Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus MG24UQ

04.02.2016 09:21 | 0 Multimedija
Test: Asus MG24UQ

Nismo bili na CES-u, ali smo od Asusa dobili priliku da se pozabavimo njihovim najnovijim monitorima koji su predstavljeni tokom januara u Las Vegasu. U pitanju je nova MG serija u kojoj se nalaze dva modela, MG24UQ sa 4K rezolucijom i IPS panelom i veći MG28UQ sa TN ekranom koji ćemo vam prikazati drugom prilikom. Manji 24-inčni brat je takođe gejming monitor u IPS izvedbi, koji uz 4ms vreme odziva ima i napredne ergonomske mogućnosti...

Dragoljub Radovanović

Možda ste primetili da na internetu postoji veoma mali broj informacija o novom MG24UQ monitoru, a za to postoji jako dobar razlog - prodaja ovog monitora zvanično nije počela. Benchmarku je pružena ekskluziva, jer smo u prilici da među prvima u svetu detaljnije isprobamo, ili bolje reći testiramo ovaj model. Kao što smo napomenuli u uvodu, ovo je jedan od monitora iz Asus-ove MG serije sa 4K ekranima, tačnije manji od dva predstavljena na CES-u tokom januara. Nama se učinilo da je ovaj model sa IPS matricom ipak nešto interesantniji od većeg brata sa 28-inčnim TN panelom, tako da smo odlučili da ga prikažemo prvog. Inače, 4K rezolucija na 24 inča - zvuči "sitno" zar ne?

Nije nam prvi put da se srećemo sa ovakvom kombinacijom, jer smo se u začecima 4K rezolucije početkom 2014. godine sreli sa Dell UP2414Q monitorom, a kada smo već kod ogromnih rezolucija na manjim dijagonalama, najdrastičnija kombinacija je ipak ekran iMac 21.5" Retina računara. Opet, Apple je tu "limitirao" skaliranje interfejsa jer u suprotnom teško bi bilo videti grafičke elemente i tekst na 21.5 inča u ovolikoj rezoluciji. Kakva je situacija sa 24-inčnim MG24UQ modelom, tačnije da li je prikaz i tu previše sitan na regularnom 100% prikazu bez skaliranja? Tu temu ćemo obraditi nešto kasnije u testu, a pre toga pogledajmo kakve odlike možete očekivati u novom monitoru iz MG serije.


asus_mg24uq_s.jpg


Spekulisalo se da će Asus doneti 144Hz ozvežanje uz 4K rezoluciju, što deluje izuzetno primamljivo, ali u ovom momentu to je teško izvodljivo sa tehničke strane, a da ne pominjemo koliko bi ovaj spoj koštao u početku. Asus se dakle ovde drži 60Hz stope osvežavanja, donosi 3840x2160 rezoluciju i sada već malo rasprostranjeniju FreeSync podršku. Nigde se čak ni ne spominje koliko je citirana svetlina zbog toga što je ovaj model i dalje previše nov, ali pošto imamo pristup kolorimetru otkrili smo da se svetlina kreće do 300 cd/m2.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model MG24UQ
 • Dijagonala 23.6
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije HDMI, HDMI 2.0, DisplayPort, 3.5mm za slušalice
 • Mogućnosti promene ugla Rotacija +60 do -60 po horizontalni, nagib od +20 do -5, promena visine 150mm, Pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178


Interesantno je da ovaj model donosi i dobru ergonomiju. Kako Asus ističe, ovaj gejming monitor je Flicker-free, a odziv je vrlo solidan za jedan IPS panel i iznosi 4ms GTG. Tu su i ASUS GameVisual predefinisani gejming režimi, kao i ASUS Ultra-Low Blue Light filter u pet nivoa podešavanja.

Dizajn

Što se tiče izgleda monitora, Asus je odlučio da nastavi sa svojom popularnom ROG temom koja obuhvata koriščenje crvenih elemenata. Dizajn obuhvata kombinacije i varijacije na prethodne modele koje smo imali prilike da testiramo, veoma je sličan MG278Q monitoru, što je logično jer je i on član Asusove MG linije.

Tajvanska kompanija kombinuje različite stilove postolja, stubova ekrana i poleđina monitora, što se može i videti u prethodnim testovima modela kao što su MG279Q i PG278Q ROG Swift. Svaki od ovih je dosta privlačan što se tiče dizajna, isto se može reći i za MG24UQ. Crna kutija u kojoj dolazi ovaj monitor ima uobičajnu ilustraciju izgleda i ključnih odlika odštampanih sa prednje strane i na bokovima, a od kablova se u pakovanju dobijaju HDMI, DisplayPort i naponski kabl. Standardna praksa su takođe i CD sa drajverima i štampana dokumentacija.


asus_mg24u_1_s.jpg


asus_mg24u_2_s.jpg


asus_mg24u_3_s.jpg


asus_mg24u_4_s.jpg

Često se u poslednje vreme srećemo sa 27-inčnim i većim monitorima, tako da je pomalo neobično kada 24-inčni, ili kako bismo bili skroz precizni, 23.6-inčni, nađe svoje mesto na stolu autora, jer deluje minijaturnije u odnosu na veće modele. U suštini, ovo je smanjeni MG278Q, pa samim tim i poseduje iste dizajnerske elemente koji ga ističu. Jedan od njih je crveni prsten na postolju, a tu su i šare/linije na rotirajućem delu. MG24UQ može da se rotira do 60 stepeni u jednu ili 60 stepeni u drugu stranu, što je vrlo pristojan "hod".

Takođe, osim horizontalne rotacije postoji i podešavanje po vertikali, tačnije promena nagiba koja se kreće od +20 do -5 stepeni. Kako smo pomenuli ranije, ergonomija jeste napredna, tako da ovde postoji i promena visine u opsegu od 150mm, te se monitor vrlo lako može prilagoditi korisniku. Tu je takođe i pivot režim, koji nije tipična stvar koju biste sreli na gejming monitoru, više je odlika poslovnih modela, ali ukoliko je korisniku potrebno, može ga rotirati i u uspravni režim. 

asus_mg24u_6_ss.jpg


asus_mg24u_5_s.jpg

 


Na poleđini poseduje šaru linija pod uglom, veoma upotrebljivi crveni džojpad za navigaciju opcijama i interesantno dizajnirane ostale funkcijske tastere. Primetili smo da USB portovi nisu prisutni uopšte na ovom modelu. Od konekcija pozadi poseduje dva HDMI ulaza, jedan od njih je HDMI 2.0, tu je DisplayPort i na kraju 3.5mm priključak za slušalice. 

 


asus_mg24u_7_s.jpg


asus_mg24u_8_s.jpg


 

OSD

Meni se poziva pritiskom na crveni džojstik taster na poleđini monitora, a ostalih pet tastera se u rasporedu od vrha ka dnu koriste za izlazak iz opcija, promenu izvora, GamePlus Crosshair , Timer i DPS Counter podešavanja, zatim dugme za brzu promenu režima slike i poslednje dugme na dnu je za uključivanje/isključivanje monitora. Asus je svoj glavni meni podelio u sedam kategorija, a dizajn interfejsa je jednostavan i pregledan. U prvoj kategoriji GameVisual vrši se odabir jednog od sedam predefinisanih režima slike - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS, sRGB i na kraju User Mode.


asus_mg24u_9_s.jpg


asus_mg24u_10_s.jpg


asus_mg24u_11_s.jpg


U drugoj kategoriji imamo pristup opcijama za primenjivanje plavog svetlosnog filtera, a ovde se može odabrati intenzitet u rasponu od 0 do 4. Color sekcija sadrži podešavanja svetline ekrana, kontrasta, saturacije, temperature boje, kao i tona kože. Unutar Image kategorije podešava se oštrina, Trace Free opcija za eliminisanje "duhova", kontrola aspekta, VividPixel opcija i ASCR i naravno Adaptive-Sync uključivanje/isključivanje, tačnije FreeSync opcija. Peta kategorija podrazumeva odabir jednog od četiri izvora slike,, a napominjemo da su ovo vrlo slične opcije kao kod MG278Q modela, uz takođe jednostavan dizajn interfejsa i veliki broj podešavanja.


asus_mg24u_12_s.jpg


asus_mg24u_13_s.jpg


System setup sadrži razne opcije kao što je GameVisual Demo mod, GamePlus opcija, odabir između DP 1.1 i 1.2 strima, Eco režim za uštedu energije, podešavanje OSD menija, promena jezika... Tu je i zaključavanje tastera, informacije sa trenutnog izvora, uključivanje/isključivanje LED indikatora, zaključavanje power tastera i na kraju opcija koja vraća monitor na fabrička podešavanja. Na kraju, tu je Favourite kategorija u kojoj možete da namestite četiri omiljena režima kako biste im brzo pristupili, što je veoma dobra i korisna stvar svima koji žele da malo eksperimentišu, a kod ovakvih monitora to je gotovo neminovno.


asus_mg24u_15_s.jpg


asus_mg24u_14_s.jpg


asus_mg24u_16_s.jpg


Merenje i kalibracija

Ovaj gejming monitor poseduje identične režime kao pomenuti MG279Q, oba modela su sa IPS panelom, ali kao što je to obično slučaj, među monitorima uvek postoji određena razlika u tačnosti fabričke kalibracije. To znači da iako su monitori od istog proizvođača i deluju dosta slični po pitanju prikaza, ispostavilo se da je ipak MG24UQ malo tačniji u predefinisanim režimima. Najtačniji režimi od ponuđenih sedam su Racing i sRGB. Prvo, Racing donosi mnogo bolju gamma vrednost u poređenju sa merenjem obaveljenim na MG279Q modelu, jer je odstupanje tamo bilo čak 10% uz 2.4 cifru, a ovde je Gamma 2.2 uz samo 2% odstupanja.

Temperatura boja je takođe dosta tačna za fabrički predefinisan režim, a iznosi 6557K, što je odlična vrednost i odstupa samo 57K od idealne 6500K granice. Svetlina koja smo izmerili u ovom režimu iznosila je 276 cd/m2 na fabričkih 90% osvetljenja. Boje su prilično tačne u Racing režimu, prosečna Delta E vrednost je niska i iznosi 2.3, dok se maksimalna cifra penje na 4, nema pojedine boje koja odskače po netačnosti, pa su ovde boje ujednačene po tom pitanju. sRGB režim ima zaključana podešavanja, svetlinu od 184 cd/m2, još malo tačnije boje u odnosu na Racing, ali i nešto niži statični kontrast, pa je Racing ipak više preporučen režim. U pomenutom režimu izmerili smo 733:1 kontrast i 0.37 cd/m2 dubinu boje, što je uobičajna vrednost za IPS panele. 

Kalibracija naravno dovodi prikaz do savršenstva, iako je i bez nje u Racing režimu prikaz dosta tačan i kvalitetan. Kao i obično, hardverskim i softverskim podešavanjem dolazimo do 2.2 uz 0% odstupanja Gamma vrednosti, 6490K temperaturi boja, a svetlinu smo spustili na preporučljivih 120 cd/m2. Prosečna Delta E vrednost nakon kalibracije je vrlo niska, samo 0.3, dok se maksimum penje do 1.0 zbog malo slabijeg prikaza sivih nijansi. Nije najtačniji IPS monitor koji smo testirali, ali za s obzirom da je ovde reč o gejming modelu, a ne poslovnom monitoru, MG24UQ je pokazao da ima vrlo tačan prikaz, kako pre tako i nakon kalibracije, pa smo ovim modelom vrlo prijatno iznenađeni po tom pitanju.


Racing Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
90
Contrast
80
Režim slike
Racing Mode

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
276
Black Point (cd/m2)
0.37
Temperatura boja
6557K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
733:1
Delta E prosek
2.3
Delta E maksimum
4.0

 

sRGB Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
-
Contrast
-
Režim slike
sRGB

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
184
Black Point (cd/m2)
0.37
Temperatura boja
6441K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
500:1
Delta E prosek
1.9
Delta E maksimum
4.0

 

 

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
39
Contrast
83
Režim slike
Racing, Color Temp R96 G87 B93

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.17
Temperatura boja
6490K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
711:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
1.0


 

U praksi

Očigledna prednost ovog gejming monitora pored toga što donosi IPS panel i tačan prikaz jeste i njegova 4K rezolucija. Ne trebamo iznova da ističemo koje su to prednosti ovakve visoke rezolucije, samo ćemo spomenuti ogromnu radnu površinu koja se dobija i izuzetnu oštrinu. Pogotovo zbog toga što je ovde dijagonala manja u odnosu na 27+ inčne modele, pa je prikaz ovde još oštriji, ali ujedno i sitniji. Verujemo da prostom  matematikom vrlo lako možete doći do tog zaključka da na 3840x2160 piksela grafički elementi i tekst deluju dosta sićušno, pod uslovom da ostanete na 100% UI podešavanju u Windowsu.


asus_mg24u_22_s.jpg


asus_mg24u_23_s.jpg


Sve izgleda super oštro i radne površine imamo na pretek, ali na nekoj normalnoj udaljenosti postaje teže čitati i pritiskati sićušnije opcije. Jedno od rešenja je da se monitor primakne više korisniku, a druga opcija je promena Scaling opcije unutar operativnog sistema. Windows obično preporučuje 150% scaling za 4K monitore većih dijagonala, ali pošto je MG24UQ manji, preporučena vrednost je ovde 200%. Ispod možete i videti kako prikaz izgleda na jednoj i kako na drugoj opciji skaliranja.


asus_mg24u_19_s.jpg


asus_mg24u_20_s.jpg


Pošto je MG24UQ klasifikovan kao gejming monitor sa IPS panelom, kako se ponaša u igrama? Treba uzeti u obzir da vreme odziva neće biti nisko kao na TN modelima koji postižu 1ms GTG, odziv je ipak inferiorniji na IPS matrici. Ipak, 4ms GTG nimalo nije loša vrednost za ovaj tip panela, smatramo da je Asus učinio najviše što je mogao za IPS tip ekrana i da je odziv vrlo solidan. Duhovi postoje, ali su svedeni na minimalni nivo, čak možemo reći da je situacija vrlo dobra s obzirom na tip panela. U igrama ćete vrlo teško primetiti duhove prilikom pokreta, a s obzirom da je tu i FreeSync, neće biti ni poskakivanja, cepanja slike ili mikro štucanja prilikom gejminga. Veoma nestandarna i vrlo zabavna igra, ujedno i dosta popularna igra u kojoj smo napravili jednu od fotografija monitora jeste Rocket League, i preporučujemo da je obavezno isprobate ukoliko već niste, izuzetno je zanimljiva.


asus_mg24u_17_s.jpg


asus_mg24u_18_s.jpg


asus_mg24u_21_s.jpgUglovi gledanja su veoma široki, što uopšte nije iznenađujuće s obzirom da je reč o IPS ekranu. Svako poređenje sa bilo kojim gejming monitorom sa TN panelom je suvišno, pošto MG24UQ ima drastično bolje uglove gledanja. Boje ostaju iste i iz drastičnijih uglova, nema većeg potamnjivanja ili posvetljenja slike posmatranjem odozgo ili sa donje strane, sve je odlično po ovom pitanju, pa iz bilo kog položaja da igrate, prikaz ostaje nepromenjen, što je bitna stvar. Ne samo za gejming, već i za surfovanje ili gledanje filmova, imati IPS panel u odnosu na TN itekako znači. Uniformnost ekrana je u redu za IPS, prisutan je standardan IPS glow efekat. Kod našeg primerka najviše je izraženo isijavanje u gornjem levom uglu, malo manje u gornjem desnom, još manje u donjem levom i najmanje dole desno. Imajte u vidu da fotoaparat preuveličava ovaj efekat, jer "vidi" svetlo drugačije od našeg oka, pa je uživo isijavanje dosta manje izraženo.


asus_mg24uq_uglovi_s.jpg


100% osvetljenje:


asus_mg24u_29_s.jpg


50% osvetljenje:


asus_mg24u_30_s.jpg


0% osvetljenje:


asus_mg24u_31_s.jpgZaključak

Već duže vremena smo svedoci toga da IPS paneli postaju sve ćešći i u monitorima koji su namenjeni gejmingu, a MG24UQ je još jedna dobra alternativa gejmerima koji bi da se polako udalje od TN panela. Naravno, ovo nije 144Hz model, ukoliko vam treba tako nešto, tu su TN monitori i dalje jako dobri, mada ukoliko se sećate - 144Hz postoji i na IPS panelima od prošle godine, uzmite kao primer Asusov MG279Q monitor. Kod ovog modela prioritet je na kvalitetu prikaza: imali smo tu privilegiju da ga testiramo vrlo rano i pokazao se odlično po pitanju tačnosti predefinisanih režima, Racing režim je konkretno u ovom slučaju najbolji. 


asus_mg24uq_nagrada.jpg


Ne treba nikako ni zaboraviti 4K rezoluciju, koja će vam verovatno izmamiti dodatan budžet za neku od skupljih grafičkih karti koja će moći da pokreće igre u ovoj rezoluciji. Prednost pored oštrine prikaza jeste i ogromna radna površina. Stvari mogu postati dosta sitne na 24 inča, ali tu je skaliranje, ili jednostavno - možete da sednete bliže monitoru. Asus MG24UQ donosi i sjajnu ergonomiju, sve mogućnosti rotacija i podešavanja su na raspolaganju, pa je izuzetno prilagodljiv korisniku. Sveukupno, smatramo da je Asus napravio monitor koji je izuzetno zaokružen, i kako se ispostavilo nakon testiranja, nema bitnijih nedostataka, tako da možemo da zaključimo da nam se ovaj monitor veoma dopao: zato sa naše strane dobija pohvale i tople preporuke...

Prednosti

- 4K rezolucija
- Vrlo tačni predefinisani režimi
- Odlična ergonomija
- FreeSync
- IPS nudi odličan prikaz i široke uglove gledanja

Mane

- Bez USB portova bilo pozadi ili sa strane

Cena: Nepoznata, testni primerak

Monitor na test ustupio Asus.

Test: LG 27MU67 4K FreeSync

Bitka na polju gejming monitora: G-Sync vs Freesync

10304
10305
10306
10307
10308
10309