Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E

07.06.2012 10:28 | 0 Hardver
Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E

Na našem tržištu je ASUS definitivno najpoznatiji po svojim odličnim matičnim pločama i grafičkim kartama, ali od skoro je itekako prisutan i u sferi mrežnih uređaja. Najnovija serija ASUS rutera ima prepoznatljiv dizajn i fokusirana je na lako podešavanje za početnike, kao i veliki broj dodatnih opcija za napredne korisnike, a pri tome pokriva sve tržišne segmente, od entry nivoa do najviše klase. Ovaj put smo na

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E


Bojan Dančuo

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E


Kako broj uređaja u kući kojima je potreban pristup Internetu konstantno raste, korisnici ADSL usluga već odavno očekuju nešto više od prostog modema. Već neko vreme je uobičajeno da od svog provajdera dobijete besplatno na korišćenje i ADSL WiFi ruter, ali su ti uređaji često veoma ograničenih mogućnosti i ne podržavaju noviji WiFi standard, tako da je brzina bežičnog prenosa nedovoljna za nesmetani prenos podataka kao što je multimedija visoke definicije. Tu na scenu stupaju ASUS ADSL ruteri, koji po prihvatljivim cenama pružaju mnogo više mogućnosti, kao i podršku za 802.11n bežični standard koji garantuje kvalitetan streaming full HD sadržaja i nekoliko puta brži transfer fajlova u kućnoj bežičnoj mreži u odnosu na stariji 802.11g.
 

ASUS DSL-N10E
 

ASUS je odlučio da ovu kategoriju pokrije sa dva veoma slična uređaja, pa je tako jedina razlika između DSL-N10E i DSL-N12E modela u tome što N12E ima dve antene za WiFi, što mu omogućava da ostvari brzine do 300 Mbps, dok N10E ima maksimalnu brzinu wireless-a od 150 Mbps. U ovom tekstu prikazati zajedno, jer su u svim ostalim aspektima funkcionalno identični.
 


 

Glavni aduti ovih uređaja su štednja energije i jednostavnost podešavanja, što podrazumeva i podršku za sve prihvaćeniji WPS standard (WiFi Protected Setup) koji omogućava uparivanje rutera sa bežičnim uređajima prostim pritiskom jednog dugmeta. Mi bismo uz to dodali i neuobičajeno široku paletu opcija za dodatna podešavanja u ovoj klasi uređaja, što uključuje do pet SSID-eva (virtuelnih wireless mreža), mogućnost uključivanja/isključivanja DHCP-a i MAC filtriranja za svaki od LAN portova i WiFi mreža pojedinačno, QoS i još dosta toga.
 


 

Oba rutera imaju četiri 100 megabitna LAN porta i 5 dBi antene za wireless, što garantuje dobru pokrivenost wireless signalom.

Ispod možete videti njihove specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se malo više pozabaviti hardverom...
 


DSL-N10EDSL-N12E

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-645 Wireless N Router

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209