Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS G751JY

01.02.2015 18:39 | 4 Mobile
Test: ASUS G751JY

Kada je ASUS u pitanju, najsigurniji odgovor na pitanje “šta kvalitetno kupiti” je, što se nas tiče, oduvek bila G serija. Tajvanski gigant nastavlja nesmanjenom žestinom sa kvalitetnim proizvodima, pa tako nakon izvanrednog G750JZ modela imamo priliku da testiramo veoma sličan G751JY. Da li je razlika stvarno samo u onom 1, kako bi se možda moglo zaključiti? Nikako. Pred nama je najsnažniji, najmoćniji laptop u Srbiji, koji donosi nekoliko novina i kada je u pitanju hardver, i kada je u pitanju dizajn računara u odnosu na ono što smo do sada viđali, ma koliko se te promene nekada činiče minimalnim. Saznajte sve o ovom računaru...

Filip Majkić

Da li se uopšte sumnjali da je ASUS propustio priliku da u ovakvom računaru uradi bilo šta što ne podrazumeva implementaciju omiljenog rešenja, da “napuca” specifikacije do maksimuma? Kao što to stalno ponavljamo kada su računari G serije u pitanju, ponovo imamo računar bez ikakvih kompromisa, dodatno unapređen najnovijim rešenjima. I dalje je to naprava specifičnog izgleda baziranog na liniji Stealth bombardera američke avijacije, sa piramidalnim ćoškovima i ivicama, te velikom termalnom disipacijom, ali i vrhunskim sistemom hlađenja.

 asus_g751_23_s.jpg

Sve u svemu, ASUS je u šampiona gejming kategorije laptopova dodao hrpu sistemske memorije, najnoviju generaciju ultra-brze grafike za prenosne računare u vidu Nvidia GeForce GTX 980M, kao i SSD. Ovaj put se ne radi o SSD-ovima (množina) za razliku od top varijante G750 modela, ali ne sumnjamo da će se i takav model naći u ponudi. Do nas je stigla mašina zaista impresivnih hardverskih karakteristika, od novog Core i7-4860HQ procesora, preko 32 GB sistemske memorije, do najnovije varijante top grafike za mobilno tržište kompanije Nvidia – GTX 980M! Zainteresovani?

asus_g751_8_s.jpg

Dizajn

Krećemo od standardne stavke – onoga što se dobija u kutiji, odnosno pakovanju. Naš primerak je došao od lokalne kancelarije kompanije ASUS. Nažalost, mi nismo raspolagali maloprodajnim primerkom pomoću koga bismo egzaktno potvrdili šta se sve dobija u paketu. Mi smo dobili kutiju u kojoj se nalazio, osim laptopa, samo strujni ispravljač. No, tu je još mnoštvo pregrada i lokacija u koje se može zapakovati štošta.

asus_g751_13_s.jpg

Zaintrigirani, potražili smo na internetu sa čime se sve isporučuje G751 kako bismo vam preneli šta biste mogli da očekujete u paketu koja je u našem slučaju sadržavala samo sempl. Tako imamo situaciju da se uz ovaj računar isporučuje nekoliko dodataka koji nisu došli sa našim primerkom. To su gejmerski miš, zatim ASUS Cerberus headset, te ranac. Nažalost, o mišu ne znamo mnogo, ali zato na našem sajtu možete pročitati kompletan test Cerberus headseta. Najzad, ranac je izuzetno koristan dodatak, posebno pošto se radi o glomaznom i teškom laptopu velikih dimenzija.

asus_g751_17_s.jpg

Eksterijer je veoma nalik onome što smo ranije imali prilike da vidimo kod G750 modela. Čim uređaj izvadite iz kutije, odmah zapazite njegove dimenzije. Ovo je "lažna 17-ica", budući da je kućište računara u klasi 18-18,6-inčnog laptopa. Najveća spoljna razlika je u centralnom delu poklopca. Za razliku od potpuno gumiranih površina, sada centralnim delom dominira velika, metalna, debela ploča na kojoj je simbol kompanije ASUS, kao i Republic of Gamers logo. Zbilja atraktivan koncept, koji nam se veoma dopao, tim pre što se produžava i između izduvnika vazduha.

Kao i dosadašnji računari G serije, i ovo je laptop bez ikakvih kompromisa, dodatno unapređen najnovijim rešenjima

Crne mat površine dominiraju uređajem, a ROG logo odlikuje crveno pozadinsko osvetljenje koje ga čini izuzetno atraktivnim, naročito u tamnijim okruženjima. To je istovremeno i blaga izmena u odnosu na G750, pošto je tamo ROG logotip svetleo belom bojom. Laptop je i dalje u vrlo blago modifikovanom "stealth bomber" dizajnu, dakle sa piramidalnim obodima, značajnim "udebljanjima" na odgovarajućim mestima i slično. Veoma smo pozitivno nastrojeni prema ovakvom, sada već tradicionalnom dizajnu i usmerenju G serije, posebno jer znamo da je to sve praćeno veoma funkcionalnim stavkama, kao što je rashladni sistem koji ispumpava vazduh prema zadnjoj strani.

asus_g751_2_s.jpg

Kao i u prethodnim generacijama, poklopac laptopa je presvučen slojem koji odaje utisak da se radi o gumi. Pored estetskog, ima i funkcionalan karakter, budući da se radi o laptopu pozamašne mase! Donji deo je izrađen od krute plastike. Ističu se velike nožice koje omogućavaju da laptop bude izuzetno stabilan. Na donjem delu, a posebno pozadi, se nalaze veliki otvori za hlađenje. Deo su velikog sistema koji omogućava da uprkos izuzetno snažnom hardveru, G751JY nema ni najmanjih problema sa termalnom disipacijom, u šta ćemo vas uveriti i kroz brojke u sekciji o utiscima.

asus_g751_7_s.jpg

Unutrašnjost računara je potpuno crna, izuzmemo li crvene oznake tastera, odnosno crveno pozadinsko osvetljenje tastera, ukoliko je aktivno. Veliki tačped dominira sredinom postolja za dlanove, sa svoja dva tastera. Odlična tastatura je čiklet tipa i dubokog hoda tastera. Veliki ekran je mat tipa. Treba reći da kada se otvori poklopac, iza njega postolje laptopa "štrči" dobrih 3-5 centimetara, tako da o tome treba voditi računa kada postavljate laptop negde. Takođe, prostor pozadi treba obezbediti i usled toga što su veliki izduvnici upravo smešteni tako da vreo vazduh izbacuju pozadi, te i o tome treba voditi računa...

Konektori, hardver

Konektori

Izuzev pet indikatora rada smeštenih na prednjem delu, svi portovi su smešteni na bokovima. Verovatno vas ne moramo preterano uveravati da se radi o prilično debelim bokovima, posebno za današnje standarde. Međutim, to je stavka na koju igrači neće imati naročitih primedbi, naročito ukoliko imamo u vidu da je ispod haube smešten GTX 980 u mobilnom izdanju.

asus_g751_20_s.jpg

Kada to imamo u vidu, priče o konektorima i njihovom rasporedu deluju gotovo efemerno, ali red je da prođemo kroz tu stavku. Na desnoj strani je smeštena gomila priključaka, od audio ulaza (za mikrofon) i izlaza (za slušalice i zvučnike), preko dva USB 3.0 konektora i Thunderbolt porta (!), do video izlaza. Prisutni su HDMI i VGA video izlazi za slučaj da želite da povežete laptop na eksterni displej ili televizor. Takođe, tu su još LAN priključak, te konektor za strujni adapter.

asus_g751_19_s.jpg

Ostali konektori se nalaze levo. I ne samo oni, budući da na ovom delu zatičemo i Kensington lock i Blu-ray snimač, za čiju je izradu bila zadužena Matsushita. Takođe, tu su još dva USB 3.0 porta, čime se njihov ukupan broj podiže na četiri. Najzad, tu je i čitač SD memorijskih kartica.


Hardver, specifikacija

Konfiguracija je, pretpostavljate, načičkana nabržim čipovima današnjice. CPU koji zatičemo u G751JY laptopu stiže iz Crystal Well familije, iteracije Haswella koja se ističe po integrisanoj Iris Pro integrisanoj grafici – koja je međutim ovde nebitna, a videćete uskoro i zbog čega. U pitanju je Intel Core i7-4860HQ procesor. Na podrazumevanom taktu, ovaj četvorojezgarni procesor radi na 2,4 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, takt mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,6 GHz.

asus_g751_6_s.jpg

Sam procesor je deo Shark Bay platforme i njegova Crystal Wall arhitektura podrazumeva implementaciju Iris Pro integrisane grafike. Sada bismo mogli da vam pričamo štošta o grafici, ali – nema poente. Nema, jer je njeno prisustvo obesmišljeno implementacijom GeForce GTX 980M grafike, koja (makar u ovom slučaju) ne podržava dinamičko prebacivanje u letu i potpuno isključivanje, već je permanentno aktivna. Samim tim, nećete nikada koristiti integrisanu grafiku, ni u režimima malog opterećenja. No, ovde je poenta bila u ugradnji izuzetno snažnog procesora, a uopšte ugradnja Iris Pro grafike u najsnažnije Core i7 procesore koji će svakako biti uparivani sa najbržim grafikama svakako nema toliki efekat koliki bi možda bio prisutan kada bi se takva “integruša” nalazila na procesorima srednje, a kamoli niže kategorije.

 skrin8_g751jy_s.jpg

CPU je, baš kao i svi Haswell procesori izrađen korišćenjem 22-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 6 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano). Zanimljivo je da ima TDP deklarisan na 47 W. Spomenuli smo Turbo od 3,6 GHz – to važi kada je aktivno samo jedno jezgro. U slučaju da su aktivna sva četiri jezgra, maksimalan Turbo takt iznosi 3,4 GHz.

Specifikacije
 • Procesor Core i7-4860HQ 2.4GHz (3.6GHz)
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 32 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 1TB 7200rpm + 256GB M.2 SSD
 • Dijagonala ekrana 17.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana Full HD, LED, EWV, Anti-Glare
 • Grafika nVidia GeForce GTX 980M 4GB GDDR5
 • Portovi 1x HDMI, 1x LAN, 1x VGA, 4x USB 3.0, 1x Thunderbolt port, Ulaz za mikrofon, 1x Izlaz za slušalice, SD čitač kartica
 • Web kamera 1.0 MegaPiksela HD sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj BD/DVD/CD čitač i pisač
 • Dimenzije 41.6 x 31.8 x 2.3 ~ 4.3 cm
 • Masa 3.8 kg
 • Baterija 88WHrs, 8-cell Li-ion
 • Operativni sistem Windows 8.1 64bit
 • Dodatno Pozadinsko osvetljenje tastature: Da
  Audio: Stereo zvučnici + subwoofer

Memorije, kada je već pominjemo, ima 32 GB! Treba imati u vidu da se radi o semplu, dok će se prodajne verzije pojavljivati u raznim konfiguracijama, od 8 GB do ovde prisutnih 32 GB. Impresivna brojka, nema šta. U svakom slučaju, za koju god konfiguraciju da se odlučite, nećete oskudevati kada je sistemski RAM u pitanju.

 asus_g751_12_s.jpg

Diskovni podsistem računara se oslanja na kombinaciju SSD-a i hard diska. Naime, u G751JY je implementiran Samsungov SSD, koji je strahovito brz, i čija se prosečna brzina čitanja na našem testu kretala gotovo na 600 MB/s!  Takođe, tu je i standardni Hitachi hard disk kapaciteta 1 TB, koji služi za skladištenje podataka. Naravno, ostaje da se vidi koja će konfiguracija biti dostupna u finalnim varijantama, jer pretpostavljamo da će biti nekoliko podvarijanti i u tom smislu.

asus_g751_15_s.jpg

Primetite prisustvo Thunderbolt porta! Šteta je što periferije sa podrškom za Thunderbolt nisu zaživele u većoj meri. primera radi, na jedan port je moguće nakačiti do 6 Thunderbolt uređaja, zaključno sa eksternim monitorom. Sigurno je da na ovaj način imate osiguraniju budućnost, za koju se nadamo da će doneti mnogo više uređaja koji koriste veliki 10 Gbit/s protok koji omogućava Thunderbolt tehnologija.

Procesor je deo Shark Bay platforme i njegova Crystal Wall arhitektura podrazumeva implementaciju Iris Pro integrisane grafike

Najzad, stižemo do stavke koja mnoge ponajviše zanima, sa punim pravom. Grafika na koju se oslanja G751JY jeste ultra-brzi GeForce GTX 980M! Radi se o novoj arhitekturi, kodne oznake Maxwell, ali ne i o novom proizvodnom procesu. 980M se proizvodi u istom 28-nanometarskom proizvodnom procesu kao i prethodnici GTX 780M i njegov ribrend GTX 880M (da, na mobilnim platformama je postojao i 880M, koji je potpuno preskočen na desktopima). Sama činjenica da je pomak u performansama drastičan, a da je zadržana praktično identična potrošnja od oko 100 W govori o ogromnom napretku u performance-per-watt domenu.

asus_g751_16_s.jpg

5,2 milijarde tranzistora ovog moćnog grafičkog čipa se mogu upariti sa do 8 GB GDDR5 memorije. U našem slučaju, implementirana su 4 GB video memorije, koja radi na 2500 MHz, odnosno 5 GHz efektivno. Tu su 1536 unificiranih šejdera, a prisutna je i boost tehnologija kojom se radni takt čipa sa 1038 MHz dinamički uveća na 1127 MHz u režimima opterećenja. Memorijski bus je 256-bitni. Naravno, tu je kompletan spektar podržanih tehnologija, od PhysX i CUDA, preko DirectX 11.2 i Shader 5.0, do ShadowPlay, GPU Boost 2.0 i GeForce Experience, o čemu ćemo više govoriti nešto kasnije. Sve u svemu, brže rešenje za igranje na mobilnim računarima ne postoji.

 asus_g751_18_s.jpg

Ekran računara koga smo imali na testu je bio veoma solidan Full HD (1920 x 1080) ekran, bez ikakvih glossy nanosa. U ASUSu se diče i time što ovaj ekran ima povećane bočne uglove vidljivosti u odnosu na većinu notebook panela, do 70 stepeni u levom ili desnom pravcu. Ostatak hardvera čine Blu-ray pisač (premda ostaje da se vidi koji će optički uređaj biti prisutan u kojim modelima prodajnih verzija) i sve potrebne opcije za mrežnu povezivost – gigabitni Ethernet, b/g/n wireless i Bluetooth 4.0.

asus_g751_22_s.jpg

Treba reći da u zvaničnim specifikacijama stoji da će se G751 laptopovi isporučivati sa Killer Wireless-om, dok je kod nas implementiran Dual Band Intel AC 7260 adapter. Spisak dodatnih portova i konektora možete videti u priloženoj tabeli. Svi USB portovi na ovom računaru su USB 3.0 tipa. Za sam kraj, na našem računaru je bio preinstliran Windows 8.1, premda je moguće da će u prodaji biti dostupne i varijante bez njega, sa nešto nižom cenom.

Utisci

Odmah da u startu kažemo da je ovo najbolji laptop za igranje koji trenutno možete kupiti, zahvaljujući pre svega vrhunskoj grafičkoj karti. Uostalom, to ste i očekivali, zar ne? Bez obzira šta smo na njemu pokrenuli, frejm rejt je bio visok u svemu, uz par poznatih totalno neoptimizovanih izuzetaka kojima verovatno ni desktop SLI/CrossFire ne bi pomogli. Vrhunske performanse u svakom smislu – to je najkraća i najpreciznija odrednica G751JY računara.

skrin1_g751jy_s.jpg

Istovremeno, ovo je izuzetno pristojno hlađen laptop. Rashladni sistem je izvanredan, ali i na to smo se navikli u prethodnim iteracijama ove igračke mašine. Gotovo nestvarno deluje da je ovako jak hardver spakovan unutar laptopa. Naravno, zasluge za to idu kako proizvođačima samih čipova koji uspevaju da izvanredno optimizuju potrošnju svog hardvera iz generacije u generaciju, tako i samom ASUS-u koji je osmislio fantastično rashladno rešenje, ali i upotrebio materijale visokog kvaliteta u izradi laptopa. Osim toga, ovo je zapravo 17-ica zapakovana u telo 18-ice.

skrin2_g751jy_s.jpg

Druga stvar koju bismo želeli da smo bili u mogućnosti da istaknemo bi bila implementacija Killer wireless mrežnog adaptera. Nažalost, naše sempl nije stigao sa njim, već sa Intelovim AC 7260 dual band čipom. Odlične performanse su svakako zagarantovane i sa njim, ali bi prodajna verzija trebala da to sve donese na još viši nivo, zahvaljujući prisustvu Killer rešenja koje će vam “spustiti” te milisekunde laga za još koju desetinu. U svakom slučaju, performanse će biti veoma dobre, a na našem semplu je bilo implementirano Intel rešenje, dok će prodajna verzija sadržati Killer Wireless. No, imajte u vidu da je za iskorišćenje ovakve mogućnosti neophodan vrhunski bežični ruter! Zapravo, nagađamo da je sva prilika da će vam ruter biti daleko veći faktor ograničenja od ovih odličnih WiFi čipsetova, jer je potrebno da imate odličan ruter novije generacije.

skrin3_g751jy_s.jpg

Što se tiče ponašanja u radu, zaista ne znamo ima li potrebe trošiti reči. Naravno, ovo nije računar koji ćete često prenositi, a zauzvrat dobijate fenomenalne performanse. Posebno se to odnosi na SSD, izvanrednih brzina i visokog stepena udobnosti u radu. Velika količina memorije svakako pomaže. Čak 32 GB! Prodajne verzije će svakako imati od 8 GB pa naviše, a postoje četiri slota, tako da možete biti mirni po tom pitanju, memorije će biti dovoljno za udobne igračke sesije, ali i svakodnevni zahtevni rad bilo kog tipa. Šteta je samo što nismo imali pri ruci prazne Blu-ray diskove, da proverimo kako u praksi funkcioniše 6x BD snimač koji se isporučuje sa G751JY laptopom.

Rashladni sistem je izvanredan, što je posebno važno kod ovakvih laptopova

Tu je još nekoliko đakonija iz ASUS recepture. Recimo, tu je Gaming Center aplikacija, koja se poziva pritiskom na ROG dugme na numeričkom delu tastature. ASUS Turbo Master tehnologija za overkloking GPU-a isporučuje, prema navodima proizvođača, 5% uvećanja performansi u režimima opterećenja. No, pretpostavljamo da je to samo “presvučeni” GPU Boost Nvidijine grafike.

skrin4_g751jy.jpg

Ne treba zaboraviti ni audio iskustvo sa ROG Audio Wizard rešenjem koje je tu da optimizuje način na koji se zvuk prenosi do korisnika. Splendid tehnologija služi da jednim klikom podesite ekran vašeg računara u zavisnosti od toga šta planirate da koristite i za šta vam je prikaz potreban. No, naš favorit je svakako vreme startovanja! Asusov čuveni mehanizam kojim se operativni sistem pokreće za samo par sekundi je...zaista impresivan! Bez obzira da li gasite računar ili ga stavljate u stand-by, ili ga pak resetujete iz nekog razloga, vreme ponovnog pokretanja se meri sa svega nekoliko sekundi i u praksi zaista deluje više nego impresivno.

skrin5_g751jy.jpg

skrin6_g751jy_s.jpg

GeForce Experience je takođe stavka koju treba spomenuti. Radi se o Nvidijinom softveru koji vam omogućava da na elegantan način optimizujete iskustvo u zavisnosti od toga koju igru želite da igrate. Ne radi se tu samo o učitavanju profila, pošto na ovaj način veoma elegantno i udobno možete da održavate drajvere “svežim”. Konkretno, mi koristimo GeForce Experience i na desktop računaru. On obaveštava korisnika da su izašli novi drajveri, skida ih, instalira (ako mu dodelite da to radi) i to sve bez ikakve smetnje u radu, potrebe za reinstalacijama, resetovanjem računara ili bilo kakvim manuelnim intervencijama. Brzo, lako, elegantno.

skrin7_g751jy_s.jpg

 
Tastatura, tačped

Tastatura je fenomenalna! Sa čiklet tasterima, numeričkim delom, i velikom dubinom kuckanja od oko 2,5 milimetara, ovo je verovatno najbolja tastatura koju smo videli na jednom laptopu, što je i logično budući da je gotovo identična tastaturi sa G750 modela. Sigurno tom osećaju pomaže i činjenica da je laptop blago nagnut prema napred, i da je razmak među tasterima izuzetno primetan, a taj komfor omogućava veličina samog laptopa.

asus_g751_21_s.jpg

Subjektivno, ponavljamo, ovo je najbolja laptop tastatura. Pogađate, ima i pozadinsko osvetljenje. Za razliku od G750, gde je pozadinsko osvetljenje bele boje, ovde imamo pozadinsko osvetljenje crvene boje. Njegov intenzitet možete dozirati preko odgovarajućih funkcijskih tastera, baš kao i mnoštvo drugih funkcija koje se podešavaju na isti način. Sve to deluje veoma, veoma prijatno i elegantno.

Takođe, ASUS je dodatno optimizovao tastaturu za igračke funkcije. Levo pri vrhu su specijalni tasteri za snimanje makroa, zajedno sa tri makro tastera kojima možete dodeliti specijalne funkcije. Isto tako, na ovaj način možete lako pokrenuti snimanje video klipa same igre. Naravno, programabilne tastere ćete koristiti da dodelite neke najčešće korišćene komande. Sve u svemu, sjajna stvar za sve koji se iole više igraju – drugim rečima, za sve korisnike G751 laptopa.

asus_g751_4_s.jpg

Tačped nije klikped. Tim rečeno, raspolaže sa dva velika mehanička tastera u svom dnu. Iako ne deluje kao jedan veliki klik, na njemu se sasvim lepo i fino radi, registruje adekvatno odgovarajuće dodire i komande. Tu su i multitač komande, koje funkcionišu odlično. Takođe, površina tačpeda je pozamašna. Sve u svemu, ocena - vrlo dobar.

Zaključak

Ekran

Mat ekran IPS tipa ima rezoluciju od 1920 x 1080 piksela. Radi se o jednom od najkvalitetnijih ekrana koje možete naći na laptop tržištu, tako da i sa te strane nemate nikakvih briga. Vrhunski displej možete dodatno optimizovati putem korišćenja Splendid funkcija.

ekran_asus_g751jy.jpg

Buka

Termalna disipacija je rešena na fantastičan način zahvaljujući izuzetnom rashladnom sistemu. Međutim, postoji jedna stavka zbog koje kultura rada nije baš na samom maksimumu. Na semplu koji smo dobili GTX 980M je permanentno aktivan. Teoretski, to ne bi trebalo tako da bude, ali je ovde bilo tako. Samim tim ne samo da nismo mogli baš iz prve ruke da se uverimo u sposobnosti Iris Pro grafike, već smo imali dve posledice – jedna je (pretpostavljamo) nešto kraća autonomija nego što je mogla biti, dok se druga odnosi na kulturu rada. Naime, pošto se grafika ne gasi, ne isključuje se ni kuler na grafičkom čipu, tako da je prisutan blagi, tihi huk kulera. To se ne odražava naročito na ukupan nivo buke koji smo izmerili i koji je, u suštini, sasvim pristojan i sličan kao kod modela koji “šetaju” između integrisane i diskretne grafike, ali prosto postoji jedan specifičan, prigušeni zvuk koji se čuje dok laptop radi.

buka_asus_g751jy.jpg

Zagrevanje

ASUS u novim računarima G i N serije koristi "Dual Thermal System", koji rezultuje fantastičnim performansama u hlađenju. G750JZ je najtiši i najbolje hlađeni laptop koji smo do sada probali. Topao vazduh se izbacuje kroz zadnje izduvnike, temperature su izuzetno male što je potpuno fascinantno imajući u vidu kakav se hardver nalazi u laptopu, a buka se slobodno može preimenovati u "tišina". Kada se računar optereti, začuje se huk, ali nikada u meri da ga ocenimo neprijatnim. Baš kao i sa ranije testiranim G750J modelom, potpuno smo impresionirani ovom stavkom...

tempmax_asus_g751jy.jpg

tempmin_asus_g751jy.jpg

Baterija

Baterija koja se isporučuje je osmoćelijska, kapaciteta 5900 mAh, odnosno 88 Wh, što je možda i bitnije. Autonomija koju smo ostvarili spuštanjem osvetljenja ekrana na dve trećine (a budući da je osvetljenost visoka, komotno je možete dodatno spustiti) iznosi oko 4 sata i 15 minuta. U odnosu na G750, koji je ostvario oko 5 sati i 45 minuta, što je fantastičan rezultat za ultra-snažnu igračku mašinu, autonomija je nešto slabija. Tome verovatno doprinosi faktor koji smo gore spomenuli – da se GTX 980M u našem semplu ne gasi, te da zapravo “integruša” ne preuzima posao na sebe u nezahtevnim situacijama. Tu je i još jedna razlika – bateriji se ne može pristupiti, što nas je pomalo razočaralo. Kao i uvek, autonomija varira od vaših podešavanja, optimizovanosti softvera i/ili power management aplikacije, kao i scenarija u kojima koristite svoj laptop. Od igračkih laptopova ne možete tražiti da budu šampioni na polju autonomije, ali za razliku od očajnih rezultata kakve su nekada tradicionalno postizali, ali se više ne može reći da ovakav računar "praktično ne može da radi bez strujnog ispravljača", jer to zaista može i jeste u stanju.

Uvek kada dobijemo u ruke vodeći model G serije, veoma smo skloni radovanju unapred, ali upravo zbog toga imamo i najviše kriterijume i zahteve


Zaključak

Zaključak je prilično jednostavan i određen kvalitetom samog uređaja. Kao i uvek kada dobijemo u ruke vodeći model G serije, veoma smo skloni radovanju unapred, ali upravo zbog toga imamo i najviše kriterijume i zahteve. Sa radošću možemo da prijavimo da ih G751JY ispunjava i zadovoljava. Reč je o laptopu sa najbržom grafikom koja je ikada implementirana u mobilne mašine, sjajnih performansi, odličnih karakteristika.

asus_g751_1_s.jpg

Istovremeno, ovo nije laptop bez mana, ali treba imati u vidu da smo imali na raspolaganju kancelarijski sempl, a ne prodajnu verziju. Kada smo zaključivali priču o ASUS G750J laptopu, rekli smo da je jednostavno u pitanju najbolji laptop koga smo ikada probali do tada. Sada je G751J uspeo da dodatno pomeri granice unapred, i iako je u nekim stvarima iza prethodnika u onome što ga zapravo čini primamljivim i što kupci žele od njega je postao još bolji. Atraktivniji je, snažniji, brži. Sve u svemu, kompletna platforma je proverena i pouzdano znamo šta možemo da očekujemo od nje.

award_g751_s.jpg

U skladu sa tim ide i zasluženo priznanje našeg sajta, koje ipak trebate da shvatite donekle uslovno, jer će svakako neki modeli biti bolje kupovine od drugih, ali to ostavljamo vama da procenite prilikom same kupovine. Ostaje vam da se opredelite u skladu sa svojim potrebama i željama, a opcija ćete imati nekoliko. One će se razlikovati po procesoru, količini memorije, grafici (GTX 980M iz našeg testiranog modela ili GTX 970M će biti na raspolaganju), ili diskovnom podsistemu. Za koji god model da se odlučite, mi ćemo vam svakako zavideti!


Prednosti:

- Snaga
- Najbrža grafika za laptopove
- Sjajne rashladne performanse
- Tastatura
- Subjektivno, unapređeni dizajn idealan za gejming računar (ekstravagantan, ali ne toliko napadan), na kome je dorađeno puno sitnica u odnosu na ranije modele


Nedostaci:

- Glomazan, i stoga manje pogodan za prenošenje
- Onemogućen pristup bateriji, slabija autonomija u odnosu na G750J
- Grafika se ne gasi, tihi huk kulera uvek prisutan


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Dell Latitude serija omogućava produkivnost bilo gde i bilo kada

Test: ASUS UX303LN

10104
10105
10106
10107
10108
10109