Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Crosshair VI Extreme

28.09.2017 09:36 | 4 Hardver
Test: Asus Crosshair VI Extreme

Nakon vremena provedenog sa Crosshair Hero matičnom pločom, pitali smo se kako bi neko mogao da nadmaši Asus sa pločom zasnovanom na AMD X370 čipsetu. Izgleda da je Asus dao odgovor na to tako što je predstavio Crosshair VI Extreme i time prevazišao sopstveni najbolji model do sada. Zaista je reč o posebnoj ploči koja će samo zbog visoke cene ostati rezervisana za uzak krug korisnika sa najdubljim džepom.

Asus Crosshair VI Extreme

Nebojša Todorović

Kao što smo već rekli u uvodu, Asus Crosshair VI Hero se pokazao kao sjajna opcija za entuzijaste i one koji vole da poseduju atraktivnu matičnu ploču. Asus u RoG seriji zaista nudi uređaje koji su idealni za kućišta sa providnom bočnom stranicom, jer se ističu fantastičnim izgledom, materijalima i RGB LED osvetljenjem. Osim toga Hero je zaista bio idealan odnos cene i mogućnosti. Sa druge strane Asus Crosshair VI Extreme je praktično Hero "na steroidima", ali kao što kažu više dobrog je uvek odlično, zar ne?


asus_crosshair_vi_extreme012_s.jpg


Ukoliko biste gledali ove dve ploče odvojeno, moglo bi se oprostiti ukoliko ne primetite razliku bez detaljnog zagledanja. Sa druge strane, ukoliko bismo postavili Crosshair VI Hero i Extreme jedan pored drugog, odmah bi se primetilo koliko je zapravo skuplji model drugačiji i bolji u nekim aspektima.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Crosshair VI Extreme
 • Platforma AMD
 • Veličina ATX
 • Podnožje AM4
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 7
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Ostali konektori PS/2, S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 • Dodatno WiFi modulasus_crosshair_vi_extreme013_s.jpg


Neke od tih stvari su detallji kao što je zarotirani 24-pinski naponski konektor koji je u odnosu na površinu ploče postavljen paralelno. Ovo olakšava sakrivanje kablova, što je svakako za pohvalu.


asus_crosshair_vi_extreme036_s.jpg


Tu je recimo i povećan broj konektora 4-pinskih za ventilatore, pa Extreme model raspolaže sa čitavih 12 što je više od većine ploča na tržištu. Unapređeno je i RGB osvetljenje, pa tako sada više elemenata svetli, a tu je i modularni hladnjak za jedan M.2 slot. U svakom slučaju, to je deo nekih manjih unapređenja, a mi ćemo ipak krenuti standardnim putem od od početka.


asus_crosshair_vi_extreme017_s.jpg


Asus Crosshair VI Extreme izgleda zaista impresivno sa poluoklopom, masivnim stilski izrađenim hladnjacima i evideno kvalitetnom izradom koja je na najvišem mogućem nivou. Naponska jedinica doduše nije menjana, ali je i Hero filtrirao napon na isti odličan način i Asus verovatno ne vidi motiv da vrši izmene, jer je ovaj aspekt u poslednjim godinama sve manje moguće iskoristiti u marketing svrhe.


asus_crosshair_vi_extreme024_s.jpg


Naravno to ne menja činjenicu da je naponska jedinica odlična. Oko AM4 ležišta za procesor se nalazi odlična naponska jedinica izvedena u 12 faza koja filtrira napon uz pomoć kvalitetnih komponenti, kao što su 10K kondenzatori i Asusove MicroFine Alloy zavojnice. Tu je i Digi+ ASP1405I PWM kontroler za kontrolu naponske jedinice.


asus_crosshair_vi_extreme025_s.jpg


Desno od ležišta za procesor, pronalazimo četiri DIMM slota za DDR4 memorijske module. Oni se napajaju preko Digi+ ASP1103 kontrolera uz filtraciju napona u dve faze. Maksimalni podržani kapacitet iznosi 64 GB, dok je Asus naveo maksimalnu frekvenciju od 3200 MHz. Dopada nam se i to što je odmah pored smešten POST ekran čije prisustvo uvek dočekujemo širom raširenih ruku.


asus_crosshair_vi_extreme023_s.jpg


Tu pronalazimo i POST ekran, "Start" i "Reset" prekidače, kao i druge svičeve za MemOK! funkciju, Safe_Boot itd. Ovo su veoma korisni dodaci koje uvek volimo da vidimo, a koje će i mnogi entuzijasti umeti da cene. Treba primetiti i da se u krajnjem desnom gornjem uglu iznad POST ekrana nalazi šest od ukupno dvanaest 4-pin konektora za ventilatore.


asus_crosshair_vi_extreme027_s.jpg


Layout sa PCIe slotovima je isti kao i kod Hero modela. Tu su dva PCIe 3.0 x16 koji mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente. Treba pohvaliti ojačane PCIe x16 slotove koji se najčešće habaju više nego ostali, tako da je poboljšana konstrukcija od posebno koristi za entuzijaste sklone čestoj izmeni hardvera.

 

d0minat0r Član postova: 2130
Pozz za Vladu za prijtelja napacenog
Vlada011 Neregistrovan korisnik
Po meni je bitan ovaj PreMounted I/O Shield, ima ROG Backplate i veoma bitno hladjenje M.2.
Ima video koji objasnjava kako se deo heatsinka skine i unutra je thermal pads i mesto za M.2.
Ova ploca ce se koristiti u vremenu kada 1TB M.2 bude normalno nesto za O.S a 1TB SSD SATA III za igrice.
Sve ostale drangulije mogu da budu van kompa. Po meni su obe dobre i uvek bi isao na jednu ili drugu, sto se mene tice ne bi izdrzao da ne uzmeme Extreme verziju.
srbijasine Neregistrovan korisnik
Minimalne razlike u odnosu na Hero verziju, a 110$ vise.
Vlada011 Neregistrovan korisnik
Kako je mocna sa ovim angled 24 pin i kockasta. Mnogo mocna ploca, najbolja za X370.
Mogu ljudi da pricaju da ne vredi davati toliko za Ryzen 7 plocu ali po meni vredi.
Nikada ne znas sta ce AMD da izbaci jos za X370. Sigurno 1800X nije zadnja stvar. Oni ce do 2020 da se zezaju sa tim socketom i da updejtuju BIOS ploca za nove modele i zato treba uzeti najbolje. Crosshair AM3 ploce su podrzavale od Athlona do FX9350 kasnije. I Thuban i Bulldozer i Vishera je cak mogla sa nekim Beta BIOS updejtom.
Heatsink za hladjenje M.2 je ekstra i ovaj Pre Mounted I/O Shield kako ga ASUS zove je unapredio taj zadnji deo na plocama mnogo i sluzi da izdrzi elektrostaticka praznjenja do 12kV. Odmah se vidi da nije samo ukras nego da ima svoju svrhu, sve premium ROG ploce izasle posle 2016 ga imaju ali samo Zenith Extreme, Crosshair Extreme i Rampage Extreme verzije. Steta sto Rampage VI Apex nije dosla sa time i sa angled 24 pin bila bi top ploca. Ja sam se navikao na ROG BIOS i na njihovo Secure Erase SSDova,(samo pritisnes i on ti je za 5 sekundi 1TB SSDa vracen na fabricko stanje Unallocated i spreman za Windows. BIOS Flashback bez procesora, maticne, memorije i graficke dok je maticna samo na napajanju. Nema sanse da bi sada istrazivao i cackao sta drugi brandovi imaju.Ona opcije sa Safe Boot, zadnje stabilne postavke, itd. Jos bi voleo da ASUS implementira special USB white port za Apple uredjaje i u okviru BIOSa da napravi Memory tester, SSD checker i CPU tester.

Test: Gigabyte X299 Aorus Gaming 3

Test: Asus Prime X370-Pro

10203
10205
10206
10207
10208
10209