Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Hero

06.01.2017 12:38 | 3 Hardver

Nebojša Todorović

Još jednom ćemo se podsetiti šta zapravo donosi nova generacija čipsetova predstavljena sa Kaby Lake-om. Kao što smo i navikli, sa novim procesorima iz Intela stiže i nova serija čipsetova. Prvi od njih je naslednik Z170 i nosi oznaku, pogađate, Intel Z270. Reč je naravno o verziji koja je namenjena entuzijastima, a pored nje će biti i niz drugih za manje zahtevnu populaciju. Imenovanje se nije promenlio, pa će to biti H270, B250, Q270 i Q250, od kojih ćemo u komercijalnim modelima najviše viđati prva dva. Suštinski, razlike kao i uvek neće biti velike i svodiće se pre svega na mogućnost overkloka i dodatne opcije u vidu broja podržanih USB i SATA portova od strane samog čipseta.

Gledajući šemu čipseta možemo jasno primetiti da se malo toga promenilo. Pre svega, moramo se podsetiti da je nekadašnji "Northbridge" odavno premešten u sam procesor, te da je ono što danas zove čipset mahom glorifikovani "Southbridge" koji se bavi konekcijama, odnosno interfejsima.

Intel Z170 čipset - Dijagram

uvod_intel_z170_dijagram_001.jpg

 

Intel Z270 čipset - Dijagram

uvod_intel_z270_dijagram_001.jpg

Kao i kod Z170 čipseta, zadržana je podrška za DDR4, odnosno DDR3L memoriju, tako da će biti matičnih ploča sa podrškom za stariji standard. Takođe, umesto DDR4 2133 MHz, sada je tu podrška za DDR4 2400 MHz u fabričkoj varijanti. Dodate su četiri PCI-Express linije. Treba primetiti jedan novitet, a to je podrška za Intel Device Protection tehnologiju, koju nismo videli na dijagramu Z170 čipseta.

To je manje-više sve, i ukoliko nam je i promakla neka promena, možemo slobodno reći da za većinu korisnika ona neće imati nikakav uticaj na svakodnevni rad. Sada je red na proizvođače da nas tradicionalno "zatrpaju" svojim pločama sa novim čipsetom u žurbi da što pre stignu do kupca. 

Asus Maximus IX Hero

Maximus VIII Hero je bio jedan od modela koji nam je ostao u najboljem sećanju kada smo testirali matične ploče sa Intel Z170 čipsetom. Ovaj model je nudio gotovo sve što poželite od jednog modela iz RoG familije proizvoda, a u isto vreme ni sa čim nije preterivano. To je naravno rezultovalo, ne možemo reći povoljnom, ali možemo reći pristojnom cenom. Nijedna RoG ploča nije nikada previše pristupačna, ali je Maximus VIII Hero opravdavao svoju cenu u potpunosti.


asus_maximus_viii_hero_009_s.jpg

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Maxiums IX Hero
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z270
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • SATA Express 2 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 2.0, DisplayPort
 • Ostali konektori S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.


Godinu i dva meseca kasnije tu je naslednik sa Intel Z270 čipsetom, a ideja bi trebala da bude slična. Vizuelno, promena je očigledna, iako je dizajn prethodnog Hero modela u našim očima bio gotovo neprevaziđen. Među neutralnim tonovima, suptilni crveni detalji su bili prava stvar za razbijanje monotonije i dodatnu agresivnost koju želimo da vidimo kod gejming matičnih ploča. Sa druge strane, novi model je prilično uniformnog izgleda i to je trend kome očigledno većina današnjih proizvođača teži. Ruku na srce, Asus će blagu monotonost itekako nadomestiti LED osvetljenjem u vidu AURA RGB sistema koji služi da osvetli RoG i Maximus logo na ploči u željenoj boji, nakon čega će ploča "živnuti" u estetskom, ali i bukvalnom smislu.


asus_maximus_ix_hero_011_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_001_aura_001.jpg


Izuzev kolorne šeme koja sada promenjena, nije teško primetiti da se konceptualno nije mnogo toga promenilo.  Štaviše, znajući koliko malo toga novi čipsetovi donose, a posebno Z270 u odnosu na Z170, to retko koga može da začudi. Pre svega, možemo primetiti da je novi parcijalni oklop nešto masivniji u predelu panela sa konektorima, dok u predelu audio sekcije otkriva nešto više od prethodnog.


asus_maximus_ix_hero_013_s.jpg


Naponska jedinica nije menjana u odnosu na prethodnika. Ona filtrira napon u deset faza. U pitanju je nova Extreme Engine Digi+ koja se sastoji od kvalitetnih MicroFine zavojnica, Nichicon Black Metallic 10K kondenzatora. Za VRM je odluka pala na Asus brendirani Digi+ ASP1405I o kome nemamo informacije, ali bi mogao vrlo lako da bude IR35201. Sve u svemu, solidna naponska jedinica, koja možda nije među najkompleksinijim, ali je izuzetno kvalitetna.


asus_maximus_ix_hero_019_s.jpg


Odmah pored se nalaze i četiri DIMM slota sa zvaničnom podrškom za DDR4 module do 4133 MHz. Maksimalni podržani kapacitet memorije iznosi 64 GB, a kao i uvek tu je mogućnost rada u dvokanalnom režimu. Odmah do memorijskih slotova je smešten i MEMOK! mikroprekidač i veoma korisni POST ekran koji će da posluži za otkrivanje potencijalnih grešaka


asus_maximus_ix_hero_023_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_024_s.jpg


S obzirom na to da se čipset nije previše menjao i da je dobio tek četiri PCIe linije više koje će većina proizvođača da iskoristi ionako za dodatni M.2 slot ili nešto slično, jasno je da se layout sa PCIe slotovima nije promenio. Dakle, tu su dva PCIe 3.0 x16 koji mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente.


asus_maximus_ix_hero_029_s.jpg

 

Asus Maximus IX Hero - Nastavak

Iako nismo to očekivali, novi Hero je izgubio nekoliko SATA 6 Gbps konektora i sada ih ima ukupno šest. To je i dalje dovoljno, ali je zanimljivo da je to dva manje nego ranije. Pored toga, nema podrške za SATA Express 10 Gbps koji nam doduše neće ni nedostajati, obzirom da smo se u ovih par godina otkada je pomenuti interfejs predstavljen sreli samo jednom i to baš kada je ASUS predstavio svoj SATA 10 Gbps SSD. Inače, usput rečeno, dva SATA konektora koja nedostaju su rezultat izbacivanja ASMedia kontrolera koji je bio prisutan ranije.


asus_maximus_ix_hero_032_s.jpg


Kao što smo i očekivali, jedan M.2 je zamenjen sada sa dva. Oba poseduju podršku za 32 Gbps protok i mogu da "prihvate" najduže M.2 kartice, zahvaljujući promišljenom pozicioniranju iznad prvog PCIe x16 i druga dva PCIe x16 slota. Upravo tamo gde ima najviše prostora.


asus_maximus_ix_hero_030_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_031_s.jpg


Očekivano, audio sekcija nosi oznaku SupremeFX. Nova generacija ovog sistema nosi ALC S1220 audio kontroler, koji je opremljen dodatnim komponentama radi maksimalnog kvaliteta. Tu je NEC relej koji eliminše pucanje zvučnika, ESS9023P DAC i Texas Instruments RC4580 pojačalo za slušalice. Drago nam je da vidimo i kvalitetne Nichicon kondenzatore namenjene audio komponentama.


asus_maximus_ix_hero_027_s.jpg


Maximus IX poseduje i lepo dizajnirane "START" i "RESET" tastere, ovog puta u sivoj boji. Do njih se nalazi clrCMOS mikroprekidačem za momente kada uspete da preterate sa overklokom i zbunite automatski "recovery" sistem ploče.


asus_maximus_ix_hero_028_s.jpg


Dolazimo i do zadnjeg panela koji nije menjan previše u odnosu na Maximus VIII. Tu su po četiri USB 2.0 i dva USB 3.0. Pored njih, prisutna su i dva USB 3.1 porta od kojih jedan odgovara Type-C standardu (mali). Implementiran je PS/2 u kombinovanoj varijanti, HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS.


asus_maximus_ix_hero_034_s.jpg

BIOS

Ukratko, bios je odličan. Reč je o nepromenjenom UEFI biosu koji Asus već dugo vreme koristi za svoje ploče. Iako se vizuelno nije gotovo uopšte menjao u poslednjih dve godine, ovaj bios je konstantno poliran od strane proizvođača kako bi ostao ispred konkurencije.


bios_asus_maximus_ix_hero_003.jpg


Extreme Tweaker sekcija je bogata opcijama, tako da će overklokeri moći da uživaju njima. Sa druge strane, manje iskusni korisnici imaju odličan automatski sistem za overklok i gotove profile da eksperimentišu.


bios_asus_maximus_ix_hero_001.jpg

bios_asus_maximus_ix_hero_006.jpg
 
bios_asus_maximus_ix_hero_005.jpg


Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.


bios_asus_maximus_ix_hero_004.jpg


Sekcija za monitoring napona i temperatura je sjajna. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate.


bios_asus_maximus_ix_hero_016.jpg

bios_asus_maximus_ix_hero_022.jpg

bios_asus_maximus_ix_hero_023.jpg

bios_asus_maximus_ix_hero_024.jpg

Pakovanje i propratna oprema

U pogledu pakovanja se nije praktično ništa bitno menjalo, jer je reč o RoG matičnoj ploči, a Asus ne voli previše da menja prepoznatljive karateristike koje su definisale celo tržište gejmerskih ploča. Ruku na srce, ovog puta su boje nešto svetlije u odnosu na nekadašnje "bordo" nijanse. Tipično, prednja strana ne nudi gotovo ništa od informacija o samoj ploči.


asus_maximus_ix_hero_001_s.jpg


Poleđina kutije je sasvim druga priča. Ovde možete pronaći gotovo sve ono što se nalazi i na samom Asusovom sajtu, doduše u šturom obliku zbog prostora koji je bio na raspolaganju.


asus_maximus_ix_hero_002_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_003_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_004_s.jpg


Propratna oprema broji dosta elemenata. Mahom su u pitanju nalepnice koje služe za lakše kabliranje i obeležavanje kablova. Ipak, tu su SATA kablovi, čvrsti SLI mostić, alat za pozicioniranje procesora u ležište i sl.


asus_maximus_ix_hero_006_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_007_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_008_s.jpg

asus_maximus_ix_hero_010_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus Maximus IX Hero
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Ovo je osma generacija Maximusa, a Hero je već dugo deo tradicije i to se jasno vidi. Već od prve verzije biosa ploča radi besprekorno i dala nam je do znanja da je spremna na sve. Overklok potencijal našeg procesora smo na vazduhu iskoristili maksimalno. Ništa manje nismo ni očekivali. Maksimum od 5 GHz smo dostigli vrlo lako, povećavanjem napona i množioca tako da smo u dva poteza postigli stabilan takt. Uz dodatno provedeno vreme i fino štelovanje se verovatno može izvući još barem 100 MHz. Bilo kako bilo, ova ploča je ipak idealna u kombinaciji sa K procesorom uz adekvatno vodeno hlađenje kako biste izvukli maksimum.


asus_maximus_ix_hero_001_s.jpg


Asus Maximus IX nije revolucija, već jedan evolutivni korak unapred. Stoga, idealan je za korisnike koji žele fantastičnu ploču i donekle ne žale novac. Kažemo donekle, jer ipak nije reč o ekstremno skupom predstavniku RoG serije i može se reći da opravdava svaki uloženi dinar, jer se kvalitet vidi na svakom koraku.


asus_maximus_ix_hero_001.jpg


Prednosti:


- Kvalitet izrade
- Ugrađene komponente
- Još bolja Supreme FX audio sekcija
- 10 USB konektora
- LED osvetljenje


Nedostaci:


- Dva SATA 6 Gbps u odnosu na Maximus VIII Hero
- (Uslovno) nedostatak SATA 10 Gbps


Matičnu ploču za potrebe testa ustupio ASUS
.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7 Aorus

Test: Asus Maximus IX Code

10203
10205
10206
10207
10208
10209