Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Apex

30.06.2017 20:29 | 4 Hardver
Test: Asus Maximus IX Apex

Maximus IX Apex je jedna od najspecifičnijih ploča sa Intel Z270 koju je Asus predstavio. Ona je dokaz da kompanija želi da eksperimentiše i isproba nešto novo u vreme kada većina konkurencije samo "štancuje" ploče koje su jedna nalik drugoj. Apex je kao i Maximus IX Extreme prilično zanimljiv koncept koji nudi malo drugačiji ulazak u Skylake i LGA1151 platfomru. Da li će uspeti da privuče kupce, ostaje da vidimo.

Asus Maximus IX Apex

Nebojša Todorović

Umesto uvoda, dovoljno je da pogledate ploču i da primetite da nešto nije uobičajeno i da od starta odskače. Verovatno ste i sami primetili da štampana ploča nije potpuno pravougaonog oblika, već ima specifičan oblik koji Asus naziva "X-shaped PCB". Iako nije bukvalno oblika slova "X", može se reći da podseća na njega. Ipak, ono što je bitnije, jeste da Apex zbog toga izgleda zaista odlično i posebno. Pritom, ovim potezom ploča mnogo bolje izgleda u mraku, jer činjenica da su ivice zasečene ostavlja dosta prostora svetlu sa poleđine ploče da se probije napred.


asus_maximus_ix_apex_010_s.jpg
 


No, to je samo deo priče. Maximus IX Apex je dizajniran za ekstreman overklok i pritom mislimo na LN2, HWBot takmičenja i probijanje rekorda. Štaviše, ova ploča je postigla rekord u januaru kada je postignut takt od 7383 MHz u Single-Thread i čak 7.328 MHz za sva četiri jezgra sa Core i7 7700K procesorom. Pritom, je uspešno postignut takt od 5041 MHz memoriju. Sve u svemu, Apex ima pravi overklokerski pedigre, samo korisnik treba da bude dovoljno ekstreman.


 asus_maximus_ix_apex_011_s.jpg


Sama ploča je prilično specifična zbog svoje namene, pa tako možemo da primetimo čak deset priključaka za ventilatore koji su raspoređeni širom PCB-a, kao i veliki broj PCIe slotova, ali sa druge strane nedostaje nekih drugih konektivonosti pri čemu mislimo pre svega na SATA, DIMM i M.2 interfejse kojih manjka. Ipak, ovo nije ploča za ljude koji žele punu funkcionalnost ploče za svaki dan, već je ovo orijentisan korisnicima koji žele maksimalne performanse po svaku cenu.


 asus_maximus_ix_apex_014_s.jpg


Ležište za LGA1151 procesore je okruženo naponskom jedinicom koja je izvedena u 8+2 konfiguraciji. Svaka od njih koristi Texas Instruments CSD87350 FET-ove, dok je PWM brendirani Asusov ASP1405 verovatno proizveden od strane kompanije Internation Recitifier, mada je teško reći tačno koji je u pitnaju. Bilo kako bilo suštinski se radi 4+2 faze sa dablerima, a upotrebljene su kvalitetne zavojnice koje Asus naziva Micro Fine Alloy chokes, kao i 10K kondenzatori proizvedeni u Japanu. Sve u svemu, radi se o kvalitetno napravljenoj naponskoj jedinici koja nije preterano kompleksna, ali očigledno daje rezultate što govore i rekordi na HWBotu. Takođe, primetićemo i činjenicu da ploča ima dva 8-pinska konektora kako bi se eliminisalo usko grlo na polju isporučene energije.


 asus_maximus_ix_apex_015_s.jpg


Slotovi za RAM su takođe specifični, jer su dva namenjena za DDR4 module maksimalnog kapaciteta do 32 GB, pri čemu je podržana frekvencija vrtoglavih 4266 MHz. Treći slot koji se naziva DIMM.2 slot je tu da se u njega smesti specijalna DIMM.2 kartica koja se dobija u propratnom pakovanju. Na nju možete da smestite do dva M.2 uređaja i iskoristite veliki propust koji ima DIMM slot. Prema rečima Asusa u slučaju montaže dve M.2 kartice idealno je ugraditi i dodatno hlađenje kako uređaji ne bi počeli da se pregrevaju i obaraju performanse.


 asus_maximus_ix_apex_016_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_008_s.jpg


Odmah do DIMM slotova se nalaze prekidači i mnogi drugi overklokerski detalji koji još jednom čine ovu ploču drugačijom. Tu su klasični Start i Reset prekidači, kao i "Safe_Boot","Retry" itd. Nešto egzotičniji su svičevi putem kojih možete da ugasite DIMM slotove i PCIe slotove po potrebi. Nije izostavljen ni prekidač koji rešava Cold Boot Bug, a pronaćićete i merne tačke za različite napone.


 asus_maximus_ix_apex_018_s.jpg

asus_maximus_ix_apex_019_s.jpg


Od prekidača bismo primetili i BIOS switch kao i MEMOK! tastere koji su ismešteni u odnosu na ostale, ali verujemo da će se svako vrlo brzo navići na to što nisu grupisani zajedno sa ostalima.


 asus_maximus_ix_apex_022_s.jpgasus_maximus_ix_apex_024_s.jpg


Ispod LGA1151 soketa se pronalazi i vrlo specifičan "Republic of Gamers" sa osvetljenjem, Asus je ostavio prostor za prilagođavanjem kroz isporučivanje dodatnih pločica koje se jednostavno "ušrafe" i mogu menjati po potrebi.


 asus_maximus_ix_apex_021_s.jpg

 

Nemanja Neregistrovan korisnik
Nekada si takve iste kilometarske hvalospeve ispisivao o Evgi, a pljuvao ASUS najstrasnije. Secamo se svi toga, nema foruma na kome nisi bio (a potom i banovan sa istog) i skrabao takve bljuvotine. Ali razumem te, tolike kolicine droge koje si provukao kroz vene su uzele svoj danak, pa ti je mozak totalno sprzen i zakrzljao.
Vlada Neregistrovan korisnik
Sta sa EVGA? Ja imam EVGA K|NGP|N graficku i EVGA Platinum napajanje i najverovatnije cu kupiti novu graficku EVGA.Videcemo jos. Ali kada su maticne ploce u pitanju tu vece pare treba placati samo za ASUS.
ASUS je brand koji je 70% IT Trzista a ostali 30%, bar za mene.
Sigurno je 3 godina ispred konkurencije u IT Svetu. Moj prvi hardware je bio ASUS. Ja sam pre naucio da hocu ASUS Radeon nego AMD I NVIDIA razliku. Kada mi ponude Sapphire Radeon ja sam mislio da je to drugi model prvih meseci.
Tada se racunarska oprema kupovala gledajuci u oglase cene i casopise. I uvek je ASUS cena bila iznad ostalih isti proizovd za 10-15 maraka iznad. Ali tek sa ROGom je napravio pravi Boom. Svake godine izbace novo nesto sto konkurencija pokupi, najvise sam primetio da skuplja MSI od ASUSa.
2017 ASUS ima cak 4 neverovatne ploce.
Maximus IX Extreme
Rampage VI Apex
Rampage VI Extreme
Crosshair VI Extreme
ROG Zenitih Extreme
Time su obezbedili ljude koji hoce X370, X299 i one koji hoce X399.
Prvi put AMD gamerska platforma i profi enthusiast platforma koja moze kao radna stanica da sluzi.
Intel Xtreme sa overklokerskim modelom i modelom za mnogo memorije koji je takodje idealan za OC.
I Intel mainstream platforma koja podrzava 7 i 8 generaciju Intel Core.
Ljudi mogu da se raduju ova Maximus IX Apex ce podrzavati i Coffee Lake a samim tim i Cannon Lake.
Znaci ko je kupio Code ili Apex uradio je pravi posao i ne treba da zali zato sto placa dobre ploce ako vise generacija moze da radi i model
Nemanja Neregistrovan korisnik
A sta bi sa Evgom, komane stari?
Vlada Neregistrovan korisnik
Jos jedna odlicna ROG ploca. Ali smatram da je Rampage VI Apex pravi izbor i platforma X299 je mnogo bolja.
Nudi bolje performanse od X370 dok sa Z270 to nije slucaj.

Test: Asus Z270-WS

Test: Asus RT-AC58U, RT-AC53

10203
10205
10206
10207
10208
10209