Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E

07.06.2012 10:28 | 1 Hardver
Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E

Na našem tržištu je ASUS definitivno najpoznatiji po svojim odličnim matičnim pločama i grafičkim kartama, ali od skoro je itekako prisutan i u sferi mrežnih uređaja. Najnovija serija ASUS rutera ima prepoznatljiv dizajn i fokusirana je na lako podešavanje za početnike, kao i veliki broj dodatnih opcija za napredne korisnike, a pri tome pokriva sve tržišne segmente, od entry nivoa do najviše klase. Ovaj put smo na


Bojan Dančuo

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E


Kako broj uređaja u kući kojima je potreban pristup Internetu konstantno raste, korisnici ADSL usluga već odavno očekuju nešto više od prostog modema. Već neko vreme je uobičajeno da od svog provajdera dobijete besplatno na korišćenje i ADSL WiFi ruter, ali su ti uređaji često veoma ograničenih mogućnosti i ne podržavaju noviji WiFi standard, tako da je brzina bežičnog prenosa nedovoljna za nesmetani prenos podataka kao što je multimedija visoke definicije. Tu na scenu stupaju ASUS ADSL ruteri, koji po prihvatljivim cenama pružaju mnogo više mogućnosti, kao i podršku za 802.11n bežični standard koji garantuje kvalitetan streaming full HD sadržaja i nekoliko puta brži transfer fajlova u kućnoj bežičnoj mreži u odnosu na stariji 802.11g.
 

ASUS DSL-N10E
 

ASUS je odlučio da ovu kategoriju pokrije sa dva veoma slična uređaja, pa je tako jedina razlika između DSL-N10E i DSL-N12E modela u tome što N12E ima dve antene za WiFi, što mu omogućava da ostvari brzine do 300 Mbps, dok N10E ima maksimalnu brzinu wireless-a od 150 Mbps. U ovom tekstu prikazati zajedno, jer su u svim ostalim aspektima funkcionalno identični.
 


 

Glavni aduti ovih uređaja su štednja energije i jednostavnost podešavanja, što podrazumeva i podršku za sve prihvaćeniji WPS standard (WiFi Protected Setup) koji omogućava uparivanje rutera sa bežičnim uređajima prostim pritiskom jednog dugmeta. Mi bismo uz to dodali i neuobičajeno široku paletu opcija za dodatna podešavanja u ovoj klasi uređaja, što uključuje do pet SSID-eva (virtuelnih wireless mreža), mogućnost uključivanja/isključivanja DHCP-a i MAC filtriranja za svaki od LAN portova i WiFi mreža pojedinačno, QoS i još dosta toga.
 


 

Oba rutera imaju četiri 100 megabitna LAN porta i 5 dBi antene za wireless, što garantuje dobru pokrivenost wireless signalom.

Ispod možete videti njihove specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se malo više pozabaviti hardverom...
 


DSL-N10EDSL-N12E

 

Hardver


 

Hardver

Kako je hardver oba rutera praktično identičan (osim broja antena), koristićemo prevashodno slike N12E modela.

U kutiji ćete uz ruter dobiti i kabl za napajanje, LAN kabl, telefonski kabl, ADSL spliter i kratko uputstvo sa pratećim CD-om.
 


 

Antene koje ruteri koriste su 5 dBi jačine i ne mogu se demontirati, već su pričvršćene zglobom za telo rutera. Dizajn je sada već prepoznatljivi ASUS-ov Black Diamond koji krasi celu njihovu novu seriju mrežnih uređaja. Predviđeno je da ruteri stoje horizontalno, tako da se ne dobija nikakav stalak za podizanje u vertikalni položaj, ali postoje žljebovi sa zadnje strane za eventualnu montažu na zid ako se za time ukaže potreba.
  

Signalni LED-ovi sa leva na desno su: Power, ADSL, Internet, LAN 4, LAN 3, LAN 2, LAN 1, WiFi i WPS.

Naravno, LED-ovi za Internet, LAN i WiFi trepere kada postoji protok podataka, a WPS LED treperi kada ruter iščekuje povezivanje WPS klijenta.
  

Sa zadnje strane se nalaze: dugme za pokretanje WPS uparivanja, ADSL konektor za telefonski kabl, četiri LAN konektora, konektor za napajanje, power prekidač i reset taster.
  

 

Softver i utisci u radu


 

Softver i utisci u radu

Kao i svi drugi novi ASUS ruteri, DSL-N10E i DSL-N12E su izuzetno jednostavni za prvo podešavanje i puštanje u rad. Svim podešavanjima naravno pristupate preko web interfejsa, a kada prvi put uključite ruter i pristupite mu, sačekaće vas wizard koji će vas provesti kroz pet osnovnih koraka tokom kojih ćete podesiti ADSL parametre (ovo bi trebalo da se obavi automatski), korisničko ime i lozinku za pristup ruteru, kao i protokol i šifru za pristup bežičnoj mreži (nikako je nemojte ostaviti bez šifre!).
 


 

Što se wireless-a tiče, tu su naravno standardna podešavanja gde možete birati po kom standardu će WiFi raditi (802.11b, 802.11g, 802.11n ili bilo koja od kombinacija ova tri standarda) i da li će se koristiti širina kanala od 20 ili 40 Mhz (veća širina daje veću brzinu, ali je veća i verovatnoća interferencije sa drugim WiFi mrežama u okolini). Možete naravno birati vrstu enkripcije (najbolje je izabrati WPA2), a tu su čak i dosta naprednija i detaljna podešavanja koja verovatno većini korisnika neće ni biti potrebna.
 


 


Zanimljivo je to što je moguće definisati čak do četiri dodatna virtuelna access point-a sa sopstvenim SSID-evima i vrstama enkripcije.
 


 

Što se tiče LAN podešavanja, tu isto nailazimo na više opcija nego što je uobičajeno na uređajima ove klase. Tako možete za svaki port posebno birati brzinu (mada je diskutabilno zašto biste želeli nekom portu da smanjite brzinu), da filtrirate pristup LAN portovima po MAC adresama uređaja, a možete i za svaki port pojedinačno omogućiti ili isključiti DHCP server. Kada smo već kod DHCP-a, moguće je rezervisati određene "statičke" IP adrese na osnovu MAC-a, pa će tako odabrani uređaji uvek dobijati istu IP adresu u lokalnoj mreži.
 


 


 


 

Firewall, osim standardnih mogućnosti definisanja demilitarizovane zone i propuštanja portova, omogućava i filtriranje saobraćaja na osnovu IP adresa i protokola, filtriranje saobraćaja na osnovu MAC adresa, zabranu pristupa iz lokalne mreže određenim URL-ovima na Internetu, kao i zaštitu od DoS napada.
 

 

Na kraju, treba pomenuti i QoS sistem koji funkcioniše na nivou IP adresa i omogućava vam da definišete pravila za svakog klijenta u lokalnoj mreži posebno.
 


 

Testiranje brzine WiFi-a smo izveli NAS Performance Tester-om, koji više puta kopira fajl od 400 MB na mrežni disk i onda daje rezultate u vidu brzine čitanja i pisanja. Rezultati dobijeni njim nisu idealni, jer je danas u bilo kom okruženju koje nije potpuno izolovano od interferencija frekvencija od 2,4 GHz, na kojoj ova dva rutera rade, već prilično zagušena i smetnje su neizbežne. Ipak, smatramo da dobro odslikavaju realne uslove u kojima će ih korisnici koristiti.

Ruteri su se ponašali u skladu sa očekivanjima, pa smo tako za DSL-N10E izmerili brzine transferao od 5,5 do 6,5 MB/s, dok je DSL-N12E dostizao otprilike duplo više, od 10 do 12 MB/s, što se već izjednačava sa 100 Mbit LAN-om.
 


 


Zaključak


Zaključak

ASUS DSL-N10E i DSL-N12E spadaju u novu seriju ASUS rutera ekonomske klase i čine primamljivu alternativu ruterima ograničenih mogućnosti koji se danas dobijaju od ADSL Internet provajdera. Kvalitetne izrade i prepoznatljivog dizajna, ova dva rutera podržavaju ADSL2+ standard, kao i 802.11n WiFi, što im omogućava postizanje daleko većih brzina prenosa podataka sa bežičnim uređajima nego što je to slučaj sa slabijim 802.11g WiFi ruterima.
 


 

U njima ćete naći i kvalitetan firewall sa zaštitom od DoS napada, podršku za UPnP, DDNS, kao i napredan QoS koji je moguće podešavati do nivoa IP adrese. Posebno je zanimljiva mogućnost kreiranja do četiri dodatna virtuelna wireless access point-a, što vam omogućava da segmentirate wireless mrežu i podelite prava pristupa po pojedinačnim uređajima ili članovima porodice.

Šteta je što ovi ruteri nemaju gigabitne LAN portove, ali su oni ipak još uvek rezervisani za uređaje malo više klase, tako da im ne možemo to računati kao veliku manu. Jedina prava zamerka sa naše strane bi bila na činjenicu da ASUS nije našao za shodno da u njih implementira podršku za IPv6 protokol, što smatramo da je u današne vreme jako bitna stavka za bilo koji ruter koji se tek pojavio na tržištu.

Ako koristite ADSL za pristup Internetu, pravite novu kućnu mrežu ili planirate zamenu postojeće koja je možda zasnovana na starijoj tehnologiji, ne postoji ni jedan razlog da ne razmotrite ASUS DSL-N10E i DSL-N12E rutere kao jednu od dobrih i pouzdanih alternativa.


Prednosti:

- Izuzetno lako podešavanje
- Veliki broj naprednih opcija, retkih za ovu klasu uređaja
- QoS do nivoa IP adrese
- Do četiri dodatna virtuelna wireless access point-a

Mane:

- Nedostatak IPv6 podrške
- Samo 100 Mbit LAN


Uređaj na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-645 Wireless N Router

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209