Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus A7V600

09.07.2003 10:01 | 0 Hardver
Test: Asus A7V600

Nakon što smo analizirali šta je to novo što donosi VIA KT600 čipset, na test je pristigla Asus A7V600 matična ploča koja je bazirana upravo na ovom čipsetu. Asus je jedan od proizvođača matičnih ploča koji odavno ima veoma dobru saradnju sa VIA-om, te je svojevremeno bio jedan od glavnih partnera zaslužnih za veliki uspeh na tržištu koji su ostvarili prvi VIA čipsetovi.Miloš Ayrton Stamenković

Još od samog ulaska kompanije VIA na tržište čipsetova namenjenim AMD platformi, Asus je bio jedan od glavnih partnera koji je zaslužan za finalni veliki uspeh na tržištu koji su svojevremeno ostvarili prvi VIA čipsetovi. Većina se dobro seća odlične A7V matične ploče uz čiju pomoć je iz AMD Duron i Athlon procesora izvlačen maksimum. Prelaskom na DDR memorijski standard sa drugom verzijom VIA DDR čipseta, Asus je ponovo napravio vrhunsku ploču baziranu na tadašnjem apsolutnom hit KT266A čipsetu. Sama činjenica da je Asus nastavio skoro do današnjih dana da proizvodi razne verzije ove ploče dovoljno govori o kvalitetu originalnog A7V266-E modela.
Međutim, već od KT400 čipseta mogao se osetiti očigledni pad interesovanja u Asus-u u vezi daljeg angažmana na ovom polju: sve je teže postalo proizvoditi vrhunske ploče bazirane na novim, u biti sve lošijim VIA čipsetovima. Ipak, saradnja Asus-a i VIA se i dalje nastavlja, pa je tako Asus u minimalnom roku upotrebio najnoviji VIA KT600 čipset. Kako je ovaj čipset ujedno i poslednji VIA čipset namenjen K7 generaciji procesora, jasno je da će A7V600 biti poslednja Asus-ova ploča za navedene procesore. Da vidimo šta nudi ploča koja predstavlja kraj jedne ere, u kojoj je VIA ostvarila rolerkoster uspehe i padove na tržištu.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Ambalaža i propratni paket su na standardnom nivou koji Asus forsira za moderne matične ploče baziranim na VIA čipsetova. Tako se u paketu, naravno pored same matične ploče, nalaze samo najosnovnije stvari. Uputstvo sa CD-om sa drajverima i propratnim Asus-ovim softverom, kao i potrebni kablovi, uključujući i dva SerialATA kabla. Lepo je što se u paketu dobija i bracket sa joystick / midi portom, koji dosta korisnika i danas koristi.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

A7V600 - detaljnije

A7V600 - detaljno

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce


Prvi pogled na A7V600 odmah stvara utisak ''već viđenog'', jer layout u mnogome podseća na ostale Asus ploče sa VIA KT čipsetovima. Ovo je i razumljivo, jer je cela generacija ovih čipsetova potpuno pin kompatibilna, čime je omogućena brza i laka migracija sa starog na novi čipset. Ipak, kod KT600 modela se može primetiti da je southbridge nešto bliži northbridge-u, što je izvedeno u cilju skraćivanju vodova radi postizanja stabilnog rada 8X V-Link veze. Pored toga, zbog novih mogućnosti southbridge-a, na ploči se nalaze dva SerialATA priključka u nešto malo neuobičajenom, ali vrlo dobrom položaju na ploči.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce


Zbog obaveze skraćivanja vodova, kod ploča sa novijim VIA čipsetovima javlja se stari problem prevelike blizine AGP slota sa memorijskim ležištima. Naravno, ni A7V600 nije imun na ovaj problem, pa je tako uklanjanje memorije kad je AGP kartica u ležištu veoma otežano, naročito ako je u pitanju masivnija grafička karta. Koliko su navedene komponente blizu, lepo se može videti iz priloženih slika.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Veliki plus Asus-ovih matičnih ploča baziranim na VIA KT čipsetovima jeste u tome što se u Asus-u uvek potrude da procesorski soket orijentišu na najbolji mogući način. Tako je procesorski socket i na A7V600 okrenut za 90 stepeni u odnosu na položaj referentnog dizajna, čime se omogućava maksimalno laka i brza montaža kulera. Naravno, i oko samog socketa ima sasvim dovoljno prostora za eksperimentisanje sa glomaznijim kulerima, tako da je teško naći kuler koji ne može da se montira na A7V600. Takođe naglašavamo povoljan položaj ATX naponskog konektora, kao i IDE priključaka koji omogućavaju komotno povezivanje hard diskova i u velikim kućištima.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploceA7V600 - detaljnije II

U minuloj godini, mogli smo primetiti kako se izgled I/O panela na matičnim pločama menja i modernizuje, a sve veći broj proizvođača uviđa potrebu za promenom. Asus se dugo držao manje-više standardnog rasporeda, ali i sada kada je odlučio da modernizuje svoj pristup prilikom izbora konektora na I/O panelu, promene su minimalne. Jedina novina se svodi na činjenicu da je jedan serijski port nestao i svoje mesto ustupio SPDIF digitalnom audio izlazu. Na ploči se nalaze samo četiri USB konektora, što se u današnjim uslovima može pokazati kao nedovoljan broj. Kako KT600 čipset podržava ukupno osam USB 2.0 portova, na ploči se nalaze mesta za prilkjučivanje dodatna četiri, ali se odgovarajući bracketi ne dobijaju u paketu, pa se moraju posebno dokupiti.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Pošto se gotovo sve funkcije koja A7V600 poseduje nalaze direktno integrisane u southbridge-u, na ploči se nalazi samo jedan third-party kontroler. U pitanju je 3COM 3C940 LAN kontroler koji, pored standardnih brzina od 10/100 Mbps, podržava i gigabitnu brzinu rada. Naravno, kako je ovaj kontroler vezan za PCI magistralu, u slučajevima maksimalnog iskorišćenja gigabitnog LAN-a, može doći do ozbiljnog zagušenja PCI magistrale i usporavanja kompletnog sistema.
Interesantno, na ploči se pored šestog PCI slota nalazi poseban konektor namenjen Asus-ovom wireless modulu koji bi trebao ovoj ploči da omogući rad sa svim aktuelnim wireless standardima. Ovaj dodatak bi trebalo uskoro da se nađe u Asus-ovoj ponudi dodatne opreme.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Naponske jedinice na poslednjim modelima Asus ploča za AMD procesore nisu na prvi pogled ostavljale maksimalno povoljan utisak, ali se kasnije tokom testiranja dolazilo do zaključka da iste rade veoma dobro. Slična situacija je i sa naponskom jedinicom kod A7V600 modela, koji u očima posmatrača ostavlja nekako “tanak” utisak. Tri para kondenzatora kapaciteta od samo 1500 mF su jedan od glavnih razloga za pomenuti “tanak” utisak. Ipak, ono što je pozitivno jeste činjenica da se Asus odlučio da na A7V600 upotrebi MOSFET-e najnovije generacije, čija je glavna prednost značajno manje zagrevanje u uslovima maksimalnog opterećenja, koji se istina nalaze u klasičnoj 2-phase konfiguraciji.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Na kraju ovog dela testa moramo spomenuti klok generator i DDR RAM buffer kontroler. Tako u specifikaciji programibilnog sistemskog klok generatora koji je upotrebljen na A7V600 stoji da se njegova upotreba preporučuje na, citiram “KT266 style” čipsetovima, što jasno govori koliko je najnoviji KT600 čipset realno nov proizvod. RAM bufer kontroler je istina nešto noviji i namenjen je upotrebi na “KT333 style” čipsetovima.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

BIOS i overkloking

Očekivano, i A7V600 poseduje Award BIOS u Medallion verziji koju Asus ekskluzivno koristi. Opcije koje nude spadaju u domen “sasvim dovoljnih”, što znači da korisnik ove ploče može podešavati sve potrebe parametre koje se tiču normalnog rada, kao i overklokinga. Esencijalni naponi se mogu povećavati u razumnim granicama, pa je tako maksimum za memoriju 2.85V. Napon procesora se kroz BIOS može podići na 1.7V što u većini slučajeva nije dovoljno za značajniji overkloking. Asus je i na to mislio, pa se tako na ploči nalazi overvoltage jumper koji omogućava podizanje napona procesora do 2.05V. Na žalost, jedna od velikih mana VIA čipsetova je nemogućnost fiksiranja PCI i AGP frekvencija, pa tako ova mogućnost nije dostupna ni na KT600 čipsetu. Nedostatak ove opcije može osetno da smanji ukupne overkloking domete.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce
karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Detaljno podešavanja memorijskih parametara je takođe omogućeno, a intervencije na ovim vrednostima se i u običnom radu mogu pokazati kao obavezne. Standardni VIA problemi oko popunjenosti memorijskih banki su uveliko prisutne i na KT600 čipsetu. Iako proizvođač tvrdi da čipset podržava dva PC3200 modulu, mi nismo uspeli da nateramo dva Corsair PC3500 modula na saradnju. Bilo koja kombinacija memorijskih setovanja nije urodila plodom, tako da nas je čipset konstantno častio nestabilnim radom i pucanjem aplikacija. U režimu rada sa jednim modulom bili smo u mogućnosti da koristimo maksimalno oštra setovanja, i tim ostvarimo sasvim pristojan memorijskih protok koji možete videti i na priloženoj slici.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Ono što na kraju dolazi je čuveni “test istine”, i za njega možemo reći da ga je Asus A7V600 besprekorno položio. Ni na maksimalno agresivnim BIOS podešavanjima, uz Turbo režim rada frekvencija magistrale je bila gotovo u Hz na propisanom nivou, što obilato pohvaljujemo.
Što se overklokinga tiče, maksimalna brzina magistrale koju smo uspeli da ostvarimo jeste 210MHz, što i nije neki previše impresivan rezultat. Svi dobro znamo da su neki modeli sa KT333 čipsetom bili sposobni da idu dosta preko 210MHz, tako da je jasno da KT600 čipset prestavlja glavnog i jedinog krivca za ovaj slab rezultat.
Druga prepreka overklokingu na koju smo naišli se odnosi na samu naponsku jednicu koja prouzrokuje nešto veće zagrevanje procesora. Zbog ove pojave, procesor koji pri određenim parametrima bez problema radi na nForce2 ploči, na tim istim parametrima kod A7V600 ploče pokazuje osetne znake nestabilnosti. Iz tog razloga bili smo prinuđeni da povećamo broj obrtaja na kuleru kako bi procesor više ohladili, i tako uspešno završili sve testove.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Test konfiguracija

Test konfiguracija

CPU AMD Athlon XP 2200 MHz (11x200 MHz)
Matične ploče Asus A7V600
Memorija Corsair PC3500 256MB 6-2-2 CAS2 1T
Hard disk Maxtor DiamondMax+9 60GB
Graficka karta GeForce4 Ti4400
Operativni sistem Windows XP Pro SP1
Drajveri VIA Hyperion 4.47 & Detonator 44.03

Rezultati I

Sa rezultatima testiranja krećemo od najpopularnijih sintetičkih testova.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Ovde se jasno vidi da SiSoft Sandra 2003 MAX3 pravi minimalnu, gotovo neprimetnu razliku između KT600 čipseta i nForce2 čipseta u DualChanell modu rada. Da je ovakav odnos performansi ostao i na drugim testovima, VIA bi mogla da se čak i da se pohvali sa svojim proizvodom. Ali ...

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Već PCMark2002 pokazuje veliku razliku između KT600 i nForce2 čipsetova, pa je tako već u ovom mometu KT600 krenuo nezadrživo da zaostaje za konkurencijom.

Rezultati II

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Kada pogledamo ove tri tabele, nikakav komentar nije potreban. KT600 je žestoko oduvan.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Kako su rendernig programi prvenstveno zahtevni od brzine procesora, 3D Studio MAX R5 pokazao je minimalni zaostatak KT600 čipseta. Pa tako oni koji se bave radom u ovom ili sličnim programima, a žele low-cost radnu stanicu mogu i nekako razmišljati o KT600 čipsetu.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Za kraj smo ostavili ZD testove realnih aplikacija u kojima je nForce2 finalno porazio KT600. Razlika je zaista ogromna, i sve što se može reći na račun KT600 čipseta je - jako sporo.

Zaključak

Kada na kraju sumiramo sve utiske, oni se mogu svesti na jednu rečenicu: “Tamo dokle stigla je VIA, tamo na korak je dno”. Tužno, ali istinitno. VIA već godinu dana prodaje gotovo isti proizvod sa minimalnim, gotovo kozmetičkim promenama. Godinu dana stagniranja se u modernom IT svetu bez problema može prevesti kao godinu dana rapidnog nazadovanja. VIA trenutno prestavlja svoj novi čipset namenjen Pentium 4 platformi koji opet nema DualChanell memorijski kontroler, što još jednom potvrđuje nesposobnost ove kompanije da napravi ne novo rešenje, već rešenje koje su drugi već odavno predstavili. Videćemo šta će VIA dalje raditi, ali i najveće vojskovođe su prezirale rat na dva fronta, a VIA to uporno čini. Tako se vrlo lako može desiti da VIA ostane samo kao proizvođač third-party kontrolera popur FireWire, RAID ili LAN čipova koji će se ugrađivati na ploče sa čipsetom nekog drugog proizvođača.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Što se Asus-ove izvedbe VIA KT600 čipseta, na kraju možemo konstatovati da je Asus odradio dobar posao, uloživši u ploču dosta više od onoga koliko sam čipset vredi. A7V600 se u radu pokazao kao besprekorno stabilna ploča, što se može okarakterisati kao veliko dostignuće Asus-a. Sve ostale mogućnosti ploče su takođe na sasvim zadovoljavajućem nivou, tako da bi ovaj model uz adekvatno nisku cenu mogao da nađe svoje mesto na tržištu. U bilo kojoj drugoj varijanti, sa na primer, cenom koja ja ista ili tik malo niza u odnosu na nForce2 modele, VIA KT600 modeli nemaju šta da traže. Tako svi oni koji pri kupovini matične ploče malo drže do sebe i žele što bolje performanse, jednostavno nemaju drugog rešenja sem neke od ploča baziranim na nForce2 čipsetu.

karakteristike, statistike, asus a7v600 maticne ploce

Matična ploča dobijena na test ljubaznošću gospodina Sean Chen-a, menadžera kompanije Asus.

Test: Gigabyte 8PENXP & 8IPE1000

Test: ABIT NF7-S rev.2.0 - "iz mog ugla"

10203
10205
10206
10207
10208
10209