je jasno da PCI Express 3.0 u x8 režimu ostvaruje istu propusnu moć kao i PCI Express 2.0 u x16 modu, a to je stvar koje je ipak od značaja kada su u pitanju maksimalne performanse multi GPU konfiguracija. Tako P8Z77 WS u 4x8 modu nudi brzinu koju je ranije bilo moguće ostvariti samo sa maksimalno skupim 4x16 PCI Express 2.0 pločama. Quad grafičke mogućnosti važe i kada se koriste PCI Express 2.0 grafičke karte ili eventualno Sandy Bridge procesor, što znači opet 4x8 režim rada, s tim da će ukupna propusna moć spasti na PCI Express 2.0 nivo. Ne treba zaboraviti da i pored svih ovih grafičkih mogućnosti, P8Z77 WS poseduje i potpunu Virtu podršku, što znači da se i integrisana grafika može uključiti u priču, sa upotrebom QuickSync funkcija za kompresiju video materijala, gde Ivy Bridge ostvaruje odlične rezultate.

 Kada pažnju skrenemo sa grafičkog elementa, možemo videti da P8Z77 WS poseduje masivniji sistem za hlađenje naponske jedinice. Tako dotični sistem sa tri strane okružuje LGA1155 soket, i veoma precizno prelazi preko MOSFET-a, kojih na P8Z77 WS ima dosta iako se radi o najnovijoj generaciji „driver“ MOSFET-a. Razlog za to je i adekvatno masivna naponska jedinica koja je u „16+4+2 Phase“ konfiguraciji. Naravno, digitalni naponski kontroleri se podrazumevaju, ali oni na P8Z77 WS nisu ograničeni samo na procesor (i integrisani GPU), već se sada posebnim digitalnim PWM kontrolerom pokriva i napajanje memorije.

Zbog ove veoma bitne promene, sama konfiguracija naponske jedinice izgleda drugačije u odnosu na standardnu. Dakle, osnovni je "16-phase" deo koji se brine za napajanje procesora, a pored njega je tu još "4-phase" deo koji napaja VCCSA (integrisani memorijski kontroler u procesoru), da bi na kraju još jedan "2-Phase" deo naponske jedinice pružao napon za memoriju (VDIMM). Kada se sve ovo sabere, možemo reći da Asus P8Z77 WS poseduje 22-phase naponsku jedinicu. Generalno, ovo rešenje je veoma sličnom onom koji smo viđali na bazičnim X79 modelima, sa tim da LGA1155 procesori imaju „dual channel“ memorijski kontroler, pa nije neophodno da memorijski deo poseduje svoja dva zasebna dela naponske jedinice.

Najveća prednost kompletnog Smart Digi+ rešenja je veća energetska efikasnost, što kada se prevede, znači manje zagrevanje uz mogućnost prezicnije i brže korekcije radnih napona, što rezultuje potencijalno boljim overkloking mogućnostima i krajnjom stabilnošću sistema. Sa dodatnim PWM kontrolerom i "load line calibration" opcijom koja se sada može koristiti i za memoriju, korisniku se omogućava da iz memorije izvuče maksimum, naročito ukoliko su u pitanju novi moduli deklarisani na radni takt od preko 2000 MHz.

 

Odmah pored četiri DDR3 memorijska slota se nalazi naponski ATX konektor, ali i dodatni 12V molex koji je tu da obezbedi dodatno napajanje, što može da zatreba u QuadSLI akciji. Tu se nalaze i već dobro poznati „Memory OK“ taster, kao i mali prekidač za aktiviranje TPU opcije. Pored nove naponske jedinice, tu je i "Dual Intelligent Processors 3" deo priče koji takođe predstavlja novitet za Z77 seriji Asus ploča. Dakle, tu su tri mala procesora koji kontrolišu sve što se dešava na ploči: TPU procesor, Digi+ ASP1101-C kontroler i EPU čip.

Kao i ranije, EPU čip ima funkciju da optimizuje potrošnju energije i da istu potrošnju značajno smanji, a ova ušteda energije se prvenstveno ostvaruje kroz „phase switching“ funkciju koja u trenucima manjeg opterećenja u deliću sekunde gasi određene delove naponske jedinice, i na taj način se automatski ostvaruje i manja potrošnja energije. Čak i pod većim opterećenjem sistema, EPU čip je u stanju da konstantno prilagođava potrošnju energije, pa se ušteda može ostvariti i tokom upotrebe zahtevnijih aplikacija.

Naravno, glavna funkcija je kontrolisanje automatskog overklokinga, a po potrebi se sve ovo može podešavati i preko AI Suite II softvera i TurboV sekcije. Sam AI Suite II nudi još razne mogućnosti, od podešavanja brzine rada svih ventilatora, pa do finog regulisanja radnih napona. U ovom domenu, veoma je korisno prisustvo dva 4-pin priključka za ventilatore, čime se olakšava kontrola preko FanXpert2 sistema u slučaju kada poseduje kuler koji poseduje dva ventilatora.

Od ostalih standardnih stvari, Asus P8Z77 WS poseduje dodatni ASMedia kontroler koji obezbeđuje podršku za još dva SerialATA 6 Gb/s porta, pored dva koja su podržana od strane samog Z77 čipseta. Na I/O panelu se nalazi četiri USB 2.0, i čak četiri USB 3.0 portova, uz opciju još dva USB 3.0 porta koji se mogu povezati preko dodatnog „bracket-a“, Ovo je omogućeno preko jednog dodatnog ASMedia USB 3.0 kontrolera, koji proširuje mogućnosti Z77 čipseta kada je u pitanju USB 3.0 podrška. Naravno, ovde ne treba zaboraviti na Asus USB 3.0 Boost koji podrškom USAP (USB Attached SCSI Protocol) omogućava dodatno povećane brzine transfera USB 3.0 uređaja, logično onih koji su u stanju da sami podrže ovu brzinu transfera. Neizbežan set audio konektora je tu, a za njih se brine Realtek ALC898 kodek koji nudi veoma dobre audio mogućnosti. 

P8Z77 WS poseduje čak dva gigabinta LAN kontrolera, i to su oba Intel 82574L čipovi, što treba da obezbedi serveski nivo kompatibilnosti i peformansi. Sa dva LAN kontrolera, korisna je i „teaming“ opcija koja omogućava dupliranje brzine transfera, slično SLI sistemu za grafičke karte. Kada pominjemo grafiku, P8Z77 WS poseduje samo DVI video izlaz za integrisani GPU, što je donekle i logično obzirom na „workstation“ namenu ploče, ali je moguće da će "običnom" korisniku zafaliti i drugi tipovi konektora. Na kraju, na I/O panelu se nalaze i dva eSATA porta, kao i taster za aktivaciju „BIOS flashback“ opcije koju smo u prethodnim testovima detaljnije objasnili.

 

Rezultati, deo 1

 

 

Rezultati, deo 2

 

 

 

BIOS, OC

Kada je u pitanju BIOS, P8Z77 WS očekivano sa sobom ne donosi i neko novo BIOS rešenje. Dakle, tu je i dalje već poznati UEFI BIOS koji smo sretali i na prethodnim generacijama Asus ploča. U principu, već smo se dobro navikli na ovaj Asus interfejs, pa možemo reći da neka promena i nije neophodna. Već na prvom BIOS ekranu jasno se vidi veoma lepo grafički rešen interfejs, koji odmah nudi korisniku par najbitnijih opcija. U donjem delu je opcija koja prikazuje „boot“ redosled povezanih uređaja, dok su gornjem delu ekrana prikazani osnovni parametri sistema kao što su temperatura procesora i ploče, uz četiri osnovne naponske vrednosti.Srednji deo ekrana zauzima deo sa oznakom „system performance“, gde su jasno prikazane karakteristike tri osnovna režima rada. Prvi je „energy saver“ mod koji aktivira EPU i sistem prebacuje u mod slabijih performansi, ali uz uštedu energije. Srednja varijanta je „normal“ koja podrazumeva standardni rad, dok je treća „overkloking“ mod u kojem će ploča sama nakon reseta postaviti sve parametre na maksimalnu detektovanu stabilnu vrednosti. Prelaskom u „Advanced“ mod pred nama se nalaze opcije u rasporedu koji je veoma sličan prethodnim Asus BIOS-ima. Naravno, pitanje BCLK takta je i dalje aktuelno ukoliko nemate „otključan“ procesor. BCLK maksimalno može ići do granice od 108 MHz, što omogućava minimalni, ali bar kakav-takav overklok. Ipak, kako je realniji scenarijo da P8Z77 WS bude sa nekim Ivy Bridge procesorom sa K oznakom, pitanje overklokinga se veoma lako rešava prostom promenom množioca. Aktiviranjem automatskog overklokinga, dobija se takt od 4.2 GHz, što je sasvim pristojno ubrzanje u odnosu na nominalni takt. Za manje iskusne korisnike, Asus je na P8Z77 WS ugradio i dodatni LED sistem koji služi da ukaže u kom režimu radi ploča. Ovaj svetleći sistem se nalazi između drugog i trećeg PCI Express slota, a u tri boje označava trenutni mod rada. Dakle, ako svetli crveno P8Z77 WS se nalazi u overklokovanom ili TPU modu, ako je boja plava onda je sistem na nominalnim taktovima, a ako svetli zeleno, onda je aktiviran EPU sistem za štednju energije.Za one koji više vole da sistem podešavaju i overklokuju direktno iz operativnog sistema, Asus sa ovom generacijom ploča koristi i osveženi „AI Suite II“ softver. Kao i ranije, na raspolaganju je set aplikacija koji pruža potpunu kontrolu nad matičnom pločom. Tako u Digi+ VRM sekciji se mogu vršiti ista podešavanja kao i kroz BIOS bez ikakvih ograničenja, a isto važi i za EPU podešavanja. Ipak, za maksimalne overkloking rezultate treba detaljnije podesiti BIOS na klasičan način, da bi se tako stiglo do barijere koju trenutno ima Ivy Bridge procesor, a u pitanju je takt od 4.6 GHz. Kako ni sa jednom do sada testiranom Z77 pločom nismo uspeli da ostvarimo veći takt, jasno je da u ovom slučaju ploče nisu ograničavajući faktor. Ipak, P8Z77 WS ploča sa svojom naponskom jedinicom pruža sigurnost korisniku da će bez obzira na overkloking takt, ploča pružati maksimalnu stabilnost i to duži vremenski period. Asus kod WS modela garantuje 24x24 princip, što znači da se garantuje 24 časovni rad tokom cele dve godine. 

Zaključak

Asus je sa P8Z77 WS napravio značajan iskorak kada je u pitanju „workstation“ serija matičnih ploča. Tako se sada P8Z77 WS po svojim karakteristikama značajno razlikuje od bilo kog Z77 modela koji Asus trenutno ima u ponudi. Maksimalne GPU opcije, sa podrškom za rad sa četiri grafičke karte u 4x8 modu su karakteristika koju ima mali broj ploča, a koja je opet veoma bitna onima koji žele da sebi sastave „workstation“ računar veoma visokih performansi, posebno za GPGPU primene ili rendering. Radna stanica ili 3D primene su samo jedan deo mogućnosti, jer za P8Z77 WS mogu biti veoma zainteresovani i profi igrači koji takođe žele što veći frame rate na nekoliko monitora pri maksimalnoj rezoluciji i nivou detalja. Naravno, ubrzo se očekuje i izlazak „Republic Of Gamers“ ploča pete generacije, koje će takođe imati ove mogućnosti, ali će one biti po ipak nešto većoj ceni. 

U finalnoj prodaji, Asus P8Z77 WS bi trebao da košta oko 250 evra, što je definitivno veoma povoljna cena za ploču koja nudi ovakav set mogućnosti. Kako trenutno u prodaji ne postoji ni jedan drugi model koji ima mogućnosti koje poseduje P8Z77 WS po dotičnoj ceni, jasno je zbog čega ovu ploču možemo maksimalno preporučiti svima koji žele da sastave računar vrhunskih grafičkih performansi, odnosno „Worksation 3D“ i gaming primene koje su primarna oblast ekspertize P8Z77 WS modela.


Prednosti:

- Quad SLI / CrossfireX u 4x8 PCI Express 3.0 modu
- Smart Digi+ naponska jedinica
- dva gigabitna LAN kontrolera

Nedostaci:

- naprednije dual BIOS opcije
- nema firewire opcije
- samo DVI izlaz za integrisani GPU


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI Z77A-GD65

Test: Gigabyte G1.Sniper M3

10203
10205
10206
10207
10208
10209