Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS DSL-N10 i RT-N56U

22.04.2011 22:17 | 1 Hardver
Test: ASUS DSL-N10 i RT-N56U

ASUS nije nov na polju kućne mrežne opreme, ali je imao određenu pauzu na našem tržištu po tom pitanju. Sada se očigledno vraća i to sa teškom artiljerijom. Na test su nam došla dva njihova rutera, od kojih je jedan ADSL ruter koji donosi 802.11n Wi-Fi po pristupačnoj ceni, a drugi je ona prethodno pomenuta teška artiljerija, dual-band gigabitni ruter izuzetnih performansi i jedinstvenog dizajna. Predstavljamo vam ASUS DSL-N


Bojan Dančuo

ASUS je bio primetno odsutan na našim prostorima što se tiče kućne mrežne opreme. To pomalo iznenađuje ako imamo u vidu da je itekako prisutan u drugim oblastima kao što su matične ploče, grafičke karte i monitori, ali za dobro tržišno pozicionirane i kvalitetne proizvode nikada nije kasno. Dobili smo i uverenje od predstavništva ASUS-a da im je u planu ekspanzija u ovoj grani, pa nam je bilo vrlo interesantno da vidimo od čega će se sastojati njihova nova ponuda.

 


U svetu kućnih rutera, 802.11g standard već polako odlazi u istoriju, pa ne čudi što je ASUS oba uređaja bazirao na novijem i znatno bržem 802.11n standardu. Očigledno je i da prateći softver u ruterima teži da se što više prilagodi kućnom korisniku, pa su tako sada pored gomile podataka i teksta, prisutni i grafički elementi koji pomažu prilikom vizuelizacije mrežnog okruženja i olakšavaju pristup podešavanjima.

Kod ova dva uređaja koji smo imali na testu, odmah je očigledno da ciljaju na drugačiju publiku i u drugi cenovni rang. Dok je DSL-N10 uređaj koji donosi 802.11n Wi-Fi u standardnom kućištu i sa niskom cenom (i podseća dosta na ASUS RT-N12 koji smo već imali na testu), RT-N56U spada u kategoriju rutera za korisnike koji ne žele da prave kompromise i koji su spremni da plate za mnogo više mogućnosti i jedinstven dizajn.


DSL-N10

DSL-N10

DSL-N10 dolazi u kutiji sa montažnom antenom, ispravljačem, LAN i telefonskim kablom, kao i pratećim CD-om sa softverom.
 


Antena je samo jedna, ali je odmah primetno da je veća od antena koje obično viđamo na ruterima. Uz ovaj ruter se dobija jača 5dBi antena koja uglavnom ne ide kao standardna oprema uz većinu rutera, već se eventualno može dokupiti. Jača antena obećava veći domet signala, ali činjenica da postoji samo jedna antena znači da 802.11n standard neće moći da iskoristi svoje MIMO potencijale, pa je teorijski maksimalni protok 150 Mbit/s.


DSL-N10 podržava ADSL 2+ standard, a podešavanje ADSL konekcije je zaista vrlo jednostavno jer ruter sam detektuje parametre za povezivanje, a na vama je samo da unesete korisničko ime i lozinku.
 Sa prednje strane se nalaze LED-ovi za signalizaciju koji pokazuju stanje linkova i treperenjem daju znak da postoji protok podataka.
 


Sa zadnje strane se nalaze sa leva na desno: Reset taster, priključak za napajanje, on/off prekidač, 4 LAN porta, WPS taster za lakše podešavanje uređaja koji mu pristupaju, taster za isključivanje i isključivanje wireless-a, kao i port za telefonski kabl preko kojeg ruter dobija ADSL konekciju.
 


Grafički interfejs rutera je dostupan iz bilo kog web pretraživača i ima sada već standardnu ASUS formu koja je u početku malo zbunjujuća, ali je zapravo većina opcija vrlo lako dostupna i funkcionalno je vrlo dobro rešena. Sistem osnovnog podešavanja je inače vrlo dobro rešen od strane ASUS-a i prilagođen je početnicima. Kada povežete ruter i prvi put pokušate da odete na Internet preko nekog pretraživača, bićete automatski preusmereni na interfejs u kojem treba da unesete korisničko ime i lozinku, dok će ruter sve ostale parametre podesiti sam.

Od dodatnih opcija tu su multi SSID, EZ QoS, port forwarding i DMZ, kao i WPS dugme za lako povezivanje sa drugim bežičnim uređajima.


Specifikacija:RT-N56U


RT-N56U

Odmah u startu je vidljivo da je ovaj ruter specifičan. Impresivan spisak mogućnosti na kutiji, kao i sam izgled rutera koji je još upečatljiviji kada ga montirate na stolu, doveli su do toga da smo posle dugog vremena bili impresionirani jednim parčetom mrežne opreme.

U kutiji se inače, uz sam ruter, nalaze i strujni adapter, LAN kabl (koji je i sam specifičan i pljosnatog, umesto okruglog preseka), podnožje za vertikalnu montažu i CD sa softverom i uputstvom. Nema eksternih antena, jer su u ovom slučaju sve antene integrisane u ruter, dve za 2,4 GHz i tri za 5 GHz.
 


Ruter stoji uspravno, zahvaljujući prilično stabilnom podnožju koje se montira na njega. Moguće je naravno položiti ga i horizontalno, ali je očigledno da nije predviđeno da tako stoji. Dizajn prednje strane rutera se možda neće svakome dopasti, ali svakako privlači pažnju, a iako je sama plastika glatka, zbog ukrštenih linija koje su formirane neravninama na površini neće delovati previše blještavo (mada i dalje ima tendenciju da privlači otiske prstiju).U sklopu prednje maske rutera nalaze se signalni LED-ovi koji svetle plavom bojom, ali ne previše napadno. Odozdo na gore idu LED-ovi za power, 2,4 GHz Wi-Fi, 5 GHz Wi-Fi, Internet, LAN i USB.

 


Sa zadnje strane se nalaze konektor za napajanje, WAN port, 4 LAN porta, reset taster i dva USB konektora.
 


Svih pet portova su gigabitni, a USB portovi se mogu iskoristiti za priključivanje štampača koji će biti deljen u mreži, eksternog USB diska ili čak USB 3G modema koji može da posluži kao alternativna Internet konekcija. USB diskovima se može pristupiti kao standardnom mrežnom disku, preko FTP-a, a mogu ga koristiti i svi UPnP omogućeni uređaji, kao što su PS3 i XBox 360 konzole ili multimedijalni plejeri. Sam ruter ima čak i mogućnost da koristi priključeni USB disk za HTTP, FTP ili P2P download. P2P download je inače jedna od jačih strana ovog rutera jer je hardver u njemu dovoljno jak da obradi veliki broj konekcija, pa tako ASUS tvrdi da RT-N56U može da podrži čak 300.000 istovremenih sesija za razmenu podataka.RT-N56U može da radi istovremeno na 2,4 i 5 GHz po 802.11n standardu, što mu omogućava da u potpunosti iskoristi sve mogućnosti povezivanja i ostvari maksimalnu brzinu, pogotovo ako se koristi manje opterećena frekvenca od 5 GHz. ASUS se inače hvali kako je integrisao Ai Radar tehnologiju u ruter, koja mu omogućava da usmerava signal ka klijentima, umesto da ga emituje svuda okolo. Iskreno, nismo sigurni kako tačno ova tehnologija radi, a nismo imali načina da je proverimo, tako da ćemo verovati ASUS-u na reč.

Pošto su za 2,4 GHz rezervisane samo dve antene, na toj frekvenci je maksimalni transfer nešto manji, pa smo izmerili brzinu od oko 90 Mbit/s. Na 5 GHz je maksimalna brzina već porasla, pa smo tu izmerili oko 125 Mbit/s.

Naravno, u uslovima koji nisu idealni i na malo većim razdaljinama, ove brzine primetno opadaju, ali domet je bio vrlo dobar i u rangu sa drugim kvalitetnijim uređajima koje smo već imali na testu.Interfejs za podešavanje je identičan kao na ostalim novim ASUS ruterima, sa tom razlikom da ovde ima mnogo više opcija, što je naravno posledica većeg spiska mogućnosti rutera. 2,4 GHz i 5 GHz mreže se naravno posebno podešavaju, dok za 5 GHz može da se uključi i Ai Radar. Osnovna podešavanja su vrlo lako dostupna, a grafički interfejs je intuitivan i lako razumljiv početnicima. U skladu sa ASUS-ovom filozofijom uređaja koji su odmah po prvom uključivanju u punoj funkciji, bez potrebe za čačkanjem po opcijama, ovaj ruter će čim ga prvi put aktivirate podesiti sam sve parametre i jedino što treba ručno definisati je SSID bežične mreže i lozinka za njenu enkripciju.

Od dodatnih opcija tu su multi SSID, EZ QoS, port forwarding i DMZ, WPS dugme za lako povezivanje sa drugim bežičnim uređajima, UPnP server, FTP server, HTTP/FTP/P2P download, deljenje štampača, USB 3G modem konekcija, kao i mnogo drugih podešavanja.


Specifikacija:Zaključak


Zaključak

ASUS DSL-N10 je odlično rešenje za korisnike koji koriste ADSL pristup, a žele veću brzinu bežičnog pristupa u lokalnoj mreži. Samo jedna antena donekle ograničava maksimalnu brzinu, ali je ona i dalje nekoliko puta veća od 802.11g standarda. Uz to, antena koja dolazi uz ovaj ruter je 5 dBi, jača od standardne, tako da možete očekivati dobar domet i pristojne brzine na većim razdaljinama.

Podešavanje je izuzetno lako, a interfejs obogaćen grafičkim elementima prilagođen je početnicima, sa punim pristupom naprednim podešavanjima za one kojima je to potrebno. Spisak dodatnih mogućnosti podešavanja takođe nije zanemarljiv, a integrisani modem podržava ADSL 2+ standard, tako da ćete moći da iskoristite maksimalne brzine koje vaš provajder može da vam pruži preko postojeće telefonske infrastrukture.
prednosti:
- Jeftino i pouzdano rešenje za 802.11n Wi-Fi
- Napredna QoS i multi SSID podešavanja

mane:
- (Uslovno) Samo 100Mbit LAN
- (Uslovno) Nema IPv6 podršku
 ASUS RT-N56U je ruter više klase, sa odličnim karakteristikama i jedinstvenog dizajna. Gigabitni LAN i WAN portovi, kao i dual-band Wi-Fi garantuju da ćete imati velike brzine prenosa podataka u svim situacijama. Namenjen je beskompromisnim korisnicima koji žele da poseduju sve trenutno aktuelne opcije za deljenje podataka u kućnoj mreži.

Pored brzine, ovaj ruter poseduje i impresivan spisak dodatnih mogućnosti, kao što su: deljenje priključenog USB diska ili štampača u mreži, priključivanje USB 3G modema za rezervnu konekciju, automatizovani HTTP/FTP/P2P download na USB disk i sve ostale standardne opcije za QoS i bezbednost mreže. Takođe, kao i ostali novi ASUS mrežni uređaji, ima vrlo intuitivan grafički interfejs za osnovna i napredna podešavanja, tako da ni početnici neće imati problema da shvate koja opcija čemu služi.

RT-N56U je cenom možda malo jači za naše uslove, ali onaj kome je potrebno sve što ovaj ruter nudi, sigurno se neće ustezati da uloži u ovakav uređaj kao dugoročno rešenje. Uz to, izgledom je RT-N56U zaista jedinstven i u vašem prostoru nikako neće biti samo još jedan bezlični deo mrežne opreme, tako da smo odlučili da mu dodelimo Advanced Design Benchmark nagradu.prednosti:
- Gigabitni LAN i WAN portovi
- Dual-band wireless na 2,4 i 5 GHz
- Interesantan dizajn
- Deljenje USB diskova i štampača u mreži
- Mogućnost povezivanja 3G modema


mane:
- (Uslovno) Cena
- (Uslovno) Nema IPv6 podrškuUređaje na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Verbatim MediaShare

Test: D-Link DCS-930 i DCS-932

10203
10205
10206
10207
10208
10209