Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus O!Play TV Pro

20.03.2012 09:18 | 1 Multimedija
Test: Asus O!Play TV Pro

Od Asusa nam stiže još jedan njihov media plejer iz O!Play porodice, a radi se o modelu Asus O!Play TV Pro. Zapravo, ovaj model je više od media plejera, jer poseduje DVB-T tjuner, tako da se može nazvati Set top box-om. Pored ove dve funkcije, on takođe donosi i SmartTV mogućnosti, koje možda nedostaju vašem televizoru, a prisutna je PVR opcija, tako da možete snimati sadržaj sa digitalnog tjunera. Tu je i FullHD 3D podrška, NAS funkcija i moguće je ugraditi 3.5" Sata disk, veličine do 3TB. Ugrađen je i WiFi modul, a prisutna je i podrška za USB 3.0 standard...

Dragoljub Radovanović

Koncept media plejer uređaja namenjenog za reprodukciju raznih tipova materijala preko USB skladišta, počeo je da se koristi krajem 2008-e godine, a od toga vremena do danas, možemo slobodno reći da je ovakav tip uređaja itekako napredovao. DVD sistemi su u to vreme polako izlazili iz mode, a Blu-Ray sistemi su imali poveću cenu, tako da je media plejer veoma brzo postao popularan. Ta popularnost je rasla iz godine u godinu, jer se konzumerima video i audio sadržaja ovakav koncept veoma dopao.

Neki od razloga zašto je media plejer postao toliko popularan su to što se u većini slučajeva radi o malom i tihom uređaju koji ne zauzima prostor, činjenica da je njegovo korišćenje veoma jednostavno, a povrh svega toga, cena im je dosta pristupačna. HTPC je i dalje dobra alternativa, ali trošak potrebnog kućišta i komponenti, često prevazilazi cenu uobičajnog media plejera. Media plejer je Plug and Play uređaj - kupite, povežete, pustite - bez ikakvog razmišljanja o kodecima, plejerima, raznim instalacijama.


Asus O!Play TV Pro


Kada smo pomenuli da su media plejeri napredovali vremenom, možemo reći da smo jednim delom mislili i na Asus O!Play TV Pro uređaj. Ovaj model je mnogo više od klasičnog media plejera i namenjen je nešto zahtevnijim korisnicima, koji ne žele običan media plejer. Dakle, Asus O!Play je više od media plejera - on je zapravo Set Top Box, zbog prisustva digitalnog prijemnika za prijem video programa kroz etar, tačnije DVB-T. Nažalost, kod nas ovo nije toliko dobra stvar, jer se samo šačica kanala emituje digitalno, a povrh svega, Srbija je odabrala DVB-T2 kao budući standard emitovanja, tako da će DVB-T tjuner biti neiskorišćen, kada bude počela digitalizacija naših kanala. Stvarno šteta, jer bi sa DVB-T2 tjunerom, ovaj model bio veoma poželjan Set Top Box. Asus O!Play Pro poseduje PVR (Personal Video Recorder) funkciju, tako da je moguće snimanje materijala sa digitalnog tjunera na hard disk, a prisutna je i podrška za EPG (Electronic Program Guide).


Asus O!Play TV Pro hard disk usb 3.0


Ovaj model takođe donosi druge pogodnosti, kao što su SmartTV mogućnosti, tako da će odlično poslužiti u slučaju da takve mogućnosti nemate na vašem televizoru. Kako bi plejeru omogućili vezu sa internetom, imate dve mogućnosti - prva preko Gigabit Lan porta na zadnjoj strani uređaja, ili druga pomoću ugrađenog WiFi modula. Prisutna je podrška za preko 50 formata, uključujući podršku za FullHD 3D reprodukciju, i jedno zanimljivo dugme na daljinskom - One-click O!Capture, koje vam dozvoljava da podelite sa drugima na Fejsbuku šta trenutno gledate. Uređaj poseduje mogućnost veoma lake ugradnje 3.5" Sata hard diska veličine do 3TB, a prisutna je takođe NAS (Network Attached Storage) opcija, u prevodu, hard disk kojem može biti pristupano preko svakog uređaja u mreži. On takođe poseduje i podršku za USB 3.0 standard, USB 2.0 takođe, 4 u 1 čitač kartica, HDMI 1.4 podršku i još mnogo toga. Detaljne specifikacije možete naći u slici ispod.


Asus O!Play TV Pro Specification
Dizajn

Asus O!Play TV Pro dolazi u povećoj crnoj kutiji, na čijoj se prednjoj strani nalazi slika uređaja i reklamiranje svih njegovih funkcija i mogućnosti. Otvaranjem kutije zatičemo sam uređaj, koji je umotan u zaštitnu kesu.
Ispod uređaja, u kutiji se nalazi veliki broj kablova za povezivanje, adapter za napajanje, američki i evropski izmenjivi utikač, prateća dokumentacija i daljinski upravljač.


Asus O!Play TV Pro unboxingDizajn uređaja je veoma privlačan - radi se o potpuno crnom glossy dizajnu, koji je magnet za otiske prstiju. Mada, ne verujemo da ćete toliko pipkati uređaj da bi to predstavljalo problem. Uređaj sa prednje strane ima dvoje vratanaca - sa desne strane kavez za HDD, u koji stavljate vaš 3.5" SATA hard disk koji ste prethodno kupili, dok se sa leve strane nalazi USB 2.0 port, 4u1 čitač kartica, PC link i USB 3.0 port. Kada je uređaj uključen u njegovoj sredini između vratanaca, nalazi se srebrni deo sa power dugmetom, na kojem je smeštena plava lampica, koja svetli dok je uređaj aktivan.

Pre nego što smo montirali naš hard disk, zavirili smo u prostor u kojem je on predviđen da ide, i videli konektore za vezu i napajanje, koji se dodiruju sa kontaktima na hard disku, nakon što on ukliže na svoje mesto. Kako bi ste ga zaključali u toj poziciji, potrebno je pritisnuti ručicu sa prednje strane kaveza, kako bi ona legla na svoje mesto. Primetili smo i jako mali ventilator za hlađenje, prosto nečujan u radu.Sa zadnje strane uređaja, možemo primetiti poveći broj konekcija koje uključuju:


- Koaksijalni audio izlaz
- Optički audio izlaz
- Video izlaz
- Audio izlaz levi i desni kanal
- Komponentni video izlaz
- USB 2.0
- Gigabitni LAN port
- HDMI izlaz (kabl uključen u paketu)
- RF ulaz
- RF izlaz
- Ulaz za napajanje


Asus O!Play TV Pro connections
U praksi, deo 1

Asus O!Play smo HDMI kablom povezali na Samsung 51D6900 plazmu, nakon što smo prethodno ubacili naš hard disk. Startovanje uređaja traje duže nego što bi smo želeli, i veoma je slično kao kod Asus O!Play Mini Plus modela koji smo testirali krajem 2011-e - dakle nekih dvadesetak sekundi. Nakon prvog startovanja uređaja, sačekaće vas meni sa početnim podešavanjima, u kojem možete nameštati jezik, datum, konekciju, TV region, skeniranje kanala, i Timeshift opciju.Nakon završetka postavljanja početnih podešavanja, na ekranu dobijarte meni sa 3D karticama, koje su postavljene u karusel položaju. Kartice, tačnije opcije koje su vam dostupne za izbor su DTV, Schedule Rec, Movies, Music, Photo, Online Media, Nas, File Manager i Setup. Interfejs je dosta mračan, preovladava crna boja, što nam se generalno ne dopada, zbog problema odsjaja koji pravi u osvetljenim sobama, kao što vidite na našoj plazmi. Smatramo da je vreme da Asus pređe na nešto živopisniji korisnički interfejs, ili barem da ponudi nekoliko izbora za promenu istog.


Asus O!Play TV Pro interface


Ulaskom u, recimo, Music opciju, dobijate sve pesme koje imate na vašem hard disku, prikazane kao Thumbnails, ali obe opcije možete promeniti. Pored Thumbnails pogleda, tu su List i Preview pogled, a što se tiče prikazivanja pesama, možete ih prikazati po albumima, izvođačima, žanrovima, godinama ili plejlistama, a postoje i opcije sortiranja po parametrima.
Iste, ili slične opcije pregleda i sortiranja važe i za Movies i Photos sekcije. U Photo sekciji, standardan pregled je Thumbnails, koji je možda najpogodniji za ovu kategoriju. Ulaskom u neku od fotografija na vašem hard disku, možete otvoriti i dodatne opcije, kao što su rotacija slike, slajd šou podešavanja, 2D standardni pogled, ili namestiti 3D pogled ako se radi o stereoskopskim slikama, koje će biti kombinovane u jednu 3D sliku. Možete postaviti i pozadinsku muziku tokom slajd šou-a, ili postaviti određenu sliku direktno na Facebook.U praksi, deo 2

Što se tiče internet aplikacija tu su naslovi kao što su YouTube Leanback, YouTube XL, Facebook, AceTrax Movies, DailyMotion, Mediafly, Picasa, Flickr, Yahoo Finance, Yahoo Weather, Internet Radio, Podcast i RSS News. Većinu navedenih aplikacija možete pogledati u YouTube snimku iz našeg testa Asus O!Play Mini Plus uređaja, jer su one identične na oba modela.


Asus O!Play TV Pro Smart TV
Unošenje teksta u ovim aplikacijama svakako nije brzo kao preko tastature, tako da ćete morati da "nabadate" slovo po slovo navigacijom preko daljinskog. Asus se potrudio da vam olakša to iskustvo ubacivanjem istorije otkucanih fraza.Asus O!Play Pro poseduje podršku za Samba server, BitTorrent, FTP i iTunes server, zahvaljući NAS funkciji koja je prisutna. Takođe možete i ostvarivati vezu sa DLNA media serverima, bilo da je reč o softverskim rešenjima koje instalirate na vaš računar, ili hardverskim rešenjima. DLNA rešenje postaje sve zastupljenije na uređajima, tako da je ovaj model jedan od mnogih koji poseduju podršku za isto.Kao što je pomenuto, ovaj model poseduje podršku za preko 50 video formata, tako da je uspešno otvorio svaki multimedijalni format fajlova koje imamo na našem hard disku. Zahvaljući optičkom izlazu, postoji opcija za reprodukciju 5.1 zvuka, tako da ovaj model garantuje dobro iskustvo gledanja filmova. Kvalitet slike reprodukovanog materijala je jako dobar, a prisutne su i razne opcije kao što je podrška za 3D filmski materijal, opcije premotavanja, zumiranja slike, promene aspekta, pa čak i opcija direktnog uploadovanja gledanog materijala na YouTube. Manipulacija prevodom je identična kao kod Asus O!Play Mini Plus modela, o kojoj možete saznati nešto više, premotavanjem prethodno pruženog YouTube snimka na početak.
Asus O!Play TV Pro reproduction


Što se tiče DVB-T mogućnosti ovog plejera, nažalost, sa malom antenom koja se dobija u paketu, nismo uspeli da dobijemo signal kako bi isprobali kako to funkcioniše. Jednostavno, digitalni signal nije dovoljno jak da bi antena te veličine bila dovoljna (barem kod nas), a nismo imali Loga antenu na krovu, sa kojom bi verovatno uhvatili DVB-T signal i isprobali RTS HD eksperimentalni program, i još par digitalnih kanala. Opet skrećemo pažnju da će vam DVB-T biti koristan sve do digitalazije za taj mali broj kanala, a nakon digitalizacije, standard će biti promenjen na DVB-T2, tako da vam ova opcija neće biti od naročite koristi.

Zaključak

Kao što smo pomenuli u nekoliko puta u tekstu, Asus O!Play je više od običnog media plejera. To je Smart Top Box uređaj, tačnije uređaj sa mogućnošću prijema digitalnog signala kroz etar, uz prisustvo DVB-T tjunera. Nažalost, DVB-T standard će biti korišćen kod nas samo do vremena digitalizacije, kada će se preći na DVB-T2 standard. Nakon toga, Smart Top Box deo ovog media plejera, neće imati smisla. Ipak, ako živite u zemlji koja ne planira da prelazi sa DVB-T standarda u skorije vreme, radovaćete se opcijama kao što su snimanje materijala na hard disk, elektronski vodič za kanale. Imamo zamerku na korisnički interfejs, ali ne sa stanovišta funkcionalnosti, već dizajna, pošto smatramo da bi on trebao biti korigovan ubacivanjem živopisnijih boja, kao i na nešto duže vreme pokretanja uređaja. Ako se osvrnete na test Asus O!Play Mini Plus modela, možete primetiti da su tamo prisutne identične zamerke.


Asus O!Play TV Pro


Ako vaš televizor nema Smart mogućnosti, Asus O!Play će svojim SmartTV aplikacijama ispraviti taj nedostatak. Glavna stvar kod ovog uređaja je ipak reprodukcija multimedije, tako da će to takođe popuniti prazninu, ako vaš televizor nema ugrađeni plejer, ili, čak iako ima, ali više preferirate da taj posao vrši sposobniji i odvojeni uređaj. U ovaj model možete ugraditi 3.5" SATA hard disk kapaciteta do 3TB, tako da će sav vaš multimedijalni materijal biti dostupan na jednom mestu. Posedovanjem WiFi ugrađenog modula i Gigabitne LAN veze, možete dobiti razne NAS mogućnosti koje smo pomenuli u tekstu. Ukoliko imate 3D televizor ili monitor, bića vam zanimljiva podrška za FullHD 3D materijal, a ako na njega želite da kačite USB 3.0 skladišta, sigurno ćete ceniti prisustvo USB 3.0 porta. Asus O!Play je svakako zanimljiv uređaj, koji možete staviti na spisak, ukoliko planirate kupovinu nešto ozbiljnijeg media plejera...


Prednosti

- Lep dizajn
- Podrška za ugradnju 3.5" SATA diskova do 3TB
- Set Top Box mogućnosti (PVR, EPG)
- SmartTV i NAS mogućnosti
- Ugrađen WiFi modul
- Solidan broj konekcija i USB 3.0 podrška
- Podrška za preko 50 formata i FullHD 3D podrška

Mane

- (Uslovno) Korisničkom interfejsu treba malo šarenila i efekata
- Nešto duži period startovanja uređaja
- DVB-T tjuner (DVB-T2 tjuner bi bio idealan za naše tržište)


Uređaj na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS O!Play Mini Plus

Test: Asus O!Play BDS-700 Blu-ray media plejer

10304
10305
10306
10307
10308
10309