Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Crosshair VI Extreme

28.09.2017 09:36 | 5 Hardver
Test: Asus Crosshair VI Extreme

Nakon vremena provedenog sa Crosshair Hero matičnom pločom, pitali smo se kako bi neko mogao da nadmaši Asus sa pločom zasnovanom na AMD X370 čipsetu. Izgleda da je Asus dao odgovor na to tako što je predstavio Crosshair VI Extreme i time prevazišao sopstveni najbolji model do sada. Zaista je reč o posebnoj ploči koja će samo zbog visoke cene ostati rezervisana za uzak krug korisnika sa najdubljim džepom.

Nebojša Todorović

Kao što smo već rekli u uvodu, Asus Crosshair VI Hero se pokazao kao sjajna opcija za entuzijaste i one koji vole da poseduju atraktivnu matičnu ploču. Asus u RoG seriji zaista nudi uređaje koji su idealni za kućišta sa providnom bočnom stranicom, jer se ističu fantastičnim izgledom, materijalima i RGB LED osvetljenjem. Osim toga Hero je zaista bio idealan odnos cene i mogućnosti. Sa druge strane Asus Crosshair VI Extreme je praktično Hero "na steroidima", ali kao što kažu više dobrog je uvek odlično, zar ne?


asus_crosshair_vi_extreme012_s.jpg


Ukoliko biste gledali ove dve ploče odvojeno, moglo bi se oprostiti ukoliko ne primetite razliku bez detaljnog zagledanja. Sa druge strane, ukoliko bismo postavili Crosshair VI Hero i Extreme jedan pored drugog, odmah bi se primetilo koliko je zapravo skuplji model drugačiji i bolji u nekim aspektima.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Crosshair VI Extreme
 • Platforma AMD
 • Veličina ATX
 • Podnožje AM4
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 7
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Ostali konektori PS/2, S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 • Dodatno WiFi modulasus_crosshair_vi_extreme013_s.jpg


Neke od tih stvari su detallji kao što je zarotirani 24-pinski naponski konektor koji je u odnosu na površinu ploče postavljen paralelno. Ovo olakšava sakrivanje kablova, što je svakako za pohvalu.


asus_crosshair_vi_extreme036_s.jpg


Tu je recimo i povećan broj konektora 4-pinskih za ventilatore, pa Extreme model raspolaže sa čitavih 12 što je više od većine ploča na tržištu. Unapređeno je i RGB osvetljenje, pa tako sada više elemenata svetli, a tu je i modularni hladnjak za jedan M.2 slot. U svakom slučaju, to je deo nekih manjih unapređenja, a mi ćemo ipak krenuti standardnim putem od od početka.


asus_crosshair_vi_extreme017_s.jpg


Asus Crosshair VI Extreme izgleda zaista impresivno sa poluoklopom, masivnim stilski izrađenim hladnjacima i evideno kvalitetnom izradom koja je na najvišem mogućem nivou. Naponska jedinica doduše nije menjana, ali je i Hero filtrirao napon na isti odličan način i Asus verovatno ne vidi motiv da vrši izmene, jer je ovaj aspekt u poslednjim godinama sve manje moguće iskoristiti u marketing svrhe.


asus_crosshair_vi_extreme024_s.jpg


Naravno to ne menja činjenicu da je naponska jedinica odlična. Oko AM4 ležišta za procesor se nalazi odlična naponska jedinica izvedena u 12 faza koja filtrira napon uz pomoć kvalitetnih komponenti, kao što su 10K kondenzatori i Asusove MicroFine Alloy zavojnice. Tu je i Digi+ ASP1405I PWM kontroler za kontrolu naponske jedinice.


asus_crosshair_vi_extreme025_s.jpg


Desno od ležišta za procesor, pronalazimo četiri DIMM slota za DDR4 memorijske module. Oni se napajaju preko Digi+ ASP1103 kontrolera uz filtraciju napona u dve faze. Maksimalni podržani kapacitet iznosi 64 GB, dok je Asus naveo maksimalnu frekvenciju od 3200 MHz. Dopada nam se i to što je odmah pored smešten POST ekran čije prisustvo uvek dočekujemo širom raširenih ruku.


asus_crosshair_vi_extreme023_s.jpg


Tu pronalazimo i POST ekran, "Start" i "Reset" prekidače, kao i druge svičeve za MemOK! funkciju, Safe_Boot itd. Ovo su veoma korisni dodaci koje uvek volimo da vidimo, a koje će i mnogi entuzijasti umeti da cene. Treba primetiti i da se u krajnjem desnom gornjem uglu iznad POST ekrana nalazi šest od ukupno dvanaest 4-pin konektora za ventilatore.


asus_crosshair_vi_extreme027_s.jpg


Layout sa PCIe slotovima je isti kao i kod Hero modela. Tu su dva PCIe 3.0 x16 koji mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente. Treba pohvaliti ojačane PCIe x16 slotove koji se najčešće habaju više nego ostali, tako da je poboljšana konstrukcija od posebno koristi za entuzijaste sklone čestoj izmeni hardvera.

 

Asus Crosshair VI Extreme - Nastavak

Za razliku od većine Intel Z270 ploča koje su "spale" na šest SATA 6 Gbps konektora, Crosshair VI Extreme može da se pohvali sa njih osam za koje nije potreban dodatni kontroler, već se sve obavlja nativno i za njih je zadužen upravo AMD X370 čipset.


asus_crosshair_vi_extreme026_s.jpg


Hladnjak čipseta je izveden iz dva dela. Naime, veliki "poklopac" koji je fiksiran putem tri šrafa predstavlja zaseban hladnjak koji služi da obori temperaturu M.2 uređaja. Naime, Asus tvrdi da ovaj sistem obavlja odličan posao, tako da možete hladiti jedan M.2 uređaj, dok je drugi M.2 slot praktično bez hlađenja. U svakom slučaju, ovo je trend koji pokazuje sve veću implementaciju, pa je sve teže naći ploču više klase koja nema neko rešenje za hlađenje barem jednog M.2 uređaja.


asus_crosshair_vi_extreme038_s.jpg

asus_crosshair_vi_extreme039_s.jpg

asus_crosshair_vi_extreme040_s.jpg


Kao i kod mnogih drugih modela Asusa, jedan USB 3.1 je smešten u okvriu same ploče, tako da možete direktno da povežete neki uređaj što je svakako korisno, bez obzira da li želite da imate pristup USB portu dok vam je ploča van kućišta ili želite da povežete prednji panel na kućištu.


asus_crosshair_vi_extreme037_s.jpg


Bez ikakve dileme da će SupremeFX biti ime koje ova ploča nosi na svojoj audio sekciji bacili smo se na proveru ugrađenih komponenti. Ugrađen je novi Realtek ALC S1220 audio kontroler, koji je opremljen dodatnim komponentama radi maksimalnog kvaliteta. Tu je ESS9023P DAC kao i zaštita od elektromagnetnih interferencija.


asus_crosshair_vi_extreme028_s.jpg


Zadnji panel ploče karakteriše 12 USB konektora. Ovo je jedan aspekt gde je Hero bolji i to za dva USB-a. Kod Extreme modela tu su dva USB 3.1 Gen2 od kojih je jedan Type-C. Pored njih tu je šest USB 3.1 Gen1 konektora, kao i još četiri USB 2.0.


asus_crosshair_vi_extreme035_s.jpg


Tu su i standardni LAN priključak iza koga stoji Intel I211-AT kontroler opremljen LANGuard i GameFirst IV tehnologijom. Audio priključci su standardni, pa broje pet 3.5mm džekova i jedan S/PDIF, a pomenuli bismo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS. Na kraju, možemo da primetimo i dva navoja za ugrađeni WiFi modul koji podržava sve nove tehnologije kao što su Dual-Band veza, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BlueTooth 4.2, pa čak i MU-MIMO tehnologija.

BIOS

Na polju biosa Asus nastavlja da proverenom metodom pridobija poverenje kupaca. Naime, UEFI bios je praktično isti kao i kod drugih RoG (Maximus) ploča koje smo testirali. To nije loša stvar, jer kao što smo već zaključili Asus zaista postavlja standard kada je u pitanju dizajn i funkcionalnost biosa. Interesantno je da najnoviju verziju nismo pronašli na zvaničnom sajtu, već na direktnom linku i ta verzija je donela još veću stabilnost, posebno prilikom overkloka.


asus_crosshair_vi_hero_001.jpg


Pod stavkom Extreme Tweaker možete pronaći veliki broj različitih opcija vezanih za overklok, a kako je reč o RoG modelu broj podešavanja za detalje kao što su sub-latencije i slično je toliko veliki i obiman da većina regularnih korisnika nikada neće ni pomisliti da ih koristi, a biće od velike koristi "sportskim overklokerima" koji žele da iscede i poslednji megaherc iz svog sistema.Takođe, tu je veliki broj opcija za praćenje napona, temperatura i automatsko pravljenje profila za rad ventilatora na kuleru ili manuelno precizno štelovanje. Tu je i odličan sistem za "update" biosa bilo da to radite putem fajla sa fleš diska ili putem interneta. U svakom slučaju, bios je ekstremno bogat i pun opcija kako i doliči jednoj punokrvnoj RoG ploči.


Pakovanje i propratna oprema

Pakovanje je vizuelno identično kao i kod drugih RoG matičnih ploča. Povrh svega, Asus ne voli previše da menja prepoznatljive karateristike koje su definisale celo tržište gejmerskih ploča. Ruku na srce, ovog puta su boje nešto svetlije u odnosu na nekadašnje "bordo" nijanse. Tipično, prednja strana ne nudi gotovo ništa od informacija o samoj ploči. Suportno od prednje stranice, poleđina kutije nudi obilje informacija, specifikacija i objašnjenja koja se tiču specifičnih tehnologija koje su implementirane od strane proizvođača. Štaviše, možemo reći da zadnja strana kutije nudi gotovo sve ono što se nalazi i na samom Asusovom sajtu u nešto kraćem obliku zbog prostora koji je bio na raspolaganju.


 asus_crosshair_vi_extreme002_s.jpg


Propratno pakovanje je zaista veoma bogato i na nivou Deluxe ploča. Ima svega, od simpatičnih dodataka sve do veoma korisnih koje nećete naći uz standardne ploče. Pod simpatičnim mislimo na veliki broj nalepnica od kojih su neke tu samo da biste ih lepili na kućište ili negde drugde, dok su neke tu da obeležite kablove ili karton koji možete da okačite na kvaku od sobe kako biste obavestili ostale ukućane da vas ne uznemiravaju dok je gejming sesija u toku.


asus_crosshair_vi_extreme004_s.jpg

asus_crosshair_vi_extreme003_s.jpg


Prvo što smo našli od opreme su standardni dodaci poput dokumentacije, diska sa drajverima i nalepnice za kućište. Uz ploču stiže šest SATA i raznih drugih kablova i kablića, tako da ste potpuno obezbeđeni u tom smislu. Ovo je odlična vest za sve one koji koriste veliki broj uređaja za smeštanje podataka.


 asus_crosshair_vi_extreme005_s.jpg


Zanimljiv dodatak je Fan Hub koji praktično predstavlja štampanu ploču na kojoj se nalaze tri 4-pinska konektora za napajanje ventilatora. Ovaj dodatak se napaja putem molex konektora, a svaki priključak za ventilator može da isporuči do 12 W. Imajući u vidu da CrossHair VI Extreme već poseduje ukupno 12 fan konektora, ovo je zaista neophodno samo entuzijastima sa specifičnim potrebama. Dobra vest je da se kontrola može vršiti putem UEFI biosa ili AI Suite aplikacije zahvaljujući dodatnoj elektronici na PCB-u.


 asus_crosshair_vi_extreme007_s.jpg

asus_crosshair_vi_extreme006_s.jpg


Asus isporučuje jedan čvrsti HB SLI mostić za TwoWay SLI konfiguracije.


asus_crosshair_vi_extreme008_s.jpg


Kao i kod drugih modela nove generacije, Asus isporučuje novu antenu koja je dizajnirana kao omaž na peraje ajkule, ali smo ipak stare antene preferirali zbog magneta koji im omogućava da se montiraju na kućište bez bojazni da će da padnu, dok je ova mogućnost odsutna kod novihi antena.


 asus_crosshair_vi_extreme010_s.jpg

 

 

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 1800X
Matična ploča: Asus Crosshair VI Extreme
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Corsair Vengance 2933 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 64 bit

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

 

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Nije bilo nikakvih iznenađenja na polju overkloka zbog sličnosti sa Hero modelom. Sa početnih 3.6 GHz koliko iznosi fabrički takt Ryzen 7 1800X model dostigli smo stabilnih 4 GHz bez velikog povećanja napona koji smo podesili na 1.37 V.


asus_crosshair_vi_extreme_award.JPG 


Da li je više dobrog zaista bolje? U slučaju Asus Crosshair VI Extreme smatramo da jeste, jer je ploča zaista bolje opremljena, ali kao takva će biti interesantna specifičnom krugu entuzijasta kojima novac nije prepreka i žele da imaju kompletno i udobno "out of the box" iskustvo. Stoga, broj kupaca ove ploče će biti adekvatno manji u odnosu na pristupačnije modele, ali ukoliko vas novac ne sprečava i želite ultimativnu Ryzen platformu, zaista možemo da samo da kažemo "samo napred".


asus_crosshair_vi_extreme_award_s.JPG


Prednosti:

- Veliki broj USB i 4-pin konektora
- Kvalitet izrade
- LED osvetljenje
- WiFi modul


Nedostaci:

- Vrlo visoka cena


Cena: oko 370 evra


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

d0minat0r Član postova: 2304
Pozz za Vladu za prijtelja napacenog
Vlada011 Neregistrovan korisnik
Po meni je bitan ovaj PreMounted I/O Shield, ima ROG Backplate i veoma bitno hladjenje M.2.
Ima video koji objasnjava kako se deo heatsinka skine i unutra je thermal pads i mesto za M.2.
Ova ploca ce se koristiti u vremenu kada 1TB M.2 bude normalno nesto za O.S a 1TB SSD SATA III za igrice.
Sve ostale drangulije mogu da budu van kompa. Po meni su obe dobre i uvek bi isao na jednu ili drugu, sto se mene tice ne bi izdrzao da ne uzmeme Extreme verziju.
srbijasine Neregistrovan korisnik
Minimalne razlike u odnosu na Hero verziju, a 110$ vise.
Vlada011 Neregistrovan korisnik
Kako je mocna sa ovim angled 24 pin i kockasta. Mnogo mocna ploca, najbolja za X370.
Mogu ljudi da pricaju da ne vredi davati toliko za Ryzen 7 plocu ali po meni vredi.
Nikada ne znas sta ce AMD da izbaci jos za X370. Sigurno 1800X nije zadnja stvar. Oni ce do 2020 da se zezaju sa tim socketom i da updejtuju BIOS ploca za nove modele i zato treba uzeti najbolje. Crosshair AM3 ploce su podrzavale od Athlona do FX9350 kasnije. I Thuban i Bulldozer i Vishera je cak mogla sa nekim Beta BIOS updejtom.
Heatsink za hladjenje M.2 je ekstra i ovaj Pre Mounted I/O Shield kako ga ASUS zove je unapredio taj zadnji deo na plocama mnogo i sluzi da izdrzi elektrostaticka praznjenja do 12kV. Odmah se vidi da nije samo ukras nego da ima svoju svrhu, sve premium ROG ploce izasle posle 2016 ga imaju ali samo Zenith Extreme, Crosshair Extreme i Rampage Extreme verzije. Steta sto Rampage VI Apex nije dosla sa time i sa angled 24 pin bila bi top ploca. Ja sam se navikao na ROG BIOS i na njihovo Secure Erase SSDova,(samo pritisnes i on ti je za 5 sekundi 1TB SSDa vracen na fabricko stanje Unallocated i spreman za Windows. BIOS Flashback bez procesora, maticne, memorije i graficke dok je maticna samo na napajanju. Nema sanse da bi sada istrazivao i cackao sta drugi brandovi imaju.Ona opcije sa Safe Boot, zadnje stabilne postavke, itd. Jos bi voleo da ASUS implementira special USB white port za Apple uredjaje i u okviru BIOSa da napravi Memory tester, SSD checker i CPU tester.

Test: Gigabyte X299 Aorus Gaming 3

Test: Asus Prime X370-Pro

10203
10205
10206
10207
10208
10209