Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Z390 Phantom Gaming 7

20.05.2020 18:03 | 0 Hardver
Moramo priznati da smo se  poželeli Intel platforme, obzirom da zadnjih godinu i više dana, AMD dominira tržištem desktop računara, bar kada su u pitanju noviteti i inovativne tehnologije. 
 
Srećom, ASRock nam je poslao jednu zanimljivu Z390 baziranu ploču za koju se nikako ne može reći da je nova nakon godinu dana, ali svakako može da bude zanimljiva za sve one koji još uvek insistiraju na Intel platformi kao nezamenjivom rešenju. Njih je svakim danom sve manje, ali ih i dalje ima.
 
 
 
Zašto baš sad test jedne Z390 ploče kada su već pristigli primerci bazirani na Intel Z490 čipsetu, spremni da prime novu generaciju Intel Core procesora 10. generacije u verziji za desktop računare? Ovo je idealna prilika pre testa nove evolucije Intelovog procesora koji će i dalje koristiti 14nm ++ proces sa još jednim egzotičnim kodnim imenom  - Comet Lake-S, da rekapituliramo i osvežimo test bazu rezultata sa Coffee Lake Refresh platformom. Iako na papiru ne deluje tako moderno kao poslednja generacija AMD Ryzen 3000 i X570 platforme, neoboriva činjenica je da Intel Coffee Lake i Z390 kombinacija još uvek imaju svežine i snage, naročito u gejming primeni.

ASRock Z390 Phantom Gaming 7 - karakteristike

ASRock Phantom Gaming je nesumnjivo naslednik legendarne serije Fata1ity matičnih ploča, što svojim izgledom i dizajnom pakovanja dokazuje. U pitanju je viša srednja kalsa proizvoda koja cilja pre svega gejmersku populaciju i entuzijaste sa ograničenim budžetom.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_1s.jpg

Već na prvi pogled ova ploča obećava i svako ko voli hardver neće osetiti ravnodušan na njen sportski karakter. Kada to kažemo, mislimo na utisak matiranog crnog laka štampane ploče i kombinacije svetlo sivih i jarko crvenih detalja. Ljubitelji Audi “S-line” automobila će nesumnivo pronaći vezu sa ovom pločom. I nije to samo šminka, već taj sportski karakter Phantom Gaming 7 primerka izbija iz svakog detalja dok vam oči preleću preko štampane ploče. Sa cenom od oko 200€ to je onaj gornji prag cene koji gejmeri i napredniji korisnici planiraju da potroše za nabavku bolje “mejnstrim ploče”. Ona to sa druge strane velikodušno vraća i gledano iz tog ugla zaista predstavlja jednu od najboljih ploča iz ove klase.

Radi sa svim procesorima iz Intel Core 8. i 9. generacije uključujući i one najjače sa najvećom potrošnjom iz Core i9 LGA1151 serije. Podržan je rad Turbo 2.0 tehnologije dinamičkog povećanja radne frekvencije procesora. Ploča podržava rad ovih procesora zahvaljujući solidno jakoj VRM jedinici koja je dizajnirana u vidu 4+2 faznog regulatora sa “dablerima” pa efektivno deluje kao 10-fazni modul za regulaciju napona. Koristi visoko integrisane Dr MOS tranzistore, prigušnice sa gvozdenim jezgrom i Nichicon aliminijum polimerske elektrolite kako bi regulacija napona za centralni procesor ispratila skokovite promene u potrošnji, a koji su u Core i9 9900 verziji procesora, itekako stresne po rad ploče. Zato je ovaj deo prekriven aluminijumskim hladnjacima međusobno povezanim toplotnom cevi radi efikasnijeg hlađenja elektronike modula za regulaciju napona. Levi deo hladnjaka je praktično integrisan sa oklopom ATX sekcije I/O konektora na kome se nalazi ASRock logo sa RGB rasvetom. Zajedno, logo Phantom Gaming serije na hladanjaku Z490 čipseta i pomenuti crveno-sivi print detalji daju veoma lep vizuelni utisak - pogađaju pravo u srce pristrasnih ljubitelja ovih uređaja.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_2s.jpg

Desno od procesorskog podnožja na dovoljnoj udaljenosti koja garantuje bezbolnu instalaciju RAM modula sa novijom generacijom kulera velikog tela se nalaze četiri DIMM slota za sistemsku memoriju. Kvalitetniji signal, brži rad i više prosečne frekvencije u komunikaciji sa centralnim procesorom garantuje zasebni dvofazni modul za napajanje DDR4 memorija električnom energijom i specijalni 15 mikronski pozlaćeni kontakti. Inače, ASRock kod Phantom Gejming 7 modela koristi Intelovu tehnologiju rutiranja signalnih vodova u 4 sloja štampane ploče poznatu kao “strajplajn rutiranje”, a čija je prednost u odnosu na klasične “mikrostrajp” vodove što ne idu po površini štampane ploče, već se rutiraju između samih slojeva štampe, čime su zaštićeni od uticaja elektromagnetnih smetnji pa ostvaruju kvalitetniji signal, omogućuju kraće putanje i bolju fizičku zaštitu vodova, a što utiče na bolje performanse i postizanje većih radnih frekvencija u radu sa ugrađenim RAM modulima. Podsetimo, da ova klasa ploča adresira maksimalno 128 GB sistemske memorije.

Da je namenjena korisnicima koji vole da eksperimantišu sa podešavanjima pre nego je konačno smeste u kućište svoje borbene stanice, potvrđuje i prisustvo posebnih tastera za “power” i “reset”. Ispod njih i 24-pinskog ATX konektora za napajanje srećemo dva vertikalno postavljena USB 3.0 mid-board konektora za povezivanje USB portova sa prednje strane kućišta, sposobnih da prebacuju podatke brzinom od 5 Gbps. Voleli bi da u sledećoj Z490 verziji, pozicija ovih konektora bude rotirana za 90 stepeni radi lakšeg povezivanja jer su prilično kabasti sa svojim duplim kablovima, pa znaju da budu problematični deo kabliranja sistema.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_3s.jpg

Skrećemo vam pažnju da Phantom Gaming 7 poseduje ASRock Hyper BCLK Engine II funkciju u vidu eksternog generatora frekvencije osnovne magistrale koji obazbeđuje rad u većem opsegu radnih frekvencija od bazne vrednosti na 100 MHz čime se postižu bolje performanse, pod uslovom da ostale komponente (RAM, diskovi, uređaji povezani preko čipseta i naravno sam centralni procesor) mogu da isprate ovaj prilično zahtevni overkloking metod.

Ploča vam nudi dva M.2 slota za SSD uređaje sa punom širinom linka na bazi x4 PCIe Gen3 linije za rad sa odgovarajućim NVMe i SATA SSD uređajima. Obe pozicije su pokrivene hladnjacima koji u slučaju prvog slota predstavlja nastavak hladnjaka čipseta kako bi površina predaje toplote bila što veća. Ovo je itekako bitan detalj za performanse NAND memorija i kontrolera.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_4s.jpg

Ploča je izdašna i po pitanju ponude klasičnih SATA 3 konekcija. Z390 čipset sa svoje strane nudi 6 takvih konektora, a dodata su još dva pod kontrolom posebnog ASMedia kontrolera. Međutim, zbog ograničenog broja raspoloživih PCIe putanja, prvi M.2 slot deli putanje sa SATA 0 i 1 konektorima, pa ako je jedan od njih aktivan drugi se automatski isključuje. Ista stvar je i sa drugim M.2 konektorom koji deli putanje sa SATA 3 portovima na poziciji 4 i 5. Svi SATA portovi podržavaju NCQ set komandi, AHCI i Hot Plug funkciju zamene diskova na vruće. Iz ovog jasno izvlačite zaključak da su M.2 konektori tj SSD uređaji isključivo pod kontrolom Z390 čipseta, pa je AMD Ryzen nesumnjivo bolji po tom pitanju jer ima em više slobodnih putanja za direktnu komunikaciju između centralnog procesora i prvog M.2 PCIe x4 SSD-a, em koristi bržu specifikaciju PCIe putanja u verziji 4.0 sa duplo većim protokom podataka od 2 GB/s.

Phantom Gaming 7 raspolaže sa tri fizička PCIe x16 slota sa metalnim ojačanjem konektora kako bi se smanjilo mehaničko naprezanje u slučaju korišćenja najjačih i ujedno najtežih modela grafičkih karti. Prvi radi u režimu aktivnih svih 16 PCIe putanja, drugi koristi 8, a treći 4 putanje. Prvi slot je predviđen za ugradnju grafičke karte i takođe raspolaže sa specijalnim 15 mikronskim pozlaćenim konektorima za bolji kvalitet signala.  Dok zadnji sa 4x PCIe interfejsom, može da posluži ugradnji namenskih PCIe SSD uređaja kojima možete dodeliti ulogu “Boot” diska.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_5s.jpg

Pored toga ploča vam nudi i tri PCIe x1 slota, a svakako najzaniljiviji detalj je prisustvo namenskog M.2 slota za ugradnju 2230 Wi-Fi/Bluetooth modula kompatibilnog pre svega sa Intel Wireless-AC standardom. Vrlo zgodan detalj kod desktop računara kod kojih hoćete opciju bežičnog interneta. Ne morate da ugrađujete posebnu PCIe kartu ili USB adapter. Čak su i na ATX I/O adapteru predviđeni otvori za konektore na koje se kače Wi-Fi antene. Odgovarajući Intel Wi-Fi 802.11 AC adapter, možete pronaći i kod servisa za notebook računare. Vredi se malo potruditi jer je zaista praktično rešenje. Cena dotične M.2 WiFi/BT kartice je oko 10-20 evra, zbog čega ova opcija nadogradnje postaje još primamljivija.

Konačno na donjem delu, nama omiljenom za kritiku, pohvaljujemo ovaj put prisustvo par USB 2.0 “midboard” konektora koji će vam mahom trebati za pametne uređaje sa aktivnom kontrolom i monitoring poput pametnih napajanja, AiO sistema vodenog hlađenja ili aRGB kontrolera. Takođe, pohvaljujemo prisustvo par konektora za ventilatore sa kontrolom širine impulsnog signala (PWM). Pohvaljujemo konektore na donjoj i gornoj ivici ploče, ali nam nedostaju na bočnim stranama, pre svega oni bliže prednjem panelu kućišta i to je detalj koji bi ASRock trebao da ispravi kod svojih ploča generalno. Ploča poseduje i konektore za RGB i aRGB svetleće trake.

Pošto je ploča čistokrvni gejmer, ASRock se potrudio oko sekcije za mrežnu komunikaciju i ugradio čak dva LAN kontrolera: prvi je 2.5 Gbit-ni Realtek Dragon RTL 8125AG, dok je drugi provereno brz i pouzdan Intel i219V gigabitni LAN kontroler. Oba su zaštićeni od pogubnog delovanja statičkog pražnjenja i imaju softver kojim regulišete prioritet internet saobraćaja tj aplikacija koje koriste internet. Detalj koji mnogi zapostavljaju, a itekako može biti od pomoći za gejming bez “lag” efekta.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_6s.jpg

Audio podsistem je baziran na već standardnom Realltek ALC1220 codec mikroprocesoru sa ugrađenim pojačalom, a koji je dodatno poboljšan Creative Blaster Cinema 5 tehnologijom, dok topliji zvuk obezbeđuje prisustvo namenskih, audiofilskih elektrolitičkih kondezatora. Spomenimo da su kontakti analognih audio konektora pozlaćeni.

Dolazimo i do BIOS-a. Osvežavajuće deluje dizajn početnog BIOS ekrana sa par grafičkih detalja koji olakšavaju snalaženje početnicima. Dalje se pomoću F6 tastera ulazi u napredni sistem menia za detaljno podešavanje, tada ste već u klasičnom ASRock “linijskom” meniu sa par grafičkih detalja koji su uvek u vidokrugu i podsećaju vas da imate Phantom Gaming ploču. Imate na raspolaganju sve alate za ultra fino štelovanje i overkloking. Pored toga imate već ponuđene profile nakon što ploča detektuje tip ugrađenog procesora, pa će vam recimo za Core i5 9600K ponuditi već pripremljen profil za rad na 4.9 GHz i to stvarno funkciniše, bez po muke sa gotovo garantovanim rezultatom. Naravno, tu je i mogućnost da snimite i u svakom trenutku prozovete sopstveni profil.

 ASRock_Pahntom_Gaming_7_7s.jpg

Na kraju uz poloču stižu i specijalni softverski alati. Pomenimo CPU-Z sa specijalnim Phantom Gajming skinom, zatim ASRock Polychrome softver za sinhronizaciju i izbor svetlosnih efekata i konačno ASRock alat za monitoring i podešavanja iz Windows okruženja.

ASRock_Pahntom_Gaming_7_8s.jpg

ASRock Z390 Phantom Gaming 7 - utisci u radu

Ploču smo testirali sa Core i5 9600K procesorom u kombinaciji sa DDR4 memorijom na 3600 MHz i jednm solidnim Noctua NH-D12 kulerom. U standardnom režimu rada nema iznenađenja. Sve radi besprekorno i stabilno. U toj situaciji smo izmerili 32 stepena u stanju slabije aktivnosti, pa sve do maksimalnih 59-63 Celzijusa pri punom opterećenju procesora, oko 50 stepni za VRM jedinicu i prosečnih 32 Celzijusa za matičnu ploču. Vrednosti se odnose na sistem i rad računara u kućištu. U tim uslovima kada su aktivna sva procesorska jezgr,a dostižu maksimalnih 4.3 GHz i troše oko 65-70W.

ASRock_Pahntom_Gaming_7_9s.jpg 

Nakon standardne baterije testova performanse su očekivano na nivou Z390 kategorije matičnih ploča uz minimalno odstupanje vrednosti na nivou izvršenja pojedinačnih testova. Učitali smo predefinisani OC profil na 4.9 GHz i Phantom Gaming 7 je potpuno sigurno pokrenuo procesor na ubrzanoj vrednosti jer podsetimo da Turbo 2.0 tehnologija na ovom modelu, u standardnom režimu rada ide do 4.6 GHz, ovde je to pomereno naviše, ali ipak ovaj 14nm primerak procesora  pokazuje svoja ograničenja jer u rendering scenariju, jezgra se greju i obaraju frekvenciju na 4.7 GHz.

ASRock_Pahntom_Gaming_7_10s.jpg 

Ručnom korekcijom zaključavamo sva jezgra na 5 GHz, podižemo napon na 1.42V uz LLC 1 vrednost Procesor se vidno više greje dostižući 85. podeok Celzijusa i podižući potrošnju na 116-120W u uslovima renderinga scene u 4D Cinema programu. Matična ploča je samo jedan stepen toplija tj 33 Celzijusa, dok VRM jedinica dostiže vrednost  55 stepeni.

ASRock_Pahntom_Gaming_7_11s.jpg 

U igrama je procesor na 5 GHz još sigurniji obzirom da su igre manje zahtevne, čak i one koje troše više CPU resursa u odnosu na prosek, poput Assassin`s Creed franšize ili Far Cry 5 sa 86% angažovanih resursa, kada beležimo potrošnju od 86 W i radnu temperaturu od 68 stepeni Celzijusa. Dobitak u performansama je od 8-10%.

ASRock Z390 Phantom Gaming 7 - performanse

Test sistem:

MB: 

ASRock Z390 Phantom Gaming 7

CPU: 

Intel Core i5 9600K

RAM: 

G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

Noctua NH-D12

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum
Driver:

1909.12.0.1237

OS: Windows 10 64-bit ver. 1909 (18363.778)

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - RAM Performance )
transfer rate
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 13 25 38 50
veće je bolje (GB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU AES Performance )
transfer rate
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU Archiver Performance )
transfer rate
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Highest CPU Core Frequency )
Megahertz
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje
Benchmarks 2020 ( CPU Temperature )
load
idle
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Benchmarks 2020 ( CPU Power Consumption )
load
idle
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 50 100 150 200
manje je bolje (Watt)
Benchmarks 2020 ( Formula 1 2019 - 1080p, Ultra High, DirectX 12 )
frejmrejt
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Asus ROG Strix Z390-F Gaming
NZXT N7 Z37XT
Phantom Gaming 7
GA Z390 Aorus Master
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)

ASRock Z390 Phantom Gaming 7 - zaključak

U rukama imamo jednu zaista dobru ploču i bez obzira što Intel pre nekoliko dana predstavio novu generaciju Intel Core procesora i odgovarajućih ploča sa Z490 čipsetom, siguran sam da će Phantom Gaming 7 sa odgovarajućim procesorom i ostatkom pravilno konfigurisanog sistema, biti aktuelan još najmanje narednih 5 godina. 
 
 
Intel Z390 je na zalasku i po pravilu tada su pred nama najzreliji primerci tehnologije na izmaku. Upravo se taj zaključak odnosi i na ovu ploču. ASRock je uradio odličan posao zbog koga sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo verziju na bazi Z490 čipseta i novih LGA1200 Intel Core procesora.
 
 
Prednosti:
- Odlične performanse
- Pogođen balans mogućnosti, performansi i cene,
- Dobar rad sa RAM modulima
- Atraktivan izgled
- M.2 Wi-Fi ac opcija
 
Nedostaci:
- Pozicije i broj konektora za dodatne ventilatore
- Retko se pronalazi u prodavnicama
 
CENA: oko 210 €

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock TRX40 Creator (Video)

Test: ASRock X570 Steel Legend

10203
10205
10206
10207
10208
10209