Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Code

08.01.2017 14:48 | 6 Hardver

Nebojša Todorović

Maximus Code je potpuni novitet u Republic of Gamers familiji matičnih ploča, ali verujemo da će vrlo brzo dobiti simpatije mnogih. O čemu se zapravo radi? Ukratko, mogli bismo reći da je u pitanju Maximus IX Formula bez hladnjaka koji su adaptirani za vodeno hlađenje, ali to je samo načelno tačno i više služi kao smernica, jer ploča ima dosta toga sličnog sa nedavno testiranim Maximus IX Hero modelom.


asus_maximus_ix_code_016_s.jpg


Formula je u svim generacijama Asusovih ploča postala legendarna. Međutim, mnoge je odbijala činjenica da su kupovinom ove ploče davali novac za nešto što su znali da nikada neće iskoristiti, a to je podrška za vodeno hlađenje. Danas je to još veći faktor, jer su AiO vodeni kuleri popularniji nego ikada.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Maxiums IX Code
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z270
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • SATA Express 2 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 2
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 2.0, DisplayPort
 • Ostali konektori S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 • Dodatno ASUS Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac

 

Maximus IX Code je dovoljno pogledati jednom i to na kratko kako biste odmah znali da je reč o pripadniku visoke klase. Ova ploča izgleda kao evolucija Hero modela, gde je mali oklop uz levu ivicu, porastao i prekrio kompletnu ploču. On služi da zaštiti vitalne komponente od fizičkog oštećenja, ali donekle i od prašine. Ne onako pedantno kao što to radi oklop kod SaberTooth serije, ali dovoljno za potrebe 95% korisnika.


asus_maximus_ix_code_011_s.jpg


Vizuelno, nova generacija Maximus ploča deluje vrlo slično. Izbor titanium-sivih tonova u kombinaciji sa crnom bojom i poneki srebrni detalj čine izgled dok je ploča ugašeni prilično monotonim. To važi dok ploču ne pokrenete i LED osvetljenje crvene boje da ploči neophodnu dozu "živosti".


asus_maximus_ix_code_30.jpg


Imajte u vidu da možete da menjate boju, jer je reč o AuraRGB sistemu. Takođe, Maximus IX Code poseduje i AuraSync tehnologiju, tako da ploča postaje svojevrstan hub za podešavanje osvetljenja. Stoga, ukoliko imate Asus periferije sa AuraRGB-om, možete da sinhronizujete osvetljenje na ploči, tastaturi, mišu, slušalicama i sl.

 

Maximus IX Code poseduje i AuraSync tehnologiju, tako da ploča postaje svojevrstan hub za podešavanje osvetljenja na svim Asus uređajima sa AuraRGB podrškom.

 

Oko LGA1151 ležišta koji podržava Skylake i nove Kaby Lake procesore, se nalazi tipično dobra naponska jedinica. Reč je o osmofaznom sistemu za filtraciju napona koji se oslanja na NexFET MOSFET-ove, takozvane MicroFine zavojnice i kao što smo navikli kvalitetne 10K black metallic kondenzatore.


asus_maximus_ix_code_017_s.jpg


Desno od LGA1151 soketa se nalaze i četiri DIMM slota koji podržavaju DDR4 memorijske module. Zvanična podrška za maksimalni deklarisani takt je 4133 MHz i to je očigledno jednako za sve Maximus ploče IX generacije. Maksimalni kapacitet je očekivanih 64 GB.


asus_maximus_ix_code_029_s.jpg


Kao što je to običaj, Asus je smestio POST ekran i prekidače "START" i "RESET" uz desnu ivicu štampane ploče, neposredno pored DIMM slotova. Ovo je odlično mesto, jer su male šanse da ovi prekidači budu prekriveni od strane kartica ili samog dna kućišta. Takođe, mnogo nam se dopada to što su prekidači integrisani u sam oklop ploče, tako da sve deluje kao jedna celina. Bravo za Asus na ovom potezu.


asus_maximus_ix_code_023_s.jpg


Ono što nam se ne dopada toliko je pozicija ostalih svičeva koji su smešteni duž donje ivice PCB-a. Reč je o SAFE_BOOT, MemOK! i Retry prekidačima. Istini za volju, oni se ređe koriste, pa je logičnije da budu locirani na dnu, ali smatramo da je najbolji izbor kada su svi smešteni na gornjem delu ploče. Ovo ne važi za sve kojima ploča provodi vreme van kućišta, jer vam tada pozicija svičeva neće biti bitna, iako kartica u poslednjem PCIe x16 slotu može lako da ih prekrije.


asus_maximus_ix_code_021_s.jpg


Kada smo već kod toga, Maximus IX Code raspolaže sa tri PCI-Express 3.0 slota koji mogu da rade u x16/x4, x8/x8 režimu, dok je treći slot limitiran na x4 režim rada. Pored njih, dostupna su i tri PCIe x1 slota za ostale komponente. Naravno, kako aktuelni trend nalaže, prva dva PCIe x16 slota su ojačana metalnim pločama kako bi izdržala veća fizička opterećenja.


asus_maximus_ix_code_020_s.jpg

 

 

Asus Maximus IX Code - Nastavak

Što se tiče konektora za hard diskove i SSD-ove, odnosno "storage" jedinice tu je šest SATA 6 Gbps konektora. Interesantna je činjenica da je Asus čak i kod ploče iz veoma visoke kategorije rešio da izbegne ugradnju dodatnih SATA kontrolera i da sve poveri Intelovom Z270 čipsetu. Doduše, kada znamo da će praktično svaka ploča ove klase imati i još dva M.2 priključka, onda nije teško pretpostaviti zašto se kompanija odlučila na ovaj potez.


asus_maximus_ix_code_026_s.jpg


Kao što smo i rekli, tu su dva M.2 32 Gbps slota ili konektora, kako želite, ali su u slučaju Maximus IX Code modela oni drugačije raspređeni. Maximus IX Hero je imao odličan raspored, ali to nije bilo moguće kod Code-a zbog oklopa. Stoga, jedan se krije ispod dela oklopa koji morate da otvorite (jedan šraf), dok se drugi montira vertikalno u odnosu na površinu ploče. Moramo priznati da nam se ovaj pristup manje dopada, ali je proizvođač morao da dizajnira u okviru ograničenja.


asus_maximus_ix_code_016_s.jpg

asus_maximus_ix_code_020_s.jpg


Dopada nam se to što je jedan USB 3.1 smešten u okvriu same ploče, tako da možete direktno da povežete neki uređaj. Jedino imajte u vidu da može biti nepraktično povezati neke od USB fleš stikova, zbog činjenice da oko konektora oklop ploče formira svojevrsni okvir. U većini slučajeva neće biti smetnji, ali svakako imajte u vidu.


 asus_maximus_ix_code_025_s.jpg


Kao i kod novog Hero modela, audio sekcija nosi oznaku SupremeFX. Nova generacija ovog sistema nosi ALC S1220 audio kontroler, koji je opremljen dodatnim komponentama radi maksimalnog kvaliteta. Tu je NEC relej koji eliminše pucanje zvučnika, ESS9023P DAC i Texas Instruments RC4580 pojačalo za slušalice. Drago nam je da vidimo i kvalitetne Nichicon kondenzatore namenjene audio komponentama.


 asus_maximus_ix_code_022_s.jpg


Zadnji panel je takođe dizajniran tako da predstavlja Copy/Paste rešenje u odnosu na Maximus IX Hero, osim jednog detalja. Dakle, tu su po četiri USB 2.0 i dva USB 3.0. Pored njih, prisutna su i dva USB 3.1 porta od kojih jedan odgovara Type-C standardu (mali). Implementirani su i HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključci. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS.


 asus_maximus_ix_code_027_s.jpg


Pomenuti detalj je naravno WiFi kartica koja je montirana između video izlaza i prekidača za kontrole Biosa. Kartica je Asus brendirana i reč je o uređaju sa podrškom za 2.4/5GHz i Wi-Fi standarde 802.11 a/b/g/n/ac.

BIOS

Nismo očekivali ništa novo na polju biosa, jer Asus trenutno ima vrlo malo razloga da menja bilo šta kod svog proverenog UEFI sistema. Štaviše, verujemo da bi svaka promena u ovom momentu rezultovala usiljenom redizajnom koji bi najverovatnije bio slabije prihvaćen. Dok konkurencija ne dostigne ovaj nivo ispoliranosti, zaista nema smisla vršiti bilo kakve izmene. Dakle, kao i ostali RoG modeli i Maximus IX Code ima identičan bios.


bios_asus_maximus_ix_code_001.jpg


Extreme Tweaker sekcija je bogata opcijama, tako da će overklokeri moći da uživaju njima. Sa druge strane, manje iskusni korisnici imaju odličan automatski sistem za overklok i gotove profile da eksperimentišu.


bios_asus_maximus_ix_code_006.jpg

bios_asus_maximus_ix_code_005.jpg


Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.


bios_asus_maximus_ix_code_002.jpg


Sekcija za monitoring napona i temperatura je sjajna. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate.


Pakovanje i propratna oprema

Malo ko je očekivao da se kutija razlikuje u odnosu na Maximus IX Hero i to se pokazalo kao tačno. Uostalom, nešto što je toliko prepoznatljivo kao RoG pakovanje, ne treba da se menja. Barem ne u velikoj meri. Informacije na prednjoj strani pakovanja su gotovo nepostojeće, ali je poleđina zato napakovana korisnim informacijama. Tu ima svega, od specifikacija ploče, preko istaknutih tehnologija koje su karakteristične za ovaj model i kojima se Asus ponosi.


asus_maximus_ix_code_001_s.jpg

asus_maximus_ix_code_002_s.jpg

asus_maximus_ix_code_003_s.jpg


Propratna oprema je identična onoj koja stiže uz Maximus IX Hero, a spisak nije kratak kao što smo očekivali.  Tu su nalepnice koje služe za lakše kabliranje i obeležavanje kablova, ali i sami SATA kablovi, čvrsti SLI mostić, alat za pozicioniranje procesora u ležište i sl. Tu je i metalni nosač koji omogućava čvrsto montiranje M.2 kartice u vertikalnoj orijentaciji.


asus_maximus_ix_code_005_s.jpg

asus_maximus_ix_code_006_s.jpg


Na kraju, tu su i antene za WiFi karticu koje se nisu menjale u odnosu na prethodne godine, tako da je reč o uglastom dizajnu sa magnetom u bazi kako bi se antene lako "zalepile" za kućište.


asus_maximus_ix_code_007_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus Maximus IX Code
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Asus Maximus IX Code nam se jako dopao. Reč je o fantastično izrađenoj matičnoj ploči koja nudi zaista mnogo korisnicima koji su spremni da žrtvuju malo više novca. Istina, puristi će dobiti praktično isto iz novog Hero modela, pa će se verovatno ipak odlučiti na pristupačniju opciju. Overklok mogućnosti su praktično iste, barem dok se držite konvencionalnih sistema hlađenja. Na vazduhu smo postigli isti rezultat kao i sa Maximus IX Hero modelom, pa ukoliko vam je to najbitnije, onda nema smisla izdvajati više novca.


asus_maximus_ix_code_019_s.jpg


Ono što nudi Maxmius IX Code je impresivniji dizajn, sa oklopom koji zaista izgleda odlično AuraSync u slučaju da imate još Asus uređaja iz gejming serije sa AuraRGB i uvek praktični WiFi sistem koji je opremljen podrškom za GameFirst IV softver kako bi se perfomanse pri igranju maksimizovale. Što se nas tiče, mi bismo u slučaju da možemo da biramo ipak odlučili na novi Code.


asus_maximus_ix_code_award_s.JPG


Prednosti:


- Kvalitet izrade i ugrađenih komponenti
- Odličan UEFI Bios
- WiFi modul sa GameFirst IV podrškom
- USB 3.1 konektor na ploči
- 10 USB konektora na zadnjem panelu
- Oklop


Nedostaci:


- Vertikalni M.2 slot

Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus IX Hero

Test: Asus Z270-A Prime

10203
10205
10206
10207
10208
10209