Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GR8 II RoG Mini PC

19.05.2017 09:25 | 2 Hardver
Test: Asus GR8 II RoG Mini PC

Konzole i PC računari već decenijama vode bitku, iako komotno mogu jednostavno da koegzistiraju. Ipak, donedavno je PC teško mogao da se zamisli kao zamena konzole za dnevnu sobu, ispod velikog TV-a. Međutim, situacija se menja, posebno otkada se PC hardver nalazi u konzolama. Mnogi proizvođači uveliko pokušavaju da nas ubede kako će baš njihov mini PC da zameni konzolu. Pomalo smo skeptični, ali ipak želimo da damo šansu Asusovom GR8 II modelu.

Asus GRB II

Nebojša Todorović

Istini za volju, ukoliko bi neki PC mogao da se predstavi kao alternativa konzoli, to bi mogao da bude neki od Asusovih minijaturnih modela. Tajvanska kompanija nastavlja po uzoru na davno testirani G20CB, sa RoG GR8 II kompjuterom koji je spakovan u kućište zapremine svega 12.5 litara. Pritom, ne pričamo o mini PC-u koji može da pokreće samo emulatore i manje zahtevne naslove, već o potpuno gejming spremnoj konfiguraciji sa punokrvnim Intel Core i7 procesorom i GeForce GTX 1060 grafičkom kartom. Ovaj PC neće moći da se izbori samo sa najzahtevnijim naslovima u 4K rezoluciji, ako "napucate" grafička podešavanja na maksimum.


 asus_grb_ii_009_s.jpg


Iako je kućište poznato od ranije, ono i dalje izgleda fantastično. Rekli bismo kao da je stiglo sa druge planete, ali bismo se samo ponavljali. Ono što je zanimljivo jeste da je izmenjena kolorna šema, tako da kontrast crnoj sada predstavlja specifična nijansa između braon i zlatne koja čini da GR8 II deluje poput vanzemaljskog artefakta. Da li vam se dopada ili ne stvar je ukusa, ali je sigurno da će ovaj mališan privlačiti pažnju.


 asus_grb_ii_007_s.jpg


S obzirom na male dimenzije koje iznose 299 x 281 x 88mm, Asus je morao da posveti dužnu pažnju ventilacionim otvorima kojih ima napretek i sa svih strana. Razlog za to je jasan - komponente su u ovako malom formatu tesno napakovane i ne postoji ni najmanji višak prostora, tako da je provetrenost uslov da se ostvari stabilnost tokom opterećenja.


 asus_grb_ii_019_s.jpg


Prednja strana je izmenjena u odnosu ponajviše u odnosu na G20CB i prvo što može da se primeti je odsustvo optičke jedinice. Danas je ona retko kada neophodna, ali moramo priznati da bi BluRay čitač ili pisač imao smisla kada je jedna od namena ovog PC-a boravak u dnevnoj sobi.


 asus_grb_ii_011_s.jpg


Sada su na prednji kraj smeštena dva USB 3.0 i dva 3.5-milimetarska audio konektora što čini ovaj sjajni PC veličine konzole odlično opremljenim na prednjoj strani koja zaista ne nudi previše prostora. Prednja strana je ujedno i osvetljena, a Asus je omogućio kontrolu RGB osvetljenja kroz Aura Sync tehnologiju. Podržano je 10 različitih efekata, a naš savet je da za detalje pogledate zvaničnu Asus stranicu. Ono što bismo izdvojili jeste režim gde osvetljenje služi za indikaciju temperature procesora što je jedanko korisno koliko je i atraktivno.


 asus_grb_ii_012_s.jpg


Okrenemo li GR8 II, otkrivamo veliki broj konektora što je svakako za pohvalu, a može se zahvaliti zaista "ozbiljnom" hardveru koji se našao unutar malenog kućišta. Odabrani GeForce GTX 1060 je odgovoran za odličan set video izlaza, a to dva HDMI 2.0b i jedan DispalyPort 1.4. Iako je ovo manje od standardnih desktop baziranih dual-slot GTX 1060 kartica, ipak imajte u vidu da je reč o posebno prilagođenom modelu za potrebe GR8 II.


 asus_grb_ii_014_s.jpg

asus_grb_ii_015_s.jpg


Pored njih, zadnja strana krije dva USB 3.0 konektora, kao i dva USB 3.1 od kojih jedan odgovara Type-C specifikaciji. Takođe, prisutni su i po jedan LAN, 3.5mm audio i S/PDIF koji kompletiraju odlično potrebe većine korisnika.


asus_grb_ii_016_s.jpg

 

Specifikacije
 • Proizvođač ASUS
 • Oznaka Asus GR8 II RoG MiniPC
 • Procesor Intel Core i7-7700
 • Memorija 16 GB DDR4 2400 MHz
 • SSD Intel Series 530 256 GB
 • Hard disk Nema
 • Grafička karta GeForce GTX 1060
 • Optički uređaj Nema
 • Zvučna karta SupremeFX integrisana
 • Kućište Asus GR8 II
 • Portovi Priključci na zadnjem panelu:

  2 x USB 3.0
  1 x USB 3.1 Type-A
  1 x USB 3.1 Type-C
  1 x Giga LAN
  2 x HDMI 2.0 / 1 x DisplayPort
  1 x Audio Jack 3.5mm
  1 x SPDIF (7.1 Surround Sound)

  Priključci na prednjem panelu:

  2 x USB 3.0 Type-A
  2 Audio / Microphone Jack
 • Operativni sistem Windows 10 64-bit
 • Garancija 24 meseca

 

 

MiloMir Neregistrovan korisnik
Ja sam ga kupio sa M.2 diskom 256gb i jos je bilo slobodno za upgrade i stavio sam samsung EVO 850 1000gb i sad je baš zver u malom
Termor Neregistrovan korisnik
Čini mi se da nisu baš dobro razmišljali o HDD-u. Mogli su umesto SSD-a da stave neki M.2 tako bi ubrzali rad i imali prostora za običan hdd.

Test: HP Omen X (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209