Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Maximus VI Impact

04.02.2014 10:05 | 1 Hardver
Test: ASUS Maximus VI Impact

Nikada nismo krili oduševljenje mini ITX matičnim pločama koje na sebi imaju toliko opreme da bi postidele dobar deo ATX modela. Ovo su pravi primeri inženjerske umetnosti - da na 17x17 cm strpate mnogo više funkcionalnih celina nego što to nekome uspe na 30,5x24,4 cm (ATX). Fizička barijera prostora kod ovakvih ploča nikad nije dozvoljavala više od jednog PCI Express slota, pa je to jedino pravo ograničenje koje imate ukoliko se odlučite na mini ITX ploču. Još ako se taj model zove ASUS Maximus…

Zoran Petrović

Taman kada pomislite da ne možete da vidite nešto novo i drugačije neko od proizvođača vas natera da se ugrizete za tu misao. Mini ITX matične ploče su zamišljene kao osnove minijaturnih mašina i kao takve nikada nisu stremile u sam vrh po pitanju performansi i opreme. Pored fizičkog ograničenja koje onemogućava veliki broj elemenata na PCB-u dimenzija 17x17 cm, tu je i problem zagrevanja koje se neminovno javlja zbog velike količine toplote u malom kućištu koje udomljava ovakav sistem.

ASUS logika je nešto drugačija. Maximus VI Impact je punokrvna ploča ROG serije koju od velike braće odvajaju samo fizičke dimenzije, dok su skoro sva funkcionalna rešenja tu. Naravno, pošto pripada ROG seriji i ova ploča poseduje najjači Intel čipset namenjen Haswell procesorima - Z87, a u nastavku par reči o istom.


Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Maximus VI Impact
 • Platforma Intel
 • Veličina Mini-ITX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 2 kom.
 • PCI-Express 1 kom.
 • SATA 6Gbps 4 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI, DisplayPort
 • Ostali konektori PS/2 Mouse/Keyboard Port, Optical S/PDIF out konektor, eSATA konektor
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 3 kom.
 • Dodatno Clear CMOS dugme, ROG Connect On/ Off switch, Q-Code LED, DirectKey dugme, MemOK! dugme, mini-PCIe 2.0
 

 

 

Ploča na testu

Otrov u malim bočicama…

Jedini delovi PCB-a koji nisu nakrcani vodovima su oni u uglovima CPU soketa na koje naleže kuler, i koji se zbog mogućnosti fizičkog oštećenja nisu uzimali u obzir. Sa sigurnošću možemo reći da je ovo matična ploča sa najvećom gustinom elektronike po površini sa kojom smo se dosad susreli. Iako ograničena dimenzijama ASUS Maximus VI Impact ipak poseduje neverovatnu desetofaznu digitalnu naponsku sekciju podeljenu u odnosu 80:20 između CPU-a i RAM-a postavljenu pod uglom od 90 stepeni u odnosu na PCB u vidu kartice za proširenje zalemljene na ploču. Ovo je potpuno logično rešenje, jer deset faza fizički nije moguće smestiti na ovako mali PCB. Uspravno postavljena naponska jedinica svojom visinom ne smeta dimenzijama ploče, ali imajte u vidu da je ovaj deo prilično blizu soketa kada kupujete procesorski kuler.

Takođe, naponska sekcija i dodatne karte za proširenje poštuju maksimalne visine komponenata kod mini ITX starda, pa ne morate brinuti oko tog elementa. Digitalna naponska jednica sastavljena je od BlackWing oklopljenih zavojnica deklarisanih na 60A, što procesoru omogućava da povuče masivnih 720 W ukoliko se za tim ukaže potreba. Tu su i 10K Black metalni kondenzatori sa čvrstim elektrolitima i visokokvalitetni IOR MOSFET-ovi na koje je termalnom trakom povezan pasivni hladnjak.

Tik uz naponsku jedinicu naslonjeni su DIMM slotovi kojima je sa gornje strane uklonjena šnala zbog blizine komponenata. Kako je bilo neophodno pričvrstiti memoriju u slot, šnala je postavljena sa donje strana na šta treba obratiti pažnju ako koristite diskretnu grafiku, jer u tom slučaju nije moguće ubacivanje/važenje RAM-a iz slotova ukoliko je grafika prisutna. S obzirom na male dimenzije, ovo je očekivano i ne treba ga uzeti kao minus. Memorijski slotovi omogućavaju maksimalno 16 GB memorije, a maksimalna podržana brzina je 3 GHz, putem overkloka.

Uz desnu ivicu smešteni su 24-pinski i dodatni 8-pinski konektori, a odmah pored njih ASUS je ubacio i fizičke Power i reset tastere koji su postali zaštitni znak ROG matičnih ploča. Sledi konektor za ventilatore, jedan od četiri 4-pinska, od kojih su tri grupisana u gornjem levom uglu, mestu gde se kod regularnih ploča nalazi dodatni CPU 12V konektor. Tu je i USB 3.0 header za prednji panel, a ka unutrašnjosti, odmah do kulera Z87 čipseta nalaze se četiri SATA 6 Gb/s porta. Od ukupno šest koje omogućava čipset, jedan je iskorišćen za spoljni eSATA, a drugi kao interfejs za mPCI Express WiFI/Bluetooth karticu. Uz donju ivicu se nalazi PCI Express 3.0 x16 slot, a zbog prostora je izostala šnala kojom se grafička karta pričvršćuje u slot.

Uz levu ivicu nalaze se pomenuti mPCI Express slot i konektor zasebne audio kartice.Zadnja strana, iako jako ograničena dimenzijama poseduje čak osam USB portova, HDMI, DisplayPort, eSATA, LAN, kao i OC interfejs koji obuhvata Debug ekran, MemOK i Direct Key prekidače, kao i Rog Connect i Clear CMOS tastere.

Povezivanjem mPCI Express Combo II kartice dobijate WiFi 802.11a/b/g/n/ac i Bluetooth 4.0 bežične mogućnosti, a u paketu dolazi i praktična stona antena. Audio komponenta je rešena preko ROG SupremeFX kartice koja se dodatno montira tik uz LAN kućicu, a ova 7.1 zvučna karta poseduje elektromagnetni štit preko audio čipa, ali i četiri zasebna Texas Instruments LM4562 OP-Amp-a. Za kvalitetnu audio sliku brinu se i odlični ENLA japanski kondenzatori koji bi trebali da doprinesu toplom, prirodnom zvuku sa naglaskom na čistini zvuka. Zahvaljujući jakom hardveru i dodatnim operacionim pojačalima, na ovu ploču bez ikakvih problema možete povezati slušalice sa otporom od 600 oma. Ova kartica ima mogućnosti da radi kao pojačalo čak i kada je računar ugašen tako što zvuk preko prednjeg panela pojačava i prenosi do zvučnika povezanih na audio izlaz.

ROG SupremeFX i mPCI Express Combo II kartice poseduju rupe, pa se mogu šrafovima pritegnuti za PCB kako ne bi dolazilo do slučajnog izvlačenja iz soketa ili krivljenja pinova. Takođe, dva šrafa koja dodatno pričvršćuju naponsku sekciju nalaze se na mestima gde ploču treba ušrafiti u nosač na kućištu, pa ne zaboravite da pre montiranja skinete navrtku sa donje strane.

 

 

BIOS, softver, OC

Nećemo se previše zadržavai na BIOS-u, jer se stvari nisu nimalo promenile u odnosu na UEFI sekcije drugih ROG ploča. Ono što je karakteristično je da ovde nema EZ moda, već vas ploča odmah baca u Advanced sekciju, što je i logično, jer ste pazarili ROG ploču. Tu je sve: od My Favorites prečica, preko Extreme Tweaker sekcije koju ćete najviše posećivati do Monitor sekcije preko koje možete nadgledati sve parametre sistema, od napona preko temperatura do brzine rada ventilatora.

Napomenućemo da smo tokom ažuriranja BIOS-a na noviju verziju ustanovili da, iako EZ Flash 2 omogućava da BIOS fajl locirate na vašem HDD-u, ukoliko vam fajl sistem (na hard disku) nije FAT32, prijaviće vam da update nije moguć. Stoga je ipak elegantnije rešenje za ovu operaciju fleš formatiran u FAT32.

Za kontrolu sistema iz Windows okruženja se brine AISuite III softver o kojem smo već više puta pričali, a preko kojeg je moguće automatski overklokovati sistem (CPU, iGPU i RAM). Pre nego što se pozabavimo overklokom moramo da vam skrenemo pažnju na problematiku koju smo imali sa instalacijom ovog, inače odličnog ASUS softvera. Naime, kako većina računara ne poseduje optički drajv, pa se prilikom instalacije sistema drajveri skinu sa Support sajta problem koji se nama javio i kod Windows 7 i kod Windows 8/8.1 OS-a je taj da AISuite jednostavno nije hteo da se instalira kada se skine online. Sa instalacijom koja se nalazi na pratećem DVD-u nismo imali nikakvih problema, čak i kada je nismo pokretali sa diska sve je radilko kako treba. Nakon nekoliko pokušaja i različitih verzija AISuite skinutih sa ASUS sajta primetili smo da Setup aplikacija ostaje aktivna nakon pokretanja, ali ne nastavlja instalaciju. Takođe smo primetili i da se uz nju pokreće još jedan proces koji treba ugasiti i nakon toga svaka instalacija radi.

Sam proces overkloka prihvatio je 4-Way Optimization kao način prilagođavanja sistema, pa se u okviru njega vrši overklok. Umesto automatizovanog procesa određivanja maksimalne frekvencije ponuđene su nam vrednosti od 4,2 GHz, 4,4 GHz i 4,6 GHz. Optimistički smo odabrali najvišu i ispostavilo se da je sistem stabilan na 4,6 GHz i 1300 MHz za iGPU. Ovaj OC nije nikakva preterana nauka, jer je postignut prostim podizanjem množioca pri čemu je BCLK ostao na default vrednosti od 100 MHz. Naravno, u pitanju je dinamički overklok, pa će CPU većinu vremena raditi na dosta nižem taktu.

Kod dinamičkog overkloka, kao što smo više puta pomenuli postoji problem maksimalnog TDP-a u koji CPU “udara” posle određenog vremena, takt se obara na znatno niži nivo da bi prosečan TDP ostao u zahtevanim granicama. ASUS ploča ima mogućnosti da malo rastegne te granice, odnosno maksimalnu struju koju CPU može da povuče, kao i maksimalni TDP okvir u kojem se CPU nalazi. Zbog toga se na ovoj ploči CPU, iako retko zalazi do maksimalnih 4,6 GHz vrlo često nalazi preko 4,2 GHz što je dosta više od nominalnih 3,4 GHz. S obzirom da je BCLK ostao nepromenjen memorija je ostala na 2133 MHz, a GPU je dobio dinamički boost od 100 MHz, što se može videti u rezultatima u kojima je ova ploča, tj. CPU postigao bolje rezultate u svim testovima, uključujući i igre, u odnosu na default takt i Gigabyte G1.Sniper Z87.

 

Rezultati, deo 1

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
OpenGL (fps)
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
 

Rezultati, deo 2

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
MAximus VI Impact OC: 4,6 GHz, RAM:2133 MHz,GPU:1300 MHz
Core i5 4670K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
G1.Sniper Z87 OC: CPU: 4.2 GHz, RAM:2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Zaključak

Kao i uvek, sa ASUS ROG matičnim pločama nema greške. Uvek su u pitanju odlični modeli koji se ističu u svim kategorijama. Jedini problem koji mi ovde vidimo je realni scenario korišćenja. Jednostavno, male ploče su tu zbog malih kućišta, a to automatski znači ograničene mogućnosti hlađenja i ne previše prostora za overklok. Male dimenzije kućišta ne omogućavaju ni montiranje kvalitetnih kulera za dobar overklok, a ova ploča prosto vapi za tim. Njene mogućnosti su stvarno natprosečne, ali se teško uklapaju u scenarija korišćenja, posebno jer u ASUS portfoliju imaju H87I-Plus i H81I-Plus modeli koji u istoj formi nude solidne performanse. Da, ne dobijate ROG opremu poput naprednog mrežnog kontrolera, eksterne SupremeFX zvučne karte i wireless modula, ali sa tendencijom obesmišljavanja overklokinga (u širem smislu), nemate neke naročite razlike u performansama, da ne spominjemo što na default taktu imate iste performanse kao i sa Maximus VI Impact.

I pored naše velike želje da pronađemo adekvatan scenario u kojem bi ova ploča bila idealno rešenje, i jedino što nam je palo na pamet je napredna kućna multimedijalna mašina. Problem je u tome što ako uzmete mini ITX kućište, zbog zagrevanja ne možete da overklokujete komponente. Ukoliko uzmete veće kućište, onda je konkurencija mnogo veća i zapitate se zbog čega se ograničavate na mini ITX faktor i samo jedan PCI Express slot. Neverovatno je šta je ASUS uspeo da spakuje u ovu ploču imajući u vidu njenu malu površinu, i skloni smo da kažemo da je u pitanju pravo malo inženjersko čudo!

Sa druge strane, imamo vrlo jasnu situaciju u pogledu overklokinga. Zaista je pomalo čudno što ovakvoj ploči dodeljujemo čistu overklokersku nagradu. Zašto? Zato što je ovo jedina ploča (za sada) koja je bez ikakvih problema poterala naš procesor u automatskom overkloking režimu na onaj takt koji je njegov realan maksimum. Zaista sjajno! Stoga joj dodeljujemo adekvatno priznanje. No, ovo definitivno nije ploča za svakoga i svima savetujemo da dobro promisle o načinu upotrebe, posebno stoga što upravo u ASUS ponudi imate u okviru ROG familije fantastičnih modela za razne vidove korišćenja.


Za:

- odlična naponska jedinica
- bogata dodatna oprema
- napredni audio i mrežni podsistemi
- odličan overklok
- širok spektar mogućnosti

Protiv:

- kategorija (videti tekst)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte G1.Sniper Z87

Test: ASRock Z87 Pro3

10203
10205
10206
10207
10208
10209