Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Apex

30.06.2017 20:29 | 5 Hardver
Test: Asus Maximus IX Apex

Maximus IX Apex je jedna od najspecifičnijih ploča sa Intel Z270 koju je Asus predstavio. Ona je dokaz da kompanija želi da eksperimentiše i isproba nešto novo u vreme kada većina konkurencije samo "štancuje" ploče koje su jedna nalik drugoj. Apex je kao i Maximus IX Extreme prilično zanimljiv koncept koji nudi malo drugačiji ulazak u Skylake i LGA1151 platfomru. Da li će uspeti da privuče kupce, ostaje da vidimo.

Nebojša Todorović

Umesto uvoda, dovoljno je da pogledate ploču i da primetite da nešto nije uobičajeno i da od starta odskače. Verovatno ste i sami primetili da štampana ploča nije potpuno pravougaonog oblika, već ima specifičan oblik koji Asus naziva "X-shaped PCB". Iako nije bukvalno oblika slova "X", može se reći da podseća na njega. Ipak, ono što je bitnije, jeste da Apex zbog toga izgleda zaista odlično i posebno. Pritom, ovim potezom ploča mnogo bolje izgleda u mraku, jer činjenica da su ivice zasečene ostavlja dosta prostora svetlu sa poleđine ploče da se probije napred.


asus_maximus_ix_apex_010_s.jpg
 


No, to je samo deo priče. Maximus IX Apex je dizajniran za ekstreman overklok i pritom mislimo na LN2, HWBot takmičenja i probijanje rekorda. Štaviše, ova ploča je postigla rekord u januaru kada je postignut takt od 7383 MHz u Single-Thread i čak 7.328 MHz za sva četiri jezgra sa Core i7 7700K procesorom. Pritom, je uspešno postignut takt od 5041 MHz memoriju. Sve u svemu, Apex ima pravi overklokerski pedigre, samo korisnik treba da bude dovoljno ekstreman.


 asus_maximus_ix_apex_011_s.jpg


Sama ploča je prilično specifična zbog svoje namene, pa tako možemo da primetimo čak deset priključaka za ventilatore koji su raspoređeni širom PCB-a, kao i veliki broj PCIe slotova, ali sa druge strane nedostaje nekih drugih konektivonosti pri čemu mislimo pre svega na SATA, DIMM i M.2 interfejse kojih manjka. Ipak, ovo nije ploča za ljude koji žele punu funkcionalnost ploče za svaki dan, već je ovo orijentisan korisnicima koji žele maksimalne performanse po svaku cenu.


 asus_maximus_ix_apex_014_s.jpg


Ležište za LGA1151 procesore je okruženo naponskom jedinicom koja je izvedena u 8+2 konfiguraciji. Svaka od njih koristi Texas Instruments CSD87350 FET-ove, dok je PWM brendirani Asusov ASP1405 verovatno proizveden od strane kompanije Internation Recitifier, mada je teško reći tačno koji je u pitnaju. Bilo kako bilo suštinski se radi 4+2 faze sa dablerima, a upotrebljene su kvalitetne zavojnice koje Asus naziva Micro Fine Alloy chokes, kao i 10K kondenzatori proizvedeni u Japanu. Sve u svemu, radi se o kvalitetno napravljenoj naponskoj jedinici koja nije preterano kompleksna, ali očigledno daje rezultate što govore i rekordi na HWBotu. Takođe, primetićemo i činjenicu da ploča ima dva 8-pinska konektora kako bi se eliminisalo usko grlo na polju isporučene energije.


 asus_maximus_ix_apex_015_s.jpg


Slotovi za RAM su takođe specifični, jer su dva namenjena za DDR4 module maksimalnog kapaciteta do 32 GB, pri čemu je podržana frekvencija vrtoglavih 4266 MHz. Treći slot koji se naziva DIMM.2 slot je tu da se u njega smesti specijalna DIMM.2 kartica koja se dobija u propratnom pakovanju. Na nju možete da smestite do dva M.2 uređaja i iskoristite veliki propust koji ima DIMM slot. Prema rečima Asusa u slučaju montaže dve M.2 kartice idealno je ugraditi i dodatno hlađenje kako uređaji ne bi počeli da se pregrevaju i obaraju performanse.


 asus_maximus_ix_apex_016_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_008_s.jpg


Odmah do DIMM slotova se nalaze prekidači i mnogi drugi overklokerski detalji koji još jednom čine ovu ploču drugačijom. Tu su klasični Start i Reset prekidači, kao i "Safe_Boot","Retry" itd. Nešto egzotičniji su svičevi putem kojih možete da ugasite DIMM slotove i PCIe slotove po potrebi. Nije izostavljen ni prekidač koji rešava Cold Boot Bug, a pronaćićete i merne tačke za različite napone.


 asus_maximus_ix_apex_018_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_019_s.jpg


Od prekidača bismo primetili i BIOS switch kao i MEMOK! tastere koji su ismešteni u odnosu na ostale, ali verujemo da će se svako vrlo brzo navići na to što nisu grupisani zajedno sa ostalima.


 asus_maximus_ix_apex_022_s.jpgasus_maximus_ix_apex_024_s.jpg


Ispod LGA1151 soketa se pronalazi i vrlo specifičan "Republic of Gamers" sa osvetljenjem, Asus je ostavio prostor za prilagođavanjem kroz isporučivanje dodatnih pločica koje se jednostavno "ušrafe" i mogu menjati po potrebi.


 asus_maximus_ix_apex_021_s.jpg

 

Asus Maximus IX Apex - Nastavak

U pogledu PCIe slotova imamo odličnu konfiguraciju sa čak četiri slota pune veličine. Naravno, kako je Intel Z270 ograničen na polju PCIe linija, konfiguracija je ograničena na X8/x8 za prva dva slota, dok druga dva slota mogu da rade u maksimalno x4 režimu. Pored njih, tu su i dva PCIe 3.0 x1 ležišta, a dopada nam se to što su slotovi predviđeni za grafičke karte ojačani. To je jako bitno imajući u vidu koliko su čak i modeli srednje klase narasli i postali prilično teški.


 asus_maximus_ix_apex_017_s.jpg


U pogledu SATA konekcija nema mnogo toga da se kaže, jer Apex raspolaže sa samo četiri ova priključka. Do njega se nalazi i 4-pin Molex konektor koji služi da dostavi dodatnu snagu PCIe slotovima radi stabilnosti, posebno pri situacijama gde se koriste multi-GPU konfiguracije.


 asus_maximus_ix_apex_023_s.jpg


Dolazimo i do audio sekcije koja je tipična za matičnu ploču ove kategorije. Pre svega, tu je Realtek ALC 1220 čip koji je podržan od strane Nichicon Gold audio kondenzatora. Imajte u vidu da je prema rečima Asusa, reč o specijalnoj verziji ALC 1220 čipa, koja ima naziv S1220A. Suštinski, reč je o rebrandu Realtekovog čipa koji je dodatno optimizovan, pa kao takav nudi 113 dB umesto 108 koliko ima standardno rešenje. Na kraju, treba pomenuti i ESS9023P DAC koji je deo SupremeFX sistema u većini slučajeva.


 asus_maximus_ix_apex_025_s.jpg


Kao i većina drugih ploča i Apex se oslanja na mrežni Intel I219V kontroler, ali je propraćen LanGuard sistemom za zaštitom.


 asus_maximus_ix_apex_029_s.jpg


Zadnji panel je unapređen u odnosu na prethodne Maximuse u smislu da je osvežen novim konektorima. Tu je šest USB 3.1 Gen 1 i dva USB 3.1 Gen 2 od kojih je jedan Type-C. Interesantno je da su tu dva PS/2 porta, verovatno iz razloga kompatibilnosti. Tu su i HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS.


 asus_maximus_ix_apex_026_s.jpg

 asus_maximus_ix_apex_027_s.jpg

BIOS

Nismo očekivali ništa novo na polju biosa, jer Asus trenutno ima vrlo malo razloga da menja bilo šta kod svog proverenog UEFI sistema. Štaviše, verujemo da bi svaka promena u ovom momentu rezultovala usiljenom redizajnom koji bi najverovatnije bio slabije prihvaćen. Dok konkurencija ne dostigne ovaj nivo ispoliranosti, zaista nema smisla vršiti bilo kakve izmene. Dakle, kao i ostali RoG modeli i Maximus IX Code ima identičan bios.


bios_asus_maximus_ix_apex_001.jpg

Extreme Tweaker sekcija je bogata opcijama, tako da će overklokeri moći da uživaju njima. Sa druge strane, manje iskusni korisnici imaju odličan automatski sistem za overklok i gotove profile da eksperimentišu.


bios_asus_maximus_ix_apex_004.jpg

 


 


Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.


bios_asus_maximus_ix_apex_002.jpg


Sekcija za monitoring napona i temperatura je sjajna. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate.


Pakovanje i propratna oprema

Na polju dizajna pakovanja se nije praktično ništa bitno menjalo, jer je reč o RoG matičnoj ploči, a Asus ne voli previše da menja prepoznatljive karateristike koje su definisale celo tržište gejmerskih ploča. Ruku na srce, ovog puta su boje nešto svetlije u odnosu na nekadašnje "bordo" nijanse. Tipično, prednja strana ne nudi gotovo ništa od informacija o samoj ploči.

asus_maximus_ix_apex_001_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_002_s.jpg

Poleđina kutije je sasvim druga priča. Ovde možete pronaći gotovo sve ono što se nalazi i na samom Asusovom sajtu, doduše u kraćem obliku zbog očiglednog nedostatka prostora u odnosu na web stranicu.

asus_maximus_ix_apex_003_s.jpg

Propratna oprema broji dosta elemenata. Mahom su u pitanju nalepnice koje služe za lakše kabliranje i obeležavanje kablova. Ipak, tu su SATA kablovi, čvrsti SLI mostić, alat za pozicioniranje procesora u ležište kao i jedinstveni dodatak u vidu DIMM.2 kartice koja je zadužena za nošenje M.2 uređaja i povezivanja sa DIMM slotom.

asus_maximus_ix_apex_005_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_006_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_007_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_008_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus Maximus IX Apex
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Za razliku od ciljne grupe ove ploče mi nismo menjali način testiranja, pa smo overkloku pristupili na standardni način sa našim Core i5 7600K. Nažalost, to nije dovoljno da se pokaže pravo lice Apexa, jer je on ipak dizajniran za ekstremnije uslove. U našem slučaju smo postigli manje-više standardnih 5 GHz pri 1.352 što je za naš primerak procesora prilično nizak napon. Za više ipak bilo potrebno kvalitetnije hlađenje, a za rekorde i LN2.


asus_maximus_ix_apex_overclock.png


Na kraju možemo samo reći da nam je drago da i dalje postoje kompanije koje žele da rizikuju i da predstave proizvod koji potpuno odskače od konfekcije u svakom smislu. Čak su i današnje overklokerske ploče počele da liče jedna na drugu, ali Maximus IX Apex je zaista poseban u svakom smislu. Naravno, to znači da će imati i užu ciljnu grupu, ali ovo je specijalizovan proizvod krojen po potrebi entuzijasta i jako nam je drago da postoji.


asus_maximus_ix_apex_001_s.jpg


Prednosti:

- Dizajn
- Kvalitetne komponente
- DIMM.2 sistem
- Overklok opcije
- Fantastično osmišljeno RGB osvetljenje

Nedostaci:

- Definicija ploče koja nije za svakoga
- 2 DIMM slota
- 4 SATA konektora

Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Nemanja Neregistrovan korisnik
Nekada si takve iste kilometarske hvalospeve ispisivao o Evgi, a pljuvao ASUS najstrasnije. Secamo se svi toga, nema foruma na kome nisi bio (a potom i banovan sa istog) i skrabao takve bljuvotine. Ali razumem te, tolike kolicine droge koje si provukao kroz vene su uzele svoj danak, pa ti je mozak totalno sprzen i zakrzljao.
Vlada Neregistrovan korisnik
Sta sa EVGA? Ja imam EVGA K|NGP|N graficku i EVGA Platinum napajanje i najverovatnije cu kupiti novu graficku EVGA.Videcemo jos. Ali kada su maticne ploce u pitanju tu vece pare treba placati samo za ASUS.
ASUS je brand koji je 70% IT Trzista a ostali 30%, bar za mene.
Sigurno je 3 godina ispred konkurencije u IT Svetu. Moj prvi hardware je bio ASUS. Ja sam pre naucio da hocu ASUS Radeon nego AMD I NVIDIA razliku. Kada mi ponude Sapphire Radeon ja sam mislio da je to drugi model prvih meseci.
Tada se racunarska oprema kupovala gledajuci u oglase cene i casopise. I uvek je ASUS cena bila iznad ostalih isti proizovd za 10-15 maraka iznad. Ali tek sa ROGom je napravio pravi Boom. Svake godine izbace novo nesto sto konkurencija pokupi, najvise sam primetio da skuplja MSI od ASUSa.
2017 ASUS ima cak 4 neverovatne ploce.
Maximus IX Extreme
Rampage VI Apex
Rampage VI Extreme
Crosshair VI Extreme
ROG Zenitih Extreme
Time su obezbedili ljude koji hoce X370, X299 i one koji hoce X399.
Prvi put AMD gamerska platforma i profi enthusiast platforma koja moze kao radna stanica da sluzi.
Intel Xtreme sa overklokerskim modelom i modelom za mnogo memorije koji je takodje idealan za OC.
I Intel mainstream platforma koja podrzava 7 i 8 generaciju Intel Core.
Ljudi mogu da se raduju ova Maximus IX Apex ce podrzavati i Coffee Lake a samim tim i Cannon Lake.
Znaci ko je kupio Code ili Apex uradio je pravi posao i ne treba da zali zato sto placa dobre ploce ako vise generacija moze da radi i model
Nemanja Neregistrovan korisnik
A sta bi sa Evgom, komane stari?
Vlada Neregistrovan korisnik
Jos jedna odlicna ROG ploca. Ali smatram da je Rampage VI Apex pravi izbor i platforma X299 je mnogo bolja.
Nudi bolje performanse od X370 dok sa Z270 to nije slucaj.

Test: Asus Z270-WS

Test: Asus RT-AC58U, RT-AC53

10203
10205
10206
10207
10208
10209