Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS N750J

11.11.2013 11:51 | 1 Mobile
Test: ASUS N750J

Nakon testiranog N550J modela, pred nama se nalazi još jedan srodnik, i svakako član nove generacije multimedijalnih laptopova visokih performansi kompanije ASUS. Radi se o N750J laptopu, koji deli mnoštvo osobina sa prvopomenutim. Zapravo, toliko osobina da slobodno možemo reći da se radi o identičnim laptopovima, različitih dimenzija. Ipak, zatičemo nekoliko suptilnih izmena i razlika, a i na određene osobine ne možemo gledati na potpuno isti način imajući u vidu drugačiju formu. Videćete kako se na našem testu pokazuje N750J i …

Filip Majkić

Najnovija serija multimedijalnih laptopova kompanije ASUS je po tradiciji i ogledna za čitavu novu generaciju. Nakon što smo testirali N550J, red je došao na hardverski prilično sličan N750J. Sličnosti su velike, ali ni razlike nisu zanemarljive. Stoga smo rešili da ispitamo sve, kako biste znali koji je uređaj pravi za vas i koji računar kupiti ukoliko ste u dilemi. U ovom tekstu ćemo dosta koristiti poređenja između ova dva računara, pa se stoga nadamo da ste već pročitali N550J test i utvrdili gradivo.

Suštinski, kao što smo konstatovali, nova N5XX i N7XX serija donosi definitivan otklon od svih starih, "analognih" tehnologija. Nema više VGA konektora, nema ničega što doprinosi debljanju računara. Stoga ovi uređaji dobijaju još tanji i elegantniji profil, sa ravnim ivicama i bez rasta debljine kako se ide prema nazad. Doduše, sve ovo je relativnije na sedamnaestici nego na petnaestici, usled veće debljine u opštem smislu, ali i ovde imamo solidnih nekoliko milimetara istanjivanja.

Sve pozitivno sa petnaestice zatičemo i ovde. Kućište je u potpunosti izrađeno od aluminijuma, uključujući i donju stranu. Tastatura ima belo pozadinsko osvetljenje, mat ekran FullHD rezolucije je IPS tipa, a pokazao se i napredak u autonomiji. I dalje je aktuelna saradnja sa kompanijom Bang & Olufsen, što rezultuje odličnim setom zvučnika sa sada već prepoznatljivim dodatkom u obliku eksternog sabvufera.
 Dizajn, konektori

Primerak smo dobili u kutiji punoj dodataka. Odmah u oči upada velika torba koja može puno značiti, pre svega zbog dimenzija ovog sedamnaestoinčnog laptopa. Tu je već spomenuti eksterni sabvufer, koji će doprineti visokom kvalitetu zvuka ovog računara. Traka za kablove, krpica za brisanje, te strujni ispravljač su takođe tu. Spisak opreme zaokružujemo prisustvom diska sa propratnim softverom i drajverima, što je neizostavno, budući da se laptop isporučuje bez operativnog sistema.

Laptop izgleda izuzetno. Računar je sada u potpunosti izrađen od aluminijuma, uključujući i donji deo. N550J je 17,3-inčni laptop kod koga je nemoguće pristupiti bateriji. Sa jedne strane, mnogima će ovo biti nerazumljivo, budući da u ovakvim računarima taj "ultrabuk manir" nije uobičajen. Sa druge strane, dobija se kompaktniji računar, stilski ujednačen. Debljina računara je redukovana na svega 30 milimetara ("svega" kažemo u relativnom smislu, u svetu 17,3-inčnih grdosija). Računar izgleda veoma utegnuto, ujednačno, sa svih strana.

Napred se nalazi pet indikatora rada/statusa. Desno imamo DVDRW, Kensington lock, dva USB 3.0 porta, ulaze za mikrofon i slušalice, te konektor za subwoofer. Levo se nalaze konektor za strujni ispravljač, HDMI i mini DisplayPort izlazi, LAN konektor, još dva USB 3.0 porta i čitač memorijskih kartica. Na raspored nemamo naročitih primedbi. Zadnja strana sadrži otvore za hlađenje, koji se vide tek kada se otvori poklopac.

Unutrašnjost ponovo deluje izuzetno. Donji deo je potpuno metalik siv (veliki tačped, nasloni za dlanove, tastatura), a oko ekrana je crn okvir. Tu su i prefinjeni detalji fino obrađenog aluminijuma, sa rupičastim delovima u maniru koncentričnih krugova u kojima su zapravo smešteni zvučnici u gornjem delu iznad tastature. Umesto dva zvučnika u ćoškovima, ASUS je implementirao četiri zvučnika solidne snage kompletnom dužinom računara. Tačped je velikih dimenzija, izrađen “iz jednog komada”. Pređimo sada na stvari koje zatičemo „ispod haube“...

 

Hardver

Procesor na koji se oslanja N750 laptop je Intel Core i7 4700HQ procesor. Na podrazumevanom taktu, ovaj četvorojezgarni procesor radi na 2,4 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, takt mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,4 GHz.

CPU je, baš kao i svi Haswell procesori izrađen korišćenjem 22-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 6 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano), i ima TDP od 47 W. Koristi integrisano Intel HD 4600 grafičko jezgro, te DDR3 memoriju. Integrisana grafika radi podrazumevano na 400 MHz, a u Turbo režimu može ubrzati svoj rad na 1200 MHz, dok je memorija DDR3-1600 tipa. Memorije, kada je već pominjemo, ima 8 GB, što je sasvim dovoljno za sve zahtevne operacije, izuzev jako specifičnih, koje se uostalom ne rade na laptopu.Grafika na koju se oslanja N750J je GeForce GT 750M. Reč je o grafici poslednje generacije kompanije Nvidia, pozicioniranoj u srednju klasu. To u praksi znači da je savršena za potrebe multimedije, ali i da se na njoj može svašta odigrati. Ovaj 28-nanometarski čip se bazira na Kepler arhitekturi i oznaka mu je GK107. Ima 384 unificiranih šejdera, koji rade na 967 MHz, baš kao i jezgro. Propusni opseg memorije je 128-bitni. Nažalost, upotrebljena je sporija varijanta, koja se oslanja na DDR3 umesto na GDDR5 memoriju. 4 GB memorije rade na 1800-2170 MHz.
 


Ekran računara koga smo imali na testu je bio odlični Full HD (1920 x 1080) IPS ekran. Prava poslastica, bez ikakvih glossy nanosa. Više utisaka o ekranu ćemo izneti u završnim redovima. Hard disk je jedan od bržih 5400 rpm modela, ali ipak samo jedan od 5400 rpm modela. Reč je o disku kompanije Seagate, kapaciteta 1 TB. Ostatak hardvera čine klasični DVD uređaj i sve potrebne opcije za mrežnu povezivost – gigabitni Ethernet, b/g/n wireless i Bluetooth 4.0. Spisak dodatnih portova i konektora možete videti u priloženoj tabeli. Svi USB portovi na ovom računaru su USB 3.0 tipa.
 


Već smo to spomenuli u uvodnom delu, ali još jednom da primetimo da je analogni (i glomazni) VGA ustupio mesto modernijem, digitalnom mini DisplayPort konektoru. Spomenimo i HD web kameru koja snima u 30 fps, što će uneti dodatni kvalitet u komunikaciju sa prijateljima i kolegama. ASUS isporučuje N750J bez Windows 8 operativnog sistema, ali je isti na naš test došao sa instaliranim OS-om. Cena koju vidite u tabeli je za uređaj kakav vidite u tabeli - dakle, bez Windows 8 OS-a.

 

Rezultati testova

Ovde možete pronaći rezultate koje ostvaruje ASUS N750J, koga smo direktno uporedili sa N550J laptopom. Otprilike, razlike u hardveru nema, izuzev primetne razlike u autonomiji, koja je bolja u slučaju 17,3-inčnog modela, budući da je u njemu - veća baterija. Ima li razlike u korisničkom iskustvu?

 

 

ASUS N750J

ASUS N550J

Battery Eater – Reader test

6:05

5:10

3DMark 11 Extreme (1080p)

X798

X793

3DMark 11 Performance (720p)

P2704

P2680

PC Mark 7

3228

3284

Cinebench 11.5 OpenGL

53,42 fps

52,28 fps

Cinebench 11.5 Rendering

6,93 pts

6,93 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

88,2 fps

86,7 fps

Resident Evil 5 (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

58,7 fps

58,5 fps

Unigine  (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

28,6 fps
713 poena

28,3 fps
712 poena

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

49,2 fps
1234 poena

49 fps
1234 poena

Nuclear MC

22932

22948

wPrime 32M (sec)

13,505

13,486

HD Tune Transfer (MB/s)

81,6

83,9

 

Rezultati, utisci

Najveći deo utisaka je istovetan onome što smo sreli kod N550J, što će reći - utisci su izuzetni! Mana koju bismo (ponov) istakli jeste da se oseća izostanak SSDa, čiju ugradnju bismo toplo preporučili svima koji su u stanju da tako nešto sebi priušte. Tu je i sada već stari dobri znanac Instant-On, koji vraća računar u radno stanje u roku od 2-3 sekunde nakon povratka iz stendbaj režima. Sve testove smo sproveli pod instaliranim Windows 8 operativnim sistemom.

 


ASUS isporučuje puno aplikacija, među kojima je ASUS WebStorage koji omogućava korisnicima deljenje sadržaja i instantnu sinhronizaciju, kao i nekoliko aplikacija za rad sa fotografijama, kao što su ASUS Virtual Camera ili ASUS Photo Manager. Takođe, tu je i ASUS Music Maker, WinFlash alatka kojom možete flešovati novi BIOS za vaš laptop direktno iz Windows operativnog sistema. MaxxAudio 3 aplikacija donosi još jednu dodatnu vrednost u audio sistem koji je na ovom laptopu izuzetno kvalitetan. Najzad, tu je i komplet Cyberlink aplikacija, a korisnik može odabrati da ih ne instalira ili ih može jednostavno ukloniti ukoliko tako želi.
 


Napominjemo da se ove aplikacije, imajući u vidu da laptop dolazi bez operativnog sistema, isporučuju na pratećem disku. Stoga, ne radi se o aplikacijama koje se ne mogu ukloniti ili koje ne mogu biti "zaobiđene". Ukoliko želite da ih instalirate, to ćete učiniti, ukoliko ne želite, niko vas ne prisiljava na njihovo korišćenje.

ASUS je u gornjem levom uglu, naspram Power On tastera (smeštenog u gornjem desnom uglu) napravio jedan identičan taster. Sa jedne strane, verovatno je želja za simetrijom doprinela postojanju ovog tastera, a sa druge, korisnik je dobio jedan veliki fizički taster koji može da programira funkcijom po svom izboru. U tu svrhu može da iskoristi ASUS Instant Key softver koji se isporučuje. Treba li uopšte govoriti o predivnom zvuku koji isporučuje N750J? Jednostavno, ovako nešto se na laptopovima ne sreće. Posebno kada upotrebite i eksterni sabvufer.
 


 


Ekran

Mat ekran, Full HD (1920 x 1080) rezolucija, IPS panel sa odličnim bojama i uglovima gledanja, visok nivo osvetljenja, odličan kontrast...Ima li potrebe nešto naročito dodavati? Krajnji rezultat je sjajan, i korisnik može biti izuzetno zadovoljan dobijenim. U odnosu na N550J ekran ima nešto niže vrednosti osvetljenja, ali je to i dalje čak iznad specifikacija koje ASUS navodi. N750J ima jednostavno izvanredan ekran.
 Tastatura, tačped

Tastatura je čiklet tipa, sa numeričkim delom sa dubinom kucanja od 1,8 milimetara, odnosno razmakom između centralnih delova tastera od 19,05 milimetara, čime je maksimalno ispoštovana ergonomija i redukovana mogućnost grešaka u kucanju. Osećaj u kucanju je veoma dobar. Ne samo da tastatura izgleda lepo, već ima i belo pozadinsko osvetljenje, čiji se intenzitet može dozirati zahvaljujući odgovarajućim funkcijskim tasterima. Oko gornjeg dela tastature su rupičaste površine.
 


 

Sa tačpedom je priča nešto komplikovanija. On je prilično veliki, identičnih proporcija kao ekran. Međutim, izgleda da je upravo ta veličina njegov neprijatelj. Naime, intenzitet sile kojom je potrebno pritisnuti tačped je dosta neujednačen, i sve je veća sila potrebna kako se ide ka krajevima. Ovo kvari inicijalnu sliku, jer je prosto dosta čest slučaj da možete da zapadnete u rejon koji će vaš pritisak interpretirati na drugačiji način. Što se multitač komandi i gestura tiče, nemamo nikakvih primedbi.


Buka
 Zagrevanje

ASUS u novoj N seriji koristi "Dual Thermal System", koji rezultuje fantastičnim performansama u hlađenju. Za N550J smo rekli da je verovatno najbolje hlađeni laptop sa snažnim komponentama, a sada za 750J moramo konstatovati isto to. Sva toplota ide prema zadnjem delu zahvaljujući velikim otvorima za hlađenje pozadi, koji se otkrivaju kada se laptop otvori. Takođe, na donjem delu laptopa su smešteni još neki otvori za hlađenje. Ono što se zagreva je upravo ta, donja površina. Gornja površina, ona koja je u kontaktu sa korisnikom, se gotovo nimalo ne zagreva.
 


U praksi, samo se blago zagreje gornji centralni deo, dok je sve ostalo bukvalno hladno. Neretko područja laptopa nisu čak ni mlaka. Sigurno da deo zasluga za to ide i Intelu i njegovoj Haswell generaciji procesora. No, u svakom slučaju, veoma smo impresionirani termalnim karakteristikama nove N serije.
 


Baterija

Baterija koja se isporučuje je jasna prednost N750J u odnosu na N550J. Zahvaljujući većim dimenzijama laptopa, moguće je ugraditi bateriju većih dimenzija, samim tim i kapaciteta. Tako sedamnaestica donosi bateriju sa 6 ćelija (naspram 4 ćelije u petnaestici), odnosno kapacitet od 6260 mAh (naspram 4400 mAh). Napominjemo još jednom da se bateriji ne može pristupiti, već je ona ispod kućišta, tako da će na njoj u slučaju potrebe morati intervenisati nadležni servis.


Menadžment potrošnje je na vrlo visokom nivou, standardno za ASUS, zahvaljujući pratećim aplikacijama, a ponajviše Power4Gear optimizacijama. Svakako, ponovo pomaže pomak koji je Intel ostvario sa novim procesorima. U praksi, autonomija računara je iznosila tik iznad 6 sati, što je solidan rezultat, imajući u vidu kakav se hardver ovde nalazi (četvorojezgarni top CPU, Full HD IPS ekran visokog osvetljenja i tako dalje).

Istovremeno, to znači da baterija nudi oko sat vremena dužu autonomiju u odnosu na N550J. Nije linearno povećanje, ali jeste značajno. Egzaktne rezultate možete videti u samom vrhu tabele na kraju prethodne stranice. N750J sa svojih 6 sati i 5 minuta nije šampion, ali je rezultat sasvim, sasvim solidan.

Zaključak

Doneti zaključak o ASUS N750J laptopu je veoma lako. Odličan računar, vrhunske performanse, izuzetan doživljaj u radu, fantastičan dizajn, jednostavno sjajan proizvod. Ono što je dilema kod njega jeste zapravo da li vam ovakav laptop treba, što proizilazi pre svega iz njegovih dimenzija, više nego bilo čega ostalog.


 

Naime, radi se o prenosnom uređaju od 17,3 inča koji će kao takav biti interesantan svakome kome treba dobar multimedijalan računar ili desktop replacement. Ako se pitate da li vredi traženih para - vredi, itekako. I tu nema dalje priče. No, da li ići na 17 inča ili 15 inča, to je pravo pitanje. N550J je bolji za prenošenje, ali sa druge strane ima nešto manju autonomiju. Sa druge strane, N750J je nešto prostraniji i masivniji računar, na kome je veći komfor u radu, uz nešto duži autonomiju. Opet, skuplji je od manjeg modela za finih 80-ak evra.

Naravno, ni N750J nije računar bez mana. Želeli bismo da ima SSD umesto hard diska, a ovde može više upada u oči da je Nvidia GT 750M grafika došla u svojoj sporijoj varijanti (sa DDR3 memorijom umesto GDDR5). Takođe, baš kao i kod N550J, pristup bateriji je nemoguć. Prenošenje tj. lakoću prenošenja smo spomenuli u prethodnom pasusu.


 

Međutim, sve su to stvari na koje gledamo kao sitnice koje padaju pred kvalitetom celine. N750J je moderan računar odličnog dizajna i izuzetno snažnog hardvera, namenjen najširoj populaciji čije se računarske potrebe ne završavaju na Fejsbuku i nezahtevnom švrćkanju internetom, populaciji kojoj znače procesorska snaga, komfor u radu, veliki i sjajni ekran, dosta memorije. Stoga, N750J itekako ispunjava ciljeve svoje misije, a to je isporučiti korisniku odličan multimedijalni računar.


Ocena: 90%


Prednosti:

- Performanse
- Izvanredan ekran
- Razne bonus tehnologije i osobine koje dižu vrednost paketa kao celine (USB Charger+, HD kamera, brz hard disk...)
- Odličan zvuk
- Izuzetan dizajn i kvalitet izrade, naročito za računar ovakvih karakteristika

Nedostaci:

- Pristup bateriji nemoguć
- U odnosu na N550J, skuplji 80-ak evra
- Hard disk, a voleli bismo SSD
- Sporija varijanta GT 750M umesto brže, ako bismo baš išli u detalje
- Tačped neujednačen


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS G750J

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

10104
10105
10106
10107
10108
10109