Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus VII Ranger

26.06.2014 22:58 | 1 Hardver
Test: Asus Maximus VII Ranger

Pre nekoliko godina u Republic of Gamers liniji proizvoda nije bilo mnogo članova. Pre svega su je činile matične ploče najviše klase čija je cena bila nedostižna za veliku većinu korisnika. Nakon toga, Asus je uvideo da postoji interesovanje, ali da većini nedostaje pristupačna cena kako bi sebe smestili među vlasnike RoG matičnih ploča. Kako vreme odmiče RoG modeli postaju sve dostupniji, iako i dalje bivaju pretežno smešteni barem u viši srednji cenovni segment. Ovom prilikom smo dobili jednu još pristupačniju ploču koja nosi ime Maximus VII Ranger, a koji bi trebao da učini RoG logo i crveno-crni imidž još dostupnijim. Ukratko, Maximus VII Ranger je RoG ploča za narodne mase

Asus Maximus VII Ranger

Nebojša Todorović

Ideja iza Maximus VII Ranger modela je jednostavna. Konceptualno i cenovno je pozicioniran relativno malo ispod Maximus VII Gene i Hero modela tako da se ne gubi previše, ali se makar prividno čini dostupnijim. Uostalom svi dobro znamo za psihičku barijeru od 150 evra koju mnogi od nas imaju, a tada 20 ili 25 evra može da bude dovoljno da ne možete sebi da opravdate kupovinu. Upravo zbog toga je i nastao rendžer. Pakovanje je krajnje uobičajeno za jedan RoG proizvod i tu zaista nema mnogo toga što bismo izdvojili. 

Stranice kutije su zapravo veoma informativne, a proizvođač je rešio da u velikoj meri informiše potencijalnog kupca ukoliko se prethodno nije opremio podacima o matičnoj ploči. Naravno, u prvom planu se nalaze stavke koje Asus smatra prednostima u odnosu na konkurenciju, ali je tu i dosta klasičnih specifikacija koje mogu da posluže. Kvalitetna fotografija ploče je tu, tako da su svi potrebni aspekti sasvim adekvatno pokriveni.
 


Kao model kod koga se fokusiralo na određenim uštedama, propratno pakovanje nije posebno bogato. Tu je disk sa drajverima i propratnim aplikacijama, temeljno i detaljno uputstvo, kao i nalepnice za označavanje kablova. Isporučeni su i SATA 6 Gbps kablovi, lepo izrađen lim za zadnji panel i SLI mostić.
 

 

Simpatičan detalj je parče kartona koje se kači na kvaku od sobe i koji služi da obavestite druge da li je ulaz slobodan ili ne. Ovaj dodatak je među prvima, ako ne i prvi, uvela kompanija XFX, a to je jedna od stvari koja ih je učinila prepoznatljivima.

 


Asus Maximus VII Ranger je tipična RoG ploča čije su dimenzije punog ATX formata. Kolorna šema je standardno crno-crvena, a kada se malo bolje pogleda postaje prilično jasno da se radi o "budžetskoj" verziji nekog Maximusa. Prosto, za razliku od najskupljih modela, ova ploča deluje dosta jednostavnije, iako je daleko od toga da je slabo opremljena. Inače, kada bi se stavila uz Hero recimo, većina verovatno ne bi ni primetila razliku. Organizacija konektra i slotova je sasvim logična, mada u poslednje vreme zaista nismo imali matične ploče čiji je layout bio problematičan.
 


 

Kako je reč o modelu zasnovanom na Intel Z97 čipsetu koji upošljava LGA1150 podnožje, prisutna je podrška za Devil's Canyon procesore, ali i za aktuelnu generaciju Intel procesora.
 


Naponska jedinica ove matične ploče je dosta specifična i možda predstavlja blago razočaranje u odnosu na ono šta Asus tvrdi i šta ona zaista jeste. Asus kaže da je reč o osmofaznoj naponskoj jedinici sa solidnim zavojnicama koje poseduju feritno jezgro, kao i odličnim oklopljenim kondenzatorima sa životnim vekom od 10.000 časova pri temperaturi od 105 stepeni celzijusove skale. Ipak, nije reč o klasičnom osmofaznoj naponskoj jedinici zbog upotrebe IR3584 VRM-a kompanje International Recitifier. Asus ga naziva ASP1252, a u pitanju je uobičajeni "rebrand" koji Asus odavno praktikuje. Ovaj VRM poseduje podršku za 4 CPU faze, što znači da je reč o kvazi osmofaznoj naponskoj sekciji gde se na specifičan kompenzuje nedostatak VRM-a sa podrškom za svih osam faza.
 


 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama. Takođe, levo od njih možete da primetite i IR3584 poznate kompanije International Recitifier. Reč je o odličnom VRM-u sa velikim brojem mogućnosti na polju regulacije i merenja napona, a predstavlja jedan od velikih aduta kompanije. Asus je za potrebe ove ploče odabrao nešto drugačiju verziju od one kod UD5, a IR3584 poseduje podršku za četvorofazne naponske jedinice i odgovara Intel VR12 i VR12.5 standardima. Najveći aduit ovog VRM-a su mogućnost povećanja frekvencije u rasponu od 194 KHz do 2 MHz u čak 56 koraka. Tu su i razni mehanizmi zaštite kao što su OVP, UVP, OCP itd. Na kraju, tu su i razne metode povećanja efikasnosti kroz tehnologije poput Variable Gate Drive, dinamičke kontrole faza i automatske promene "power state-a". Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module brzine do 3300 MHz. Naravno, reč je o zvaničnoj podršci, ali će i brži moduli sasvim lepo raditi. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u crveno i crno.
 


 

U pogledu PCIe slotova, tu su dva PCI-Express 3.0 u punoj veličini koji rade u x16x4 ili x8/x8 režimu, a još jedan, crni, PCI-Express odgovara 2.0 standardu i ima podršku za x4 mod. Ugrađena su i tri PCIe x1 slota, tako da smatramo da ova konfiguracija može malo kome da ne odgovara. Eventualno će pojedinci žaliti za klasičnim PCI slotom, ali u tom slučaju postoje druge opcije. Uostalom, kako je ciljna grupa fokusirana na gejmere i entuzijaste PCI kartice će zaista biti daleko manje korišćene.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Maximus VII Ranger
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1, USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.

veseli_kacamak Član postova: 20
Extra

Test: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force

Test: Asus Z97-A

10203
10205
10206
10207
10208
10209