Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock TRX40 Creator (Video)

11.05.2020 21:43 | 2 Hardver
Test: ASRock TRX40 Creator (Video)

ASROCK je sa TRX40 Creator matičnom pločom za najnoviju generaciju AMD Ryzen Threadripper procesora serije 3000, ispao u najmanju ruku pošten. Korisnicima je ponudio realnu I upotrebljivu ploču kroz konkretne funkcionalne uređaje najnovijih I najbržih specifikacija. Bez nakita, ali sa konkretnom upotrebnom vrednošću u vidu ultra brzih USB 3.2 portova, 10 GbE I 2.5 GbE LAN konekcija, sa izuzetno brzim RAM podsistemom I podrškom za rad PCIe 4.0 standarda, ova ploča praktično nema uskih grla I pri svemu tome košta ubedljivo najmanje...

Nije nikakva tajna, ako kažemo da ASRock u svom asortimanu ima neke od najboljih ploča za AMD platformu. Bilo da se radi o vrhunskim Taichi modelima ili onim koji za razuman novac nude zaista dobro izbalansirane karakteristike, poput recimo B450M Pro4. Dakle, ASRock itekako zna dobro svoj posao i da pogodi korisnika tačno tamo gde treba - u suštinu njegovih potreba.

E, baš takav je slučaj i sa današnjim modelom koji želimo da vam predstavimo, ali u pitanju je ograničeni krug korisnika, onih zahtevnijih ali isto tako željnih dobrih performansi, obilja funkcionalnosti i korisnih dodataka. U pitanju su profesionalni korisnici koji pokreću zahtevne aplikacije na jednoj moćnoj platformi sa obiljem snage kakva je upravo najnovija AMD Threadripper sa trećom generacijom modela na bazi velikog broja Zen 2 jezgara.

 

Recept je zapravo isti onaj sa kojim je ASRock već mnogo puta u prošlosti uspevao. Ponuditi ploču zahtevnim korisnicima po iole normalnoj ceni, ali spisak opcija i mogućnosti je podešen po principu “e, baš mi je ovo trebalo”. Znači ništa od besnih i bespotrebnih dodataka, već samo ono što vam realno treba i koristi dok radite svoj posao. To je upravo suština današnjeg ASRock TRX40 Creator modela!

ASRock TRX40 Creator – karakteristike

I... dok se ostali proizvođači utrkuju ko će da izbaci "mračniju i strašniju" ploču za najmoćniji desktop procesor današnjice, gde pre svega imamo na umu procesor koji smo nedavno predstavili -TR3990X, dotle se ASRock u slučaju ovog Creator modela, držao one važne AMD-ove konstatacije da će jeftiniji derivati poput TR3960X i TR3970X većini nas u potpunosti završiti posao i svesno, ovaj model podredio mogućnostima baš ove ciljne grupe kojoj nije po svaku cenu potreban najjači Threadripper i ploča čija cena ide do 1000-1300 evra. Za duplo manje para i razliku novca koja je gotovo pola budžeta za nabavku TRriper 3960X procesora, ASRock nudi ploču krcatu mogućnostima i dobrim karakteristikama kojima će oni koji hoće jedan klasični desktop PC visokih performansi, teško pronaći adekvatnu alternativu po sličnoj ceni.

ASRock_TRX40_Creator_1s.jpg 

Za 500-550€, ovo je jedan od trenutno najjeftinijih TRX40 modela. Znam da ćete pomisliti kako tu sigurno nešto ne valja čim čujete najjeftiniji, ali nije tako, uostalom ostanite i čujte kojim to argumentima ova ploča raspolaže.  Pazite dokle smo dogurali kada kažemo najjeftinija ploča od 500€. Nekako nam se ASRock u ovom trenutku čini najrazumnijim, jer treba opravdati ulaganje ovolike svote novca, pa neka je to i HEDT kategorija računara.

Prvo i osnovno, TRX40 Creator ne cilja predominatno 3990X model kao najzahtevnij primerak TR linije. Za tako nešto postoji Taichi TRX40 model. Međutim, to nikako ne znači da ne može raditi sa ovim 64-jezgarnim snagatorom jer ako ste pratili naše priloge, primetili ste da smo upravo ovu ploču koristitili za referentni test najjačeg Threadrippera i to baš u situaciji kada je ova ploča upala kao zlatna rezerva, pošto se ispostavilo da tri puta skuplji ROG Zenith Extreme Alpha u svojim prvim izdanjima nije sposoban da podrži rad sa 64-jezgarnom verzijom TR-a.

Odakle nam onda stav da je ASRock TRX40 Creator dizajniran prevshodno za rad sa Threadripper modelima koji imaju manji broj jezgara... pa pre svega zbog 8-faznog dizajna VRM jedinice za napajanje. Ona je svojim specifikacijama u potpunosti dorasla fabričkim AMD zahtevima u pogledu rada novih Threadrippe modela, ali definitivno nije tako prefinjena kao što je ona 16-fazna na Taichi TRX40 modelu. Međutim, to nikako ne znači da su u ASRock-u škrtarili, naprotiv samo su osobine ploče prilagodili potrebama ciljnog korisnika u smislu realnih potreba jeftinijih Threadripper Zen 2 derivata i u tom pogledu su uradili odličan posao.

ASRock_TRX40_Creator_2s.jpg

VRM modul TRX40 Creator ploče koristi Dr.MOS visoko integrisane tranzistore, prigušnice sa gvozdenim jezgrom u kombinaciji sa Panasonic tantalskim kondezatorima i Nichicon Black CAP Polimer Aluminijum elektrolitima, sposobna da izdrže rad sa strujom jačine 90A po fazi. Teoretski podržana je potrošnja od preko 1kW, što ruku na srce izgleda sablasno  istinito kada u trenutku jedan ubrzan TR3990X povuče preko 700W energije. Ipak, ova maksimalna vrednost je daleko od realnih situacija, već dotične brojeve više shvatite u smislu neke sigurnosne rezerve, jer realno je da potrošnja u kontinuitetu stabilnog rada ne prelazi 500W. Jer čak i tada imate veći problem sa rashladnim sistemom  sposobnim da izađe na kraj sa toplotom koju generiše tako veliki potrošač energije.

Da bi se VRM modul oslobodio toplote koriste se aluminijmski hladnjaci koji prate raspored elemenata VRM modula povezani toplotnom cevi radi ravnomernijeg prenosa toplote. Ovde primećujemo kuriozitet u vidu prisustva malog ventilatora na gornjem bloku hladnjaka koji je na taj način dobio aktivno hlađenje. To nas nesmunjivo asocira da se ovaj deo VRM jedinice više greje, ali nas i brine u smislu veće buke koju stvara ovako mali ventilator, a koji inače po pravilu znaju da budu bučniji u radu pri većem opterećenju. Ipak, proizvođać je upotrebio ventilator sa EBR ležajem produženog radnog veka koji su gotovo nečujni u radu, a po konstrukciji su slični onim sa hidro-dinamičkim ležajevima.

Desni, veći deo VRM hladnjaka je vizuelno integrisan pod poklopac ATX sekcije ulazno/izlaznih konektora i praktično je skriven od direktnog kontakta. Između manjeg i većeg dela VRM sekcije se nalazi prvi 8-pinski +12V EPS konektor za napajanje i jedan mikro prekidač kojim tokom overkloking procedure eliminišete pojavu “throttlinga” koji se aktivira u slučaju povišene temperature tranzistora u VRM modulu.

ASRock_TRX40_Creator_3s.jpg

Centralno mesto zauzima ogromno sTRX4 procesorsko ležište koje prima isključivo Threadripper procesore serije 3000. Sa onim starijim, ova ploča nije kompatibilna i ne može da radi. Procesor je okružen sa osam DDR4 DIMM podnožja za memoriju. Kontaki sa RAM modulima su pozlaćeni zbog boljeg kvaliteta signala jer su Threadripper-i izuzetno zahtevni po pitanju brzine i kvaliteta RAM modula. Maksimalno može da adresira 256 GB sistemske memorije i to značajno većih radnih frekvencija od onih definisanih JEDEC standardima, tako da u overkloking režimu radi sa modulima do 4666 MHz. Napomenimo i da je prema specifikacijama ove kategorije procesora, podržan rad memorije u četvoro-kanalnom režimu, kada je potrebno koristiti najmanje četiri RAM modula instalirana u tačno predviđene DIMM slotove.

Tik iza primarne grupe DIMM memorijskih podnožja se nalazi sekundarni +12V EPS konektor za napajanje VRM modula i centralnog procesora. Preporučeno ga je koristiti kod najjačih TR3990X modela zbog veće potrošnje. Uobičajeno ovi konektori se nalaze jedan pored drugog, ali su u slučaju TRX40 Creator modela potpuno razdvojeni na suprotnim stranama, kako bi se smanjilo grejanje u zoni ovih konektora koje zna da bude intezivno u trenucima procesorskog opterećenja, a time se utiče na bolju efikasnost u potrošnji, manje temperature u zoni procesorskog ležišta i konačno, na veću stabilnost u radu.

U ovom delu zatičemo i glavni 24-pinski ATX konektor za napajanje, a tik ispod njega se nalazi  interni USB 3.2 konektor druge generacije koji je zapravo stari dobri USB 3.1 i to u varijanti koja služi izvođenju USB-C konekcije na prednjoj strani kućišta. 

ASRock_TRX40_Creator_4s.jpg

Ploča raspolaže sa četiri PCIe x16 slota. Prvi i treći rade u režimu aktivnih svih 16 komunikacionih linija u PCIe v4.0 standardu, te su predviđeni da primarno prihvate grafičke karte. U tu svrhu, pre svega u smislu kvaliteta signala, koriste pozlaćene kontakte. Preostali drugi i četvrti slot se mogu konfigurisati u PCIe x8 režim rada i pored podrške multi GPU konfiuracijama, podesni su za rad RAID NVMe SSD PCIe karti koje mogu ujedno biti konfigurisane kao “boot” disk uređaj.  Svi slotovi imaju metalno ojačanje.

Između slotova se nalaze i pozicije za ugradnju M.2 SSD uređaja. One su prekrivene odgovarajućim hladnjacima sa toplotno provodnim interfejsom za bolji prenos toplote. Ima ih ukupno tri i svi koriste brzu vezu sa četiri aktivne PCIe v4.0 transportne putanje. Prvi i drugi M.2 slot (bliže CPU ležištu) su pod direktnom kontrolom IO Die sistemskog kontrolera Threadripper procesora, dok je treći pod kontrolom AMD TRX40 čipseta. Hladnjaci koji prekrivaju pojedinačne slotove su odvojeni međusobno kao i od hladnjaka samog TRX40 čipseta jer su lakši za rukovanje nego kada su spojeni pod isto okrilje kao na Taichi modelu. Ipak, stilska slika i vizuelni utisak su nešto lošiji, ali ko uostalom o tome vodi brigu kada se zatvori stranicu kućišta i računar smesti pod radni sto.

Veza sa standardnim SATA disk uređajima je obezebeđena preko 8 prisutnih SATA konektora. Svi oni su pod kontrolom AMD TRX40 čipseta i ne dele PCIe putanje sa M.2 slotovima, tako da su dostupni u svakom trenutku zbog obilja komunikacionih putanja kojima raspolaže TRX40 čipset, tačnije ukupno 72 PCIe linije u verziji bržeg Gen4 standarda. Podržani su RAID 0, 1 i 10 nivoi uparivanja diskova, te NCQ set komandi, AHCI režim rada i “Hot Plug” funkcija zamena diskova “na vruće” bez potrebe gašenja računara ukoliko imate odgovarajuće fioke za diskove na kućištu.

 ASRock_TRX40_Creator_5s.jpg

Na donjoj ivici TRX40 Creator ploče primećujemo mid-board interne konekcije i namenske tastere za određene funkcije. Tu pre svega mislimo na one sa “power i reset” funkcijom, zatim DrDebug sistem heksadecimalnih poruka o statusu prilikom podizanja sistema i obaveštavanja o eventualnim greškama. Pored njega je široki interni konektor za USB 3.0 portove, zatim samo jedan interni USB 2.0 konektor, dva konektora za ventilatore, potom par konektora za RGB i aRGB uređaje. Konektor za TPM funkciju i na kraju par internih konektora za HD Audio.

Recimo da TRX40 Creator raspolaže sa minimalno potrebnim brojem konektora za ventilatore i ne baš najboljim rasporedom pozicija koje su za naš ukus, teško dostupne. Osim nezgodnih pozicija koje zahtevaju razvlačenje kablova, nedovoljan je njihov broj obzirom da Threadripper sistemi zahtevaju prisustvo velikog broja ventilatora u kućištu radi boljeg provetravanja i brže cirkulacije unutar kućišta. Ovo je ujedno i jedina ozbiljna zamerka ovoj ploči.

Inače ASRock TRX40 Creator je namerno lišen nekih dodatnih ukrasnih eklemenata koji mogu povećati cenu ploče, pa su izostali elementi RGB osvetljenja. Međutim, ploča ima konektore za povezivanje RGB i aRGB uređaja, te podržava ASRock Polychrome kontrolu RGB uređaja kroz istoimeni softver. Takođe, uz ploču stiže i odgovarajući softverski alat – A-Tuning u kome može izabrati odgovarajući operativni režim rada: standardni, visokih performansi ili onaj koji štedi energiju. Takođe, u okviru ovog alata se nalazi deo sa overkloking podešavanjima, deo sa monitoringom svih vitalnih parametara rada, i na kraju onaj za kontrolu i upravljanje radom ventilatora.

 ASRock_TRX40_Creator_6s.jpg

Podrška za zvuk je objedinjena u okviru PuritySound 4 podsistema koji čine standardni Realtek ALC1200 audio codec mikroprocesor poboljšan dodatnim uređajem za obezbeđenje bolje veze i kvalitetnijeg signala sa eksternim uređajima koji se povezuju na USB 2.0 poput eksternih procesora zvuka ili kvalitetnih mikrofona na USB ili 3.5mm interfejsu. Potrebno je ostvariti kvalitetniji zvuk jer je čitava platforma namenjena profesionalcima gde se traži maksimalni kvalitet prilikom obrade audio i video sadržaja.

U tom kontekstu je bitna i brzina komunikacije sa internetom i mrežnim okruženjem pa je i u tome pogledu TRX40 Creator bekompromisan. LAN sekciju čini par Ethernet kontrolera: prvi Realtekov Dragon RTL 8125AG 2.5 gigabitni LAN i drugi ultra brzi 10 gigabitni Aquanta AQC 107 LAN. Preko odgovarajuće brzih svičeva i rutera imate mogućnost za maksimalno brzu vezu sa internetom i lokalnim mrežnim okruženjem uz istovremeno nezavisnu ultra brzu vezu prema NAS uređajima preko 10 Gbs porta. I to nije sve jer je tu i brza bežična veza najnovije 802.11ax specifikacije sa podrškom 2x2 MU MIMO. Dve antene za prijem i dve za slanje podatka, plus rad na dve talasne dužine. Kroz podršku WiFi 6 specifikacije, zahvaljujući ugradnji Intel mikroprocesora, maksimalni transfer bežičnim putem je 2.4 Gbs.  Na kraju tu je i neizostavna podrška za Bluetooth 5.0 standard bežične komunikacije sa perifernim uređajima.

ASRock_TRX40_Creator_7s.jpg

Dolazimo i do dela sa IO ATX konektorima. Tamo zatičemo sledećim redosledom: “BIOS flashback” taster za slučaj da ste prilikom ažuriranja upravljačkog softvera ostali bez sadržaja EPROM čipa i onemogućili dalji rad matične ploče, možete je povratiti tako što ćete snimiti odgovarajuću binarnu datoteku na USB fleš memoriju koju ćete utaći u odgovarajući USB “flashback” port koji je zapravo onaj donji ispod prvog LAN konektora. Bitno je da se ploča nalazi “pod naponom” ali ne morate da palite sistem već, samo je dovoljno povezati 24-pinski kabal za napajanje i uključiti ispravljač u mrežu. Nakon toga pritisnete BIOS “flashback” taster i kreće procedura automatskog programiranja BIOS-a. 

 

Posle ovog korisnog tastera, nalazi se deo sa kombinovanim PS2 konektorom za tastaturu i miša, ispod kojih je smešten par USB 3.0 portova. Oni se obeležavaju prema najnovijoj metodologiji kao USB 3.2 Gen 1. Sledi deo za WiFi antene, potom ClearCMOS taster za opoziv fabričkih BIOS podešavanja ukoliko preterate sa “zatezanjem” parametara ili overklokingom. Potom ide deo za zvuk sa analognim 3.5 mm konekcijama koje služe za povezivanje višekanalnih zvučnika, te mikrofona, a tu je i optički konektor za izlaz audio signala. Slede RJ45 port za 2.5G LAN konekciju, ispod koga je par USB 3.0 portova, zatim drugi RJ45 port za 10 Gbs LAN vezu i ispod njega par USB 3.1 ili sada USB 3.2 gen 2 portova sa transferom od 10 Gbps. Na samom kraju je smešten specijalitet ove ploče u vidu USB-C konektora za ultra brzu USB 3.2 2x2 vezu maksimalnog transfera od 20 Gbps.

Tačno duplo brže od do sada najbržeg USB 3.1 10 Gbps standarda. Da vas podsetimo kako je USB 3.2 druge generacije u 2x2 verziji standardna opcija na spiku ekslkluzivnih  mogućnosti podržanih od strane AMD TRX40 čipseta.

Veliku brzinu za prebacivanje podataka znaće da cene oni koji rade sa zahtevnim sadržajima, poput grafičke i video obrade jer transfer od 2 GBs je pravi dar sa. E, sad je drugo pitanje koliko je raspoloživih uređaja u ovom trenutku sposobno da iskoristi ovu mogućnost. Uglavnom su to eksterni SSD diskovi na bazi M.2 PCIe x2 i x4 interfejsa, a kojih je ruku na srce danas malo, ali se pojavljuju pa treba sa pažnjom ispratiti tu pojavu. Većina sličnih uređaja koji trenutno postoje u formi eksternih M.2 fioka koristi M.2 SATA, a ne PCIe x2 i PCIe x4 uređaje, pa je maksimalni transfer kao u slučaju jednog HyperX Savage Exo modela ograničen na maksimalnu propusnu moć SATA interfejsa, a što realno dogovara specifikacijama USB 3.0 porta tj transferu od 5 Gbs ili nešto više od 500MB/s. Postoje eksterne M.2 fioke koje rade sa NVMe tj PCIe x4 modelima, ali tada ste ograničeni maksimalnim transferom  USB 3.1 interfejsa od 10 GBs ili vrednošću protoka podataka bliske brojci od 1 GBs, a što je ispod maksimanlnih mogućnosti SSD M.2 PCIe x2 modela, kamoli PCIe x4 primeraka.

Trenutno se mogu pronaći pojedinačni USB 3.2 modeli eksternih fioka poput Sabrent proizvoda i na taj način iskoristiti dostupnih 2 GBs prenosa. Čuvajte se USB flešića koji daju lažnu nadu, a realno ne mogu da prebace 5 Gbps iako se reklamiraju kao USB 3.2 modeli.

 BIOS4.gif

Konačno ulazimo u BIOS i tamo zatičemo klasični izgled uobičajen za ASRock ploče, bez ikakvih kitnjastih grafičkih detalja ili kako mi to volimo da kažemo “linijski” BIOS. Prisutne su sve standardne kao i napredne opcije za overkloking sa specijalitetima koje donosi Threadripper platforma u pogledu naprednih Precision Boost Overdrive (PBO) opcija ubrazanja koje su vam dostupne u vidu predefinisanih 5 nivoa ili ručno odabranih vrednosti. Obzirom da su Threadripper modeli značajno zahtevniji u smislu prisustva osetno većeg broja fizičkih jezgara, vodite računa jer su procesori značajno zahtevniji u pogledu potrošnje, hlađenja i postignutih frekvencija nego obični Ryzen modeli, a zbog čega važe i drugačija pravila prilikom postizanja većih frekvencija!

Na kraju pomenimo da je ASRock TRX40 Creator napravljen u tehnici osmoslojne štampane ploče, da je prilikom izrade korišćeno dve unce čistog bakra radi kvalitetnijeg vođenja signala, te da ploča stiže u klasičnoj ATX formi.

ASRock TRX40 Creator – performanse

Test sistem:

MB: 

ASRock TRX40 Creator

CPU: 

AMD Ryzen Threadripper 3990X

RAM: 

HyperX PREDATOR RGB 2933 CL16 4x 8GB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

NZXT Kraken X73

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum
Driver:

AMD Chipset 2.04.04.111
Adrenalin 20.4.1

OS: Windows 10 64-bit ver. 1909 (18363.778)

Performanse:

Workstation ( Blender - Gooseberry Benchmark Scene )
vreme izvrsenja
TRX40 Creator
0 20 40 60 80
manje je bolje (min.)
Workstation ( CINEMA 4D - Standard Renderer 4K Scene )
vreme izvrsenja
TRX40 Creator
0 10 20 30 40
manje je bolje (min)
Workstation ( Adobe Premiere Pro CC )
indeksirana vrednost
TRX40 Creator
0 300 600 900 1200
veće je bolje (pts)
Workstation ( Windows 10 RAM Performanse )
transfer podataka
TRX40 Creator
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Workstation ( KeyShot - Watch Scene, 600 Passes )
vreme izvrsenja
TRX40 Creator
0 13 25 38 50
manje je bolje (min.)

ASRock TRX40 Creator – utisci u radu

Prvo i osnovno, ova ploča savršeno funkcioniše u standardnom režimu rada čak i sa najjačim i najzahtevnijim Threadripper 3990X modelom koji je tada ograničen faktorom maksimalne potrošnje od 280W. Sa druge strane kada krenete u automatski (PBO) ili ručni overkloking, gornji radni prag frekvencije i potrošnje su limitrani granicom radne temperature od 95 stepeni Celzijusa. Drugim rečima, još jednom ukazujemo na presudni značaj prisustva vrhunskog sistema hlađenja jer od toga zavisi koliko ćete daleko dogurati sa performansama vašeg Threadripper procesora. Daleko je veća verovatnoća da ćete biti limitirani karakteristikama kulera nego, što ćete doseći granice matične ploče i CPU čipa – imajte to u vidu!

ASRock_TRX40_Creator_8s.jpg

Druga stvar, Threadripper i njegov četvoro-kanalni kontroler visokih performansi, zahtevaju vrhunski brzu i kvalitetnu memoriju. Sa RAM modulima nema šale, a važi identično pravilo kao i kod ostalih Ryzen modela na bazi Zen 2 jezgara. Optimum performansi se postiže sa upotreboim DDR4 modula na 3600 MHz sa poželjno što manjom latencijom CL16, CL14, kada se Infinity Fabric (Fclk) magistrala i memorijski kontroler prebace u 1:1:1 sinhroni režim rada. Imajte na umu da to slabo ko pominje u testovima Threadripper procesora jer mahom dobijaju memoriju koja stiže u promotivnom test paketu AMD-a, a koji isporučuje vrhunske G.Skill Trident Z Royal module na 3600 CL16. Probajte nešto drugo, običnije i shvatićete koliko je novi Threadripper rigorozan u izboru RAM modula.  

Kada radi na “UEFI default” vrednostima sa limitom ukupne potrošnje čipa od 280W, prilikom punog opterećenja i aktiviranim AMP profilom, procesor postiže prosečnu temepraturu od 64 do 67 stepeni Celzijusa sa kvalitetnim AiO 360mm sistemom hlađenja. Skokovi i krajnji maksimum su zabeleženi na 76 podeoku Celzijus skale. Temperatura matične ploče se kreće u intervalu od 36-38 stepeni, dok temperatura tranzistora u VRM modulu ploče dostiže 60 stepeni pri čemu ventilator na hladnaku dostiže radni režim od 6350 obrtaja u minuti. Međutim, on se tada uopšte nečuje od huka sistemskih ventilatora i onih na AIO sistemu hlađenja. 

Radni napon pojedinačnih jezgara iznosi oko 0.9V, pri čemu prosečno troše oko 2.25-2.5W električne energije pri radnom taktu od 2750-2800 MHz, dakle u oslovima 100% opterećenja svih prisutnih jezgara.

ASRock_TRX40_Creator_9s.jpg 

Kada ploču prebacite u PBO režim automatskog overklokinga i to na nivou Level 1 ubrzanja, stvari se brzo menjaju.  Procesorska jezgra ubrzavaju do frekvencije od 3250MHz, pri čemu pojedinačna jezgra troše od 3.5-4.7W električne energije. Temperatura procesora vrlo brzo dostiže maksimum od 95 stepeni Celzijusa. Zbog većeg naprezanja procesora raste temperatura matične ploče do 43 stepena, dok čipset se zadržava na 57 stepeni. Temperatura tranzistora u VRM modulu uzleće do 96 stepeni, a ventilator na hladnjaku VRM modula dostiže čak 8500 obrtaja u minuti. Tantalski kondezatori na leđima štampane ploče se greju do 90. podeoka što je vrlo blizu granice maksimalne deklarisane temperature od 105 stepeni. Jasno je da ploča radi u izuzetno stresnim okolonostima. Što je procesor pod uticajem boljeg hlađenja utoliko je i posledično manji stres po matičnu ploču.

Na to dodajte i uticaj temperature ambijenta u kome radi sistem, pa tako samo jedan stepen tj rast sa 24 na 25 stepeni ima posledično povećanje rasta temperature rashladne tečnosti u AiO sistemu od 3-4 stepena. Otuda je još jednom jasno koliko je hlađenje važan elemenat u brzini i stabilnosti čitave sTRX4 platforme. Zbog svega toga treba pristupiti sa krajnjom pažnjom prilikom konfigurisanja i najmanjeg detalja kod Treadripper sistema, pogotovu u slučaju najjačeg TR 3990X modela.

Što se tiče rada SSD M.2 PCIe x4 Gen 4 diskova, oni postižu transfer prilikom čitanja i upisa koji dostižu vrednosti od čak 4-5 GBs što je svakako više od prosečnih PCIe x4 Gen3.0 uređaja sa prosečnih 2 GBs.

Postignute vrednosti WiFi transfera u kombinaciji sa standardnim telekom dvopojasnim ruterom na frekvenciji od 5 GHz iznosi oko 400 Mbps što je bio gornji limit našeg paketa sa optičkom vezom.

Spomenimo i detalj da je ploča izuzetno brza u komunikaciji sa sistemskom memorijom postižući transfer pod Windows sistemom od čak 71 GBs ili skoro 100 GBs sa koliko je časti AIDA 64. Do sada najveća zabeležena vrednost, duplo veća nego kod najbržih primeraka dvokanalne AM4 platforme. Tome dodajte i još nekih 15-20% "dual rank" efekta kada je popunjeno svih 8 RAM modula.

ASRock TRX40 Creator – zaključak

ASROCK TRX40 Creator je nastojanje da se ponudi ona suština vrednosti zahtevnom korisniku koji radi i zarađuje od rada na računaru u profesionalnim aplikacijama. Ni manje ni više od toga u kontekstu prihvatljive cene koja važi za ovaj profesionalni nivo računara visokih performansi. U tom pogled bez nekih atraktivnih vizuelnih “džidža bidža” i nepotrebnih egzotičnih uređaja, ASRock TRX 40 Creator je poštena i iskrena ploča. Razlika u ceni u odnosu na elitni primerak ROG Alpha Extreme modela je pola iznosa jednog TRX 3960X procesora pa vam je jasna suština uloge i ciljne grupe ove ploče.

 

Pri tome nudi baš brz sistem mrežnih adaptera i WiFi veze 6. Generacije, brzu komunikaciju sa sitemskom memorijom i grafičkim podsistemom te komunikaciju sa SSD diskovima. Nema uskog grla, a što je bitno korisnicima na izradi zahtevnih sadržaja. Zbog toga je i prevashodno njima namenjena: grafičkim dizajnerima, profesinalnim fotografima, 3D animatorima, video montažerima, industrijskim dizajnerima itd. Ukoliko se prepoznate među nabrojanim zanimanjima, znate šta vam je činiti ukoliko ne želite preterano da potrošite, a domogli bi se jednog vanserijski moćnog računara.

U tom kontekstu ASRock TRX40 Creator je odlična vrednost za uloženi novac i zbog prikazanih mogućnosti, ponašanja i performansi u radu od nas dobija zasluženu preporuku. Sasvim racionalno gađa u pravcu slabijih Threadripper Zen 2 derivata, nudeći odličan odnos dobijenog i uloženog prilikom poređenja sa konkurencijom slične cene. Možda najveća pretnja stiže iz domaćeg asortimana jer je Asrock TRX40 Taichi skuplji tek stotinak evra. Imajte na umu da dotični ima efikasniju VRM jedinicu, ali je uskraćen za jedan vrlo praktičan i koristan detalj u vidu 10 Gbs Ethernet adaptera koji itekako ubrzava poslove oko prebacivanja velikih projekata i prevlačanje materijala sa NAS uređaja, a što je u krajnjem bitniji detalj u realnom radu.

 

Prednosti:

  • Brz rad sa sistemskom memorijom,
  • USB 3.2 Gen2x2 20Gbps,
  • 10 Gbps + 2.5 Gbps LAN,
  • WiFi 6. Generacije,
  • Cena u odnosu na konkurentske modele

Nedostaci:

  • Pozicija i nedovoljan broj konektora za ventilatore,
  • Nedovoljno USB 2.0 internih konektora

CENA oko 500-550€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock X570 Taichi (Video)

Test: ASRock Z390 Phantom Gaming 7

10203
10205
10206
10207
10208
10209