Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus VIII Ranger (VIDEO)

20.04.2016 10:32 | 1 Hardver
Test: Asus Maximus VIII Ranger (VIDEO)

Asus Maximus Ranger VIII je najpristupačniji ulazak u Republic of Gamers klub ukoliko tražite kvalitetnu Intel Z170 matičnu ploču. Pritom, nudi 90% onoga što može i sjajni Maximus VIII Hero, tako da imamo velika očekivanja od ovog modela i već sada mu je lako predvideti komercijalni uspeh. Međutim, da li je zaista reč o tako dobrom izboru i da li tih 10% razlike u korist Hero modela imaju veću težinu od onoga što bismo možda pomislili.

Asus Maximus VIII Ranger

Nebojša Todorović

Test: Asus Maximus VIII Ranger (Cena oko 190 EUR)

Asus je maksimalno raširio svoju Republic of Gamers seriju grafičkih karti čime je pokrio najveći mogući spektar potencijalnih korisnika. U svetu LGA1151 procesorskih ležišta to su modeli sa Intel Z170 čipsetom i trenutno kompanija u ponudi ima oko deset predstavnika. Maximus VIII Ranger je najpristupačniji sa cenom koja je nešto manja od 200 EUR. Možda se čini kao mnogo, ali zapravo ovo je za pojmove Asusove prestižne familije proizvoda prilično dobra ponuda i cena koja je manja od mnogih "civilinih" modela.

 

U ovom cenovnom rangu, Maximus VIII Ranger ima mnogo toga da ponudi, posebno ukoliko volite zaokružen proizvod. Pre svega, vizuelna komponenta koja je veoma bitna za RoG modele je odlična. Pored atraktivnog dizajna, Asus je postigao i željeni "premium" osećaj koji ploča pruža. Završna obrada i kvalitet ugrađenih komponenti su na veoma visokom nivou, a tu je i adekvatna funkcionalnost, jer je "layout" ploče veoma dobar.

asus_maximus_viii_ranger_007_s.jpg

Oko procesorskog ležišta (LGA1151) koje prihvata nove Skylake bazirane procesore iz Intela se nalazi vrlo dobra naponska jedinica. Tu su Nichicon 5K kondenzatori, kao i Trio Power zavojnice koje se oslanjaju na feritna jezgra. Nažalost, očigledno nije bilo budžeta za MicroFine ili 10K kondenzatore, ali je ovo i dalje više nego dovoljno da izvučete visok takt iz bilo kog "K" procesora. Naravno tu je i Digi+ VRM oznake ASP1200B koji kompanija koristi često za pristupačnije modele.

asus_maximus_viii_ranger_014_s.jpg

Tipično za Intel Z170 model punih dimenzija, do LGA1151 soketa su smeštena četiri DIMM slota za DDR4 memoriju. Asus zvanično podržava module do 3400 MHz, mada ne sumnjamo da će se lako nositi i sa bržim.

asus_maximus_viii_ranger_008_s.jpg

Pored DIMM slotova je smešten MEMOK! mikroprekidač i veoma korisni POST ekran koji služi za lako otkrivanje grešaka.

asus_maximus_viii_ranger_026_s.jpg

Maximus VIII Ranger poseduje identičan raspored PCI slotova kao i Hero model. Tu su dva PCIe 3.0 x16 koji rade u x16/- ili x8/x8 modu, a prisutan je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente. Dopada nam se ovaj "paket" slotova i njihov raspored, a jasno je da ga je i Asus odabrao zbog njegove praktičnosti.

asus_maximus_viii_ranger_022_s.jpg

Asus Maxiums VIII Ranger ima nešto manji broj SATA konektora u odnosu na skuplji Hero. Renžer koristi praktično samo Intel Z170 čipset za ove potrebe kako bi se izbegla upotreba dodatnih kontrolera. Ploča korisniku nudi šest SATA 6 Gbps konektora. Takođe, od njih četiri mogu da formiraju dva SATA Express 10 Gbps porta. U skladu sa aktuelnim standardima tu je i jedan M.2 slot sa podrškom za 32 Gbps protok, a zahvaljujući dobro odabranoj lokaciji mogu da se ugrade i najduže M.2 kartice.

asus_maximus_viii_ranger_015_s.jpg

Supreme FX 2015 je verovatno jedan od najboljih integrisanih audio sistema na tržištu. Asus nije štedeo na komponentama i može se reći da pored njega zaista može da se postavi pitanje "Da li mi je potrebna diskretna zvučna karta?" i da pritom za većinu odgovor bude jasno "Ne.". Osnovu čini Realtek ALC1150 (barem pretpostavljamo, jer Asus krije ovaj podatak), a uparen je sa ES9023P DAC-om, Texas Instruments RC4580 pojačalom za slušalice, Nichicon Gold audio kondenzatorima i mnogim drugim komponentama.

asus_maximus_viii_ranger_013_s.jpg

Izdvojili bismo Asus Sonic Sense AMP koji predstavlja kontroler za detekciju otpora kabla za slušalice, "De-Pop" relej strujno kolo eliminiše pucketanje prilikom gubitka i dobijanja napona itd. Uz fantastičnu softversku podlogu u vidu Sonic Studia II, jasno je zašto smo izuzetno zadovoljni kvalitetom zvuka na izlazima.

asus_maximus_viii_ranger_023_s.jpg

asus_maximus_viii_ranger_017_s.jpg

Od detalja koji izdvajaju ovu ploču od ostalih možemo da primetimo i uvek korisne i lepo dizajnirane "START" i "RESET" tastere, zajedno sa clrCMOS mikroprekidačem za momente kada uspete da preterate sa overklokom i zbunite automatski "recovery" sistem ploče.

asus_maximus_viii_ranger_018_s.jpg

Dopada nam se što je Ranger dobio isti set konektora na zadnjem panelu kao i skuplji Hero. Prisutna su četiri USB 2.0 i dva USB 3.0. Povrh svega, računajte i na dva USB 3.1 porta od kojih jedan odgovara Type-C standardu (mali). Implementiran je PS/2 u kombinovanoj varijanti, HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidač za BIOS Flashback funkciju.

asus_maximus_viii_ranger_019_s.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Maximus VIII Ranger
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z170
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • SATA Express 2 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 2 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 2.0, DisplayPort
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

NexXxus Novi član postova: 22
Jos jedna sjajna ploca iz Asus-a

Test: Asus 970 Pro Gaming Aura

Test: Asus B150 Pro Gaming D3

10203
10205
10206
10207
10208
10209