Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Designo Curve MX34VQ (Video)

04.05.2017 18:48 | 0 Multimedija
Test: Asus Designo Curve MX34VQ (Video)

Poznata Designo serija monitora kompanije Asus dobila je novog člana. Nešto drugačiji model nego što je to obično slučaj za ovu seriju donosi zanimljive odlike kao što je zakrivljen 21:9 ekran ili osobinu koju srećemo po prvi put - ugrađen Qi punjač u bazi postolja. MX34VQ je takođe donekle i gejming monitor, obzirom da poseduje AMD FreeSync podršku i osvežanje panela od 100Hz-a...


Dragoljub Radovanović

Designo serija - kao što joj naziv sugeriše, obično je prepoznatljiva po dizajnu koji je elegantniji od većine monitora. U ovom slučaju, to nije jedina odlika koja ističe model MX34VQ, već je Asus odlučio da ode korak dalje i učini ovaj monitor još naprednijim i primamljivijim. Dok izgled jeste bitan kod bilo kog tipa uređaja, karakteristike su takođe veoma bitna stavka kada se razmatra nabavka novog monitora. Po tom pitanju, Asus nije zakazao, te nam donosi odlike koje su, možemo slobodno reći - nesvakidašnje. 


 asus_designo_curve_mx34vq_prva_s.jpg

 


Kao što i sami možete primetiti, ultraširoki aspekt monitora je sada već dosta zastupljen na tržištu, tako da je 21:9 odnos postao ozbiljna alternativa klasičnom 16:9 odnosu. Veća horizontalna površina je primamljiva, donosi više prostora za paralelno odvijanje zadataka, a ono što je još jedna zanimljivost pored ogromne 34" dijagonale MX34VQ modela, jeste to što je ekran zakrivljen. Monitori koji nam se nalaze na testu često stižu sa IPS tipom panela, pa biste pomislili da je to i ovde slučaj. Tip panela koji ne srećemo često, a voleli bismo, jeste VA, a da budemo konkretniji, radi se o SVA panelu proizvedenom od strane kompanije Samsung. Rezolucija je visoka i iznosi 3440x1440 tačaka, maksimalna svetlina ide do 300 cd/m2, a vrlo bitna stvar za VA tipove panela jeste visok statični kontrast, u ovom slučaju citirani iznos je 3000:1. 

asus_designo_curve_mx34vq_prva_2_s.jpg


Designo modeli koje smo ranije testirali obično su imali klasičnu stopu osvežavanja od 60Hz, što nije slučaj kod MX34VQ monitora. Iako deluje samo kao elegantan monitor koji će lepo izgledati na stolu, činjenica je da unutra krije i gejmerske odlike, kao što su 100Hz osvežavanje i AMD FreeSync podrška. Odziv ekrana je nešto klasičniji i iznosi 4ms (GTG). Još jedna interesantna odlika koju premijerno srećemo na monitoru, jeste prisustvo Qi punjača, koji je smešten u bazu, tako da je moguće puniti podržan smartfon bežičnim putem.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Designo Curve MX34VQ
 • Dijagonala 34
 • Tip panela VA
 • Rezolucija 3440 x 1440
 • Odnos stranica 21:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms (GTG)
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 810.6 x 456.8 x 239.7 mm
 • Masa 8.4kg
 • Citirani statični kontrast 3000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100000000:1
 • Konekcije DisplayPort 1.2, 3x HDMI 2.0
 • Mogućnosti promene ugla Tilt : +15°~-5°
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Kako je reč o modelu iz Designo porodice, izgled monitora je prepoznatljiv i ne odskače preterano od prethodnika. Iskazano svakako nije loša stvar, jer MX34VQ zadržava sofisticiran dizajn i zaista izgleda lepo na stolu. Pre svega, pogledajmo kakvo je pakovanje i sadržina istog. Karaktreristična crna kutija povećih je dimenzija, jer je i dijagonala prilično velika, podsetićemo vas da je reč o 34" ultraširokom 21:9 ekranu. Napajanje je izdvojeno van monitora u vidu strujnog adaptera dimenzija kakve bi mogli sresti kod većeg laptopa. Osim toga, pakovanje sadrži još dva kabla, jedan je DisplayPort, a drugi HDMI tipa, kao i standardnu dokumentaciju. 


asus_designo_curve_mx34vq_1_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_2_s.jpg


Dijagonala ekrana impresionira na prvi pogled, a dizajn kućišta još više doprinosi tom početnom utisku. Trik je u tome da korisnik stekne utisak da je skoro cela površina u koju gleda zapravo ekran, što se dobija i više nego često zastupljenim trikom - upotrebljavanjem crnih, dosta uzanih ivica u ravni ekrana. Da stvar bude još bolja, ekran ovolike dijagonale je i zakrivljen. Neki monitori imaju blago zakrivljenje ekrana - ne i MX34VQ koji ima 1800R stepen zakrivljenja, pa na taj način veoma lako privlači pažnju i odskače od prakse uobičajenog monitora. Kompaktan je koliko 21:9 34-inčni monitor može biti, uzane trake sa strane i iznad ekrana to omogućavaju, kao i srebrna uzana traka ispod ekrana, na kojoj je smešten Asus logo i Harman kardon oznaka.


asus_designo_curve_mx34vq_3_s.jpg


Pogled sa boka dočarava koliko je izraženo zakrivljenje panela, ali i to da bok nije preterano širok celom površinom koja se prostire na leđima, tačnije nema prelaza na velike izbočine ili grublja proširenja. Postolje je vrlo interesantno, kružnog je oblika i dok je ranije kod Designo modela bilo kao prsten sa praznim prostorom unutra, kod MX34VQ je taj prostor popunjen staklom. Bitna stvar koja čini ovaj monitor posebnim je srebrni "pak" koji se nalazi u staklu baze postolja, sa natpisom Qi, sugerišući da je reč o tehnologiji bežičnog punjenja. Primetili smo interesantan efekat koji se javlja kada se ovo staklo posmatra pod oštrijim uglom, stvara se iluzija koju možete videti na fotografiji ispod, koja nestaje kako postolje gledamo sa visine, tačnije iz normalnog ugla.


asus_designo_curve_mx34vq_4_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_5_s.jpg

 


asus_designo_curve_mx34vq_6_s.jpg


Ergonomske mogućnosti su ograničene, postolje je fiksno, što znači da ne postoji mogućnost promene visine ili rotiranja ekrana nezavisno od postolja. Jedina opcija koja je ponuđena jeste promena nagiba, od -5 do +15 stepeni. Vrat postolja je mat srebrne boje i lepo je dizajniran, kao i ostatak monitora. Poleđina je takoreći trodelna, jer se sastoji iz dva segmenta sive boje, koji na sebi imaju reljefnu teksturu, i srednjeg crnog segmenta sa Asus logoom. Plastični element se uklanja kako bi se dobio pristup konekcijama, a ovaj poklopac je tu kako bi sakrio kablove i učinio ih urednijim. Što se samih konekcija tiče, dobija se čak tri HDMI 2.0 porta, jedan DisplayPort 1.2a, priključak za slušalice, kao i ulaz za napajanje. 


asus_designo_curve_mx34vq_8_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_7_s.jpg


OSD, merenje i kalibracija

Popularni metod navigacije opcija monitora je džojstik taster, koji LG voli češće da praktikuje na svojim modelima, a drago nam je da je Asus usvojio ovaj način kretanja kroz opcije kod MX34VQ modela. Ipak, nije sve u jednom tasteru kao kod LG monitora koje smo nedavno testirali, već je Asus odlučio da su neophodna još dva dodatna tastera, za isključivanje/uključivanje i za izlazak iz opcija/menija. OSD nam je poznat, ovakva struktura je prisutna kod mnogih Asus modela, a organizacijom opcija smo itekako zadovoljni. Prva Splendid kategorija donosi osam predefinisanih režima slika - Standard, sRGB, Scenery, Theater, Game, Night View, Reading i Darkroom.

Ponuđena je Blue Light filter kategorija sa četiri nivoa podešavanja, Color sekcija koja kontroliše svetlinu, kontrast i slično. Zatim, tu je Sound kategorija za kontrolu zvuka, sekcija za podešavanje slike u slici, odabir ulaza i na kraju razna sistemska podešavanja u kojima se između ostalog podešavaju i opcije vezane za bežično punjenje.


asus_designo_curve_mx34vq_12_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_13_s.jpgOsam predefinisanih režima slike, među kojima su dva najtačnija i preporučljiva za korišćenje, to su sRGB i Standard. Neretko su ovi režimi najbolji za korišćenje ne samo na ovom modelu, već i na drugim Asus monitorima, sa dodatkom Racing režima, koji je iz nekog razloga izostavljen ovde. Iako je sRGB nešto precizniji konkretno kod MX34VQ modela, ipak je Standard više preporučljiv jer donosi veći nivo kontrasta. sRGB ima primetno niži nivo kontrasta iz nekog razloga, iako u teoriji to ne bi trebalo. Što se tiče fabričkih vrednosti oba režima - ne možemo ih nazvati netačnim, ali bilo je tačnijih Asus monitora, pogotovo u IPS kategoriji. Temperatura boja u Standard režimu odstupa 424K od idealne 6500K vrednosti, gamma vrednost iznosi 2.3 i odstupa 3%, tačnost boja je prosečna uz cifre DeltaE vrednosti od 3.6 i 9.9, gde najviše problema imaju plava, zelena i crvena boja.

Izmerena svetlina u Standard režimu je 238 cd/m2, dok je sRGB više prijatan za rad u zatamnjenim prostorijama sa cifrom od 157 cd/m2. Takođe je i malo tačniji po pitanju boja, nudi toplije tonove, temperaturu od 6141K, a DeltaE vrednosti su kao što smo pomenuli nešto bolje u odnosu na Standard, 2.3 kao prosek i 6.8 kao maksimum. Pad kontrasta kod sRGB režima ga ipak čini inferiornijim izborom, gde smo izmerili 1620:1, naspram 2734:1 koliko je izmereno u Standard režimu. Dubina crne boje je vrlo dobra kod VA tipa panela, 0.09 cd/m2 za Standard i 0.11 cd/m2 za sRGB režim. Kalibracija donosi lepa poboljšanja po pitanju tačnosti boja, mada sveukupno IPS paneli su i dalje ipak tu u blagoj prednosti u odnosu na VA tip.

 

Standard:


asus_mx34v_standard_80b_80c.jpg


sRGB:


asus_mx34v_srgb.jpg

Kalibrisan:asus_mx34v_blueeye_kalibrisan_44b_85c_r93_g80_b83.jpg


U praksi

Qi bežični punjač u bazi - koliko je korisna stvar u praksi? Ukoliko ste vlasnik telefona koji podržava bežično punjanje, može biti vrlo praktično. Dovoljno je samo spustiti smartfon na centralni deo baze, i punjenje bežičnim putem automatski počinje, baš kao i kod odvojenih Qi punjača. Naravno, bežično punjenje je dosta sporije od kabla, ali praktičnost je neosporiva, jer će svakako telefon biti blizu monitora, pa zašto ne iskoristiti situaciju i dopuniti ga dok koristite računar. Dok je telefon na bazi i dok se puni, uključuje se pulsirajuće plavo svetlo, u vidu prstena, što je zanimljiv efekat.


asus_designo_curve_mx34vq_11_s.jpg


Designo Curve MX34VQ se svakako ne reklamira kao pravi gejming monitor, ali je itekako pogodan za tu namenu. Pomaže to što je osvežavanje veće od standarnih 60Hz, tako da se na 100Hz primećuje razlika u glatkoći. Igre izgledaju fenomenalno na 34-inčnom zakrivljenom 21:9 ekranu, tu nema nikakve dileme. Rezolucija od 3440x1440 tačaka je ipak malo zahtevnija, ne baš kao 4K 3840x2160, ali će zahtevati bolju grafičku u odnosu na standardne 16:9 1080p ili 1440p monitore. Korisnici AMD grafičkih karti će imati još bolje gejming iskustvo usled prisustva varijabilne stope osvežavanja - FreeSync-a. Ipak, moramo priznati da je opseg u kojem FreeSync funkcioniše pomalo "tesan" - od 48Hz do 100Hz. To znači da grafička mora da ostvari konstantnih 48 FPS-a ili više kako bi FreeSync radio, a pri 3440x1440 rezoluciji to neće uvek biti slučaj. 


asus_designo_curve_mx34vq_14_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_15_s.jpg


Desktop iskustvo je odlično, radna površina koju MX34VQ nudi je ogromna, količina informacija koju može da prikaže na ekranu posebno će biti korisna osobama koje vole da izvršavaju više zadataka paralelno. Takođe, ono što uvek primetimo u odnosu na 60Hz stopu osvežavanja, na 100Hz su sve animacije u Windowsu glatkije, pa čak i pomeranje kursora je bolje iskustvo. Sajtovi koji su formatirani po sredini mogu delovati kao da imaju ogroman slobodan prostor sa leve i desne strane, kao što je recimo Benchmark sajt, ali drugi sajtovi koji koriste punu površinu će izgledati odlično na zakrivljenom 34" 3440x1440 ekranu.


asus_designo_curve_mx34vq_9_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_10_s.jpg 


Što se tiče uniformnosti ekrana, neretko je da ovoliki paneli pate od neujednačenosti pozadinskog osvetljenja. MX34VQ je negde na pola puta kada je uniformnost u pitanju. Ukoliko se osvetljenje drži blizu minimuma, bilo kakvo probijanje osvetljenja neće se manifestovati. Prelaskom na osvetljenje oko 50% primećuje se probijanje uz donju ivicu. Sve preko 50% vrednosti osvetljenja polako počinje da otkriva "oblake" u donjem levom uglu, nešto manje u desnom levom uglu i par oblaka uz gornju ivicu ekrana. 

asus_designo_curve_mx34vq_18_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_17_s.jpg


asus_designo_curve_mx34vq_16_s.jpg


4ms odziv uz 100Hz osvežavanje odziv deluje obećavajuće što se tiče pojave duhova i zamućivanje slike. Preteranog zamućivanja i duhova nema na MX34VQ, ali u isto vreme što se ovoga tiče, nema ni znatno boljih rezultata recimo u poređenju sa 5ms/60Hz IPS monitorima, tako da nas MX34VQ nije oduševio po ovom pitanju. U praksi u igrama zamućivanje i duhovi teže se detektuju od strane prosečnih igrača u odnosu na profesionalne igrače, tako da će ovakve performanse biti i više nego dovoljne za prosečnog "neprofesionalnog" gejmera.


asus_designo_curve_mx34vq_19_s.jpg

asus_designo_curve_mx34vq_20_s.jpg


SVA paneli imaju vrlo dobre uglove gledanja, za razliku od TN matrice koje pate od promene kontrasta i nijansi boja sa pomeranjem iz centralne pozicije. MX34VQ se prilično lepo snalazi iz svih uglova, ne potpuno na nivou IPS panela, ali dovoljno blizu istih, pogotovo kada se uzme u obzir prednost znatnog većeg nivoa kontrast koji pružaju, što je jedna od ključnih odlika u prikazu.

asus_designo_curve_mx34vq_uglovi_s.jpg

Zaključak

Monitori iz Designo serije pre svega ciljaju da oduševe korisnika svojih dizajnom. MX34VQ svakako to uspeva sa svojim uzanim ivicama i 34-inčnim zakrivljenim ultraširokim ekranom - bilo na stolu u domu ili kancelariji, ovo je zaista veoma elegantan i vrlo privlačan monitor. Asus je odlučio ne samo da ponudi lep monitor, već i da donese neke odlike koje će ga učiniti još primamljivijim, kao što je Qi punjač u bazi, ili pak 100Hz osvežavanje. Na to treba dodati i AMD FreeSync podršku, koja će dodatno unaprediti iskustvo igranja. Deluje obećavajuće, ali nažalost sa sobom donosi i određene dileme. Prva, možda i najveća, je visoka cena od 900 evra.


asus_designo_curve_mx34vq_prva_s.jpg


Kada se od potrošača traži ovolika suma novca, očekuje se savršenstvo, što nije slučaj sa ovim modelom. Pre svega, ergonomija je dosta ograničena, pa je dostupna samo promena nagiba. Konektivnost jeste dobra sa tri HDMI-a i DisplayPortom, mada su odsutni USB portovi koji mogu biti korisni. Dopada nam se to što je prisutan SVA panel koji nudi odličan kontrast i dubinu crne boje. Sa druge strane, fabrička istog kalibracija nije na visokom nivou. 100Hz osvežavanje je lep skok sa standardnih 60Hz za gejming, isto kao i AMD FreeSync, mada opet tu postoji ograničenje opsega od 48-100Hz u kojem FreeSync funkcioniše, zahtevajući moćnu AMD grafičku kartu. Uz cenu, ovo mogu biti kompromisi koje će odbiti kupca od MX34VQ modela. Sa druge strane, ukoliko tražite VA panel, ogroman zakrivljen ekran i lep dizajn, a novac nije problem, onda svakako treba razmisliti o Asus Designo Curve MX34VQ modelu.


 


Prednosti

- Odličan dizajn
- Ugrađen Qi punjač
- 100Hz osvežavanje i FreeSync podrška
- SVA tip panela nudi visok kontrast

Mane

- Lošija ergonomija
- Ograničen AMD FreeSync opseg
- Dosta visoka cena

Cena: oko 900 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ROG PG258Q (Video)

Test: Acer H277HU (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309