Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum

19.03.2014 16:25 | 0 Hardver
Test: Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum

Nakon zvaničnog predstavljanja GTX 780 Ti modela, bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti i neku od verzija iz Asusove Republic of Gamers porodice. Nedavno testirani Poseidon je ipak baziran na klasičnom GTX 780 modelu, što nas je pomalo razočaralo, ali sada smo konačno dobili daleko atraktivniji proizvod. Pogađate šta može biti još atraktivnije od najbrže fabrički overklokovane grafičke kartice sa custom kulerom? U pitanju je Matrix Platinum koji će učiniti da svakom entuzijasti pođe voda na usta. U nastavku ćete videti i zašto.

Test: Asus GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinum

Nebojša Todorović

Pakovanje je tipično za jedan RoG proizvod. Bez mnogo detalja na prednjoj stranici, osim neophodnih logoa i imena same karte. Sve ostalo od informacija je sakriveno na unutrašnjoj stranici i poleđini, a Asus svakako nije zaboravio da istakne svoje ekskluzivne tehnologije implementirane u testirani model. 

Na poleđini se nalazi prikaz kompletno rastavljene grafičke karte koji prikazuje bitne elemente. Već na pogled "eksplodiranog" prikaza jasno je da je Asus dizajnirao novi složeni DirectCU II kuler sa mnogim unapređenjima kako bi Matrix Platinum bio punokrvni član Republic Of Gamers porodice. Od specifičnih tehnologija treba izdvojiti odlično rešenje za Cold Bug koji se javlja prilikom hlađenja tečnim azotom, naponsku jedinicu izvedenu u 14 faza, redizajnirani DirectCU II sa novim heatpipe-ovima, a tu je i još mnogo toga. Proizvođač se svakako potrudio da iskoči u odnosu na konkurenciju.
 

 

Sadržaj pakovanja je vrlo štur i osim dokumentacije, diska sa drajverima nema mnogo dodataka. Tu su i dve Y-račve koje pretvaraju jedan 8-pin u dva 6-pin molexa i metalna nalepnica sa RoG logoom. Sama Nvidia daje uz GeForce GTX 780 Ti solidan "bundle" igara koji obuhvata novi Assassin's Creed, Splinter Cell i Batman.
 


 

Novi Matrix Platinum je impresivan na prvi pogled. Malo ko će ostati ravnodušan na njegov dizajn, pa čak i ukoliko nije preterano investiran u svet grafičkih kartica. Dimenzije su izuzetno velike u svakom smislu. Prvo što se ugleda je oklop izrađen od plastike između kojeg se nalaze dva ventilatora. Zanimljiva je linija kulera koja nije pravilna, već se širi na drugoj polovini. Da li postoji funkcionalan razlog vezan za ovu odluku ne znamo, a jedino što nam pada na pamet je regulacija pravca kojim se kreću vazdušne struje tokom rada same karte. 

Kao aktivni element određena su dva ventilatora prečnika 100 milimetara, a interesantno je to što su različitog tipa. Ovo nije neobično za Asus u poslednje vreme, posebno od kada je u upotrebu ušao tzv. CoolTech ventilator čiji je dizajn prilično unikatan. Ideja iza upotrebe različitih ventilatora je hibridni prisutp koji omogućava hlađenje komponenti u više pravaca. Upravo zato i pretpostavljamo da je oklop kulera prilagođen kao tunel koji dodatno reguliše pravac kretanja vazduha.
 


 

Na oklopu primećujemo i jedan zanimljiv detalj. Reč je o Republic of Gamers logou koji se nalazi na pločici. Iza nje se krije LED osvetljenje koje menja boje u zavisnosti od opterećenja pod kojim se karta nalazi. Dok je beličasto odnosno plavkasto osvetljenje signal da je karta u stanju mirovanja, tokom testiranja u slučaju maksimalnog opterećenja ovaj logo je svetleo crveno. U suštini ova "pločica" se putem kabla povezuje direktno sa grafičkom kartom odakle preuzima informacije o njenom statusu.
 


 

Nakon što smo uklonili oklop imali smo šta da vidimo. Asus je kompletno ofarbao rashladni profil u crno. Ovaj potez moramo da pohvalimo, jer deluje sveže i novo, posebno kada uzmemo u obzir da su i sami heatpipe-ovi crne boje, pa je sve uklopljeno do poslednjeg detalja. Što se same konstrukcije tiče, nije se mnogo toga menjalo u odnosu na rešenja koja smo do sada viđali. Telo je izrađeno od aluminijumskih rebara koja su tesno napakovana jedno do drugog.

 


 

Pored toga, upotrebljeni su heatpipe-ovi velikog prečnika koji su u suštini izrađeni od bakra, iako se to ne vidi zbog crne boje. Oni su presovani u bazi i ostvaruju direktan kontakt sa GPU-om kako bi se transfer toplote od izvora preneo što efikasnije na udaljene delove kulera. Ovaj sistem rada je tipičan za DirectCU kulere, odakle je nastao i njihov naziv.
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon R7 260X

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

10203
10205
10206
10207
10208
10209