Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z97 Pro4

08.06.2014 13:00 | 0 Hardver
Test: ASRock Z97 Pro4

Stigao je novi Intel čipset. Da je sa sobom doneo nešto novo, verovatno bi prethodna rečenica imala uzvičnik na kraju; ovako, bez uzvičnika. Stigli su i novi Intel procesori. Opet bez uzvičnika, jer praktično i nisu novi, a svakako ne donose naročite pomake, ni revolucionarne ni evolutivne. Zajedno sa njima na test su krenule da pristižu matične ploče sa različitih strana, a pored MSI, ASUS i Gigabyte modela koji ste videli i AsRock je među prvima poslao nove modele, pa smo imali prilike da se sa novim čipsetom na pravi način sretnemo uz ASRock Z97 Pro4

ASRock Z97 Pro4

Zoran Petrović

Z97 Pro4 je model koji ne spada ni u jednu od ASRock specijalnih serija (Extreme, Overclocking, Gaming, BTC), ali to nikako ne treba da se shvati u negativnom kontenstu, čak naprotiv. Ovaj model vizuelno prilično podseća na MSI predstavnike prethodne generacije, pre svega zbog crno-plave kombinacije elemenata i sličnih pasivnih kulera. ASRock je očigledno ovaj model osmislio kao ne previše skupu ulaznicu u Z97 svet, što je jasno već i na prvi pogled. Na žalost, kako je reč o test primercima, ploču smo dobili u kesici, pa propratnu opremu i pakovanje ne možemo komentarisati, ali sumnjamo da je ASRock unutra spakovao skupe dodatke. Pre same ploče, možemo se malo osvrnuti na “novi” Z97 čipset i novine koje on donosi.

Intel Z97 Express

Novi čipset je više blago unapređenje prethodne generacije nego što se radi o novom, evolutivnom koraku. Intel Z97 Express je tu da cenovno i poziciono zameni Z87 i da donese par izmena. Kada je sam čipset u pitanju Z97 doslovno prati sva rešenja koja postoje kod Z87, ali i donosi podršku za nadolazeću generaciju Broadwell procesora (Z87 će možda dobiti firmware update, ali još ne postoji zvanična potvrda). Takođe, sa Z97 i uopšte 9. serijom čipsetova Intel je predstavio podršku za SSD-ove u PCI Express M.2 formatu (PCIE 2.0 x2 interfejs sa maksimalnim brzinama do 1 GB/s), koji menja mSATA.

Tu je i novi SATA interfejs - SATA Express, koji je ime dobio jer koristi PCI Express i SATA interfejse kako bi se ostvarile visoke brzine prenosa podataka. Iako SATA Express podržava i SATA i PCI Express drajvove, oni se ne mogu koristiti istovremeno. Ovo znači da ako priključite SATA uređaj, koristićete samo SATA magistralu, a ako priključite PCI Express uređaj koristićete samo njegovu magistralu. Sam drajv se identifikuje kao SATA, PCI Express ili SATA Express i od toga i zavisi da li se koristi jedna, druga ili kombinovana magistrala.

Sam Z97 čipset podržava samo jedan SATA Express konektor koji kombinuje PCH PCI Express 2.0 x2 sa SATA III portovima koji formiraju SATA Express interfejs. Ovo znači i da sa trenutnim SATA Express nećete ostvariti maksimum jer bi pravi potencijal trebao da se dostigne korišćenjem PCI Express 3.0 interfejsa, koji efektivno duplira PCI Express 2.0 protok. Za sada je SATA Express ograničen na 10 Gb/s, odnosno oko 1000 MB/s, što je osetno brže od onoga što pruža SATA III, odnosno približnije je SATA III RAID konfiguraciji. Logično, sa PCI Express 3.0 interfejsom brzine bi mogle da stignu do teoretskom maksimuma od 20 Gb/s, odnosno 2000 MB/s. Kada je fizički izgled konektora u pitanju napomenućemo da se SATA Express interfejs sastoji od dva regularna SATA konektora i jednog dodatnog, manjeg porta s leve strane. Na ovaj način, ukoliko ne koristite SATA Express uređaje, možete koristiti dva SATA porta za SATA uređaje. Sam Sata Express kabl isporučuje napajanje, pa jedan njegov kraj treba da sa poveže sa SATA/Molex granom na napajanju kako bi se obezbedila struja za uređaj. S obzirom na dimenzije konektora i kablove, ne treba očekivati da SATA Express interfejs zaživi na pločama malog formata poput mini-ITX gde će M.2 slot biti mnogo praktičnije rešenje.

CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz. Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start.

Kao što vidite, broj portova, konektora, PCI Express linija, mrežnog konektora, Audio rešenja i interfejsa koje obezbeđuje CPU je ostao isti, a jedina razlika ogleda se u novoj bezbednosnoj Intel Device Protection tehnologiji sa Boot Guard-om koja pomaže da se zaštiti sistem pre podizanja OS-a od virusa i bezbednosnih rizika. Naravno, Intel RST (Rapid Storage Technology) koja postoji za SATA prisutna je i za SATA Express. Nije izostavljena ni podrška za otključane (“K”) modele, kako aktuelne, tako i nadolazeće (Devil’s Canyon).

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Z97 Pro4
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 4 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 tastatura/miš kombinovani port x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-Z97X-UD5H

Veličine matičnih ploča

10203
10205
10206
10207
10208
10209