Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus O!Play BDS-700 Blu-ray media plejer

31.05.2012 18:03 | 1 Multimedija
Test: Asus O!Play BDS-700 Blu-ray media plejer

U svetu HD media plejera, Asus je nadaleko poznat sa svojom O!Play serijiom, iz koje smo u nekoliko navrata testirali par modela, ali ovom prilikom se po prvi put srećemo sa O!Play uređajem koji nije samo media plejer, već i pravi Blu-ray plejer sa podrškom za 3D Blu-ray diskove. O!Play BDS-700 nudi FullHD reprodukciju sa Qdeo video optimizacijom i podršku za preko 45 različitih multimedijalnih formata. Takođe nudi veoma kvalitetan 115db SNR zvuk i podršku za 7.1 audio izlaz . Poseduje ugrađen WiFi modul, podršku za DLNA strimovanje i određen broj internet aplikacija

Dragoljub Radovanović

Asus O!Play serija HD media plejera vam je sasvim sigurno poznata i sadrži priličan broj modela kao što su O!Play Mini Plus, O!Play Gallery, O!Play TV Pro i drugi, a sa svim ovim nabrojanim modelima smo imali priliku da se sretnemo ranije i testiramo ih lično. Ono sa čime se srećemo ovoga puta nije još jedan u nizu ovakvih HD media plejera, ovde je reč o nešto drugačijem uređaju, konkretno Blu-Ray plejeru, tako da na njemu možete puštati "obične" ili 3D Blu-Ray diskove. Kao što je to slučaj sa svim Blu-ray plejerima, oni su unazad kompatibilni sa drugim tipovima, tako da možete puštati i DVD-ove i CD-ove, ukoliko je dobar deo kolekcije vaših filmova upravo na ovakvim medijima. Ipak, Blu-ray standard je budućnost, tako da ako već sada imate potrebu za kupovinom Blu-ray diskovima na kojima su smešteni filmovi u visokoj 1080p rezoluciji, onda će vam ovakav plejer biti zanimljiva opcija za kupovinu.


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray


Da li je u ovo vreme cena Blu-ray filmova nešto viša za naš standard, to ostaje diskutabilno, ali možemo reći da kupovinom Blu-ray filma dobijate najbolji mogući kvalitet u 1080p rezoluciji, tako da se ipak isplati. Pominjali smo u ranijim tekstovima da postoji opcija naručivanja filmova preko interneta, kroz Amazon ili slične sajtove koji imaju ovakve ponude, tako da trošak pri građenju vaše Blu-ray kolekcije filmova ne mora biti veliki. Imati vaš omiljeni film u lepo izrađenoj kvalitetnoj kutiji i najboljem mogućem kvalitetu slike svakako ima svojih čari u odnosu na digitalnu kopiju na vašem računaru. Asus BDS-700 media plejer poseduje i podršku za 3D Blu-ray diskove, a ovo će vam biti zanimljiva opcija ukoliko ste nedavno kupili 3D HDTV, ali još uvek niste rešili problem reprodukcije 3D filmova. Odmah ćemo pomenuti da je ovaj model prilično cenovno pristupačan, tako da neće napraviti veliku rupu u vašem novčaniku.Blu-ray mogućnost na ovom plejeru nije jedini način praćenja filmova, jer ovaj model poseduje i USB podršku za reprodukciju sa eksternih skladišta, kao što su hard diskovi ili USB Flash stikovi. Asus BDS-700 ima podršku za preko 45 multimedijalnih foQdeo video rmata, tako preko njega zaista možete puštati bilo koji format koji imate na vašem računaru. Postoji još jedna alternativa reprodukcije multimedijalnog sadržaja, a to je kroz DLNA standard, jer ovaj model poseduje ugrađen WiFi modul, kao i standardni Ethernet priključak. Koju god metodu reprodukcije koristite, kvalitet slike je zagarantovan sa ugrađenom Qdeo video optimizacijom, koja poboljšava boju i kontrast, ili vrši upscale niže rezolucije u HD.

Ukoliko ste ljubitelj kvalitetnog zvuka, biće vam drago da čujete da ovaj model isporučuje odličan Hi-Fi zvuk sa 115db SNR kroz kvalitetan DAC, i ima podršku za Dolby True HD i DTS-HD Master Audio standarde. Poseduje dva HDMI izlaza, jedan za sliku i jedan za zvuk, tako da ovaj plejer možete povezati HDMI vezom sa vašim 5.1 ili čak 7.1 HiFi sistemom. Pogledajte detaljnije specifikacije u tabeli ispod.


Specifikacije:


Dizajn i konekcije

Asus O!Play Blu-ray/HD media player nam dolazi u povećoj kutiji žuto-crne boje, koja na sebi ima poveći broj informacija o mogućnostima i standardima koje ovaj model poseduje.


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray design


Otvaranjem kutije zatekli smo plejer lepo obezbeđen sa sunđerima i zaštitnoj kesi, kako bi se osigurala bezbednost u transportu i smanjio rizik od oštećenja. Unutar velike kutije nalazi se manja crna kutija sa Asus logoom na vrhu, koja sadrži prateću opremu koja dolazi uz ovaj plejer. U kutiji smo zatekli, audio/video kablove, kabl za napajanje, daljinski upravljač uređaja i dve AAA baterije.Oslobađenjem iz sunđera i zaštitne kese, zatekli smo plejer privlačnog dizajna. Na prednjoj strani uređaja, manjim delom površine sa leve i desne strane nalazi se dizajn imitacije brušenog aluminijuma. U levom delu je smešten Asus logo, dok se u desnom delu nalaze dugmići za operaciju uređajem, kao što su Eject, Play, Stop i Power dugme na kojem svetli plava lampica dok je plejer uključen, ili crvena kada je isključen. Većim delom prednje strane nalazi se plastični deo, koji se celom površinom automatski spušta kada ubacujete disk u plejer. U njegovom levom delu nalazi se i LCD ekrančić, koji vam pruža razne informacije tokom operacije uređajem, vreme trajanja filma i slične stvari.
Okretanjem plejera sa zadnje strane zatičemo solidan broj konekcija i ulaza, koje ćemo i nabrojati, sa leve ka desnoj strani uređaja:

- Lan (Ethernet) priključak
- Kompozitni video izlaz
- Komponentni (Y/Pb/Pr) video izlazi
- Analogni dvokanalni audio izlaz
- HDMI audio izlaz
- Glavni HDMI A/V izlaz
- Koaksijalni audio izlaz
- Digitalni (optički) audio izlaz
- USB 2.0 priključak
- Ulaz za napajanje skroz na desnoj strani


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray connections


Daljinski ima gumene bele dugmiće, poseduje sve funkcije koje su vam potrebne za ugodnu kontrolu nad plejerom, a za one koji filmove gledaju u mraku, Asus je pripremio olakšicu u vidu stavljanja pozadinskog osvetljenja, tako da dugmići svetle narandžastom bojom, tako da nećete morati da ih "nabadate" u mračnoj prostoriji.


U praksi

Nakon povezivanja uređaja HDMI kablom sa našom Samsung 51D6900 plazmom, i naravno strujnog kabla, bili smo spremni za početak testiranja. Vreme potrebno od pritska na power dugme na daljinskom, pa do potpune spremnosti plejera za rad, iznosi tačno 35 sekundi, što je ipak nešto duže nego što smo očekivali, kada ga uporedimo sa konkurencijom.Prvi put kada uključite plejer, biće vam ponuđena mogućnost da pokrenete takozvani Easy Setup Wizard, kroz koji ćete proći kroz osnovna podešavanja plejera u pet koraka. U tim koracima nameštate jezik, TV sistem, rezoluciju, aspekt slike i HDM izlaz.
Nakon završetka standardnog podešavanja, sačekaće vas takozvani Home screen, odakle kontrolišete sve funkcije uređaja. Asus se u svim prethodnim O!Play modelima odlučivao za nešto tamniji i mračniji interfejs, tako da ostaje dosledan što se toga tiče i kod ovog modela. Ovde vas čeka šest opcija, a to su Blu-Ray disk reprodukcija, Video, Photo, Music, Internet i Setup.


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray user interface


Odmah na početku smo se odlučili da isprobamo Blu-ray mogućnosti, jer mu je to ipak jedna od glavnih namena. Film za koji smo se odlučili je Transformers 2 : Revenge of the Fallen, tako da smo otvorili drajv i ubacili Blu-ray disk.Kao što je to slučaj sa svim Blu-ray filmovima, imate mogućnost da birate jezik menija i slične stvari kao što su podešavanja, biranje scena, ili dodatni materijal ako postoji na disku.U praksi, deo 2


Kvalitet slike koju Asus O!Play isporučuje je odličan, iz onoga što smo mogli da procenimo gledanjem na našoj plazmi. Situacija na fotografijama ne pokazuje baš realnu sliku, tako da je ona mnogo svakako mnogo bolja kada je gledate uživo. Što se tiče zvuka, naš televizor ga preko HDMI ulaza optičkim putem prosleđuje na naš 5.1 sistem, tako da kombinacija kvaliteta slike i zvuka pruža stvarno odlično iskustvo gledanja filma.
Ipak, evo još par fotografija čisto kako bi stekli utisak kako sve to izgleda pri reprodukciji ovog konkretnog filma. Pomenućemo samo još jednu stvar, a to je mogućnost lake navigacija kroz poglavlja filma, i kontrole brzine premotavanja.

Pomenuti LCD ekrančić vrši svoju svrhu i pokazuje vam vreme trajanja filma i pruža dodatne informacije o zvuku i slično.
Ako želite da reprodukujete filmove na drugi način, to možete uraditi strimovanjem sa vašeg računara kroz DLNA standard, žično ili bežično zahvaljujući ugrađenom WiFi modulu, ili preko USB 2.0 porta koji se nalazi pozadi. Mi preferiramo DLNA strimovanje, tako da prethodno imamo instalirane softverske media servere, a dva naša omiljena izbora su Mezzmo i Serviio.


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray dlnaPerformanse strimovanja svakako zavise od bitrate-a filma i brzine prenosa vašeg WiFi rutera, tako da je preporučljiva upotreba rutera sa N standardom.Istom metodom kroz DLNA strimovanje možete reprodukovati i slike i muziku, koja se nalazi na vašem računaru. Lično smatramo da je ovo veoma jednostavan način "dovlačenja" sadržaja u vašu dnevnu sobu, tako da sve manje praktikujemo proces kopiranja nečega na USB stik - ovako je jednostavno brže i lakše.Internet aplikacije


Asus O!Play BDS-700 poseduje određen broj internet aplikacija, koje vam se mogu učiniti zanimljivim. Ukupno postoje četiri aplikacije kojima možete pristupiti iz Internet sekcije na glavnom ekranu, a to su YouTube, Zee Internet Radio, Flickr i Picasa. Nećemo se preterano zadržavati na opisivanju pojedinačne aplikacije, već ćemo vam približiti kakav je njihov interfejs pomoću fotografija koje smo napravili - ipak slika vredi hiljadu reči, manje ili više.

YouTube:


Asus O!Play BDS-700 Blu-ray internet appsZee Internet Radio:
Flickr:
Picasa:Zaključak

Asus nastavlja svoju tradiciju kvalitetnih HD media plejera sa O!Play BDS-700 modelom, ali kao što smo već pomenuli - ovo nije samo HD media plejer, već i uređaj spreman za 3D Blu-ray reprodukciju. Bitna stvar kod ovog modela je kvalitet slike koji isporučuje, zahvaljujući Qdeo video optimizaciji, bilo da gledate film preko DVD-a, Blu-Ray diska ili preko eksternog skladišta. Još jedna veoma dobra alternativa je DLNA reprodukcija, a pošto ovaj model poseduje ugrađeni WiFi modul, vaše filmove, muziku i slike možete strimovati bežično. Naravno, dostupna je i žična varijanta strimovanja kroz Ethernet (Lan) kabl. Asus vam nudi podršku za preko 45 tipova multimedijalnih formata, tako da možete reprodukovati većinu formata koji danas postoje.


Kvalitet slike nije jedina stvar koju ovaj plejer nudi, već je Asus obratio pažnju i na zvuk. Koristeći digitalne HDMI i Optičke izlaze, iz njega možete dobiti kvalitetan 115db SNR zvuk, podršku za Dolby True HD i DTS-HD Master Audio standarde i podršku za 7.1 sistem zvučnika. On takođe poseduje i internet aplikacije, koje vam se mogu učiniti zanimljivim. Još jedna zanimljivost je daljinac sa pozadinskim osvetljenjem dugmića. Sve to je upakovano u privlačan dizajn, i ono što je najbitinije u celoj priči, jeste da je model cenovno pristupačan. Kada uzmemo u obzir šta sve nudi za ovu cenu, ne smemo propustiti priliku da mu dodelimo našu Value for Money nagradu. Ukoliko imate potrebu za kupovinom novog Blu-Ray plejera, a ne želite da potrošite previše novca, ovo je model na koji bismo vam svakako skrenuli pažnju...


Prednosti

- Privlačan dizajn
- 3D Blu-ray podrška
- Odličan kvalitet slike zahvaljujući Qdeo video optimizaciji
- Veoma dobra podrška za zvuk
- Ugrađen WiFi modul
- DLNA reprodukcija
- Podrška za preko 45 multimedijalnih formata
- Cena

Mane

- Pokretanje uređaja traje duže u odnosu na konkurencijuCena: Oko 190 evra

Uređaj na test ustupio Asus. 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus O!Play TV Pro

Test: LG SP-820 Smart TV Upgrader

10304
10305
10306
10307
10308
10309