Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GeForce GTX 760 Striker Platinum

18.04.2014 20:15 | 0 Hardver
Test: Asus GeForce GTX 760 Striker Platinum

Asus se u poslednje vreme poprilično zaneo komponentama iz RoG porodice. O njima je veoma zanimljivo čitati (i pisati), ali je praktično svaka pripadala "gornjem domu" u smislu cenovnog pozicioniranja. Kroz ruke su nam prošli mnogi modeli sa oznakom Matrix Platinum, Mars, Poseidon itd. Ipak, sve njih karakteriše cena nedostupna većini smrtnika. Falilo je nešto ipak malo pristupačnije, a opet jednako egzotično i ekskluzivno. Asus se na kraju setio da popuni ovu prazninu sa novim Striker Platinumom koji predstavlja sjajno dorađeni GeForce GTX 760

Uvod

Nebojša Todorović

Striker Platinum stiže u tipičnom Republic of Gamers pakovanju što će reći dominantno bordo nijanse sa vrlo malo informacija na prednjoj stranici. Sve je rezervisano na za unutrašnji deo koji se otvara poput knjige. Tu je proizvođač rezervisao prostor da što više informiše potencijalne kupce o karakteristikama grafičke karte koja se nalazi unutra. Kako je Asus promenio referentni dizajn i dosta toga modifikovao, jasno je da je istaknuto mnogo toga. Fokus je naravno pao na performanse i pouzdani DirectCU II kuler koji je podvrgnut redizajnu.
 


 

Iako je deo elitne Asusove porodice, propratno pakovanje je uobičajeno skromno. Na slici ispod možete videti sav sadržaj kutije, osim naravno sam karte. Minium opreme složićete se, a dopada nam se što je naponski adapter koji pretvara 8pin molex u dva šestopinska isporučen. On će korisititi onima koji nemaju 8pin molex na napajanju, što nije redak slučaj.
 

 
Kuler je veoma atraktivan, a karakteriše ga "ćoškast" dizajn što u poslednje vreme postaje karakteristično za Asusove kulere. Verovatno su se "umorili" od nešto oblijeg starog izgleda DCII, pa su rešili da ga promene iz korena. Kolorna šema je iz crno-bordo prešla u sivo-bordo tonove, a da li je to dobar pravac ostaje na individualnom nivou. Smatramo da je sama promena dovoljna da na novi izgled gledate sa pozitivne strane, jer moramo priznati da je nama dosadilo da testiramo modele koji su identični bez obzira na model ili čak na cenovni rang.
 


Plastični oklop se vrlo jednostavno rasklapa, jer je povezan sa ostatkom rashladnog sistema putem žabica. On ujedno nosi ventilatore, od kojih je prvi CoolTech, a drugi klasičnog i vrlo pravilnog oblika. Njihov prečnik iznosi 92 milimetra, a zanimljivo je da novi dizajn oklopa i izbor različitih ventilatora zapravo ima svoju funkciju i nije primenjen samo radi estetike. Naime, Asus tvrdi da novi dizajn redukuje turbulencije koje se stvaraju ispod oklopa, a reč je o sličnom rešenju kao kod WindForce kulera iz Gigabyte-a kada su navodili da je to zapravo jako bitan faktor prilikom rada rashladnih sistema. 

Rashladno telo je izrađeno od aluminijuma što smo i očekivali, a treba primetiti da za razliku od skupljih, Matrix Platinum, modela Asus nije odlučio da ofarba hladnjak u crno. Tajvanci su jako dobro proračunati i verovatno su upravo zbog toga što Striker pripada nešto nižem cenovnom rangu i to videli kao uštedu. Ipak, nisu propustili da tri debela heatpipe-a izrađena od bakra "presvuku" niklom kako ne bi potamneo sa vremenom.
 


Kako je reč o DirectCU II kuleru, heatpipe-ovi tradicionalno imaju neposredan kontakt sa izvorom toplote, odnosno grafičkim procesorom. Oni dalje prenose toplotu na udaljene delove hladnjaka odakle posao preuzimju ventilatori. Pored glavnog, tu je i jedan manji hladnjak koji se nalazi na elementima naponske jedinice. Kada smo već kod naponke jedinice, ona je izvedena u šest faza, a upotrebljene su Super Alloy Power elementi, kao i Nichicon GT kondenzatori. Naponska jedinica je "premeštena" na prednji deo karte što je učinjeno i sa "običnim" GTX 760 DirectCU II koji ima znatno manji PCB.
 


Na poleđini pronalazimo "backplate" kao jako bitan element, s obzirom da se radi o povećoj grafičkoj karti koja bi lako mogla da podlegne uvijanjima da nije upotrebljeno ovo metalno ojačanje. Osim njega tu je i još nekoliko zanimljivih detalja o kojima ćemo govoriti nešto kasnije.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: PowerColor Radeon R7 250X

Test: Sapphire Radeon R9 280 Dual-X

10203
10205
10206
10207
10208
10209