Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Designo UltraWide MX299Q

18.07.2013 22:17 | 1 Multimedija
Test: Asus Designo UltraWide MX299Q

Još jedan monitor sa ultraširokim 21:9 aspektom našao se na našem testu, ovoga puta od strane kompanije Asus. Testirali smo 29-inčni model iz Designo serije koji je opremljen AH-IPS panelom, 2560 x 1080 rezolucijom i stereo zvučnicima koje prati Asus SonicMaster tehnologija zvuka, razvijena u saradnji sa Bang & Olufsen ICEpower. Monitor ovog tipa je idealan za osobe koje žele veću radnu površinu, ali će takođe odgovarati i ljubiteljima filmova zbog svog odnosa stranica koji u filmovima izostavlja crne trake iznad i ispod slike...

Dragoljub Radovanović

Era uređaja sa ekranima visokih rezolucija je tek pred nama, a znaci njenog dolaska su već prisutni. Došli smo do te tačke da smartfoni i tableti sada imaju isto ili čak više piksela od naših monitora koje koristimo za svakodnevni rad. FullHD rezolucija koja je već duže vreme standard na tržištu monitora polako dobija naslednika. Govorimo pre svega o modelima sa 2560 x 1440 rezolucijom, ali odnedavno tu je takođe i još jedna dobra alternativa FullHD rezoluciji koja umesto 1920 koristi 2560 horizontalnih piksela.

U par navrata smo već imali prilike da vidimo kako sve to izgleda kod modela kompanija Dell i LG, a ovog puta družini se pridodaje i kompanija Asus. Jedna od prednosti monitora sa 2560 x 1080 rezolucijom u poređenju sa "standardnim" FullHD modelima je svakako veća površina za rad. Dodatni prostor zaista može dosta da znači korisnicima, bilo da je u pitanju upotreba monitora u poslovne svrhe, ili u zabavne kao što je recimo gejming. Ultraširoki 21:9 odnos stranica je odličan i u multimedijalnoj upotrebi, jer se danas većina filmova snima u 2.35:1 aspektu koji savršeno odgovara ovakvom monitoru. Laički rečeno, to znači da filmovi neće imati one crne trake ispod i iznad slike.


Što se tiče specifikacija, evo šta Asus MX299Q ima da ponudi. Reč je o modelu sa AH-IPS ekranom dijagonale 29 inča, čija rezolucija iznosi 2560 x 1080 tačaka. Njegovo pozadinsko osvetljenje je LED tipa i ono ekranu pruža maksimalnu osvetljenost od 300 cd/m2 i citirani statični kontrast od 1000:1. Ako vas interesuju marketinške cifre dinamičkog kontrasta koji je mnogo manje bitan, Asus je ovaj model deklarisao na brojku od 80,000,000:1.Odziv ovog modela se može nazvati uobičajnim i iznosi 5 milisekundi. Bitno je napomenuti prisustvo stereo zvučnika koji koriste Asus SonicMaster tehnologiju koja je razvijena u saradnji sa kompanijom Bang & Olufsen. Zvučnici svakako ne mogu parirati odvojenom sistemu kompjuterskih zvučnika sa svojom jačinom od 2 x 3W, ali će svakako poslužiti svojoj svrsi, uz nešto kvalitetniji zvuk od onog na koji smo navikli kod monitora sa ugrađenim zvučnicima.

 

Dizajn

Asus MX299Q stiže u povećoj crnoj kutiji na kojoj se sa obe strane nalazi slika monitora i u dnu kutije spisak njegovih najbitnijih specifikacija. Pogodna stvar kod pakovanja je što je moguće otvoriti celu stranicu kao recimo kod pakovanja laptopa, tako da je vađenje monitora i dodataka olakšano. Unutra smo od kablova zatekli Dual DVI, HDMI i HDMI-microUSB MHL, 3.5mm audio kabl za izlaz zvuka, naponski kabl i adapter za napajanja, a tu je i par pratećih knjižica kao što je vodič za brzi početak.

Designo serija Asus monitora se ističe - pogodili ste - po svom dobrom dizajnu. U poslednje vreme kod monitora koje smo imali prilike da testiramo, često srećemo takozvani "frameless" ili na našem "dizajn bez ivica", a Asus je još jedan od proizvođača koji koristi isti na MX299 modelu. Kao što smo to mnogo puta do sada pomenuli, ivice nisu nepostojeće, one su prisutne i široke oko pola santimetara, ali dok je monitor isključen jako se teško razlikuju od samog panela pošto su crne i tako se stapaju sa istim, što deluje lepo.

Sa prednje strane se izdvaja donja ivica koja je srebrne boje, koja sadrži Asus i Bang & Olufsen oznake, kao i simbole za senzore osetljive na dodir koji se nalaze donjoj bočnoj strani. Na levom i desnom boku u donjem delu takođe možete videti i rupičastu rešetku iza kojih su smešteni zvučnici. Kod Designo serije monitora posebno se ističe postolje koje je inspirisano izgledom sunčevog sata. Ono je izrađeno od metala i stvarno zaokružujes sveukupno privlačan dizajn ovog modela.

Asus MX299Q je takođe i model sa dosta uzanim bokom, koji je širok samo 16.4mm u svojoj najtanjoj tački. Pozadina monitora je izrađena u glossy crnoj varijanti i pozadi možete naći konekcije kao što su DisplayPort, ulaz za napajanje, Dual DVI, HDMI, audio izlaz i 3.5mm ulaz za slušalice.


 

Rezultati


OSD i rezultati

Korisnički interfejs menija Asus MX299 modela podeljen je u šest kategorija - Splendid, Color, Image, Sound, Input Select i System Setup koje imaju i svoje prateće simbole. U prvoj kategoriji nalaze se predefinisani režimi slike, od kojih je zapravo najtačniji onaj fabrički koji smo zatekli - Standard. U Color sekciji dobijate kontrolu nad nivoom osvetljenja i kontrastom, temperaturama boja i kontrolu nad Gamma vrednosti od kojih je najpoželjnija 2.2. Ostale opcije u meniju podrazumevaju kontrolu nad zvukom, ulazom, a u podešavanju sistema možete recimo isključiti Power indikator, uključiti Eco opciju, namestiti položaj menija, itd.

Kao i uvek, na svaki monitoru koji se nađe u našim rukama vršimo merenje našim EyeOne Display 2 kolorimetrom, a u nastavku možete videti kakve smo rezultate dobili. Odmah na početku moramo priznati da smo dobijenim vrednostima bili jako zadovoljni. Po pitanju Gamma vrednosti Asus MX299 je bio jako dobar sa samo 1% odstupanja od 2.2 granice, a isto možemo reći i za temperaturu boja koja je iznosila 6542K.

Osvetljenost na standardnoj 90 Brightness podešavanju pružala vrednost od 295 cd/m2, tako da na maksimalnoj vrednosti ide i preko citiranih 300 cd/m2. Na maksimalnom osvetljenju izmereni statični kontrast koji smo dobili je 1006:1, a dubina crne je 0.30 cd/m2. Po pitanju tačnosti boja MX299Q je dosta solidan sa prosečnom Delta E vrednosti od 2.6 i maksimalnom od 6.4 na koju utiču nešto netačnije nijanse crne, zelene i plave boje. Podešavanja na standardom režimu slike bismo okarakterisali kao tačna, tako da je kvalitet slike dobar takoreći odmah "iz kutije". Naravno, ako posedujete kolorimetar dobru situaciju možete učiniti još boljom.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
90
Contrast
80
Režim slike
Standard

  

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
295
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
6542K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
1006:1
Delta E prosek
2.6
Delta E maksimum
6.4


 

Kalibrisan rezultat

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
38
Contrast
85
Režim slike
R87, G80, B87

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
119
Black Point (cd/m2)
0.15
Temperatura boja
6486K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
774:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
1.3

 

Uglovi gledanja

IPS generalno ima dosta dobre uglove gledanja, ali unutar IPS tipa takođe postoji podela po kvalitetu između različitih verzija panela. Recimo, e-IPS paneli koji se nalaze u nešto pristupačnijim monitorima imaju dobre uglove gledanja, ali oni opet nisu na nivou koji nude skuplji tipovi IPS panela, kao što je AH-IPS panel Asus MX299Q modela. Možemo reći da su uglovi gledanja zaista odlični kod ovog monitora, ali ni oni nisu potpuno idealni. Dok horizontalni uglovi zaista imaju neznatno malu promenu kontrasta, gledanjem monitora odozgo -  situacije gde ćete ga posmatrati tako su retke - boje postaju malo svetlije.PixPerAn

LG UltraWide 29EA93 poseduje odziv ekrana od 5 milisekundi, što faktički znači da ne bi trebalo biti razlike u poređenju sa standardnim 5ms TFT monitorima. Naš test je upravo to i potvrdio, i može se reći da je pojava duhova na normalnom nivou. Moramo skrenuti pažnju da je ovaj test specifično napravljen da istakne pojavu duhova u slici, i da u realnoj situaciji u igrama većina ljudi i ne primeti ghosting. Ovaj monitor će svakako biti dobar neobaveznim gejmerima, dok će oni nešto profesionalniji ipak potražiti brži TN model.
Input lag

Primetili smo da se ulazno kašnjenje kod većine monitora vrti oko ovih cifara koje smo dobil i na Asus MX299Q modelu. Tačne cifre koje smo dobijali kretale su se između 18ms i 34ms, što su vrednosti koje vam neće zadavati većih problema u igrama.

 


Semplovi, osvetljenjeUniformnost osvetljenja

Ravnomerno osvetljenje je uvek nešto što želimo kod svojih monitora, ali retki su slučajevi u kojima nema manjeg ili većeg probijanja u nekom predelu. U ovom delu testiranja postavljamo crnu pozadinu i menjamo nivo osvetljenja sa minimalnog, zatim srednji i na kraju maksimalni. Na minimalnom osvetljenju kod MX299 modela nema vidljivih tragova probijanja, ali ih zato ima već na srednjem. Situacija je najkritičnija u gornjem i donjem levom uglu, ali se takođe vidi probijanje u donjem desnom uglu a najmanje u gornjem desnom. Kada smo postavili osvetljenje na maksimum, pomenuta područja, tačnije ćoškovi su pokazivali još veće probijanje. Nažalost, nismo uopšte zadovoljni uniformnoću koje smo imali na našem primerku.
Zaključak

Kome je zapravo potreban monitor sa ultraširokim 21:9 aspektom? Može se reći svima onima kojima znači dodatna horizontalna površina za rad. Rezolucija od 2560 x 1080 piksela je svakako korak unapred u poređenju sa 1920 x 1080 mada među modelima u ponudi se može naći i monitor sa 1440p rezolucijom kod koga je i vertikalna površina veća. Što se tiče samog modela o kome smo pričali danas, možemo reći da je Asus odradio prilično dobar posao sa njim. Prednosti ovog modela su brojne, počevši od veoma privlačnog dizajna, preko tačnih "out of box" podešavanja i AH-IPS monitora koji pruža dobar kvalitet slike i dosta široke uglove gledanja.Konektivost je takođe dobra i na raspolaganju su tri načina povezivanja sa grafičkom karticom, sa izostavljanjem VGA porta za kojim lično i ne žalimo previše. Korisna stvar može biti MHL podrška tako da možete preneti sliku sa smartfona na monitor, ali ga možete takođe i puniti preko HDMI porta. Ljubitelji filmova će posebno ceniti ovaj aspekt zbog odnosa stranica, kojim će crne trake biti eliminisane, što je svakako dobra stvar. Generalno, smatramo da Asus MX299Q predstavlja odličnu kupovinu iz onog što smo imali prilike da vidimo, tako da smo ga prema tome i nagradili. Što se tiče drugih ultraširokih monitora, slobodno prođite i kroz naše testove LG 29EA93 i Dell U2913 modela pre nego što odluka o kupovini bude finalna...


Prednosti

- Veoma dobar dizajn
- Ultraširoki 21:9 aspekt nudi veću površinu za rad
- Odličan aspekt za gledanje filmova
- Dosta tačna "out of box" podešavanja
- Bogata konektivnost
- MHL kompatibilnost
- Bang & Olufsen zvuk


Mane

- Postolje nudi samo promenu nagiba
- Uniformnost ekrana nije baš najbolja


Cena: 459 evra u inostranstvu


Monitor na test ustupio Asus.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 23EA63 IPS

Test: Asus PA248Q, VX279Q i VE228TL monitori

10304
10305
10306
10307
10308
10309