Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z87 Pro3

05.03.2014 21:57 | 1 Hardver
Test: ASRock Z87 Pro3

O Z87 matičnim pločama smo vam pričali uveliko, nadugačko i naširoko, a ovo je ukupno petnaesti model opremljen najjačom Intel kontrolerskom logikom namenjenom koji nam je stigao na test. ASRock na našem tržištu nije zastupljen kao premijum brendovi ASUS i Gigabyte, ali u poslednje vreme viđamo sve više njihovih modela, od kojih svaki ima ponekog keca u rukavu. ASRock Z87 Pro3 je jedan od ukupno osamnaest modela opremljenih Z87 čipsetom koje ASRock ima u ponudi. Poređenja radi, ASUS ih ima dvadeset, a Gigabyte dvadeset i četiri. Dakle, po broju modela u ponudi uopšte ne zaostaje za velikom dvojkom, što znači da i sa Z87 čipsetom pokrivaju različite cenovne razrede

Zoran Petrović

Kokretan model koji smo dobili na test pripada nižem cenovnom segmentu, što je jasno i kada bacite letimičan pogled na PCB. Očigledno je da se ASRock vodio kontrolom troškova i željom da najjači Intel čipset ponudi po što nižoj ceni, pa ne čude previše kompromisi koje je ovaj proizvođač napravio prilikom dizajniranja Pro3 modela. Napomenućemo da ova ploča sa cenom koja se vrti oko vrednosti od 90 EUR-a spada u četiri najjeftinija Z87 modela na našem tržištu. Pre nego što se dalje pozabavimo svime što nam donosi ASRock Z87 Pro3, evo i par reči o čipsetu kojim je opremljena i svemu onome što on donosi.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Z87 Pro3
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 4 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA, DVI-D, HDMI
 • Ostali konektori PS/2 Mouse Port/Keyboard Port
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 

Ploča na testu


Pristupačni Z87

Najjači čipsetovi vrlo često dolaze u paketu sa visokom cenom, uglavnom zbog količine i kvaliteta opreme koja se nalazi na matičnim pločama, pa korisnici koji bi želeli da iskoriste prednosti Z87 kontrolerske logike dolaze u situaciju da zbog visoke cene biraju modele sa slabijim čipsetom. Glavne prednost Z87 čipseta su podrška za brzu memoriju, OC podrška i deljenje PCI Express linija. Ako vam ove tri stvari nisu toliko bitne, kompromise poput manjeg broja SATA 6 i USB 3.0 portova ćete zaboraviti i odabrati neki H87 ili B85 model, što je i logičan izbor, jer u nižem segmentu itekako imate veliki izbor kvalitetnih i cenovno mnogo pristupačnijih modela. ASRock je na umu imao korisnike koji ne pate previše od toga da u sistemu imaju više od jedne grafičke karte (97% ukupnog broja PC korisnika, osim u mining mašinama), ali cene podršku za brzu memoriju i dodatni broj konekcija za HDD/SSD, odnosno periferije.

Ovo govorimo jer Z87 Pro3 poseduje samo jedan PCI Express 3.0 x16 grafički slot, kao i četiri faze naponske sekcije. Iako je za CPU rezervisan osmopinski konektor, četiri faze prekrivene tankim kulerom ne obećavaju stelarne performanse kada je overklok u pitanju, makar ne u teoriji. S druge strane, četiri DIMM podnožja poseduju dodatno filtriranje napona, a deklarisane frekvencije su 2800+ MHz, što je stvarno respektabilna vrednost koju ćete teško pronaći i u dosta višim cenovnim razredima.

Kada su mogućnosti proširenja u pitanju, ASROck se odlučio da pored PEG slota ubaci i dva arhaična PCI slota, a prostor između popuni sa tri PCI Express 2.0 x1 slota. Dodatne kontrolere ne očekujte jer se spisak podržanih konekcija i tehnologija završava na onome što nudi Z87 čipset, ali to nikako nije loša stvar, jer, još jednom ponavljamo - ovo je Intel-ov trenutno najjači čipset namenjen njihovim Haswell procesorima.

Donji desni ugao rezervisan je za šest SATA portova, a dodatni konektori i headeri su raspoređeni po obodu same ploče (USB, COM, SPDIF, HD Audio...). Zadnja strana se ne može podičiti obilnim brojem konekcija, ali su najpotrebnije tu: dva USB 2.0, četiri USB 3.0, tri video izlaza, LAN, audio i PS/2. Interesantno je da su kućice za šest audio konektora razdvojene na 3+3 delove, što je prvi put da vidimo ovakvo rešenje, kao da je neko hteo da ostavi samo tri konektora, pa se predomislio i dodao još tri.

Na CrossFire/SLI podršku, dodatne USB kontrolere, eSATA, FireWire, odvojenu audio komponentu, dual LAN sa zasebnim Killer čipom i slične dodatke koje možda očekujete od Z87 matičnih ploča slobodno zaboravite. Ono što nam se svidelo je što ploča raspolaže sa pet konektora za ventilatore, od kojih su tri locirana na sredini ploče, jedan u gornje levom, a jedan u donjem desnom uglu PCB-a.

Gigabitni LAN kontroliše Intel I217V čip, za audio se brine kvalitetna Realtek ALC892 komponenta, a PCI slotovi su dobijeni zahvaljujući ASMedia ASM1083 I/O konverteru koji prebacuje PCI Express u PCI magistralu, dok se za ostale I/O konekcije i nadgledanje parametara rada (naponi, temperature, brzine rada ventilatora, dodatni interfejsti...) brine Nuvoton NCT6776D kontroler.

Po samom PCB-u se vidi da je dosta komponenata izostavljeno, te da kvalitet nije na najvišem nivou kao što je to kod dosta skupljih ASRock modela, ali su svuda korišćeni čvrsti elektroliti, i oklopljene zavojnice koje garantuju dug životni vek matične ploče.

 

 

 

Softver, BIOS, OC

Sa ASRock UEFI BIOS-om smo se sreli već nekoliko puta, i rekli smo da najviše podseća na šarena MSI rešenja, sve to u paketu sa zvučnom podrškom, koja je, rekli bismo, nepotrebna. Iako spada u modele koje nisu hardverski opremljene za vrhunske OC domete BIOS sekcija je puna opcija i finih podešavanja među kojima ćete se lako snaći. Za manje vične korisnike tu je i System Browser koji vizuelno identifikuje komponente na ploči i omogućava vam da dobijete informaciju o svakom portu, soketu  i konektoru na koji je nešto priključeno - jednim klikom miša.

Dodaci u Tools sekciji poput korisnih formi za pisanje problema tehničkoj podršci direktno iz BIOS-a, do flešovanja celog UEFI-ja bez ulaska u OS, samo ako imate internet konekciju na LAN portu, u šta smo se i sami uverili.

ASRock softver za nadgledanje i podešavanje sistema, koji ujedno nudi i automatski overklok zove se A-Tuning i nudi pregršt zanimljivih opcija kao što su podešavanje sistemskih parametara, odabira moda rada, čuvanje različitih profila, ažuriranje BIOS-a, i mnoge druge stvari.

Automatski overklok je podigao nominalni takt procesora sa 3,4/3,8 GHz na fiksnih 4,3 GHz, ali je pri malom opterećenju ta frekvencija vrlo brzo spadala 3,7 GHz, jer je evidentno da je CPU probijao TDP barijeru i obarao takt. Memorija je ostala na u startu podešenih 2133 MHz, a GPU je doživeo minimalno ubrzanje, tako da je postignuti OC, osim inicijalnog oduševljenja visokim taktom bio razočaravajuć. Sa istim hlađenjem druge ploče su bez ikakvih problema postizale slične frekvencije, ali su na pomenutim Turbo frekvencijama ostajale mnogo duže nego ASRock, pa su rezultati osetno slabiji od onoga što smo očekivali, na CPU, GPU i memorijskom planu.

 

 

Rezultati

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
 

Rezultati gejming

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Zaključak

Z87 bez Z87?

Upravo tako možemo okarakterisati matičnu ploču koja poseduje Z87 čipset, ali bez glavnih prednosti koje ovaj čipset izdvajaju od slabijih verzija. Ova ploča ima samo jedan PEG slot i vrlo ograničenu OC podršku, pa se postavlja pitanje zbog čega ne biste odabrali neki pristupačniji H87 ili B85 model umesto nazivnog Z87 koji nudi ASRock. Prosto ASRock je imao za cilj da isporuči ako ne najpristupačniju moguću, a ono jednu od najpristupačnijih matičnih ploča. U tome je i uspeo, a krajnji rezultat je model koji se najbolje može opisati rečju koja uvek može nositi i pozitivnu i negativnu konotaciju – kompromis.

Daleko od toga da je ASRock Z87 Pro3 loša matična ploča, naprotiv. Ona na default taktovima nudi identične performanse kao i modeli koji koštaju preko 300 EUR-a, i sa te strane, imajući u vidu sva ograničenja u overklokingu koja je Intel nametnuo sa novom generacijom procesora, može da se kaže da predstavlja sasvim korektno rešenje. Sa druge strane, ako kupujete ploču sa takvim kriterijumima, nesporno je da možete proći jeftinije od jurnjave za Z87 čipsetom. Posebno kada dodamo da za iste novce imate konkurenciju poput odličnih Gigabyte G1.Sniper B5 i ASUS Vanguard B85 koje nude dobre performanse i još poneku specifičnu prednost u istoj cenovnoj kategoriji. Stoga, dosta će zavisiti od vašeg gledišta na ostvareni kompromis. Sigurno je da ASRock Z87 Pro3 ima svoju publiku i to su korisnici koji tačno znaju da im je potrebna matična ploča sa Z87 čipsetom po što pristupačnijoj ceni.


Za:

- cena
- Z87 čipset
- 2800+ MHz RAM
- dobra softverska podrška i UEFI sekcija

Protiv:

- jedan PEG slot
- ograničen OC
- slab auto OC
- bazična oprema


Matičnu ploču na test ustupio PiN Computers.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Maximus VI Impact

Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

10203
10205
10206
10207
10208
10209