Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi

26.12.2022 22:09 | 0 Hardver
Test: ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi

Ako želite da priuštite dobru, stabilnu i moderno opremljenu ploču, a da pri tome ne potrošite pravo malo bogatstvo -razmislite o ovoj ploči. Intel 13. generacije odlično radi na najnovijoj ASRock ploči koja će vam demonstrirati obe strane Alder Lake generacije - hladan i siguran kao špricer ili temperamentan i topao poput sportske "mašine". Izaberite sami šta vam je volja u datom trenutku...

Nova generacija osnovnih komponenti za PC je donela jednu vrlo neprijatnu situaciju koja se tiče rasta cena. Gotovo sve ključne komponente u računaru su osetno poskupele i danas je zaista prava veština pronaći neku dobru, a cenovno pristupačnu osnovnu komponentu bez obzira da li je u pitanju Intel ili AMD platforma. Izgleda da ćemo se morati privići na taj novi trend i talas poskupljenja.

U pokušaju da vam predstavimo nešto novo i po iole dobrom odnosu onog što nudi i novca koji treba potrošiti, danas vam predstavljamo ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi, matičnu ploču za novu generaciju Intel Core procesore 13. generacije, a koja je usput kompatibilna i sa prethodnom serijom Intel Alder Lake-S čipova. Dakle, ploča namenjena Intel procesorima koji stižu u LGA1700 pakovanju.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_1s.jpg 

ASRock “čelična legenda” je poznata po tome što je i u ranijim verzijama čipsetova, bila poznata kao odlična ploča raznovrsnih opcija i funkcija po krajnje fer i prihvatljivoj ceni, imajući u vidu šta sve nudi. Otuda ne čudi popularnost ove serije ploča na ovdašnjim prostorima.

Dobili smo priliku da isprobamo najnoviju verziju za Intel platformu i vidimo kako se poslednji model ploče pokazao u radu i da li je zadržala vrednosti koje su imali njeni prethodnici?

ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi - karakteristike

“Steel Legend” seriju opisuje čvrstina i stabilnost u radu jer je namera ASRock-a da obezbedi stabilan rad uz istovremeno atraktivan izgled koji će ovu ploču definitivno razlikovati od uniformisane, zašto ne reći i dosadne izgledom ponude u ovoj klasi matičnih ploča. Digitalna šara preovlađujuće belih motiva u kombinacij sa crno-sivom print teksturom i dodatkom prozirnih, ogledalo detalja, zaista čine originalnim izgled ove serije matičnih ploča. Jednom rečju, lako ćete je prepoznati u moru sličnih.

Kada su u pitanju matične ploče prvo čega se uhvatimo je svakako jedinica za napajanje procesora (VRM). U srednjoj klasi ploča se svašta može videti. Od namere da se uštedi, do zaista solidnih rešenja koja pružaju bez problema podršku za rad i najmoćnijih procesora. Na sreću, takav je slučaj sa Z790 Steel Legend Wi-Fi modelom. Konfiguracija VRM modula je tako organizovana da 16 faza napaja procesorska jezgra, jedna dodatna Intel Xe integrisano grafičko jezgro i još jedna koja napaja sistemski kontroler u procesoru. Ovakva konfiguracija omogućuje fino peglanje napona i tačno potrebnu isporuku energije kako za normalni radni režim, tako i overkloking situacije uz istovremeno održavanje što nižih radnih temperatura.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_2s.jpg 

Zbog toga ASRock koristi Dr.MOS uređaje sa “Smart Power Stage” tehnologijom koja praktično isporučuje potrebnu energiju na zahtev procesora u zavisnosti da li se nalazi u režimu niske aktivnosti ili maksimalnog angažovanja resursa. Digitalno kontrolisana jedinica neprekidno nadgleda i prati parametre struje i temperature svake pojedinačne faze u VRM modulu, što omogućuje fino peglanje napona uredno napajajući centralni procesor kako bi isporučio maksimalne performanse sa opcijom dodatnog overkloking ubrzanja. Da ploča ima ozbiljne overkloking sposobnosti ukazuje i činjenica prisustva duplih +12V EPS konektora za napajanje centralnog procesora.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_3s.jpg 

Štampana ploča Z790 Steel Legend Wi-Fi modela je izrađena u 6 slojeva kako bi se postigao stabilniji prenos signala u izolovanim vodovima, ali i smanjila temperatura na kritičnim pozicijama ploče, što u krajnjem omogućuje optimalno iskorišćenje energije bez njenog bespotrebnog rasipanja. Ovakva odluka ima uticaj na duži radni vek matične ploče i ugrađenih uređaja. U skladu sa ovim treba pomenuti da se tokom izrade štampane ploče koriste i dve unce bakra kako bi se poboljšao kvalitet i čistoća električnih signala na najvažnijim mestima. To je od velikog značaja za stabilnost, rad na visokim frekvencijama i naravno, overkloking eksperimentisanje.

 ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_4s.jpg

Ušuškano između sivih hladnjaka VRM jedinice i prve pozicije M.2 SSD uređaja, smešteno je LGA1700 procesorsko ležište. Ploča je kompatibilna kako sa najnovijim Core procesorima 13. generacije, tako i onim prethodne 12. generacije. Shodno tome treba istaći činjenicu da kuleri moraju imati poseban LGA 1700 mehanizam montaže, a koji se definitivino razlikuje od onog na starijim generacijama Intel Core procesora.

Ploča ima mesta za ugradnju četiri DDR5 memorijska modula. Podržava rad memorija sve do deklarisanih DDR5-6800 specifikacija u overkloking režimu rada, koji je značajno brži od onog definisanim JEDEC standardima. Podržan je rad memorija kako sa Intel XMP 3.0 radnim profilima, tako i najnovijih AMD EXPO modela. Ploča kao i memorijski kontroler u procesoru dozvoljavaju rad u “Dual Channel” režimu rada koji zbog specifične organizacije čipova i komunikacione magistrale (2x32-bit, umesto jedne 64-bitne) u praksi funkcioniše kao kvazi četvoro-kanalni sistem komunikacije. U krajnjem to ima svakako pozitivno dejstvo na performanse čitavog sistema.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_5s.jpg 

Memoriujska podnožja su mehanički dodatno ojačana, a pored toga na ovu ploču su ugrađena zaštitna elektronska kola koja štite module tokom ugradnje jer je opšte poznat detalj da DDR5 module, ne smete vaditi i ugrađivati dok je matična ploča pod naponom jer u suprotnom rizikujete njihovo oštećenje. ASRock ovim rešenjem predupređuje opisanu neprijatnost.

U zaleđu memorijskih podnožja se nalazi 24-pinski konektor za napajanje i tik uz njega “midboard” USB-C 3.2 2x2 konektor koji suži da bi brzu USB-C vezu sproveli na prednju stranu kućišta, ukoliko raspolaže predviđenim konektorom. Pohvaljujemo što je konektor pomeren u stranu za razliku od nekih starijih modela, pa više ne smeta većim i dužim grafičkim kartama. Slično je i sa dodatnim USB 3.2 Gen1 “midboard” konektorom koji je takođe u ravni hladnjaka pozicije prvog M.2 SSD slota i van domašaja PCIe x16 kartica.

 ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_6s.jpg

ASRock Steel Legend ploča raspolaže velikim brojem M.2 konektora. Posebno je zanimljiva prva pozicija za ugradnju M.2 SSD uređaja, najbliža ležištu centralnog procesora. Ona je termički branjena jednim velikim stilizovanim hladnjakom i naravno, termo-provodnom trakom. Zanimljivost je što se na ovoj poziciji kriju dva M.2 konektora okrenuta jedna prema drugom, pa možete koristiti samo jedan u datom trenutku. Prvi konektor komunicira sa kontrolerom u procesoru preko magistrale širine četiri PCIe putanje 4. generacije, dok onaj na suprotnoj poziciji M.2_2 je obležen oznakom Blazing M.2 aludirajući na brzinu koja je posledica korišćenja 4x PCIe 5.0 putanja i spreman je za neke nove, buduće ultra brze M.2 SSD uređaje sa transferom preko 10 GB/s. Pozicija ova dva konektora je udvojena jer su oba pod direktnom kontrolom sistemskog kontrolera u CPU čipu. Kuriozitet M.2 konektora je pošto koristi PCIe Gen5 putanje da kada je popunjen, prebacuje glavni PCIe x16 slot za grafičku kartu u x8 režim rada jer joj praktično “krade” putanje potrebne za rad SSD uređaja. Zato vodite računa kako i šta instalirate jer to u nekim budućim generacijama grafičkih karti i SSD uređaja, može imati uticaja na njihove performanse.

 ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_7s.jpg

Treći M.2 konektor se nalazi u neposrednoj blizini grafičke karte i njegova pozicija je “otvorena” pa ukoliko koristite neki od bržih M.2 PCIe Gen4x4 modela, obavezno nabavite neki sa pripadajućim hladnjakom, kako vam performanse ne bi bile žrtva pregrevanja tokom dugotrajnijeg rada usled grejanja karakterističnog za brže SSD modele. Ovaj konektor kao i ostatak su pod kontrolom samog Z790 čipseta. Tu mislimo na preostala dva konektora koji se nalaze između PCIe_2 i PCIe_3 pozicije x16 slotova i onaj ispod samog čipseta. Ovi konektori se nalaze ispod jednog dugačkog hladnjaka koji ih prektiva čitavom širinom matične ploče. Zanimljiv detalj kod hladnjaka za M.2 pozcije jesu šrafovi koji imaju dodatni kontra-navoj koji sprečava njihovo ispadanje iz ležišta, tako da ih nećete nepovratno izgubiti tokom postupka montiranja i demontiranja jer su zaista mali i teško uočljivi jednom kada ispadnu na pod ili tepih.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_8s.jpg 

I to nije sve jer ploča poseduje još jedan M.2 Wi-Fi konektor koji je popunjen mrežnom karticom Wi-Fi 6E 2x2 MU-MIMO generacije sa dve antene za trenutno najbrži mogući bežični internet. Usput, pomenimo da kome nije dovoljno pozicija za SSD uređaje ima na raspolagnju još 8x SATA 3 konekcije sa RAID 0,1,5 i 10 opcijom uparivanja diskova, pa je Z790 Steel Legend zaista široke ruke kada su u pitanju opcije uređaja za skladištenje podataka.

Pomenuli smo da ploča ima tri PCIe x16 slota. Prvi je preporučen za ugradnju grafičkih karti jer ima na raspolaganju svih 16 PCIe putanja za komunikaciju sa centralnim procesorom i vizuelno se razlikuje od preostala dva. To je učinjeno kako bi se naglasila podrška za rad sa PCIe 5.0 putanjama za predstojeću generaciju grafičkih karti. Njemu je usput posvećena veća pažnja tokom ugradnje jer se koristi “Surface Mount Tech” postupak kako bi se poboljšao kvalitet i protok signala zbog boljih performansi PCIe 5.0 standarda. Još jedna specifičnost ovog slota je da poseduje 15-mikronske, pozlaćene kontakte za što bolji i precizniji prenos podataka na velikim brzinama, jer ne zaboravite, da uz pomoć magistrale sa 16 PCIe 5.0 putanja, ovaj slot može da prebaci 128 GB podataka u sekundi – duplo više nego onaj prethodne generacije!

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_9s.jpg 

Preostala dva PCIe x16 su to zapravo samo po svojim fizičkim dimenzijama jer drugi slot radi u režimu x4 aktivne PCIe Gen4 putanje, a treći ima na raspolaganju samo dve (PCIe x2) putanje.

Audio sekciju čini Realtek ALC897 Codec sa podrškom za 7.1 više-kanalni zvuk sa prostornim audio efektima i softverskom Nehimic zvučnom podrškom. Softver koji je razvio Steel Series, poznati proizvođač gejming periferija, pomaže reprodukciji boljeg zvuka pri slušanju muzike, video komunikaciji i naravno, gejmingu. Posebno zanimljiv je detalj dok igrate imate mali radar koji signalizuje odakle dolaze najintezivniji zvukovi, na primer kretanja, čime vam ukazuje na eventualnu poziciju neprijatelja kako bi ste ga otkrili u momentu dok još nemate direktnu vizuelnu identifikaciju.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_10s.jpg 

Drugi deo mrežnog arsenala Z790 Steel Legend ploče, čini Realtekov Dragon RTL8125BG LAN kontroler i u pitanju je 2.5 GbE mrežni priključak sa pratećim softverom za kontrolu mrežnog saobraćaja. Potpuno odgovarajuće rešenje koje je u nekim situacijama 2.5x brže od dosadašnjhi gigabitnih mrežnih rešenja, pod pretpostavkom da nabavite odgovarajući “switch” ili “ruter” sa identično brzim portovima.

Pohvaljujemo i dobru ponudu konektora za povezivanje dodatnih ventilatora. U blizini procesorskog ležišta se nalaze čak tri konektora za povezivanje ventilatora na kuleru, pumpe vodenog hlađenja i dodatnog sistemskog ventilatora. Na desnoj boćnoj poziciji se nalaze dodatna dva za sistemske ventilatore i još par takvih iste namene na donojoj ivici ploče. Izdašno i sasvim odgovarauće za sistem dobrih performansi koji zahteva i odgovarajuće dobro provetravanje uz pomoć dodatnih ventilatora u kućištu. Njihov rad se kontrolišete direktno iz BIOS-a ploče ili pomoću Windows aplikacije pod nazivom “A-Tune”.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_11s.jpg 

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_12s.jpg

Naravno, nisu zapostavljeni ni gejmeri, pa pored zaista atraktivnog izgleda ploče i pratećih hladnjaka, na raspolaganju su vam i RGB adresibilni efekti. Moguće je preko dostupnih RGB konektora priključiti RGB svetlosne trake, a takođe iz “Polychrome” softvera sinhronizovati i podešavati svetlosne efekte sa ostakom RGB komponenti u sistemu. Podržani standardi LED traka su oni na: 12V/3A i 5V/3A, dakle najčešći koji se mogu pronaći u prodaji.

Na ATX sekciji konektora pronalazimo sledeće priključke: dva za priključivanje prateće Wi-Fi antene, jedan HDMI i jedan Display Port za rad Iris Xe iGPU jezgra u samom procesoru. Sledi izdašna sekcija USB 3.1 Gen 1 konektora kojih ima čak 8, plus još četiri preko “midboard” konektora. Nailazimo na jedan USB-C 3.2 Gen2 i isti takav, ali u obliku USB-A konekcije. Takođe tu je i audio podrška u vidu odgovarajućih analognih konektora za višekanalni zvuk kao i nezaobilazni optički izlaz. Preko internih priključaka moguće je koristit tri USB 2.0 konekcije. Zanimljivost je da ugrađena I/O maska konektora je zapravo fleksibilna i dozvoljava pomeranje kako biste je savršeno uklopili u predviđeni otvor na pozadini kućišta namenjen ATX konzoli  sa priključcima.

 ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_13s.jpg

Kada govorimo o raspoloživim konektorima na ploči, moramo istaći jedan specijalni detalj a to je prisustvo eDP (eksterni Display Port) konektora koji se nalazi na delu štampane ploče pored ATX sekcije. Ovaj konektor poseduje zaista mali broj ploča i omogućuje prenos signala i struje u isto vreme za potrebe rada eksternog ekrana. Ova unikatna opcija dozvoljava korišćenje dodatnih ekrana koje možete zakačiti na bočnu stranu kućišta i dobiti dodatnu površinu Windows desktop-a ili ga potpuno funkcionalno odvojiti za prikaz i praćenje sistemskih parametra rada PC konfiguracije. U tu svrhu služi nedavno predstavljeni ASRock Side Panel komplet sa ekranom dijagonale 13.3”.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_14s.jpg 

Na kraju, sa ovom pločom stiže i dodatak koji se montira na donji deo nosača matične ploče, a služi kao podupirač za veće modele grafičkih karti, sprečavajući njihovu deformaciju usled veće mase i specifične pozicije velikih hladnjaka koji pod dejstvom gravitacije mogu dovesti tokom duže upotrebe do krivljenja štampane ploče. Zaista zgodan detalj koji vlasnike boljih konfiguracija rešava prilično nezgodnog i estetski ružnog problema, posebno ukoliko imate računar sa bočnom, providnom stranicom.

 ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_15s.jpg

 

ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi - BIOS

Upravljački softver ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi ploče je modernog grafičkog interfejsa, razumljivo podeljenih funkcionalnosti i iznad svega dobro organizovan, tako da se brzo krećete po glavnim i sporednim meni grupama. Brzo se uči i već nakon nekoliko ulazaka napamet ćete naučiti gde s eglavne opcije nalaze.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_16s.jpg 

Za one kojima je OC “u krvi”, svakako jedna od najvaažnijih opcija je Base Frequenci Boost ili kako je ASRock skraćeno označava BSB opcija kojom povećavate Power Limit granicu potrošnje i dozvoljavate procesoru sa dobrim sistemom hlađenja da dodatno podigne radnu frekvenciju i ubrza do gornje granice svojih limita.

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_17s.jpg 

Na kraju, savetujemo da obavezno ažurirate upravljački softver tako što ćete na ASRock podršci pronaći odgovarajući model ploče, skinuti potrebnu binarnu datoteku i uz pomoć BIOS Flash alata koji se proziva iz “Tool” menia, pokrenuti proceduru automaskog “update-a” BIOS-a matične ploče.

ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi - performanse

Test sistem:

ASRock_Z790_Steel_Legend_Wi_Fi_18.jpg

 

 AdobeAppGraphPerformance.png

 

 

 

Windows11GraphPerformance.png 

 

 

BelenderPerformanceGraph.png

 

 

GamingPerformancegraph.png

ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi - utisci u radu

Kada pričamo u utiscima, mnogi će reći da tu nema ništa posebno da se kaže – ili radi ili ne i tačka. Tako je možda bilo sa matičnim pločama u prošlosti. Međutim, danas su to sofisticirani delovi kompleksnog sistema sa mnoštvom uređaja i složenim upravljačkim softverom ili što bi rekli imaju dušu i svaka se ponaša na svoj način sa sopstvenim spcifičnostima.

Prvo što smo primetili testirajući Core i9 13900K jeste da je ASRock Z790 Steel Legend daleko pažljivija prema procesoru u smislu agresivnog podizanja frekvencija i guranja do maksimuma temperaturnih limita. Ni približno tako agresivna kao što je to slučaj sa pomalo “divljom” prirodom Gigabyte Z790 AERO modela od koga biste to ponajmanje očekivali.

 

 

 

 

Isprva smo bili čak začuđeni niskim radnim taktovima Core i9-13900K, ispod 5 GHz, ali zauzvrat temperatura je bila i do 20-ak stepeni niža od onih kada ga gurate do maksimuma od 5.5-6GHz. Potrošnja je pri tome u zoni sigurnih granica TDP propisanih vrednosti. Osećaj je prilično čudan, naročito ukoliko ste pre toga isti procesor “vozili” na jednom trkaču kao što je pomenuti Gigabyte model. Imate osećaj kao da BIOS upravlja prethodnom generacijom Alder Lake-S modela. Ponekad dodirne 5GHz i malo više i onda ga vrati na sigurnih 4.7-4.9 GHz. Istina je zapravo da ga održava u zoni bezbednih i za dugotrajan rad sigurnih temperaturnih granica.

cpuz_steel_legends.png

Ukoliko hoćete brzinu i visoke radne frekvencije, moguće je ali ćete morati da se dobrano poigrate energetskim limitima i maksimalnim vrednostima potrošnje koju procesor može da “povuče” tokom ulaska u Turbo Velocity sprint režim rada. Očigledno je da ova ploča nije pravljana sa mišlju ultimativno visokih frekvencija po svaku cenu. Pristojno brz rad uz relativno nisku potrošnju energije, dugotrajno stabilan i hladan rad procesora su prioritetne radne smernice Z790 Steel Legend modela. Naravno, ove reči ne znače da ploča ne podržava razne Intelove overkloking mehanizme samo to čini štiteći vas od vas samih i procesorsko-samoubilačkih namera.

 

Ako baš insistirate na ultimativno visokim frekvencijama dajemo vam “power limit” primer u vidu podeđavanja vrednosti Base Frequency Boost Power podešavanja sa kojim smo procesor bacili “u vatru” visokih radnih učestanosti.

Na kraju pogledajte i radne karakteristike i toplotno ponašanje nekih vitalnih delova matične ploče tokom rada u aplikacijama i igrama koje su znale malo više da opterete centralni procesor i elektroniku na ploči.

 

 

 

 

 


ASRock Z790 Steel Legend Wi-Fi - hladan i čvrst poput čelika

Ovoj ploči definitivno odgovara njen naziv. U nju se sigurno možete pozdati u radu. Čak i više nego u neke modele drugih proizvođača kojima su puna usta o stabilnom radu i upotrebi u svrhu poslovno-profesionalnog rada na računaru.

Međutim, taj prvi pomalo konzervativni utisak vođen primarnim motivom da vašoj konfiguraciji obezbedi stabilan rad uz visoku radnu kulturu tokom višečasovnog neprekidnog rada, ne bi trebao da vas pokoleba u nameri overkloking eksperimentisanja. Slobodno probajte jer vas neće sputavati u tome. Naravno, ovo važi samo ako ste prethodno ispunili uslove u vidu odgovarajuće efikasnog, čaki bi rekli, izuzetno dobrog sistema za hlađenje centralnog procesora i pratećeg napajanja, dovoljno brze DDR5 memorije, dobro provetrenog kućišta, itd.

U pojedinim detaljima vidi sa da je to ploča srednjeg segmenta. Neki detalji poput LED osvetljenja deluju grubo i sirovo, te bi ovoj ploči svakako dobrodošao neki mlečni difuzor koji uliva malo prefinjenosti i sofisticiranog osećaja, trik koji drugi proizvođači obilato koriste.

Najvažnije po budućeg vlasnika je da ova ploča dobro, sigurno i brzo radi. Pri tome nudi veliki broj brzih opcija i konekcija sa poslednjim tehničkim specifikacijama. Opremljena tačno po željama ciljne grupe korinsika, spremnih da plante malo više od jeftinijih modela, ali da ima sve brze standarde od USB 3.2 2x2, USB-C konekcija do PCIe 5.0, Wi-Fi 6E opcije bežičnog povezivanja i svega ostalog što podrazumeva moderna generacija procesorske platforme za desktop PC. U tom pogledu ASRock Z790 Steel Legend, neće vas razočarati. I, sve to za cenu od 320 evra što je za novu generaciju sasvim OK suma.

 

Prednosti:

- Oprema ploče zbog koje se ne bi postideli ni mnogo skuplji modeli
- USB 3.2 2x2 20 Gbps
- Wi-Fi 6
- U režimu fabričkih vrednosti niske temperature i mala potrošnja
- eDP port na ploči
- Atraktivan dizajn
- Dosta M.2 SSD pozicija

Nedostaci:

- Neuobičajno niski radni taktovi na "default" vrednostima
- LED diode pomalo grubo izviruju ispod SSD hladnjaka

CENA: oko 320 €

Test: Gigabyte X670 AORUS Elite AX (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209