Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus B1M Wireless LED projektor

11.07.2013 11:05 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Potreba za portabilnim uređajima vrtoglavo raste jer je prenosivnost danas svakome bitna stvar, pogotovo poslovnim korisnicima. Kako je trenutno fokus na mobilnim uređajima kao što su ultrabook, tablet i smartfon, ako sve to nosimo u torbi za posao, projektor takođe mora biti lakši i manjih dimenzija. Asus je biznis korisnicima spremio jedno lepo iznenađenje u vidu kompaktnog B1M modela sa dosta visokim nivoom osvetljenosti od 700 lumena. Tehnologija projekcije koja stoji iza ovog modela je DLP, a njegova rezolucija je WXGA, tačnije 1280 x 800 tačaka.

LED sijalica koju ovaj model koristi ne sadrži živu i tako nije štetna po životnu sredinu, a njen životni vek je dosta dugačak i deklarisan na 30,000 časova. Zanimljivost kod ovog modela je njegova sposobnost da prikazuje dosta veliku sliku na maloj razdaljini tako da ga možete staviti na konferencijski sto na samo jedan metar od platna i dobiti sliku dijagonale 51 inč. Kako projektor udaljavate više od platna slika postaje veća, tako da njegova maksimalna udaljenost može biti tri metara sa kojih ćete dobiti sliku dijagonale 153 inča.Ono što je nama još zanimljivije kod ovog modela je njegova bogata konektivnost. U naslovu smo pomenuli da je ovo Wireless projektor, što znači da uz WiFi dongle koji dobijate u paketu može da se povezuje bežičnim putem sa drugim uređajima. To u prevodu znači da možete da reprodukujete sadržaj sa vašeg laptopa, tableta ili smartfona na projektor bez ikakve potrebe za kablovima, što je stvarno odlična mogućnost. Tu su takođe i mogućnost da sadržaj reprodukujete sa USB-a, SD kartice ili vezom preko HDMI kabla.


Dizajn

Kutija u kojoj smo zatekli ovaj model nije preterano velika, pre svega zbog nešto manjih dimenzija samog projektora, ali i zbog toga što je njen sadržaj upakovan tako da nema viška slobodnog prostora. Na prednoj strani pakovanja tu je njegova slika i ključne specifikacije, dok pozadi imamo nešto detaljniji prikaz njegovih mogućnosti. Otvaranjem kutije zatekli smo pre svega Asus crnu torbicu u kojoj je smešten sam projektor, njegovo napajanje, mali daljinski i WiFi dongle. U kutiji se takođe nalazi veći broj kablova za napajanje za različita tržišta, a tu je i VGA kabl za analogni način spajanja sa laptopom.

Na prvi pogled projektor deluje lepo u crnoj boji koja kombinuje srebrne elemente u zoni objektiva. Sa prednje strane prisutna je rešetka sastavljena od linija postavljenih pod uglom dok sa leve i desne bočne strane imamo otvore za hlađenje. Na levom boku smešten je ulaz za napajanje, dok pozadi imamo konekcije kao što su USB port, VGA ulaz, HDMI ulaz, slot za SD kartice, kao i 3.5mm AV ulaz i priključak za slušalice. Iza je smešten i infracrveni port za daljinski. Sa gornje strane nalazi 12 dugmića za kontrolu nad projektorom, a iste takve dugmiće možete naći i na daljinskom malih dimenzija. Na donjoj strani projektora imate, kojom možete promeniti visinu u dva nivoa.
Utisci u radu

Projektor je veoma jednostavan za nameštanje za rad, samo ga stavite na ravnu površinu, otprilike udaljite na rastojanje koje će vam pružiti željenu dijagonalu slike, povežete napajanje i spreman je za upotrebu. Vreme koje je potrebno od pritiska na power dugme do trenutka kada projektor emituje sliku je jako kratko, tačnije samo pet sekundi. Nakon uključivanja dobijate plavi ekran i njegovoj sredini prozor u kojem ćete prvobitno namestiti jezik, a zatim dobiti kvadratiće sa opcijama. Odlična stvar je to što su opcije postavljene tako da mimiciraju dugmiće koji se nalaze na daljinskom, tako da je snalaženje veoma lako. Kako ulazite dublje u podešavanja, ona će biti u nekim od devet kvadratića koji se takođe nalaze i na daljinskom, tako da je samo potrebno stisnuti odgovarajući - interesantno rešenje.

Glavni ekran se sastoji od biranja izvora projekcije, bilo da je to SD kartica, USB, Ezlink ili nama najzanimljivija metoda povezivanja preko WiFi-a. Pre nego što izabete ovu opciju potrebno je da priključite WiFi dongle koji stiže u pakovanju pozadi u USB port. Ovde postoje dve opcije projekcije - AP režim i klijent režim. Prvi je ako želite da napravite pristupnu tačku preko koje će direktno uređaji biti povezani sa projektorom, a druga opcija je da se povezivanje odvija preko postojeće mreže, tačnije kroz vaš ruter. Mi smo ipak preferirali klijent režim. 

Ulaskom u ovu opciju potrebno je da odaberete vašu mrežu i da unesete šifru, nakon čega dobijate ekran sa imenom pristupne tačke, IP adresom, i poljima koja vam pojašnjavaju načine korišćenja. Dobra stvar je to što je Asus uključio i QR kodove za Apple i Android uređaje, tako da njegovim skeniranjem smo bili direktno odvedeni na Play Store odakle smo preuzeli Asus WiFi Projection aplikaciju. Nakon pokretanja aplikacije videćete da je projektor prepoznat, a da biste mu pristupili potrebno je uneti šifru koju vidite na zidu. Unutar aplikacije nalazi se pet kategorija - Document, Photo, Internet, Dropbox i Camera. Odaberete dokument ili sliku koja se nalazi na vašem telefonu ili tabletu i ona će automatski biti projektovana na zid ili platno.

Internet opcija u aplikaciji nam se posebno dopada. Ovde dobijate Browser preko kojeg sajtovi bivaju direktno projektovani sa minimalnim kašnjenjem. Preko Dropbox opcije dobijate pristup svojim dokumentima u oblaku, koji će biti preuzeti i projektovani - veoma korisna stvar. Camera opcija je takođe zanimljiva jer je slika sa prednje ili zadnje kamere preneta na projektor u realnom vremenu. Dosta interesantne mogućnosti po našem mišljenju.


 

Ovaj projektor nije namenjen isključivo biznis korisnicima, jer ga takođe možete i koristiti u vašem domu za potrebe multimedije. Ovoga puta smo projektor uparili bežično sa laptopom, preuzimanjem EZ WiFi/LAN programa za Windows. Nakon startovanja, potrebno je upisati šifru i nakon toga dobijate sliku sa ekrana vašeg laptopa na zidu ispred vas u mnogo većoj dijagonali. Asus B1M dakle možete koristiti i za gledanje filmova u vašem domu, iako mu to nije prvobitna namena jer je fokus ipak stavljen na poslovnu upotrebu. Svidelo nam se to što se na projetkoru nalazi i ugrađeni zvučnik sa Sonic Master tehnologijom, tako da je zvuk dosta glasan i čist. Slika je dosta oštra i jasna, sa sasvim solidnom reprodukcijom boja.
 

Zaključak

Ukoliko pripadate grupi poslovnih korisnika, kojima je dobar deo posla baziran oko prezentacija, Asus B1M projektor je jednostavno odličan uređaj za vas. Ovo je veoma kompaktan i prenosiv model, koji će bez ikakvog problema stati u vašu torbu za posao ili torbicu koja već stiže u pakovanju. Nakon povezivanja spreman je za rad za pet sekundi, tako da nema dugog čekanja i gubljenja vremena. Osim toga, projektor vam omogućava da prikažete sliku sa širokog spektra uređaja, pa tako u teoriji možete držati prezentaciju i pomoću telefona. Zanimljivo, zar ne?


 

Projektor pruža dosta svetlu i jasnu sliku veće dijagonale na dosta malom rastojanju od platna ili zida, tako ne morate pretererano brinuti o njegovom pozicioniranju. Najbitnija stvar po našem mišljenju kod ovog modela je njegova bežična konektivnost, koja će vam pružiti povezivanje sa laptopom, smartfonom ili tabletom bez ikakve potrebe za kablovima. Dakle, radi se o uređaju široke upotrebljivosti i odlične kompatibilnosti sa savremenim standardima, a dodali bismo, i uređaju koji pruža ono što se očekuje od moderne naprave u eri bežičnih povezivanja...
 

Uređaj na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus P1 ultraportabilni LED projektor

Editorijal: Projektori i njihove karakteristike

10304
10305
10306
10307
10308
10309