Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum

19.03.2014 16:25 | 0 Hardver

Utisci i zaključak

Dok smo bili prezadovoljni kako nam se pokazao MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming Series, moramo priznati da nam je Matrix Platinum ostao u još lepšem sećanju. Osim niskih temperatura koje su obe karte ostvarile, Matrix Platinum je jedna od najtiših karti iz visoke klase koje smo imali prilike da testiramo. Zapravo, prilično smo sigurni da je i najtiša. Razlog se krije u redizajniranom kuleru koji se pokazao u najboljem mogućem svetlu.

 


 

Maksimalna temperatura je bila "svega" 73 stepena Celzijusove skale, što je odlično, ali nije ono što je bitno za ovu priču. Glavni uspeh ovog kulera je to što je ovaj rezultat ostvario sa svega 1400 obrtaja u minuti. Pritom, na ovako malom broju obrtaja ugrađeni ventilatori su istinski blizu nečujnog što je zaista veoma bitno za kartu ovog cenovnog ranga.
 


Overklok je prošao sjajno i Asus Matrix Platinum je GeForce GTX 780 Ti koji je dostigao najviše taktove za sada. Nominalna frekvencija koju smo postigli je iznosila 1096 MHz, što je 6 MHz preko dosadašnjeg rekorda. Memorija je bila jednako raspoložena, pa smo se ozbiljno približili granici od efektivnih 8 GHz od kojih nas je delilo svega 44 MHz. Sve ovo je rezultovalo očekivanim skokom performansi od oko 10 procenata. Ipak, ovo je karta za ozbiljne entuzijaste koji će u najmanju ruku poskidati sve zaštite i krenuti u juriš na rekorde, pa ne sumnjamo da će i naš uspeh u overkloku u odnosu na njihov biti daleko skromniji.
 


Kada se sve stavi na papir jasno je reč o verovatno najkvalitetnije napravljenom GeForce GTX 780 Ti modelu na tržištu, a svakako o najboljem koji smo mi imali prilike da testiramo. Ovaj broj dodatnih mogućnosti, implementiranih tehnologija i kvaliteta izrade mogu da ponude samo najelitnije verzije u okviru bilo kog proizvođača i pritom Asus zaista ume da "zada domaći zadatak" konkurenciji. Naravno, jedva čekamo i da vidimo odgovore na Matrix Platinum.
 


 

Ono što će svakako biti prepreka za većinu je cena, koja će bez sumnje biti (pre)visoka u svakom smislu. Očekuje se da će se kretati između 700 i 850 evra i sa tim u vidu, jasno je da će se na kupovinu odlučiti samo oni dubokog džepa koji po svaku cenu žele da u svoj računar smeste ekskluzivu.
 

Prednosti:

- Performanse
- GPU overklok potencijal
- Niske temperature
- Novi paket igara
- Prilagođenost LN2 hlađenjima
 

Nedostaci:

- Cena


Grafičku kartu na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon R7 260X

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

10203
10205
10206
10207
10208
10209