Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus P1 ultraportabilni LED projektor

10.02.2012 00:22 | 0 Multimedija
Test: Asus P1 ultraportabilni LED projektor

Nismo tako često u prilici da vršimo testove projekora na našem sajtu, i od našeg poslednjeg testa je prošlo više nego što bismo želeli. Asus nam je ustupio njihov najnoviji ultraportabilni model. Radi se o modelu Asus P1, ultra tankom i ultra lakom LED projektoru, koji koristi DLP tehnologiju projekcije. On poseduje osvetljenost od 200 ANSI lumena, standardnu rezoluciju od 1280 x 800 piksela, i zahvaljujući LED tehnologiji, pruža vek trajanja od čak 30,000 sati. Ovaj model je sposoban da projektuje sliku na jako maloj udaljenosti i već na 1 metar pruža dijagonalu slike od 40 inča. Više informacija o ovom modelu možete pronaći u nastavku teksta...

Test: Asus P1 ultraportabilni LED projektor

Dragoljub Radovanović

Projektori već duže vreme pružaju alternativu LCD i Plazma tehnologiji što se tiče kućnog bioskopa i gledanju filmova, ali još jedna jako bitna namena projektora je oduvek bila i njihova poslovna upotreba. Ono što je glavna prednost kod projektora, je veličina slike koju sa njima možete postići u poređenju sa LCD ili Plazma tehnologijom, koje vas često ograničavaju na dijagonalu ispod 50 inča (u najboljem slučaju 60 inča), dok sa projektorima, to ograničenje je znatno manje i profesionalni projektori mogu da pruže sliku čak do 500 inča - to su projektori kakve možete da vidite u bioskopima.

Pošto za poslovnu upotrebu nema potrebe za tolikom dijagonalom, projektori kao što je naš Asus P1 model mogu da pruže sliku do dijagonale od 120 inča, a složićete se, to je opet znatno veća cifra od one koju možete naći u HDTV uređajima. Što se konkretno tiče ultra prenosnih projektora u poređenju sa onim standardnih dimenzija, oni su zbog svoje male veličine jako zgodni za nošenje, tako da ih jednostavno i bez previše muke možete ubaciti u vašu torbu za laptop ili aktn tašnu i biti spremni za prezentaciju na bilo kojoj beloj površini, mada će platno ipak pružati najbolje rezultate.Ono što je dobra stvar kod projektora kao što je Asus P1 je upravo ta prenosivost i lakoća upotrebe. Njegove dimenzije iznose 133 x 125 x 33 milimetara, dok je on težak samo 415 grama, što ga čini veoma tankim i laganim, što je svakako odlična stvar kod ovakvog tipa projektora.Ono što dozvoljava ovakve male dimenzije je upravo kombinacija DLP projekcione tehnologije i svetlosno emitujućih dioda (LED). U poređenju sa LCD tehnologijjom, kod DLP tehnologije, umesto svetlostno absorbujućih transmisionih LCD panela, koristi se ogroman broj (do dva miliona) vibrirajućih mikro ogledala poređanih u nizu. Što se tiče izvora osvetljenja kod DLP LED projektora, umesto standardnih velikih lampi, prisutne su veoma male svetlosno emitujuće diode, tako da su moguće mnogo manje dimenzije projektora. Ono što DLP LED projektori takođe donose, je eliminacija "točka boja", i umesto njega se koriste crvene, zelene i plave svetlosno emitujuće diode, a ujedno, njihovom upotrebom se eliminiše i "efekat duge".DLP LED tehnologija donosi još dosta prednosti u poređenju sa standardnom LCD tehnologijom, kao što je bolja reprodukcija boja, bolji kontrast, bolju reprodukciju crne boje i detalja u mračnim oblastima, nema degradacije boja tokom vremena, a takođe, životni vek je drastično produžen u poređenju sa klasičnim lampama. Posle specifikacije, u nastavku teksta, fokusiraćemo se dizajn i sadržaj kutije Asus P1 modela.


Komentari

0 Dodaj komentar

Kućni bioskop: projektori vs. HDTV

Test: Asus B1M Wireless LED projektor

10304
10305
10306
10307
10308
10309