Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS N750J

11.11.2013 11:51 | 0 Mobile
Test: ASUS N750J

Nakon testiranog N550J modela, pred nama se nalazi još jedan srodnik, i svakako član nove generacije multimedijalnih laptopova visokih performansi kompanije ASUS. Radi se o N750J laptopu, koji deli mnoštvo osobina sa prvopomenutim. Zapravo, toliko osobina da slobodno možemo reći da se radi o identičnim laptopovima, različitih dimenzija. Ipak, zatičemo nekoliko suptilnih izmena i razlika, a i na određene osobine ne možemo gledati na potpuno isti način imajući u vidu drugačiju formu. Videćete kako se na našem testu pokazuje N750J i …

Test: ASUS N750J

Filip Majkić

Najnovija serija multimedijalnih laptopova kompanije ASUS je po tradiciji i ogledna za čitavu novu generaciju. Nakon što smo testirali N550J, red je došao na hardverski prilično sličan N750J. Sličnosti su velike, ali ni razlike nisu zanemarljive. Stoga smo rešili da ispitamo sve, kako biste znali koji je uređaj pravi za vas i koji računar kupiti ukoliko ste u dilemi. U ovom tekstu ćemo dosta koristiti poređenja između ova dva računara, pa se stoga nadamo da ste već pročitali N550J test i utvrdili gradivo.

Suštinski, kao što smo konstatovali, nova N5XX i N7XX serija donosi definitivan otklon od svih starih, "analognih" tehnologija. Nema više VGA konektora, nema ničega što doprinosi debljanju računara. Stoga ovi uređaji dobijaju još tanji i elegantniji profil, sa ravnim ivicama i bez rasta debljine kako se ide prema nazad. Doduše, sve ovo je relativnije na sedamnaestici nego na petnaestici, usled veće debljine u opštem smislu, ali i ovde imamo solidnih nekoliko milimetara istanjivanja.

Sve pozitivno sa petnaestice zatičemo i ovde. Kućište je u potpunosti izrađeno od aluminijuma, uključujući i donju stranu. Tastatura ima belo pozadinsko osvetljenje, mat ekran FullHD rezolucije je IPS tipa, a pokazao se i napredak u autonomiji. I dalje je aktuelna saradnja sa kompanijom Bang & Olufsen, što rezultuje odličnim setom zvučnika sa sada već prepoznatljivim dodatkom u obliku eksternog sabvufera.
 Dizajn, konektori

Primerak smo dobili u kutiji punoj dodataka. Odmah u oči upada velika torba koja može puno značiti, pre svega zbog dimenzija ovog sedamnaestoinčnog laptopa. Tu je već spomenuti eksterni sabvufer, koji će doprineti visokom kvalitetu zvuka ovog računara. Traka za kablove, krpica za brisanje, te strujni ispravljač su takođe tu. Spisak opreme zaokružujemo prisustvom diska sa propratnim softverom i drajverima, što je neizostavno, budući da se laptop isporučuje bez operativnog sistema.

Laptop izgleda izuzetno. Računar je sada u potpunosti izrađen od aluminijuma, uključujući i donji deo. N550J je 17,3-inčni laptop kod koga je nemoguće pristupiti bateriji. Sa jedne strane, mnogima će ovo biti nerazumljivo, budući da u ovakvim računarima taj "ultrabuk manir" nije uobičajen. Sa druge strane, dobija se kompaktniji računar, stilski ujednačen. Debljina računara je redukovana na svega 30 milimetara ("svega" kažemo u relativnom smislu, u svetu 17,3-inčnih grdosija). Računar izgleda veoma utegnuto, ujednačno, sa svih strana.

Napred se nalazi pet indikatora rada/statusa. Desno imamo DVDRW, Kensington lock, dva USB 3.0 porta, ulaze za mikrofon i slušalice, te konektor za subwoofer. Levo se nalaze konektor za strujni ispravljač, HDMI i mini DisplayPort izlazi, LAN konektor, još dva USB 3.0 porta i čitač memorijskih kartica. Na raspored nemamo naročitih primedbi. Zadnja strana sadrži otvore za hlađenje, koji se vide tek kada se otvori poklopac.

Unutrašnjost ponovo deluje izuzetno. Donji deo je potpuno metalik siv (veliki tačped, nasloni za dlanove, tastatura), a oko ekrana je crn okvir. Tu su i prefinjeni detalji fino obrađenog aluminijuma, sa rupičastim delovima u maniru koncentričnih krugova u kojima su zapravo smešteni zvučnici u gornjem delu iznad tastature. Umesto dva zvučnika u ćoškovima, ASUS je implementirao četiri zvučnika solidne snage kompletnom dužinom računara. Tačped je velikih dimenzija, izrađen “iz jednog komada”. Pređimo sada na stvari koje zatičemo „ispod haube“...

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS G750J

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

10104
10105
10106
10107
10108
10109