Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z97 Extreme6

20.06.2014 15:20 | 1 Hardver
Test: ASRock Z97 Extreme6

ASRock nastavlja svoj proboj na tržižte, a matične ploče sa Intel Z97 čipsetom su očigledno apsolutni prioritet svim kompanijama koje su u ovom poslu. ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock... Svi se trude da ponude što više različitih verzija kako bi zadovoljili što širu publiku, a iako Asus vodi na ovom polju, ASRock gotovo da ne zaostaje za tajvanskim gigantom. Novi model u ponudi nosi naziv Extreme6, a reč je o veoma dobro opremljenoj matičnoj ploči sa velikim brojem mogućnosti koja će svakom konkurentskom proizvodu lako izaći na crtu

Nebojša Todorović

ASRock svoj novi model isporučuje u neobično vertikalno orijentisanoj kutiji. Prednja stranica je načičkana raznim logoima koji naglašavaju tehnologije i prednosti proizvoda. Dimenzije kutije su prilično velike i daleko iznad uobičajenog za ovu cenovnu kategoriju. 

Iako smo mislili da ima puno toga sa prednje strane, poleđina je zapravo prepuna raznih detalja, a najzanimljivije od svega je to što je većina specifičnosti prezentovana grafički. Zbog toga deluje kao da nas je ASRock zatrpao informacijama, što zapravo nije u potpunosti tačno. Kompanija nije preterivala i prilično je zanimljiv način na koji su rešili da informacija stigne do korisnika.
 


 

Pored same matične ploče, proizvođač isporučuje izuzetno obimnu dokumentaciju. Knjižica sa uputstvom je jedna od najdebljih sa kojim smo se susreli do sada, a tu je i odvojeno uputstvo za propratni softver. Mesta se našlo za disk sa drajverima, kao i četiri SATA kabla, naponski adapter sa SATA konektorom , SLI mostić i lim za zadnji panel koji je crne boje kako to današnji trendovi nalažu..
 


Na prvi pogled matična ploča deluje veoma konzetvativno i retko kome će privući pažnju na prvi pogled. Ipak, iako se ne ističe nekim vizuelnim karakteristikama, reč je o natprosečnoj ploči u svakom drugom smislu i tek na drugi pogled ovaj model može da vam priraste za srce. Upotrebljena je crna štampana ploča u kombinaciji sa svetlo plavim hladnjacima. Dizajn rashladnih elemeanta je izuzetno jednostavan, jer se koriste krajnje obični komadi aluminijuma, bez dodataka kao što su heatpipe-ovi, a ASRock nije išao na neke avangardne oblike već upravo suprotno. 

Kada još malo bolje pogledate ploču, odmah ćete primetiti veliki broj različitih konekcija i interfejsa koji su implementirani. Prisutni su brojni SATA konektori, PCI-Express slotovi, zadnji panel je bogat različitim konekcijama, a nisu izostavljeni ni mnogi drugi detalji poput POST ekrana, M.2 interfejsa, "Power" i "Reset" prekidača, kao i još mnogo toga. Zapravo, Extreme6 bi mogao da posrami mnoge "high-end" proizvode sa znatno većom cenom, ali krenimo redom.
 

Naponska jedinica filtrira napon u 12 faza što je impresivno u svakom smislu i više nego dobro rešenje za ploču ovog segmenta. Same zavojnice su vrlo kvalitetne, kao što se jasno može videti oklopljene su, međutim njihova prednost leži u jezgru koje nije feritno, već izrađeno od legure različitih metala. To zavojnice čini boljim, jer podržavaju jačinu struje do 38 A. Takođe, ove zavojnice karakteriše i veća pouzdanost i efikasnost.


 

ASRock nije tu završio priču, već je implementirao i japanske Nichicon 12K Platinum kondenzatore, a očigledno je da ASRock želi u svakom aspektu da se takmiči sa konkurencijom koja često koristi 10K kondenzatore. U svakom slučaju tu su i dvoslojni MOSFetovi za CPU i NEXFet za memoriju, koji imaju bolje termalne karakteristike od ranijih rešenja. U kombinaciji sa masivnim hladanjacima, Extreme6 zaista ima robusnu i masivnu naponsku jedinicu. Povrh svega, ASRock je svoj naponski modulator nazvao Digi VRM što je gotovo bezobrazno blisu Asusovog Digi+ VRM, a u konkretnom slučaju, reč je o Intersilovom ISL6379 VRM-u koji predstavlja jako dobar izbor i verujemo da i sam Asus koristi neko slično rešenje koje je naravno brendirano tako da je mnogo teže saznati o čemu se tačno radi.
 


 

Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module. Treba pomenuti da sa prelaskom na novi Intelov Z97 čipset, većina proizvođača nudi podršku za brže module nego ranije za par stotina megaherca. U konkretnom slučaju, specifikacije koje pruža ASRock sugeriše podršku za module brzine do 3200 MHz. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u plavo i crno kako bi se uklopili. ASRock ističe da pinovi u DIMM slotovima imaju pozlatu od 15 mikrometara kako bi kvalitet i pouzdanost bili veći. U praksi to ima smisla samo iz ugla oksidacije bakarnih konektora, ali i to je sasvim dovoljan razlog za ovaj potez.
 


 

Kao i većina drugih ploča baziranih na Intelovom Z97 čipsetu i Extreme6 raspolaže sa pristojnim brojem PCI-Express slotova. Tu su dva PCI-Express x1, kao i tri slota punih dimenzija. Ipak, ovde postoji jedna specifičnost vezana baš za Extreme6 na koju treba obratiti pažnju. Kako ima dva M.2 slota, od kojih je jedan oduzima PCI-Express 3.0 x4 koji lane-ove pozajmljuje direktno od procesora, od njega zavisi koji će protok imati PCI-Express slotovi, odnosno prva dva. U slučaju da nije zauzet, prva dva rade kao PCI-Express 3.0 x16 kada je ubačena samo jedna kartica, odnsono u x8/x8 kada imate dve karte i tada su vam dostupni i SLI i CrossFireX. Međutim kada je M.2 PCIe Gen3 x4 zazet, onda dva zauzeza slota imaju ograničenje od x8/x4. To znači da u ovom scenariju ne možete da koristite SLI, jer Nvidia insistira da svaki slot u SLI konfiguraciji radi u x8 režimu. Treći slot punih dimenzija je PCI-Express 2.0 x2. Treba pomenuti da ploča poseduje čak i i mini-PCI-Express slot koji deli protok sa jednim od PCIe x1 slotova.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Z97 Extreme6
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi DisplayPort x1
  HDMI x1
  DVI-I x1
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
  eSATA 6Gb/s x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

ASRock Z97 Extreme6 - detaljnije

U donjem desnom ćošku se nalazi zaista veliki broj detalja. Tu je POST ekran koji je jako koristan u slučaju da nešto pođe naopako, pa ćete putem ovog ekrana dobiti jasnu informaciju o tome šta nije u redu. Spisak svih kodova i njihovo značenje možete da nađete u uputstvu, a POST ekran je po našem mišljenju jedna od stvari koja se lako previdi, a može da znači jako puno. Tu su i dva čipa sa BIOS-ima, jer ova ploča poseduje dual-BIOS opciju, pa u slučaju da nešto uradite pogrešno uvek postoji sigurnosni sistem da se izvučete iz problema. Na kraju, prekidači za paljenje i reset sistema će biti od koristi svima koji ploču za potrebe overkloka ili iz nekog drugog razloga drže van kućišta.
 


 

SATA 6 Gbps konektori su poređani kao u stroju jedan do drugog i svi imaju istu boju, što nije tako često kada iza njih stoje dva različita kontrolera i smatramo da je ASRock trebao da ih ofarba različito kako bi korisnici znali intuitivno koji uređaj radi u saradnji sa kojim kontrolerom. Konkretno, pored standardnog kontrolera ugrađenog u Intelov čipset, tu je i ASMedia ASM1061 koju veoma često srećemo, jer je reč o veoma uobičajenom izboru nevezano za proizvođača. Od deset SATA 6 Gbps priključaka, dva postaju neupotrebljiva ukoliko koristite SATA Express 10 Mbps, pa to imajte u vidu.
 


 

Dolazimo i do pomenute specifičnosti ASRock Extreme6 Z97 ploče, a to je M.2 slot koji koristi PCIe 3.0 x4 za svoje potrebe i koji omogućava protok od teoretskih 32 Gbps, što je znatno više od konvencijonalnih interfejsa. To, kao što smo već rekli, ima svoju cenu, a ona se plaća time što uzima tih x4 od drugog velikog PCIe 3.0 slota, redukujući ga na režim od x4 umesto x8 kada su ubačene dve grafičke karte izbacujući SLI iz funkcionalnosti. Imajte u vidu da CrossFireX radi i u X8/x4 konfiguraciji, jer AMD smatra da treća generacija PCIe standarda pruža dovoljan protok i u x4 modu. Pored ovog brzog M.2 slota, tu je i jedan "obični" M.2, a nešto niže se nalazi i mini-PCIe slot koji deli protok sa jednim od PCIe x1 slotova.
 


 

Na polju vido konekcija, ASRock Extreme6 ne manjka. Tu je šest USB 3.0, jedan kombinovani PS/2 port, eSATA, pa čak i dva LAN priključka. Video izlaza ima više nego dovoljno, a izbor je sjajan, jer su ugrađeni iskuljčivo digitalni standardi. To su naravno DVI, HDMI i DisplayPort, a svi ovi konektori imaju svoju punu veličinu što znači da neće biti potrebe za adapterima i konvertorima. Na polju zvuka tu je pet 3.5mm analognih priključaka, kao i jedan S/PDIF, a tu je i clrCMOS taster za reset biosa ukoliko preterate tokom overkloka, pa ne možete da dođete do "boot" ekrana.
 


 

Za mrežne kontrolere nije bilo mnogo dileme u ASRocku, jer su se odlučili na proverenu kombinaciju Intel I817V i Realtek 8111GR čipova što je ujedno i izbor većine drugih kompanija. Dok je za dodatne USB 3.0 upotrebljen ASMedia ASM1042AE procesor.
 

 

Ni ASRock nije ostao imun na trend integrisanog HiFi-a koji je zahvatio celu industriju matičnih ploča, koja teško nalazi sveže ideje i inovacije koje bi mogle da budu zanimljive korisnicima. Svoj HiFi sitem ova kompanija naziva Purity Sound 2, a reč je o Realtekovom ALC1150 kodeku koji prati prilično dobra elektronika. Sam ALC1150 je oklopljen EMI štitom, a tu su i Nichinon kondenzatori visokog kvaliteta, kao i Texas Instruments NE5532 pojačalom koje ima podršku sa slušalica sa otporom kabla od 600 oma.
  

Od zanimljivih detalja bismo izdvojili veoma koristan POST ekran koji u kombinaciji sa detaljnim spiskom kodova i grešaka nudi naprednijim korisnicima veliko olakšanje prilikom traženja rešenja za neki problem. Takođe, oni koji drže ploču van kućišta, kao što su overklokeri, će obradovati prekidači za paljenje, odnosno reseti računara. Odmah do njih je i clrCMOS mikroprekidač i svičevi za promenu biosa. Veoma praktično. U ovoj sekciji pločen je smešten i IR3570A poznate kompanije International Recitifier. Reč je o odličnom VRM-u sa velikim brojem mogućnosti na polju regulacije i merenja napona, a predstavlja jedan od velikih aduta kompanije.
 

BIOS, AutoOC, Performanse

UEFI bios koji je ASRock implementirao poseduje sve neophodne parametre i opcije, a skloni smo da kažemo da je i sam interfejs veoma organski i intuitivno organizovan. Istina, nedostaje mu možda atraktivnost koja karakteriše Asus, Gigabyte, pa čak odnedavno i Asus, ali možemo isto tako da kažemo da će svako ko ceni čist i organizovan izgled biosa više nego njegovu vizuelnu privlačnost biti zadovoljan. ASRock je definitivno odradio odličan posao i sve je zaista na nivou koji se očekuje od ove kompanije.

 


 

Količina detaljnih podešavanja u OC Tweaker sekciji je za svaku pohvalu, jer u ovakvu dubinu idu manje-više samo Asus RoG modeli i ASRock je zaista iznenadio detaljnošću i bogatstvom izbora. Verujemo da će svaki istinski overkloker biti apsolutno prezadovoljan.
 

 

Auto OC i performanse

ASRock isporučuje softverski paket pod imenom A-Tuning u kom je moguće završiti mnogo toga bez posezanja za bilo kakvim alternativnim alatima. U osnovi vam se prikazuje nekoliko različitih modova, od kojih vam "Performance" profil omogućava softverski overklok prilikom ulaska u napredne opcije. Osim ovog, tu je niz različitih informacija i alata koji su dostupni iz kartica prisutnih duž gornje ivice. Tools, OC Tweaker, Live Update, Tech Service itd. Sve ovo je jako lepo upakovano, jednostavno i lako dostupno uz visok stepen intuitivnosti.
 
 

 
 
Među alatima su dostupne razne korisne sitnice i korisnici željni istraživnja će biti veoma zadovoljni.
 
 


 
OC Tweaker omogućava precizno podešavanje praktično svih stavki iz biosa vezanih za promene napona, frekvencija, množilaca i ostalih OC tehnikalija. Ovde možete vrlo lako i pregledno da podesite taktove i napone direktno iz OS-a uz zadržavanje istih i nakon restarta sistema.
 
 
 
 

 
 
Za potrebe našeg testa mi smo se oslonili na opciju Auto Tuning koja predstavlja mehanizam za automatsko podizanje taktova. Vrlo jednostavnim klikom na start sistem je sam našao 4.3 GHz za testni Core i5 4670K kao idealnu vrednost ne povećavajući napon u bitnoj meri što je svakako veoma pohvalno. Proces je kratak i jednostavan, a najbolje od svega je to što je novodefinisana vrednost pokazala sve potrebne znakove stabilnosti.
 
 
 

 
Kao što možete videti, napon od 1.477 V je po svakom merilu preveliki za naš testni procesor koji za ovu frekvenciju zahteva daleko manje i to za barem 0.2V u zavisnosti od ploče.
 


Memorija je zadržala rad na predefinisanih 1866 MHz koje joj je bios dodelio i na tom polju nije bilo nikakvih proomena.


Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Extreme6 CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

ASRock je sa Extreme6 napravio veoma dobar proizvod. Ostalo je prostora za unapređivanje na polju UEFI biosa, ali osim toga reč je o veoma jakom konkurentu na tržištu. Tradicionalno za ovu kompaniju, ASRock u cenovnoj klasi nudi više nego konkurencija. Spisak implementiranih tehnologija, mogućnosti i generalno kvalitetnih komponenti posebno oko naponske jedinice zaista retko koga mogu da ostave da želi više. Konektivnost je jedna od najjačih strana ploče i malo koji model u tom cenovnom rangu će moći da ponudi isto, a jedino što se postavlja kao pitanje za domaćeg korisnika jeste koliko će imati mogućnosti da makar i deo svega toga iskoristi.U svakom slučaju, lepo je znati da vam je ostavljeno mnogo opcija koje možete da iskoristite u momentu kada zaželite da nadogradite svoj PC. Pritom, ASRock zaista nije kompanija koja je, kao nekada, pravila kompromise. Ovaj model gotovo da ih nema i osim pomenutog interfejsa i organizacije biosa koji nije na nivou najpoznatijih brendova, zaista ne možemo da nađemo konstruktivnu primedbu. U skladu sa tim, ASRock Z97 Extreme6 dobija toplu preporuku, jer nudi izuzetno puno za sasvim razumnu svotu novca.


Za:

- Kvalitetne komponente
- Mogućnosti
- Cena

Protiv:

- BIOS bi trebao da se ispolira

Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio AsRock

Komentari

0 Dodaj komentar

ASRock Z97 OC Formula matična ploča postavila dva svetska rekorda

Rampage IV Black Edition

10203
10205
10206
10207
10208
10209