Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GR8 II RoG Mini PC

19.05.2017 09:25 | 3 Hardver
Test: Asus GR8 II RoG Mini PC

Konzole i PC računari već decenijama vode bitku, iako komotno mogu jednostavno da koegzistiraju. Ipak, donedavno je PC teško mogao da se zamisli kao zamena konzole za dnevnu sobu, ispod velikog TV-a. Međutim, situacija se menja, posebno otkada se PC hardver nalazi u konzolama. Mnogi proizvođači uveliko pokušavaju da nas ubede kako će baš njihov mini PC da zameni konzolu. Pomalo smo skeptični, ali ipak želimo da damo šansu Asusovom GR8 II modelu.

Nebojša Todorović

Istini za volju, ukoliko bi neki PC mogao da se predstavi kao alternativa konzoli, to bi mogao da bude neki od Asusovih minijaturnih modela. Tajvanska kompanija nastavlja po uzoru na davno testirani G20CB, sa RoG GR8 II kompjuterom koji je spakovan u kućište zapremine svega 12.5 litara. Pritom, ne pričamo o mini PC-u koji može da pokreće samo emulatore i manje zahtevne naslove, već o potpuno gejming spremnoj konfiguraciji sa punokrvnim Intel Core i7 procesorom i GeForce GTX 1060 grafičkom kartom. Ovaj PC neće moći da se izbori samo sa najzahtevnijim naslovima u 4K rezoluciji, ako "napucate" grafička podešavanja na maksimum.


 asus_grb_ii_009_s.jpg


Iako je kućište poznato od ranije, ono i dalje izgleda fantastično. Rekli bismo kao da je stiglo sa druge planete, ali bismo se samo ponavljali. Ono što je zanimljivo jeste da je izmenjena kolorna šema, tako da kontrast crnoj sada predstavlja specifična nijansa između braon i zlatne koja čini da GR8 II deluje poput vanzemaljskog artefakta. Da li vam se dopada ili ne stvar je ukusa, ali je sigurno da će ovaj mališan privlačiti pažnju.


 asus_grb_ii_007_s.jpg


S obzirom na male dimenzije koje iznose 299 x 281 x 88mm, Asus je morao da posveti dužnu pažnju ventilacionim otvorima kojih ima napretek i sa svih strana. Razlog za to je jasan - komponente su u ovako malom formatu tesno napakovane i ne postoji ni najmanji višak prostora, tako da je provetrenost uslov da se ostvari stabilnost tokom opterećenja.


 asus_grb_ii_019_s.jpg


Prednja strana je izmenjena u odnosu ponajviše u odnosu na G20CB i prvo što može da se primeti je odsustvo optičke jedinice. Danas je ona retko kada neophodna, ali moramo priznati da bi BluRay čitač ili pisač imao smisla kada je jedna od namena ovog PC-a boravak u dnevnoj sobi.


 asus_grb_ii_011_s.jpg


Sada su na prednji kraj smeštena dva USB 3.0 i dva 3.5-milimetarska audio konektora što čini ovaj sjajni PC veličine konzole odlično opremljenim na prednjoj strani koja zaista ne nudi previše prostora. Prednja strana je ujedno i osvetljena, a Asus je omogućio kontrolu RGB osvetljenja kroz Aura Sync tehnologiju. Podržano je 10 različitih efekata, a naš savet je da za detalje pogledate zvaničnu Asus stranicu. Ono što bismo izdvojili jeste režim gde osvetljenje služi za indikaciju temperature procesora što je jedanko korisno koliko je i atraktivno.


 asus_grb_ii_012_s.jpg


Okrenemo li GR8 II, otkrivamo veliki broj konektora što je svakako za pohvalu, a može se zahvaliti zaista "ozbiljnom" hardveru koji se našao unutar malenog kućišta. Odabrani GeForce GTX 1060 je odgovoran za odličan set video izlaza, a to dva HDMI 2.0b i jedan DispalyPort 1.4. Iako je ovo manje od standardnih desktop baziranih dual-slot GTX 1060 kartica, ipak imajte u vidu da je reč o posebno prilagođenom modelu za potrebe GR8 II.


 asus_grb_ii_014_s.jpg

asus_grb_ii_015_s.jpg


Pored njih, zadnja strana krije dva USB 3.0 konektora, kao i dva USB 3.1 od kojih jedan odgovara Type-C specifikaciji. Takođe, prisutni su i po jedan LAN, 3.5mm audio i S/PDIF koji kompletiraju odlično potrebe većine korisnika.


asus_grb_ii_016_s.jpg

 

Specifikacije
 • Proizvođač ASUS
 • Oznaka Asus GR8 II RoG MiniPC
 • Procesor Intel Core i7-7700
 • Memorija 16 GB DDR4 2400 MHz
 • SSD Intel Series 530 256 GB
 • Hard disk Nema
 • Grafička karta GeForce GTX 1060
 • Optički uređaj Nema
 • Zvučna karta SupremeFX integrisana
 • Kućište Asus GR8 II
 • Portovi Priključci na zadnjem panelu:

  2 x USB 3.0
  1 x USB 3.1 Type-A
  1 x USB 3.1 Type-C
  1 x Giga LAN
  2 x HDMI 2.0 / 1 x DisplayPort
  1 x Audio Jack 3.5mm
  1 x SPDIF (7.1 Surround Sound)

  Priključci na prednjem panelu:

  2 x USB 3.0 Type-A
  2 Audio / Microphone Jack
 • Operativni sistem Windows 10 64-bit
 • Garancija 24 meseca

 

 

Asus GRB II - Nastavak

Skidanje bočne stranije nije tako lagan posao, jer morate skinuti gornji poklopac. On se drži putem plastičnih žabica i moramo priznati da smo se malo preznojili dok nismo skinuli sve u strahu da se nešto ne ošteti. Ispod toga se nalaze tri šrafa, dok je prisutan i još jedan sa donje strane. Na svu sreću, on je odmah dostupan i ne krije se ispod nekakvog poklopca.


asus_grb_ii_021_s.jpg

asus_grb_ii_020_s.jpg


Otvorimo li ovaj PC možemo da vidimo koliko je zapravo nedostatak prostora uzeo maha. Možemo reći da nema ni najmanje slobodnog prostora, osim tek poneki slot za buduću nadogradnju. Asus je verovatno proračunao minimalnu količinu praznog prostora koja je dovoljna da se komponente ohlade, pa smo zaista bili zainsteresovani kako će se rashladni sistem nositi sa ne tako nezahtevnim komponentama.


asus_grb_ii_022_s.jpg


Koliko god novi hardver bio efikasan, ne treba zaboraviti da Core i7 7700K karakteriše TDP od 91 W, a GeForce GTX 1060 120 W, kao i da to nije sve, već da postoje i ostale komponente koje samo dodaju na već relativno visoku postojeću cifru. Tu je


 asus_grb_ii_023_s.jpg


Ovo sve je zaista malo ukoliko razmišljamo o standardnom Midi-ATX kućištu, ali dovoljno je baciti pogled na slike ispod i iznad da biste uvideli da pravila nisu ista. Poređenja radi, Playstation 4 ima izmerenu maksimalnu potrošnju od 150 W u kućištu sličnih dimenzija.


asus_grb_ii_024_s.jpg


Što se potencijalne nadogradnje tiče, GR8 II poseduje dva slota za SO-DIMM DDR4 memorijske module, pa tako možete povećati kapacitet RAM-a. Nažalost, to možete da učinite tek pošto izvadite postojeću 2x8 GB DDR4 2400 MHz konfiguraciju. Nije idealno, ali je uvek moguće zameniti sa 2x16 GB modulima. Tu je i slobodan M.2 slot, pa nije problem proširiti kapacitet prostora za smeštanje podataka. Nažalost, ugradnja velike jeftine jedinice za "storage" nije moguća, jer ovo kućište ne može da udomi 3.5" hard disk. Stoga, moramo priznati da nas je pomalo začudila odluka Asusa da ugradi SSD kapaciteta 256 GB. Pomalo nam smeta i činjenica da je reč o SandForce SF-2281 baziranom Intel Series 530 modelu koji je ipak prevaziđen za današnje standarde.


asus_grb_ii_025_s.jpg
 


Grafička karta kao najveći potrošač je dobila jedan ceo odeljak, čime je Asus pokušao da odvoji toplotu od ostatka hardvera. Turbinski ventilator je postavljen tako da spreda karta uvlači hladan vazduh spolja i da ga praktično odmah izbacuje na drugoj strani. Na ovaj način je redukovano zadržavanje toplote u kućištu i možemo reći da je ovo solidna ideja, mada moramo priznati da smo sve više postajali skeptični.


asus_grb_ii_026_s.jpg

asus_grb_ii_027_s.jpg

BIOS, Asus Command

Što se BIOS-a tiče, verujemo da je svako od vas mogao da pretpostavi kako će on izgledati. Ukoliko ste ikada čitali ijedan test neke od RoG ploča, sve su šanse da ste ga već videli. Asus se odlučio na UEFI bios u vizuelnom izdanju kakav viđamo i kod Maximus matičnih ploča.


 bios_asus_grb_ii_001.jpg

bios_asus_grb_ii_002.jpg


Istini za volju, on je ovde drastično pojednostavljen i ne nudi ni frakciju mogućnosti koje možemo da vidimo kod overklokerskih matičnih ploča. Ipak, to je donekle i razumljivo, jer je Asus želeo da ovaj PC u kontekstu "plug and play" filozofije ostane dosledan čak i kada je reč o biosu ploče. Uostalom, otključavanje overklok opcija bi verovatno rezultovao pojačanim broj reklamacija, jer bi mnogi precenili rashladne kapacitete koji zaista nisu srazmerni ugrađenom hardveru. Uostalom, Asus je namenski ugradio "non-K" Core i7 procesor upravo iz tog razloga.


 bios_asus_grb_ii_003.jpg

bios_asus_grb_ii_004.jpg


Osim toga, korišenje ugrađenog biosa je jednostavno. Interfejs je prepoznatljiv i može se reći da je UEFI okruženje upravo Asus iskoristio najbolje od svih.


 bios_asus_grb_ii_005.jpg


Kao što smo rekli, Asus G20CB je spreman za rad po vađenju iz kutije i to ne samo u hardverskom smislu zbog toga što kompanija isporučuje miš i tastaturu. Štaviše, tu mislimo i na fabrički instalirani Windows 10 koji prati odličan "Alienware-oliki" softver koji je naravno dizajniran tako da se uklopi u Republic of Gamers stil.


asus_command_grb_2_mini_pc_1.jpg

asus_command_grb_2_mini_pc_2.jpg


Sve se nalazi u komandnom centru koji nudi veliki broj različitih opcija. Na primer, tu su alati za snimanje gejmpleja i njihov upload, kontrolu periferija, nadgledanje temperatura i napona. U okviru ovog centra možete da proveravate da li su izašli novi drajver, bios i sl. i da ih instalirate automatski što zaista olakšava korišćenje PC računara u velikoj meri.


asus_command_grb_2_mini_pc_3.jpg

asus_command_grb_2_mini_pc_6.jpg

asus_command_grb_2_mini_pc_8.jpg


Zvučna podloga je fantastična, jer je reč o Sonic Master audio sistemu koji ima i odličnu softversku komponentu


 asus_sonic_studio_grb_2_mini_pc_1.jpg

asus_sonic_studio_grb_2_mini_pc_2.jpg

asus_supreme_fx_grb_2_mini_pc_1.jpg

 

Pakovanje, propratna oprema

Kutija u kojoj PC stiže je nepogrešivo dizajnirana u Republic of Gamers maniru. Karton većeg kvaliteta, sa štampom u boji uz minimum informacija kod Asusa impliciraju da ste dobili nešto zaista posebno. U ovom slučaju to je apsolutno tačno.


 asus_grb_ii_001_s.jpg

asus_grb_ii_002_s.jpg


Ne znamo da li se radi samo o našem primerku, jer je moguće da se radi o "press" uzorku, ali smo unutra pronašli još samo naponski adapter. Gotovo da smo slavili glasno kada smo videli da Asus više ne koristi varijantu koji se sastoji od dva adaptera spojena u jedan. Ovog puta smo naišli na elegantan naposki adapter koji je proizvela kompanija Delta Electronics, a koji isporučuje 230 W, što je taman dovoljno da opskrbi našu verziju GR8 II modela koji poseduje najsnažniju konfiguraciju od svih koje Asus trenutno nudi.


asus_grb_ii_004_s.jpg

 asus_grb_ii_005_s.jpg

Rezultati

asus_grb_2_mini_pc_cinebench.jpg

asus_grb_2_mini_pc_cpuz_1.jpg

asus_grb_2_mini_pc_cpuz_2.jpg

asus_grb_2_mini_pc_cpuz_3.jpg

asus_grb_2_mini_pc_gpuz.jpg


7-Zip Benchmark ( 7-Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 75000 150000 225000 300000
7-Zip Benchmark
WinRAR Benchmark ( WinRAR Benchmark )
Benchmark
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 3750 7500 11250 15000
WinRAR Benchmark
Cinebench R15 ( CPU )
CPU Score
CPU Single Core
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 250 500 750 1000
CPU
Cinebench R15 ( OpenGL )
OpenGL
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 400 800 1200 1600
OpenGL
AIDA64 Extreme Edition ( Memory Benchmark )
Write
Read
Copy
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 10000 20000 30000 40000
Memory Benchmark
AIDA64 Extreme Edition ( Memory Latency )
Latency
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 25 50 75 100
Memory Latency
True Crypt ( AES )
50 MB
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 1250 2500 3750 5000
AES
True Crypt ( Serpent )
50 MB
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 250 500 750 1000
Serpent
True Crypt ( TwoFish )
50 MB
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 250 500 750 1000
TwoFish
3DMark ( IceStorm )
IceStorm
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 60000 120000 180000 240000
IceStorm
3DMark ( Cloud Gate )
Cloud Gate
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 20000 40000 60000 80000
Cloud Gate
3DMark ( Sky Diver )
Sky Diver
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 20000 40000 60000 80000
Sky Diver
3DMark ( Fire Strike Extreme )
Fire Strike Extreme
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 12500 25000 37500 50000
Fire Strike Extreme
3DMark ( Time Spy )
Time Spy
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 7500 15000 22500 30000
Time Spy
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
2560x1440
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 45 90 135 180
fps
Hitman ( DirectX 12, Ultra settings )
2560x1440
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 38 75 113 150
fps
Ashes of Singularity ( DirectX 12, Crazy Preset )
2560x1440
Asus GR8 II RoG MiniPC
HP Omen X
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

Dolazimo i do najbitnijeg pitanja - Kako se GR8 II ponaša tokom korišćenja? Moramo reći da smo pod dvostrukim utiskom. Pre svega, reč je o ekstremno brzoj mašini koja zaista melje sve pred sobom i imajući u vidu malu zapreminu kućišta, zaista je teško poverovati da je to zaista moguće. Prosto, ovakva mašina ima višestruko više snage u odnosu na bilo koji konzolu koja je danas dostupna.


 asus_grb_2_mini_pc_3dmark_time_spy.jpg


Grafička karta se odlično nosi sa svim izazovima i uz minimalan "throttle" ostaje na temperaturi od maksimalnih 72 stepena Celzijusove skale što je daleko ispod onoga što smo očekivali. Očigledno je da je Asus dobro promislio kada je odvojio zasebne odeljeke za grafičku kartu i ostatak hardvera.


 asus_grb_2_mini_pc_temp.jpg


Međutim, tokom testiranja smo vrlo često došli do gotovo 100 stepeni Celzijusove skale kada je procesor u pitanju i moramo priznati da nas to nije činilo srećnim. Pritom, ventilator koji hladi CPU je zalazio u veoma visoke obrtaje od 4000 o/min. Zbog dobrog dizajna buka ne može da se okarakteriše kao kritična, ali definitivno nije uhu ugodna kada nemate upaljene zvučnike ili slušalice.


 asus_grb_2_mini_pc_cinebench.jpg


Moramo priznati da iako nismo imali prilike da doživimo bilo kakvu nestabilnost, samo saznanje o ovakvim temperaturama i opterećenjima kulera nam ne omogućavaju opuštenost i komfor u korišćenju. Stoga, da je naš novac u pitanju, ipak bismo odabrali verziju sa manje snažnim procesorom. Takođe, u tom trenutku nam je potpuno jasno zašto je Asus na RoG PC-u potpuno eliminisao bilo kakva overklok podešavanja u biosu.


 asus_grb_ii_006_s.jpg


U svim ostalim aspektima, GR8 II se pokazao kao sjajan računar. Bilo da vam stoji na radnom stolu, dnevnoj sobi ili da ide sa vama na LAN parti ovaj PC će biti odličan pratioc. Jednostavno, u svakom aspektu je zahvalan i nezahtevan, a pruža mnogo više od onoga što njegov fizički izgled sugeriše.

asus_grb_ii_award.JPG


Prednosti:


- Performanse
- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Ludački odnos dimenzije/performanse
- Softverski kontrolni centar


Nedostaci:


- CPU temperatura tokom opterećenja
- Buka CPU ventilatora
- Mali SSD za današnje pojmove
- Intel SSD sa SF-2281 kontrolerom


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Omen X (video)

Test: Asus VivoMini PB40 mini PC

10203
10205
10206
10207
10208
10209