Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z97 Pro4

08.06.2014 13:00 | 1 Hardver
Test: ASRock Z97 Pro4

Stigao je novi Intel čipset. Da je sa sobom doneo nešto novo, verovatno bi prethodna rečenica imala uzvičnik na kraju; ovako, bez uzvičnika. Stigli su i novi Intel procesori. Opet bez uzvičnika, jer praktično i nisu novi, a svakako ne donose naročite pomake, ni revolucionarne ni evolutivne. Zajedno sa njima na test su krenule da pristižu matične ploče sa različitih strana, a pored MSI, ASUS i Gigabyte modela koji ste videli i AsRock je među prvima poslao nove modele, pa smo imali prilike da se sa novim čipsetom na pravi način sretnemo uz ASRock Z97 Pro4

Zoran Petrović

Z97 Pro4 je model koji ne spada ni u jednu od ASRock specijalnih serija (Extreme, Overclocking, Gaming, BTC), ali to nikako ne treba da se shvati u negativnom kontenstu, čak naprotiv. Ovaj model vizuelno prilično podseća na MSI predstavnike prethodne generacije, pre svega zbog crno-plave kombinacije elemenata i sličnih pasivnih kulera. ASRock je očigledno ovaj model osmislio kao ne previše skupu ulaznicu u Z97 svet, što je jasno već i na prvi pogled. Na žalost, kako je reč o test primercima, ploču smo dobili u kesici, pa propratnu opremu i pakovanje ne možemo komentarisati, ali sumnjamo da je ASRock unutra spakovao skupe dodatke. Pre same ploče, možemo se malo osvrnuti na “novi” Z97 čipset i novine koje on donosi.

Intel Z97 Express

Novi čipset je više blago unapređenje prethodne generacije nego što se radi o novom, evolutivnom koraku. Intel Z97 Express je tu da cenovno i poziciono zameni Z87 i da donese par izmena. Kada je sam čipset u pitanju Z97 doslovno prati sva rešenja koja postoje kod Z87, ali i donosi podršku za nadolazeću generaciju Broadwell procesora (Z87 će možda dobiti firmware update, ali još ne postoji zvanična potvrda). Takođe, sa Z97 i uopšte 9. serijom čipsetova Intel je predstavio podršku za SSD-ove u PCI Express M.2 formatu (PCIE 2.0 x2 interfejs sa maksimalnim brzinama do 1 GB/s), koji menja mSATA.

Tu je i novi SATA interfejs - SATA Express, koji je ime dobio jer koristi PCI Express i SATA interfejse kako bi se ostvarile visoke brzine prenosa podataka. Iako SATA Express podržava i SATA i PCI Express drajvove, oni se ne mogu koristiti istovremeno. Ovo znači da ako priključite SATA uređaj, koristićete samo SATA magistralu, a ako priključite PCI Express uređaj koristićete samo njegovu magistralu. Sam drajv se identifikuje kao SATA, PCI Express ili SATA Express i od toga i zavisi da li se koristi jedna, druga ili kombinovana magistrala.

Sam Z97 čipset podržava samo jedan SATA Express konektor koji kombinuje PCH PCI Express 2.0 x2 sa SATA III portovima koji formiraju SATA Express interfejs. Ovo znači i da sa trenutnim SATA Express nećete ostvariti maksimum jer bi pravi potencijal trebao da se dostigne korišćenjem PCI Express 3.0 interfejsa, koji efektivno duplira PCI Express 2.0 protok. Za sada je SATA Express ograničen na 10 Gb/s, odnosno oko 1000 MB/s, što je osetno brže od onoga što pruža SATA III, odnosno približnije je SATA III RAID konfiguraciji. Logično, sa PCI Express 3.0 interfejsom brzine bi mogle da stignu do teoretskom maksimuma od 20 Gb/s, odnosno 2000 MB/s. Kada je fizički izgled konektora u pitanju napomenućemo da se SATA Express interfejs sastoji od dva regularna SATA konektora i jednog dodatnog, manjeg porta s leve strane. Na ovaj način, ukoliko ne koristite SATA Express uređaje, možete koristiti dva SATA porta za SATA uređaje. Sam Sata Express kabl isporučuje napajanje, pa jedan njegov kraj treba da sa poveže sa SATA/Molex granom na napajanju kako bi se obezbedila struja za uređaj. S obzirom na dimenzije konektora i kablove, ne treba očekivati da SATA Express interfejs zaživi na pločama malog formata poput mini-ITX gde će M.2 slot biti mnogo praktičnije rešenje.

CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz. Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start.

Kao što vidite, broj portova, konektora, PCI Express linija, mrežnog konektora, Audio rešenja i interfejsa koje obezbeđuje CPU je ostao isti, a jedina razlika ogleda se u novoj bezbednosnoj Intel Device Protection tehnologiji sa Boot Guard-om koja pomaže da se zaštiti sistem pre podizanja OS-a od virusa i bezbednosnih rizika. Naravno, Intel RST (Rapid Storage Technology) koja postoji za SATA prisutna je i za SATA Express. Nije izostavljena ni podrška za otključane (“K”) modele, kako aktuelne, tako i nadolazeće (Devil’s Canyon).

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Z97 Pro4
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 4 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 tastatura/miš kombinovani port x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

ASRock profesionalac

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Z97 Pro4
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 4 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 tastatura/miš kombinovani port x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Nova matična ploča se vizuelno ni po čemu specijalno ne razlikuje od prethodne generacije. Kada malo bolje pogledate primetićete M.2 slot tik ispor primarnog PEG slota, kao i SATA Express konektor, umetnut bočno među SATA portove. Ploča ne poseduje dodatne kontrolere i više podseća na Intel modele koji uglavnom stižu sa novim čipsetom i koji na sebi imaju samo osnovne komponente. Ovo ploči čini “čistom” i ne deluje prenatrpanom brojnim kontrolerima koje u 90% slučajeva nećete ni koristiti.

Naponska sekcija je postavljena s leve strane i sastoji se od šest faza, a dodatne oklopljene zavojnice dobili su 8-pinski CPU konektor i DIMM slotovi. Pasivni hladnjak nešto višeg profila sa strane podseća na znak pitanja, a tu je da pravilno disipira toplotu sa najtoplijih elemenata matične ploče - CPU naponske sekcije. Desno su postavljena četiri DIMM slota koji podržavaju do 32 GB RAM-a sa brzinama u rasponu od 1066-3100 MHz, a prisutne su šnale s obe strane, pa ako koristite dugačku grafičku kartu imaćete problema prilikom zamene modula bez vađenja grafike iz slota.

Iznad CPU soketa smeštena su dva CPU konektora (4 i 3 pina) i jedan za kontrolu rada ventilatora napajanja (3 pina). Ploča poseduje još dva konektora za ventilatore kućišta, vodeni blok ili nešto treće. Jedan je postavljen odmah ispod SATA portova (4 pina) dok se drugi nalazi na sredini, odmah iznad PEG slota i dodatnog naponskog konektora (3 pina).

Z97 Pro4 raspolaže sa dva PCI Express slota pune veličine (PCIE 3.0 x16 i PCIE 2.0 x4) koji podržavaju AMD CrossfireX sa četiri GPU-a, mada je pitanje koliko to ima smisla kada drugi slot ima samo PCI Express 2.0 x4 propusnu moć. Mesta se našlo i za dva PCI Express 2.0 x1 i dva PCI slota, pa će veliki broj korisnika biti zadovoljan izborom koji je ASRock smislio. Odmah iznad primarnog PEG slota nalazi se dodatni Molex naponski konektor koji služi da grafikama obezbedi dodatno napajanje ukoliko je to potrebno. Sama pozicija je nezgodna, jer se maltene naslanja na PEG slot, dok iznad stoje konektor za ventilatore, a iznad njega je hladnjak naponske sekcije, pa pre povezivanja treba razmisliti o pravoj strategiji.

SATA portovi su postavljeni bočno u donjem desnom uglu i raspoređeni su kao šest SATA III + dodatni konektor ili SATA Express + četiri SATA III konektora (SATA Express zauzima dva SATA i dodatni mali konektor s leva). Sve to pod kontrolom drži Intel Z97 čipset, a pomenuto je da postoji i RST podrška za dodatnu bezbednost i formiranje RAID nizova. Ostali konektori smešteni su uz donju ivicu, a ovo je retka ploča koju smo videli u poslednje vreme koja na sebi nema fizički izdvojenu audio sekciju već koristi Realtek ALC892 čip i ELNA kondenzatore.

Zadnja strana je zanimljiva jer nudi tri video izlaza (nedostaje samo Display Port), a tu su kombinovani PS/2, po četiri “stara” i “nova” USB porta, LAN i kombinovani digitalni/analogni audio izlazi (5x analog + optički SPDIF).

BIOS, softver, OC

Unapređeni UEFI BIOS napravio je korak unapred u odnosu na dosadašnja rešenja pa sada mnogo više podseća na ASUS verziju. Nema nepotrebnih animacija, sličica i zvukova. Sve je logički raspoređeno u sekcije, a ostale su zanimljive opcije poput System Browser-a, direktne komunikacije sa tehničkom podrškom, ali i Instant Flash, kao i Internet Flash koji automatski detektuje konekciju, povezuje se i traži novu verziju BIOS-a. Iako na našem podneblju nije previše interesantna, Dehumidifier funkcija može biti jako interesantna pojedinim korisnicima.

Sama BIOS sekcija je doživela odličan fejslift i pretvorila se u ono što je od starta trebala da bude - logičnu, detaljnu i preciznu sekciju koja će korisnicima omogućiti da na jednostavan način podese svoj sistem onako kako njima to odgovara. Ne krijemo oduševljenje i možemo reći da ovakav ASRock BIOS stoji rame uz rame sa ASUS i Gigabyte rešenjima.

ASRock softver za nadgledanje i podešavanje sistema, koji ujedno nudi i automatski overklok zove se A-Tuning i nudi pregršt zanimljivih opcija kao što su podešavanje sistemskih parametara, odabira moda rada, čuvanje različitih profila, ažuriranje BIOS-a, i mnoge druge stvari. Prvi put smo se susreli sa njim kod Fatal1ty modela, ali ni sada nismo imali problema sa njegovim korišćenjem.

Kada je auto OC u pitanju, iako smo na raspolaganju imali dva Haswell refresh procesora testove smo radili sa našim Core i5 4670K, jer nove, otključane Devil’s Canyon verzije očekujemo tek za nekoliko meseci. Takođe, pošto se radi samo o procesorima koji se razlikuju po pitanju taktova nismo mnogo izgubili fokusom na “regularni” Haswell. Da li je u pitanju novi čipset ili nešto drugo nismo sigurni, jer je automatski overklok uporno odbijao da podigne procesor na više od 3,6 GHz, pa smo odabrali 4,4 GHz iz liste ponuđenih taktova. Za iGPU nismo otišli dalje od nominalne frekvencije, jer je prvi naredni korak bio 1500 MHz, što se pokazalo nestabilno za svakodnevni rad, pa smo se zadovoljili sa 4,4 GHz za CPU i 2133 MHz za RAM.


Naravno, dostupna su manuelna podešavanja, čak i iz OS-a, ali kada je automatski OC u pitanju ASRock Z97 Pro4 nije zablistao.

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Pro4 CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU:1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Zaključak

Sa cenom koja na domaćem tržištu obigrava oko vrednosti od 110 € ovo je trenutno najjeftiniji model sa Z97 čipsetom u ponudi, a prvi sledeći je najslabiji ASUS model - Z97K. Nove ploče su tu ustvari više kao zamene već postojeće ponude nego kao novi modeli koji donose evolutivni korak i tako ih treba gledati. Na ovaj način i Intel, a i proizvođači matičnih ploča su dobili razlog da predstave pregršt novih modela koji po pitanju performansi ne donose ništa preterano novo, posebno jer M.2 i SATA Express uređaja nema u toj meri da biste zbog toga jurili za Z97 modelima. S druge strane ako vam je potrebna nova ploča a planirali ste neki od Haswell (refresh) procesora nema razloga juriti Z87, osim ako im cene u dogledno vreme ne skliznu dovoljno da postanu bolje kupovine od novih Z97 modela.

U tom svetlu ASRock Pro4 deluje kao jako interesantan izbor. Sa pristupačnom cenom imate platformu koja obezbeđuje podršku za narednu generaciju procesora, kao i investiciju u M.2 i SATA Express interfejse. Z97 kao čipset je po performansama identičan kao i Z87, pa kao takav predstavlja najbolji izbor za aktuelnu generaciju Intel procesora. ASRock Pro4 nudi apsolutno sve ono što je Intel sa Z97 propisao, ali apsolutno ništa više od toga, pa ako se to uklapa u ono što tražite naš savet je da dobro porazmislite o ovom modelu.


Za:

- cena
- Z97 čipset
- odličan UEFI BIOS
- pune ATX dimenzije
- M.2 i SATA Express
- RAM do 3100 MHz


Protiv:

- slab automatski OC
- bez dodatne opreme


Matičnu ploču na test ustupio PiN Computers.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-Z97X-UD5H

Veličine matičnih ploča

10203
10205
10206
10207
10208
10209