Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming

21.07.2016 15:10 | 3019 Hardver
Test: Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming

Radeon RX 480 je privukao mnogo pažnje svojim fantastičnim odnosom cene i sirovih performansi, i pored objave novih GeForce modela iz najviše klase. Ipak, Nvidia nije želela da AMD dominira ovom kategorijom na duže staze i odgovor je stigao za manje od mesec dana. Reč je o grafičkoj karti koja bi trebala da bude fantastičan predstavnik srednje kategorije i nosi oznaku GeForce GTX 1060. Model koji nam je stigao na test je potpisan je od, pogađate već, kompanije Asus

Nebojša Todorović

GeForce GTX 1060 donosi i potpuno novi grafički procesor sa sobom, a on nosi oznaku GP106. Ovaj GPU se zasniva na Pascal arhitekturi kao i GP104 koji smo videli kod GTX 1080 i GTX 1070 modela. Pre nego što nastavimo dalje, savetujemo vam da pogledate test ovih modela, jer tu možete saznati mnogo toga o Pascal arhitekturi. To je jako bitno, jer je GP106 u pogledu mogućnosti isti kao i GP104, dok su razlike u sirovoj snazi koje se ogledaju u broj CUDA jezgara, ROP i teksturnih jedinica.

Prosto rečeno, čip je smanjena i pojednostavljena verzija GP104 procesora. U skladu sa tim, površina je sa 314 mmsmanjena na  200 mm2. Podsetimo se, AMD-ov Polaris 11 odnosno Ellesmere koji se koristi za Radeon RX 480 ima površinu od 232 mm2. Kao i snažniji čip i GP106 je izrađen u modernoj 16-nanometarskoj FinFET litografiji.

 asus_gtx_1060_strix_temp.png


Šta je "stradalo" prilikom izrade manjeg GP106? U suštini GP106 je polovina GP104 čipa sa potpuno identičnom funkcionalnošću, ali dvostruko manjim brojem GPC-a, L2 kešom i teksturnih jedinica. Dakle, to znači da GP106 raspolaže sa 1280 Stream procesora (CUDA jezgara), 1 MB L2 keš memorije i 80 teksturnih jedinica.

 


Dobra vest je da broj memorijskih kontrolera nije prepolovljen kao u slučaju GTX 960 karte, jer je GM206 mnogo trpeo na polju performansi kada je Nvidia donela odluku da GTX 960 bude ograničen na 128-bitnu memorijsku magistralu. Suprotno tome, GeForce GTX 1060 će imati 192-bitni memorijski interfejs, zahvaljujući tome će GM106 imati maksimalno šest funkcionalnih memorijskih kontrolera koji podržavaju GDDR5 memorijske čipove.

asus_gtx_1060_strix_008_s.jpg


Ovakva organizacija čini da je smanjen i kapacitet memorije u odnosu na GTX 1080 i GTX 1070, te da će biti ograničen na 6 GB konfiguraciju - što je više nego razumno za kartu ove kategorije. Podsetimo se, Pascal arhitektura podržava naprednu kolornu kompresiju koju Nvidia naziva Delta kolornom kompresijom četvrte generacije koja drastično štedi na memorijskom protoku i čini memorijski podsistem drastično rasterećenijim.

asus_gtx_1060_strix_006_s.jpg


Asus je uradio sjajnu stvar sa standardizacijom svog STRIX DirectCU III kulera i zahvaljujući tome GTX 1060 je dobio praktično isti kuler koji imaju i modeli od sto i više hiljada dinara. Naravno, to je odmah učinilo da smo imali ogromna očekivana od termalno-akustičnih performansi ove karte, koja nisu smela da budu izneverena.

asus_gtx_1060_strix_011_s.jpg


Ogroman kuler prekriva kompletno grafičku kartu, a iako je oklop od plastike umesto metala, kvalitet je odličan. Naravno, verujemo da će Asus ponuditi i neke modele iz više klase koji će nositi RoG i Matrix obeležja, ali Strix je neka vrsta mejnstrim modela u ponudi tajvanske kompanije.

asus_gtx_1060_strix_010_s.jpg


Kao i kod GTX 1080 verzije, ne postoji ništa budžetsko u STRIX-u u klasičnom smislu, jer je kuler provereni DirectCU III sistem sa tri ventilatora prečnika 100 milimetara, a njihov dizajn nam je poznat sa ranijih Strix modela. Plastični oklop nosi ventilatore, ali i RGB LED osvetljenje koje možete podešavati po želji i koje Asus naziva AURA RGB Ligthning.

asus_gtx_1060_strix_005_s.jpg


Rashladno telo je redizajnirano u potpunosti. Sastoji se iz dva odvojena tela koje spajaju četiri niklovana heatpipe-a. Njihov zadatak je da ostvare direktan kontakt sa GPU-om koji je izvor toplote, kao i da je prenesu na udaljena aluminijumska rebra koja hlade ventilatori.

Veoma bitan detalj je izostanak SLI konektora. Nažalost, razlog nije nova tehnologija koja eliminiše potrebu za SLI mostićima već potpuni izostanak SLI podrške

Dopada nam se što se preko brzih GDDR5 čipova nalazi aluminijumska ploča koja služi kao pasivni hladanjak, jer Asus često ume da prepusti memorijske čipove same sebi što ovde nije slučaj. Ispod kulera se krije kompleksna i kvalitetna štampana ploča kojom dominira GP106 procesor i sjajna naponska jedinica. Ona filtrira napon u 6 faza prema GPU i jednoj prema memoriji, a Asus je iskoristio najkvalitetnije komponente koje objedinjeno naziva Super Alloy Power II tehnologijom.


asus_gtx_1060_strix_014_s.jpg


Na poleđini pronalazimo backplate što svakako pomaže da grafička karta pod velikom težinom zadrži rigidnost strukture, pa se PCB neće iskriviti pod sopstvenom težinom. Još jedan bitan detalj je veliki RoG logo koji je takođe deo AURA RGB LED tehnologije, pa tako svetli zajedno sa ostatkom grafičke karte. Proizvođač je definitivno rešio da sve svoje komponente više klase osvetli, pa je zaista šteta Asus komponente ugrađivati u kućišta bez providne stranice.

asus_gtx_1060_strix_015_s.jpg


Na polju konekcija, GTX 1060 donosi nekoliko veoma bitnih izmena. Pre svega, kako je karta deklarisana na TDP od 150 W, jedan dodatni 8-pin PCIe naponski priključak je dovoljan čak i kada overklok uvedemo u kalkulaciju. Na ovom polju je AMD napravio promašaj sa referentnim modelom Radeona RX 480, ali će verovatno kompanije poput Asusa to ispraviti.

asus_gtx_1060_strix_016_s.jpg


Veoma bitan detalj je izostanak SLI konektora. Nažalost, razlog nije nova tehnologija koja eliminiše potrebu za SLI mostićima, već potpuni izostanak SLI podrške.

asus_gtx_1060_strix_018_s.jpg


Asus je dodao, kao i kod dva snažnija modela, dva 4-pin priključka za dodatne ventilatore. Oni neće biti od velike upotrebne vrednosti za one koji već imaju dovoljno priključaka na matičnoj ploči i generalno klasičnim korisnicima, ali bi mogli da posluže overklokerima u ekstremnim situacijama.

asus_gtx_1060_strix_019_s.jpgNa zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su po dva HDMI 2.0b i DisplayPort priključka, kao i usamljeni DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.

asus_gtx_1060_strix_017_s.jpg


Specifikacije smo već naveli u uvodu, ali ćemo ih ponoviti. U slučaju GeForce GTX 1060 GP106 raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica. Asus je svoj model podesio na 1620 MHz za nominalni takt, što čini da je Boost vrednost 1848 MHz. Imajući u vidu fantastični kuler, moramo da priznamo da bi nas razočarao takt manji od 2 GHz za GPU tokom testa.

asus_gtx_1060_strix_gpuz_default.gif


Što se memorijskog podsistema tiče, on ima "širinu" od 192 bita, a Asus je ugradio GDDR5 čipove potpisane od strane Samsunga koji su podešeni na frekvenciju od efektivnih 8200 MHz. To čini da je memorijski protok ove karte 197 GB/s. Očekivano, nova generacija GPU-ova iz Nvidie ne podržava mogućnost očitavanja ocene kvaliteta čipa.


asus_gtx_1060_strix_asic.png

 

[modul]specifikacija=9016[/modul]

Pakovanje i propratna oprema

Asus je obnovio pakovanje svojih grafičkih karti i može se reći da je to uradio u pravom trenutku. Naime, nova generacija grafičkih karti, bilo iz AMD-a ili Nvidie su donele mnogo toga novog, tako da je vreme za promenu i osveženje od početka do kraja. Kutija je sada malo šarenija i ima više detalja, a tu je čak i slika grafičke karte na prednjoj strani. Nešto na šta definitivno nismo navikli kod Asusa.

asus_gtx_1060_strix_001_s.jpg

 


Poleđina ističe najbitnije karakteristike kojima se Strix model izdvaja od konkurencije. Još jednom vidimo Aura tehnologiju koja donosi promenljivo LED osvetljenje. LED osvetljenje je očigledno velika stvar u koju Asus polaže nade. Nemamo ništa protiv da grafička karta izgleda lepo, posebno kada znamo da to nije jedini adut, jer se Asus uvek pobrine da i sve ostalo bude na očekivanom nivou.

asus_gtx_1060_strix_002_s.jpg
 

asus_gtx_1060_strix_003_s.jpg


Nažalost, propratna pakovanja i dalje ostaju zapostavljena, pa osim vezice za kablove sa "čičak trakom" zaista nema ničega neuobičajenog. Tu je štura dokumentacija, disk sa drajverima, jedan naponski adapter i "invite" kod za World of Warships.

asus_gtx_1060_strix_004_s.jpg

Zagrevanje, Buka, Overklok

Već smo u više navrata zaključili da je Asus sa novim Strix DirectCU III kulerom postavio nove standarde kada je hlađenje grafičkih karti u pitanju. Pritom, dobro dizajniran i efektan kuler nikada nije imao više uticaja na rad GeForce grafičke karte kao sada, zahvaljujući GPU Boost 3.0 tehnologiji.

Imali smo velika očekivanja u radu ovog kulera sa manje zahtevnim GP106 čipom i ona su u potpunosti ispunjena. Dovoljno je da pogledate grafikon sa temperaturama i sa GPU taktom. Kao i kod prethodno testiranih modela, GPU radi konstantno na oko 2 GHz bez ikakvih padova, čak i tokom dužih sesija opterećenja.

asus_gtx_1060_strix_020_s.jpg


To je moguće zahvaljujući činjenici da je kuler toliko efikasan da uprkos relativno malom malom broju obrtaja od oko 1900 o/min, kontroliše temperaturu GPU-a na 62 stepeni Celzijusove skale. Zbog toga, GPU Boost 3.0 ima prostora da poveća napon i održava takt GPU-a na pomenutih 2 GHz. Naravno, to se jasno prikazuje u performansama i rezultatima, ali o tome ćemo govoriti nešto kasnije.

 asus_gtx_1060_strix_temp.png


Na polju overkloka smo ostvarili pristojan uspeh, mada verujemo da će sa novim softverskim alatima maksimalni rezultati biti i bolji. Bilo kako bilo, mi smo bez ikakvih problema podigli nominalnu frekvenciju GPU-a na odličnih 1730 MHz, dok je memorija bila raspoložena za takt tik ispod 10 GHz. To je podiglo Boost takt GPU-a na malo iznad 2.2 GHz i memorijski protok na 231.8 GB/s. Sa ovim podešavanjima možete da dodate oko 15% na rezultate, što je zaista impresivno, jer je u današnje vreme sve preko 10% uspešan izlet u overklok.

asus_gtx_1060_strix_gpuz_oc.gif

 

 

3DMark, Unigine Heaven

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri: NVIDIA ForceWare 368.81

 

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 6250 12500 18750 25000
Firestrike Extreme
Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 30000 60000 90000 120000
Sky Diver
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Ashes of Singularity, Metro LL

Ashes of Singularity ( DX12, Crazy Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Total War: Warhammer, Dragon Age: Origins

 

Dragon Age: Inquisition ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps
Total War: Warhammer ( DirectX12, Ultra details, MLAA )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 33 65 98 130
fps
Hitman ( DX12, Max Settings )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Crysis 3, GTA V, Hitman

Crysis 3 ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps
GTA V ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

Nakon pregleda rezultata postaje jasno da GeForce GTX 1060 može vrlo lako da postane letnji hit. Cena će naravno presuditi, ali u ovom trenutku kada je na domaćem tržištu cena Asus GeForce GTX 1060 oko 55.000 RSD naspram Radeona RX 480 koji košta oko 40.000 RSD, zaista je teško reći bilo šta osim da vam savetujemo da sačekate pad cena koje su uvek inicijalno vrlo visoke za proizvode za koje se očekuju da budu traženi u velikoj meri.

asus_gtx_1060_strix_006_s.jpg


Van tog konteksta, Asus GeForce GTX 1060 je fantastičan u nekim, ali ne i svim aspektima. Sa jedne strane, vidi se velika prednost u naslovima koji nisu DirectX 12 bazirani. Ipak, treba imati u vidu da smo imali priliku da testiramo Radeon RX 480 koji je njegov glavni konkurent u referentnoj verziji koja zaista ne briljira kada je kuler u pitanju, a pritom će kod nereferentnih modela i taktovi biti znatno viši.

asus_gtx_1060_strix_010_s.jpg


Uz sve to, GeForce GTX 1060 nema SLI podršku što je još jedan minus. Sa druge strane, Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming karakteriše fantastično nizak nivo buke, hibridni režim rada kulera i maksimalna temperatura od svega 62 stepena. To se prenosi u sjajno korisničko iskustvo, a tu su i sjajne performanse karte koja je očigledno nadmoćna nad referentnim Radeonom RX 480. Na kraju, ostaje da zaključimo da je Asus napravio sjajan posao, a da će mnogi verovatno ipak želeti da sačekaju redukcije cena.

asus_gtx_1060_strix_award_s.JPG


Prednosti:


- Fantastičan Strix kuler
- Performanse
- Ukupno korisničko iskustvo
- Odlične overklok mogućnosti

Nedostaci:

- Trenutna cena na domaćem tržištu
- Nedostatak SLI podrške

Video kartu na test ustupio Benchmark shop - cena 51.990 dinara

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon RX 480 8 GB

Test: Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209