Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus MG279Q

17.07.2015 11:30 | 6 Multimedija
Test: Asus MG279Q

Spoj IPS tehnologije i 144Hz stope osvežavanja najzad je realizovan, posle toliko godina željnog iščekivanja. Odlična vest za ozbiljnije gejmere dolazi u vidu MG279Q modela, tako da sada postoji alternativa TN panelima, samim tim i mnogo bolji uglovi gledanja i kvalitetniji prikaz. Asus u ovom monitoru nudi WQHD rezoluciju, FreeSync podršku, 4ms odziv, 144Hz osvežavanje i naprednu ergonomiju. Ovakav monitor deluje itekako primamljivo, a pogledajmo i detaljnije kako je Asus realizovao ovaj prilično željeni i očekivani spoj.

Dragoljub Radovanović

Moramo skrenuti pažnju na to da je 2015. zaista dobra godina kada je u pitanju napredak na polju gejming monitora. Najpre smo dobili širu ponudu modela sa NVIDIA G-Sync tehnologijom, ubrzo zatim je usledio odgovor i od AMD-a u vidu Freesync-a, a sada imamo još jednu stvar koju gejmeri nestrpljivo čekaju godinama - 144Hz osvežavanje na monitoru sa IPS panelom. Pored adaptivnih stopa osvežavanja, počeli smo da viđamo tranziciju sa 1080p na 1440p rezoluciju kod gejming modela, pa čak i igranje u 4K rezoluciji za pojedince čije konfiguracije mogu da dozvole takav poduhvat.

Poenta je da smo u proteklom periodu dobili veći broj alternativa za ugodniji PC gejming, koji sa tehničke i grafičke strane pokušava što više da se izdvoji u odnosu na konzole. Ne bismo hteli da započnemo konzola vs PC prepirku, jer je to ipak kombinacija ukusa, navika i novčanih mogućnosti, ali jasno je da najmoćnije konfiguracije dozvoljavaju veći broj detalja u igrama i glatko igranje u preko 60FPS-a sa 120/144Hz monitorima. Sa druge strane, konzole su cenovno pristupačnije širem krugu ljudi, a sa pojavom PS4/Xbox One ta grafička razlika je smanjena sa većim brojem 60FPS naslova. Da se ipak vratimo na temu - sada PC gejmeri imaju i nešto što su čekali dugo vremena, a to je IPS panel sa osvežavanjem većim od 60Hz-a - tačnije, čak do 144Hz-a.

Napokon je stigao IPS gejming monitor sa 144Hz osvežavanjem, a tu je FreeSync podrška

asus_mg279q_s.jpg


Asus, kao kompanija koja je dobro poznata u gejming svetu, se trudi da udovolji svojim vernim potrošačima, tako da je među prvima ponudila monitor koji kombinuje najbolje iz oba sveta - tačan i kvalitetan IPS prikaz i visoku stopu osvežavanja od 144Hz-a. To znači da gejmeri više nisu "primorani" na upotrebu TN panela i nedostataka u vidu lošijih uglova gledanja i ne tako preciznog i kvalitetnog prikaza kao na IPS-u. Cifre odziva i dalje jesu niže na TN-u i kreću se do 1ms, mada ni 4ms odziv koji imamo kod MG279Q modela nikako nije loše, pogotovo u kombinaciji sa 144Hz-a. Tu je i Freesync podrška u rangu od 35 do 90Hz-a, 2560x1440 rezolucija, brzi AHVA panel koji je praktično korigovani IPS, solidnu konektivnost i ergonomiju kakvu poseduju profesionalni monitori za posao vezan za fotografiju/dizajn.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model MG279Q
 • Dijagonala 27
 • Tip panela AHVA
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 625 x 559 x 238 mm
 • Masa 7.3Kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100.000.000:1
 • Konekcije USB hub port, 2xUSB 3.0, 2x HDMI 1.4/MHL 2.0, DisplayPort 1.2 i miniDisplayPort 1.2, 3.5mm priključak za slušalice
 • Mogućnosti promene ugla Tilt -5 do +20, swiwel, promena visine do 190mm, pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Stil je prepoznatljiv za kompaniju Asus, a možemo reći da ovde imamo dizajn koji podseća na PG278Q ROG Swift, model sa G-Sync tehnologijom, koji smo testirali krajem prethodne godine. Takođe je prisutna mat crna plastika od koje je sastavljeno kućište i postolje, opet vidimo uzane ivice oko ekrana, i još poznatih detalja koje ćemo pomenuti nakon osvrta na pakovanje. Atraktivna crna kutija sa letelicama i space temom oslikava glavne adute MG279Q modela, a unutar nje zatičemo pre svega DP-miniDP, USB hub i naponske kablove, tu je dokumentacija i koristan crveni plastični deo za uređenje kablova.


asus_mg279q_1_s.jpg


asus_mg279q_2_s.jpg


Vraćamo se na dizajn monitora i postolje atraktivnog i nesvakidašnjeg oblika na kojem je crvenim slovima istaknuto "Supreme Gaming Experience", a na zakošenim stranama vidimo i takoreći svemirsku šaru. Na uzanoj donjoj ivici smešten je srebrni Asus logo, a sa desne strane oslikane su funkcije koje izvršavaju tasteri smešteni na poleđini. Blizu donjeg desnog ćoška tu je i mali statusni LED, a pomenuti fizički tasteri pozadi su nepravilnog oblika uz dodatak crvenog džojstik dugmeta za pozivanje menija i kretanje kroz opcije.

Uzan okvir, svemirsko postolje i dobra ergonomija


asus_mg279q_3_s.jpg


asus_mg279q_4_s.jpg


asus_mg279q_5_s.jpg


Ergonomske mogućnosti su napredne, pa imamo promenu nivoa visine, korekciju nagiba, promenu horizontalnog ugla kod kojeg se rotira celokupno postolja, pa čak i uspravni takozvani pivot režim. Trake oko ekrana su široke 13mm ili 16mm u slučaju donje trake, visina se može korigovati do 190mm od stola, nagib ide od +20 do -5 stepeni, a postolje je široko i donosi sasvim dobru stabilnost na stolu. Na pozadini se upotrebljavaju zakošene površine, kombinuju se hrapava šema i glatka mat plastika, a od konekcija nazad smo zatekli: USB hub port, 2xUSB 3.0, 2x HDMI 1.4/MHL 2.0 ulaza, DisplayPort 1.2 i miniDisplayPort 1.2 portove, kao i 3.5mm priključak za slušalice, tako da je konektivnost vrlo solidna.


asus_mg279q_6_s.jpg


asus_mg279q_7_s.jpg


asus_mg279q_8_s.jpgOSD

Kao što smo pomenuli, meni se poziva pritiskom na crveni džojstik taster na poleđini monitora, a ostalih pet tastera se u rasporedu od vrha ka dnu koriste za izlazak iz opcija, promenu izvora, GamePlus Crosshair i Timer podepašavanja, brzu promenu režima slike i poslednje dugme na dnu je za uključivanje/isključivanje monitora. Asus je svoj glavni meni podelio u sedam kategorija, a dizajn interfejsa je jednostavan i pregledan. U prvoj kategoriji GameVisual vrši se odabir jednog od šest predefinisanih režima slike - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS i sRGB mod.


asus_mg279q_9_s.jpg


asus_mg279q_10_s.jpg


asus_mg279q_11_s.jpg


U drugoj kategoriji imamo pristup opcijama za primenjivanje plavog svetlosnog filtera, a ovde se može odabrati intenzitet u rasponu od 0 do 4. Color sekcija sadrži podešavanja svetline ekrana, kontrasta, saturacije, temperature boje, kao i tona kože. Unutar Image kategorije podešava se oštrina, Trace Free opcija za eliminisanje "duhova", kontrola aspekta, VividPixel opcija, ASCR i najbitnije FreeSync opcija koja je aktivna samo dok vam je stopa osvežavanja u Windowsu podešena od 35 do 90Hz-a, što znači ako podesite 144Hz, nažalost, nećete moći da koristite benefite FreeSync adaptivne stope osvežavanja. Peta kategorija podrazumeva odabir jednog od četiri izvora.

Jednostavan dizajn korisničkog interfejsa i pregršt podešavanja u meniju


asus_mg279q_12_s.jpg


asus_mg279q_13_s.jpg


asus_mg279q_14_s.jpg

System setup sadrži razne opcije kao što je GameVisual Demo mod, jačina zvuka, GamePlus opcija, odabir između DP 1.1 i 1.2 strima, Eco režim za uštedu energije, podešavanje OSD menija, promena jezika... Tu je i zaključavanje tastera, informacije sa trenutnog izvora, uključivanje/isključivanje LED indikatora, zaključavanje power tastera, korisna opcija za USB punjenje preko portova na monitoru i na kraju opcija koja vraća monitor na fabrička podešavanja. Na kraju, tu je Favourite kategorija u kojoj možete da namestite četiri omiljena režima kako biste im brzo pristupili, što je veoma dobra i korisna stvar svima koji žele da malo eksperimentišu, a kod ovakvih monitora to je gotovo neminovno.


asus_mg279q_15_s.jpg


asus_mg279q_16_s.jpg

Merenje i kalibracija

Od šest predefinisanih režima slike najtačniji je upravo onaj koji je izabran u fabričkim postavkama, a to je Racing Mode. Ono što smo najzad dočekali je da na gejming monitoru dobijemo upravo onakve precizne boje kakve često zatičemo i na ostalim IPS monitorima koje smo testirali, tako da je ovo zaista fin korak unapred u odnosu na TN panele. Krenućemo od tačnosti boja, gde je prosečna cifra DeltaE vrednosti samo 2.6 što znači da su boje tačne i bez potrebe za hardverskom kalibracijom. Ipak, fabrička podešavanja nisu toliko dobra kada je tačnost plave boje u pitanju, ista je malo više netačna pa se isključivo zbog nje cifra maksimalne DeltaE vrednosti penje na 8.9.

Gamma vrednost sa druge strane nije preterano dobra sa fabričkim podešavanjima, jer imamo 10% odstupanja od 2.2 idealne granice, tačnije u pitanju je 2.0 vrednost, što znači da određeni tonovi mogu delovati pomalo bledoliko i isprano. Temperatura boja je vrlo dobra, jer je odstupanje samo 2% od 6500K granice, konkretno reč je o cifri od 6654K. Maksimalna svetlina monitora je 350 cd/m2, a u režimu je osvetljenost podešena na 90, pa smo dobili svetlinu od 292 cd/m2. Odlična stvar vezana za kontrast je da smo dobili vrednost blisku citiranoj, tačnije čitavih 969:1 od 1000:1 koliko mnogi proizvođači navode. Vrlo dobar rezultat za IPS panel, a dubina boje na fabričkim podešavanjima je malo svetlija i iznosi 0.30cd/m2, tako da je preporučljivo smanjiti osvetljenje.


Racing Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
90
Contrast
80
Režim slike
Racing Mode

 

 asus_mg279q_racing_90b_80c.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
292
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
6654K
Gamma
2.0
Contrast Ratio
969:1
Delta E prosek
2.6
Delta E maksimum
8.9

 

asus_mg279q_racing_90b_80c_hcfr_s.jpg


Drugi režimi nisu toliko tačni kao Racing Mode koji preporučujemo za korišćenje, ali ukoliko baš želite da izvučete maksimum iz IPS panela, svakako razmislite da uložite novac u hardversku kalibraciju. Kolorimetar nam je omogućio da unapredimo kvalitet prikaza Racing režima, tačnije da ispravimo ove nedostatke u vidu manje Gamma vrednosti, netačne plave, ali naravno i da dodatno unapredimo tačnost boja i temperaturu. IPS panel je dosta fleksibilniji od TN-a po pitanju kalibracije, pa smo korekcijom osvetljenosti, kontrasta i RGB slajdera postigli kvalitet slike na nivou profesionalnih IPS monitora. Vrednosti smo doveli do idealnih cifara i postigli DeltaE rezultate koji su među najboljim kada su IPS monitori u pitanju. Gejming monitor sa izuzetno preciznim bojama i vrlo kvalitetnim prikazom - trenutak koji smo čekali dugo i drago nam je da je napokon stigao.

Najzad imamo gejming monitor sa tačnim bojama očekivanim od IPS (AHVA) panela i sveukupno vrlo kvalitetan prikaz

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
38
Contrast
84
Režim slike
Racing, Color Temp R91 G79 B88

 


asus_mg279q_blueeye_kalibrisan_38b_84c_r91_b79_g79_b88.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.15
Temperatura boja
6473K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
787:1
Delta E prosek
0.2
Delta E maksimum
0.5


asus_mg279q_blueeye_kalibrisan_38b_84c_r91_b79_g79_b88.jpg 

Utisci u korišćenju

Kao i uvek, razlika koju donosi 144Hz u odnosu na 60Hz je primetna i pre nego što uđete u svoju omiljenu igru. Jednostavno, ta glatkoća koju dobijate pri osnovnim operacijama kao što su skrolovanje web stranicama, prevlačenje prozora ili prosto pomeranje kursora po ekranu je daleko veća u poređenju sa 60Hz monitorom. Benefit znatno veće stope osvežavanja znatno unapređuje korisničko iskustvo u desktop korišćenju, ali ovo je ipak gejming monitor, što znači da ćete tu dodatnu glatkoću videti i u igrama. Naravno, pod uslovom da je vaša konfiguracija dovoljno snažna da u igrama dobijate više od 60FPS. Na 60Hz monitorima recimo nećete imati nikakvu vidljivu dobit od toga što je vaš FPS u igri preko 60, dok ovde hoćete ukoliko isključite V-Sync.


asus_mg279q_17_s.jpgŠta je sa AMD FreeSync podrškom? Nedavno smo je detaljnije pokrili u testu Acer Predator XG270HU modela, tako da ćemo vas uputiti na stranicu gde ćete moći da dobijete više informacija o samoj tehnologiji. Što se tiče FreeSync-a na Asus MG279Q modelu, podrška jeste prisutna, ali iz nekog razloga Asus je ograničio da funkcioniše u rangu od 35-90Hz.

U čemu je ovde problem? Pre svega u tome što ukoliko odaberete 144Hz stopu osvežavanja u Windowsu, FreeSync se automatski gasi i nije dostupan u igrama. Šta je ovde zapravo problem? Pre svega to što ćete stalno morati da menjate refresh rate na sa 144Hz na 90Hz pre ulaska u igru da bi uopšte FreeSync mogao da bude aktiviran. Nezgodna stvar zaista, koja se može rešiti da jednostavno uvek u Windowsu držite 90Hz, što sa druge strane znači da ne iskorišćavate blagodeti 144Hz monitora. Treća solucija je da koristite uvek 144Hz osvežavanje, ali u tom slučaju nemate FreeSync.

FreeSync je ograničen na 90Hz, što komplikuje stvari s obzirom da je reč o 144Hz monitoru


asus_mg279q_27_s.jpg


asus_mg279q_28_s.jpg


asus_mg279q_29_s.jpg


asus_mg279q_30_s.jpg


Uglovi gledanja

Ono što je uvek bilo žrtvovano kod TN gejming monitora je to da ste morali da se pomirite sa lošijim uglovima gledanja. Jedan od razloga zašto je IPS toliko iščekivan u gejming kategoriji jeste da gejmeri više ne moraju da brinu o promeni kvaliteta prikaza kada se pomere iz centra, dok recimo gledaju film iz kreveta, ili recimo ukoliko vaš prijatelj sedi pored vas i posmatra ekran po uglom. U slučaju MG279Q modela, takvi problemi ne postoje, uglovi gledanja su veoma široki, nema promene u koloritu, posvetljavanju ili potamnjivanju prikaza kada monitor gledate sa strane/odozgo/ispod - prikaz je skoro pa nepromenjen.


asus_mg279q_uglovi_s.jpg


asus_mg279q_18_s.jpg


asus_mg279q_19_s.jpg

 

Odziv

Kategorija u kojoj su TN ekrani i dalje najbolji jeste njihovo izuzetno nisko vreme odziva, koje se kreće čak do 1ms. IPS paneli ipak ne mogu da postignu te performanse kao TN, ali MG279Q nema klasičan IPS panel već nešto brži AHVA. Šta to znači? U prevodu, odziv je bolji od vašeg klasičnog IPS monitora, tačnije ovo je najbolji "IPS tip" monitora koji smo testirali do sad, i pojava duhova je zaista minimalna. TN modeli kao što je recimo Asus PG278Q su i dalje neprevaziđeni kada je u pitanju odziv, ali lepo je videti da IPS više ne zaostaje puno. Štaviše, pitanje je koliko ćete u praksi primetiti nešto bolji odziv TN monitora u poređenju sa MG279Q modelom koji je takođe vrlo solidan na ovom polju.


asus_mg279q_20_s.jpg


asus_mg279q_21_s.jpg


Uniformnost ekrana

Moramo priznati da smo zadovoljni kako se MG279Q pokazao na ovom polju, jer nismo zatekli klasičan "white glow" u većoj meri koji je prisutan na regularnim IPS monitorima. Situacija ipak nije skroz idealna, ali do 50% osvetljenosti isijavanje po ćoškovima je zaista minimalno. Naš primerak je imao nešto žućkastije probijanje u donjem desnom uglu, koje postaje primetnije na crnoj pozadini kada postavite osvetljenje na maksimum. Sveukupno ovo je vrlo prihvatljiva uniformnost za IPS tip ekrana, ali često se desi da su TN ili VA monitori nešto bolji po ovom pitanju.


asus_mg279q_31_s.jpg


asus_mg279q_32_s.jpg


asus_mg279q_33_s.jpg

Zaključak

Asus MG279Q je prvi IPS 144Hz monitor koji je stigao u našu redakciju; moramo reći da smo vrlo zadovoljni utiscima koje smo stekli tokom testiranja. Napokon gejmeri imaju izbor koji od njih ne zahteva da se podvrgnu nedostacima TN tehnologije zarad veće stope osvežavanja. Razlika u odnosu na klasične IPS 60Hz je primetna, MG279Q donosi vrlo glatko iskustvo u desktop korišćenju, ali naravno i u igrama, ukoliko imate mašinu koja isporučuje frejmrejt koji je veći od 60FPS-a. FreeSync podrška na ovom modelu nije baš sjajna, jer je ograničenje na 90Hz pomalo nezgodno zbog toga što zahteva od vas spuštanje sa 144 na 90Hz pre ulaska u igru kako bi FreeSync postao aktivan.


asus_mg279q_nagrada.jpg


Sa jedne strane smatramo da je Asus po tom pitanju napravio propust, a sa druge da je MG279Q i dalje dosta bolji gejming monitor u odnosu na klasične IPS modele. Takođe, donosi sjajan prikaz, vrlo tačne boje i znatno šire uglove gledanja u odnosu na TN gejming modele, dobru konektivnost i naprednu ergonomiju. Odziv je takođe bolji od običnih IPS monitora, dosta je dobar, ali ne na nivou TN monitora. Dobiti mogućnost 144Hz stope osvežavanja na IPS-u je stvar koju smo čekali godinama, a Asus je veoma lepo realizovao svoj MG279Q model. Ukoliko izuzmemo zavrzlamu sa FreeSync podrškom, u pitanju je sjajan gejming IPS monitor, koji od nas dobija visoke preporuke...

Gejmeri su najzad dočekali 144Hz na IPS monitoru, a MG279Q je odlična alternativa TN gejming modelima 

Prednosti

- 144Hz osvežavanje na IPS-u
- Precizne boje i kvalitetan prikaz
- Znatno bolji uglovi gledanja u odnosu na TN
- Napredna ergonomija
- Dobra konektivnost

Mane

- FreeSync je ograničen na 90Hz-a

Cena: oko 630 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Dusan Neregistrovan korisnik
Sve u svemu sajt vam je jako jako dobar! Pregledan, sa kvalitetnim gorucim temama, krupne slike, korisni detalji. Vidi se ljubav i posvecenost prema tehnici. Svaka cast!
Dusan Neregistrovan korisnik
Daj Boze, ali kad se npr pojavila graficka gtx 980 najavljivana cena je bila 450 eur a kad je kod nas dosla bila je 650 eur a onda je cena samo isla na gore do vrtoglavih 1100 eur. U to sam 100% siguran. Ludo smo trziste da ne upotrebim teze reci!
Filipenko Neregistrovan korisnik
Razlika između ta dva monitora nije samo u novcu i tipu panela. Jedan je G-sync, a drugi Freesync.
Gizmo Vip member postova: 7317
Naravno, testirali smo ga u oktobru 2014. godine i pomenut je u tekstu --- link --- . Što se cene tiče, baš i ne, PG278Q košta kod nas 740 evra, MG279Q je jeftiniji i košta 630 evra.
Dusan Neregistrovan korisnik
Postoji vec igracki monitor asus rog 144hz 2k i takodje ga asus pravi. Jedina razlika je sto je prvi TN panel a ovaj je IPS. Ta razlika ce kod nas kostati bar 200 eur!

Test: Acer Predator XG270HU

Monitori: Kuda dalje nakon 1080p rezolucije?

10304
10305
10306
10307
10308
10309