Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Hyper Express 240 GB

01.07.2014 11:52 | 0 Hardver
Test: Asus Hyper Express 240 GB

Sa dolaskom SATA Express i M.2 standarda na scenu i njene šire implementacije koja je deo nove generacije Intel čipseta, samo je bilo pitanje vremena kada će nam prvi modeli SSD-ova koji koriste prednosti ovih interfejsa zakucati na vrata. Asus je naravno u fazi sve veće ekspanzije po različitim tržištima, a upravo se nalazimo u poziciji da prisustvujemo ulasku tajvanske kompanije na polje 2.5-inčnih SSD-ova. Da li smo pomenuli deklarisane brzine od 800 MB/s za upis? Ili 750 MB/s za čitanje podataka?

Asus Hyper Express 240 GB

Nebojša Todorović

Na test nam je stigao rani primerak SSD-a koji je još uvek u gotovo eksperimentalnoj fazi, pa možete da primetite i nalepnicu "Concept Edition" na samom kućištu. Od Asusa smo dobili nekoliko dodatnih detalja oko finalne verzije, a to je da će kućište biti verovatno u tanjem formatu od 7 mm, umesto trenutnih 9.5, kao i da će sa gornje strane biti brušeni aluminijum umesto nalepnice. 

Kao što nije u fizičkom smislu finiširan, isto tako možemo da očekujemo i dodatne optimizacije i poboljšanja na temu performansi. Nepisano pravilo je da ovakvi primerci u svom nezavršenom obliku ne mogu da se takmiče po pitanju brzina sa modelima koji su spremni za prodaju. Ipak, kako je Asusov Hyper Express SSD izuzetno vruća tema, nismo odoleli, a da ga ne isprobamo iako se nalazu u relativno ranoj fazi razvoja.
 

 

Sve vezano za ovaj SSD je prilično novo. Pre svega, sam SSD se oslanja na SATA Express interfejs koji nudi protok od 10 Gbps umesto najbržeg standardne SATA konekcije koja je ograničena na 6 Gbps. To znači da je za ovaj tip SSD-a potreban novi interfejs na matičnoj ploči koji ćete naći na velikom broju novih Intelovih ploča, a ujedno je potreban i potpuno novi tip kabla koji spaja tri konektora u jedan i pritom poseduje sopstveni dodatak za SATA napajanje.
 

 

Povrh svega, da bi mogao da radi punim potencijalom, Asus je morao da se osloni na SRIS tehnologiju. SRIS je skraćenica od Separate Reference Clock with Independent Spread Spectrum Clocking Architecture i prestavlja rešenje na hardverskom nivou da se reše problemi sa interferencijama u odnosu na alternativna rešenja i da se pritom omogući upotreba jednog iako nešto komplikovanijeg kabla. 
  


 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel 730 Series 240 GB

Test: Intel 530 Series 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209