Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS CUR-DLS

30.10.2000 14:05 | 0 Hardver
Test: ASUS CUR-DLS

Vrlo ekskluzivan prikaz dual-procesorske matične ploče bazirane na Server Works LE čipsetu, naravno u ASUS-ovoj produkciji...

Aleksandar Božović

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

Igrom slucaja dosli smo u mogucnost da testiramo najnoviji model ASUS ploce namenjene "dual" procesorskom radu Intel Coppermine procesora. Ploca nosi oznaku CUR-DLS i poseduje dva FCPGA Socket 370 podnozja. Ploca je zanimljiva iz razloga sto je do sada na trzistu skoro nemoguce bilo pronaci dual plocu koja bi radila sa Intel CuMine EB (133MHz) verzijom procesora. Tek odnedavno su se pojavile prve ploce sa VIA 694D chipsetom, koje jos uvek nisu stekle epitet super stabilnog proizvoda koji bi dobio preporuku za radu u ozbiljnijim server sistemima.

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploceZbog potrebe popunjavanja traznje u tom trzisnom segmentu ASUS je reagovao sa CUR-DLS modelom koji je izasao pre otprilike mesec dana. Ambalaza u kojoj dolazi CUR-DLS odmah stavlja do znanja da ovo nije obicna ploca vec da je namenjena server racunarima. Samo pakovanje i prateca oprema podrazumevaju sve ono sto je neophodno za pustanje sistema u rad: ploca, upustvo, CD sa drajverima, Ultra160 SCSI kabal sa aktivnim terminatorom, CPU terminator i komplet IDE i floppy kablova i "custom" ATX adapter za kuciste. Kao sto smo vec ranije spomenuli, ploca je namenjena Intel Coppermine seriji procesora na 100/133 MHz FSB-a. Ukoliko trenutno nemate mogucnost nabavke oba procesora uz plocu dobijate jedan FCPGA terminator koji neodoljivo podseca na Celeron PPGA procesore sa razlikom sto nema jezgro i zelene je boje. Nisam odoleo pa sam malko bacio kolege sa posla "u rebus" predstavljajuci ga kao najnoviji Celeron an 1GHz izradjen u 0.13 mikronskotj tehnologij dok su oni "mucenici" uz divljenje i potvrdno klimanje glave pokusavali da pronadju jezgro na stampi! :) Svakako najzanimljiviji deo ploce jeste chipset. ASUS je do sada na svojim dual plocama koristio Intel BX chipset. Sada je nastao problem posto, po specifikacijama, BX ne podrzava 133MHz na sistemskoj magistrali dok je sa druge strane i840 chipset koristio "ultra" skupu RAMBUS memoriju. Zbog toga ASUS je poverenje ukazao Server Set III LE verziji chipseta firme Server Works koja je vec dokazana na server racunarskim sistemima. Ovo je inace najslabija verzija od tri ponudjene koje u svom programu proizvodi gore pomenuta firma. Server Set III LE se sastoji od NB6635 North Bridge 3.0LE 576 Tape Ball Grid Array (TBGA) sistemskog kontrolera i IB6566 South Bridge 352 Plastic Ball Grid Array (PBGA) IDE kontrolera. Specificnost sistemskog kontrolera jeste i u cinjenici da je prekriven jednim plasticnim kucistem. Takodje je zapazeno da se ovaj chipset tokom visecasovnog rada vrlo malo greje. Zanimljiva cinjenica koja je meni zadala i najvise muke pri podizanju sistema jeste da ovaj chipset OBAVEZNO zahteva koriscenje "Registered ECC" memorije, inace, u suprotnom ne postoji nacin da podignete plocu. Cak ni "obicna" ECC memorija ne pomaze. Za korisnike koji ne znaju sta je ECC evo i malog objasnjenja:

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

ECC (Error Checking and Correction) je poseban kod koji koristi memorija u cilju otkrivanja i eliminisanja greski u radu sa sistemskom memorijom. ECC je vrlo slican "Parity" memoriji ali za razliku od "Parity" memorije koja poseduje mogucnost detekcije greske u radu, ECC memorija moze i da koriguje detektovanu gresku i nastavi sa izvrsavanjem operacije! Osim posebnog algoritma za otkrivanje greske ECC memorija koristi i ekstra bitove (memoriju) gde pravi kopije podataka. Rec od 64 bita zahteva dodatnih 8 bita za ECC kod. Kada se podatak upise na odredjenu memorijsku adresu istovremeno ECC kod pravi njegovu kopiju u dodatnoj memoriji sve do trenutka ponovnog pristupa podatku. U tom trenutku ECC kod se uporedjuje sa ECC kodom kreiranim u momentu ocitavanja podatka. Ukoliko se ECC kod ne poklapa vrsi se analiza u cilju otkrivanja bita na kome je nastala greska. Pogresan bit se koriguje a memorijski kontroler prosledjuje dalje korigovan podatak. ECC korekcija se obavlja "u letu" i zbog svoje zahtevnosti po pitanju utroska vremena na otkrivanju i korekciji greske zna da utice na pad performansi sitema. Zbog toga se koristi na server sistemima i radnim stanicama gde je akcenat stavljen na sigurnost podataka a ne brzini. Posebnu podvrstu ECC memorije predstavlja "Registered ECC" memorija koja poseduje dodatne chipove na memorijskom modulu cija je svrha da kontrolisu nacin pristupa memorijskim bankama. Kod obicne ECC memorije, kompletno raspolozivoj memoriji se pristupa u istom trenutku!

Processor
Supports SMP (Symmetrical Multi-Processor) dual processors
Supports Intel® FC-PGA Pentium® III 500MHz~866+MHz CPU
Supports 133MHz F.S.B. Coppermine processor

Chipset
ServerWorks® ServerSet III LE Chipset
Supports PC133 SDRAM Interface
Registered DIMM support only
Supports Dual Peer-to-Peer PCI buses
Supports 64-bit/66MHz PCI Bus

System Memory

4x 168-pin DIMM Sockets Each Supports 16MB to 1GB PC133 SDRAM
Supports ECC-based from 16MB up to 4GB memory capacity max.

Expansion Slots
2 x PCI-64bit/66MHz 5V slots (the clock will be the same as SCSI chip's clock)
5 x PCI-32bit/33MHz 5V slots
1 x ASUSTeK® ASMS socket (reserved for IPMI/EMP)

On Board I/O
1 x PS/2 Keyboard Port, 1 x PS/2 Mouse Port
1 x Floppy Port (up to 2.88MB, 3 mode)
2 x external USB Ports (Supports Hot-Plug Function)
2 x Onboard USB Connectors
2 x Serial Ports, 1x Parallel Port (supports ECP, EPP and SPP mode)
1 x RJ45 10/100 LAN Port with LED 1 x 15-pin VGA Port
2 x 68-pin Ultra2 SCSI Connectors

Onboard SCSI
Dual channel Ultra2 SCSI (LSI® SYM 53C896 with 33MHz) or Ultra 160 SCSI (LSI® SYM 53C1010 with 66MHz)

Onboard LAN
Intel® 82559 Fast Ethernet chipset onboard
Supports AOL-II (Alert On LAN II) with ASMC 2000 card

Onboard VGA
ATI® RAGE-XL VGA chipset onboard
4MB PC100 SDRAM
Onboard LCD Panel Connector

Onboard IDE
Dual Channel Bus Master IDE Port supports Ultra DMA/33, PIO Mode 3/4
ATAPI IDE CD-ROM, CD-R, CD-RW and LS-120 supported

System Health Monitoring
System Health Monitor ASIC Supports CPU Voltages, Fan Status, and System Temperature Detection

ATX Power Connector
3V, 5V, and 12V 20-pin ATX Power Connector
Soft Power-Off Supported
Wake-Up on Modem, LAN, Keyboard, PS/2 Mouse & RTC Timer
Restart off/setup of AC Recovery from Power Failure

BIOS
4Mbit flash memory
Award® BIOS (VGA and SCSI BIOS are integrated)
Year 2000 Test Approved

Board Size
ATX Form Factor with Size : 30.5cm x 24.4cm (12.0" x 9.6")

Komentar testa

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

Pored svoje zahtevnosti po pitanju vrste memorijskih modula bitno je da spomenemo i da ServerSet III LE poseduje mogucnost adresiranja max. 4GB RAM-a. Medjutim nedostatak ovog modela chipset-a jeste da ne poseduje opciju rada memorijskog preplitanja, koja bi koliko toliko doprinela podizanju performansi sistema. Zbog svega ovog, prilikom "benchmarking-a" memorije su postignuti izuzetno skromni rezultati. ServerSet III LE podrzava dva 64-bitna PCI slota koji rade na taktu od 66MHz. Fizicki se razlikuju od 32-bitnih jer su veci. Za sada u ponudi postoje samo specijalne mrezne kartice izradjene u 64-bit PCI 66MHz specifikaciji a u najavi su i prvi SCSI kontroleri. Takodje ovaj chipset poseduje i mogucnost intiligentne arbitraze PCI magistrale u cilju maximalnog iskoriscenja prednosti multiprocesorskog rada.

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

IDE kontroler je po svojim mogucnostima manje vise standardan proizvod koji je tu samo nuzde radi. Podrzava UltraDMA/66 protokol i mogucnost prikljucka 4 USB uredjaja. Glavni akcenat u radu sa diskovima je stavljen na SCSI standard koji je na ASUS CUR-DLS ploci prisutan u obliku LSI kontrolera. On se pojavljuje u dve verzije kao dvokanalni Ultra2 SCSI (LSI® SYM 53C896 na 33MHz) ili Ultra 160 SCSI (LSI® SYM 53C1010 na 66MHz).

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

ASUS CUR-DLS nema AGP slot vec ima integrisanu ATi Rage 128 graficku karticu sa 4 MB PC-100 memorije. Takodje tu je i Intelov 10/100Mb/s mrezni kontroler (kartica) model 82559. Zbog velikog stepena integrisanosti uredjaja na samoj ploci, bile su neminovne promene u ATX sekciji. Raspored je malo promenjen ali se za svaki slucaj uz plocu isporucuje poseban ATX adapter za kuciste. Monitoring je poveren chipu koji se standardno isporucuje uz sve ASUS-ove ploce koje poseduju ovu opciju. Kontrolisu se svi naponi, temperatura i broj obrtaja ventilatora. Ovde upucujem i najvecu zamerku ploci koja ocigledno poseduje "bug" koji se ogleda u cinjenici da se drugom procesoru temperatura uvecava za 30 stepeni sto je svakako greska monitoring sistema. Proveravao sam par puta sa razlicitim kulerima (cak i ALPHA modelima) i situacija je ostala ne promenjena.

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

BIOS na ploci je Award Medallion i poseduje par opcija za optimizaciju dual procesorskog rezima. Medjutim sa druge strane je spartanski siromasan u pogledu opcija za podesavanje tajminga memorije. To Vam je u potpunosti onemoguceno kako ne biste narusili stabilnost sistema. I na kraju su dosli testovi. Plocu nismo brzinski poredili sa prethodno testiranim modelima ABIT-a (BP6) i MSI-a (694D Pro) posto su ploce razlicite namene i ne bi imalo nikakvog smisla. Test se uglavnom sveo na stabilnost i lakocu instalacije i rada u Windows NT i 2000 OS-u. Ploca je pokazala zavidan nivo stabilnost sto se u najmanju ruku od nje i ocekivalo. Posebno sam iznenadjen brzinom i lakocom instalacije Windows-a 2000, koji je sa lakocom detektovao sve integrisane uredjaje - kao da je ploca pravljena upravo za ovaj OS.

karakteristike, statistike, asus cur-dls maticne ploce

Glavna konkurencija ASUS-u u ovoj kategoriji maticnih ploca su TYAN i Supermicro koji u svom programu poseduju i daleko jace modele "dualnih teskasa". Medjutim zbog zatvroenosti naseg trzista prema ovim proizvodjacima, ASUS sa modelom CUR-DLS predstavlja jedino resenje za dual CuMine server sisteme!

Proizvod smo na testiranje dobili zahvaljujuci firmi SINTEH

Test: ABIT KT7-RAID vs. Chaintech 7AJA&AIA

Test: Microstar K7T Pro2

10203
10205
10206
10207
10208
10209