Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Hyper Express 240 GB

01.07.2014 11:52 | 1 Hardver
Test: Asus Hyper Express 240 GB

Sa dolaskom SATA Express i M.2 standarda na scenu i njene šire implementacije koja je deo nove generacije Intel čipseta, samo je bilo pitanje vremena kada će nam prvi modeli SSD-ova koji koriste prednosti ovih interfejsa zakucati na vrata. Asus je naravno u fazi sve veće ekspanzije po različitim tržištima, a upravo se nalazimo u poziciji da prisustvujemo ulasku tajvanske kompanije na polje 2.5-inčnih SSD-ova. Da li smo pomenuli deklarisane brzine od 800 MB/s za upis? Ili 750 MB/s za čitanje podataka?

Nebojša Todorović

Na test nam je stigao rani primerak SSD-a koji je još uvek u gotovo eksperimentalnoj fazi, pa možete da primetite i nalepnicu "Concept Edition" na samom kućištu. Od Asusa smo dobili nekoliko dodatnih detalja oko finalne verzije, a to je da će kućište biti verovatno u tanjem formatu od 7 mm, umesto trenutnih 9.5, kao i da će sa gornje strane biti brušeni aluminijum umesto nalepnice. 

Kao što nije u fizičkom smislu finiširan, isto tako možemo da očekujemo i dodatne optimizacije i poboljšanja na temu performansi. Nepisano pravilo je da ovakvi primerci u svom nezavršenom obliku ne mogu da se takmiče po pitanju brzina sa modelima koji su spremni za prodaju. Ipak, kako je Asusov Hyper Express SSD izuzetno vruća tema, nismo odoleli, a da ga ne isprobamo iako se nalazu u relativno ranoj fazi razvoja.
 

 

Sve vezano za ovaj SSD je prilično novo. Pre svega, sam SSD se oslanja na SATA Express interfejs koji nudi protok od 10 Gbps umesto najbržeg standardne SATA konekcije koja je ograničena na 6 Gbps. To znači da je za ovaj tip SSD-a potreban novi interfejs na matičnoj ploči koji ćete naći na velikom broju novih Intelovih ploča, a ujedno je potreban i potpuno novi tip kabla koji spaja tri konektora u jedan i pritom poseduje sopstveni dodatak za SATA napajanje.
 

 

Povrh svega, da bi mogao da radi punim potencijalom, Asus je morao da se osloni na SRIS tehnologiju. SRIS je skraćenica od Separate Reference Clock with Independent Spread Spectrum Clocking Architecture i prestavlja rešenje na hardverskom nivou da se reše problemi sa interferencijama u odnosu na alternativna rešenja i da se pritom omogući upotreba jednog iako nešto komplikovanijeg kabla. 
  


 

 

Detaljnije...

Naravno, nismo izdržali, a da ne zavirimo u unutrašnjost ovog uređaja. Najavljene visoke performanse i novi interfejs su nam samo još više zagolicali maštu. Već smo u načelu znali šta se nalazi unutra, ali empirijski metod provere je svakako mnogo bolji (i zanimljiviji). Četiri šrafa kasnije i kompletno smo rastavili uređaj. Da ne bude zabune, iako smo rekli da četiri šrafa osiguravaju kućište, tu su još četiri koji povezuju štampanu ploču za ostatak kućišta. 

Unutra smo pronašli, u najmanju ruku, zanimljivu konfiguraciju kakvu do sada nismo imali prilike da sretnemo. Rešenje da se napravi SSD veoma visokih performansi je za Asus predstavljao kreativni izazov. U skladu sa tim kompanija je našla vrlo interesantnu soluciju. Odluka je pala na dva nezavisna mSATA SSD-a koja su uparena putem ASMedia kontrolera integrisanog u samu štampanu ploču. Da, dobro ste pročitali, ovaj SSD čine dva mSATA SSD-a.
 


 

Asus se odlučio na SanDisk U100 modele kapaciteta 128 GB. Nije nam trebalo mnogo vremena da ih pronađemo po kriptičnoj oznaci na samom SSD-u, iako sam SanDisk ne daje nikakve korisne informacije vezano za same SSD-ove na svojoj zvaničnoj stranici. Ipak, uspeli smo da iskopamo podatke koji navode vrednost od 480 MB/s za čitanje, odnosno 380 MB/s za upis pojedinačno. Kada se povežete na ploču putem SATA Express interfejsa, ASMedia ASM1062R kontroler povezuje ove SSD-ove u RAID 0 režim rada, a formatirani kapacitet iznosi oko 238 GB. Naravno, tada do izražaja treba da dođe i sam interfejs koji omogućava protok do 10 Gbps što je neophodno kako bi se izvukao maksimalni potencijal iz ovog uređaja.
 


 

Sami SanDisk U100 mSATA SSD-ovi upošljavaju sopstveni NAND i kontroler za koji su mnogi pretpostavljali da deli neke od karakteristika sa SandForce-om, ali se to kasnije ispostavilo kao netačno. Iako su ovo modeli koji više nisu aktuelni, njihove pojedinačne performanse su i dalje sasvim solidne. Sa druge strane, prilično smo ubeđeni da će u finalnoj verziji Asus preći na upotrebu nekih aktuelnih mSATA modela kao što je X110 ukoliko nastavi saradnju sa SanDiskom.
 


 

Ipak, dok možemo da se nadamo da će Asus ubaciti druge mSATA SSD-ove, trenutni izbor nam se ne dopada previše, jer smatramo da je tu niz boljih alternativa. Kompanija SanDisk se nije preterano dobro snašla na SSD tržištu, ali polako uspevaju da vrate fokus i uđu u nešto bolju poziciju u odnosu na konkurenciju.
 


 

Rezultati testiranja, zaključak

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 320.49


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

ATTO Benchmark je prva instanca u našem testu i ujedno i prvi vesnik da je Asusov Hyper Express definitivno proizvod čiji je razvoj i dalje u toku. Rezultati su se pokazali kao vrlo nekonzistentni bez obzira na činjenicu da smo test ponovili nekoliko puta. Jasno se vidi potencijal da Hyper Express dostigne do 720 MB/s, ali je ostalo mnogo prostora da se kontroler i rad sa ugrađenim SSD-ovima optimizuje kako bismo dobili upotrebljive i stabilne performanse.

 

CrystalDiskMark 3.0.3b x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Crystal Disk Mark je dao vrlo zanimljive rezultate, jer smo dobili sekvencijalne brzine koje su vrlo slične bez obzira na to da li se radi o nasumičnim ili 0 Fill podacima što znači da kontroleri u SanDisk U100 ne zavisi od stepena kompresije podataka. Ipak, u 4K i 4KQD32 rezultati su veoma slabi i daleko ispod očekivanih.


HD Tune 5.50 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HDTune je prikazao sasvim upotrebljive brzine transfera kako pri upisu, tako i čitanju podataka. Nema velikih padova u performansama, a one su konzistentne u dovoljnoj meri. Sa druge strane prosečna vrednost je daleko od impresivne, jer smo sretali obične 6 Gbps SSD-ove srednje klase koji su prikazali slične performanse.


AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


Na osnovnom testu u AS SSD bateriji Hyper Express je podbacio u najmanju ruku, što prikazuju i slabašne ocene na samom kraju. Sa druge strane brzine kopiranja su vrlo dobre i u ovom stadijumu nismo očekivali da ćemo videti preko 500 MB/s za kopiranje ISO fajla. Takođe, grafikon sa kompresionim benchmarkom govori da stepen kompresije nije posebno vezan za performanse, ali se variranja jasno vide i takve stvari Asus mora da ispravi u finalnoj verziji.


Zaključak

Verovatno se pitate zašto je na slici iznad logo nagrade, kada ni sami nismo zvučali zadovoljno tokom analiziranja performansi. Naime i pored toga što tek u pojedinačnim testovima briljira, u većini slučajeva Asus Hyper Express ne uspeva da postigne očekivane, ali i deklarisane performanse.Ovaj SSD itekako predstavlja vrlo zanimljiv koncept koji ima puno potencijala s obzirom da ne treba da se zaboravi da se radi o radnoj verziji koja je daleko do finalnog proizvoda. Sve one koji žele da postanu vlasnici ovakvog proizvoda savetujemo da obavezno sačekaju finalnu verziju i testove koji će uslediti. Verujemo da svi imaju velika očekivanja od Hyper Expressa i ujedno se nadamo da će Asus uspeti da ih ispuni. Isto tako, zbog neujednačenih performansi koje je prikazao, posebno ćemo obratiti pažnju na finalnu verziju i proveriti detaljno da li su unapređenja i optimizacije izvedene kako treba. 


 


Prostora za poboljšanje performansi definitivno ima, jer Asus može da se odluči na bolje mSATA SSD-ove i pritom da izvrši dodatne optimizacije na samom kontroleru. Verujemo da će uz još malo truda i temeljnog rada moći da zagrebu same ivice standarda, s obzirom da već sada mogu da se vide sekvencijalne brzine od po 700 i više MB/s.

U svakom slučaju SATA Express je tu i definitivno će biti sa nama u predstojećem periodu. Sasvim je izvesno da ćemo biti svedoci talasa uređaja koji će se oslanjati na ovaj interfejs i samo je pitanje vremena kada će početi da se pojavljuju u prodaji i na testovima. Sama tehnologija je definitivno inovativna, ali i potrebna, jer su moderni SSD-ovi uveliko počeli da dostižu maksimalni protok koji SATA 6 Gbps može da pruži, pa je bilo vreme za novi standard.


Prednosti:

- Obećavajuće performanse
- Dosta prostora za napredak
- Klasični 2.5" format
 

Nedostaci:

- Rani primerak
- Nedovršenost u tehničkom i fizičkom smislu


Uređaj na test ustupio ASUS

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel 730 Series 240 GB

Test: Intel 530 Series 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209