Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Fatal1ty Z97X Killer/3.1

19.09.2015 18:45 | 0 Hardver

Nebojša Todorović

Odmah ćemo reći jednu stvar, kako bismo raščistili neke druge. ASRock Fatal1ty Z97X Killer/3.1 se ne razlikuje praktično ni u jednom detalju u odnosu na standardnu verziju bez "3.1" sufiksa osim u dodatnoj USB 3.1 kartici koja je tu da nadomesti nedostatak USB 3.1 kontrolera kod Z97 matične ploče. Ugradnja kontrolera na matičnu ploču bi zahtevala veću investiciju od proizvođača, pa je ASRock išao linijom manjeg otpora i isporučio dodatnu PCIe x1 karticu sa dva konektora. Ova kartica se bazira na ASMedia ASM1142 kontroleru, a na zadnjem panelu ima po jedan USB 3.1 Type A i Type C konektor.

asrock_z97x_killer_usb31_006_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_007_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_008_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_009_s.jpg


Crveno-crna kolorna šema je nešto što smo očekivali kada je proizvod sa Fatal1ty imenom u pitanju. Sami hladnjaci se ne razlikuju u odnosu na Z97 Extreme6 osim po boji. To znači da su ovi komadi aluminijuma izrazito veliki, ali je u suštini reč o veoma rudimentarnom sistemu, kod koga izostaju heatpipe-ovi ili bilo kakva vrsta "napredne" tehnogloije. ASRock je u tom smislu pristupio veoma jednostavno držeći se izreke "veće je bolje". Sama organizacija na ploči je sasvim korektna i nismo imali situaciju da nam bilo šta smeta ili da kažemo kako je neki od konektora ili slotova pozicioniran nelogično što je svakako plus.

asrock_z97x_killer_usb31_010_s.jpg 
Ova ploča punog ATX formata je prilično načičkana raznim opcijama za proširenje i ASRock je sa njom ponudio veoma dobar set mogućnosti za nadogradnju. Iskorišćen je kompletan Z97X potencijal, tako da će ova ploča predstavljati dobru osnovu za konfiguracije sa Intelovim LGA1150 procesorima, a naravno, biće podržani kako Haswell, tako i Devil's Canyon modeli.
 
asrock_z97x_killer_usb31_011_s.jpg

Dok se Extreme6 oslanjao na veoma kompleksnu naponsku jedinicu, Fatal1ty Z97X Killer upošljava nešto jednostavniju varijantu. Umesto 12, tu je 8 faza, ali su i dalje u upotrebi vrlo kvalitetne komponente. Pre svega, mislimo na oklopljene zavojnice čije je jezgro legura umesto klasičnog ferita. Nichinon Platinum kondenzatori sa predviđenim životnim vekom od 12.000 časova (Nichinon Platinum 12K), kao i digitalni VRM potpisan od strane Intersila sa oznakom ISL6379. Dakle, odabir komponenti je svakako veoma dobar iako ne na nivou Extreme6.

asrock_z97x_killer_usb31_012_s.jpg

Desno od CPU soketa pronalazimo i četiri DIMM slota koji su u skladu sa ostatkom ofarbani naizmenično u crnu i crvenu boju. ASRock navodi podršku za module od 3200 i više megaherca što je osveženje koje donosi Intelov Z97 čipset. Prisutan je veliki broj PCIe slotova, od kojih tri imaju pune dimenzije. Sva tri odgovaraju 3.0 standardu, a mogu da rade u x16 u solo varijanti, a ukoliko ih popunite dva tada rade u x8/x8 i ukoliko su sva tri zazeta režim rada je x8/x4/x4. Prati ih i tri PCIe 2.0 x1 slota, a stari PCI slotovi su izostali u potpunosti. Tu je i dodatno napajanje PCI-Express magistrale ukoliko je opterećena u većoj meri i to je izvedeno putem 4-pin molex konektora.

asrock_z97x_killer_usb31_013_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_014_s.jpg

Intelov Z97 čipset prekriva veoma veliki aluminijumski hladnjak crvene boje. Njegov profil je veoma nizak, tako da neće zasmetati prilikom montaže dugačkih grafičkih karti koje su čak i u srednjoj klasi počele da budu znatno duže od samog PCI-Express slota.

asrock_z97x_killer_usb31_022_s.jpg

Gejmerima tradicionalno nije neophodan preveliki broj SATA konektora, pa je ASRock iskoristio priliku da uštedi određeni budžet tako što nije ugradio dodatni SATA kontroler. Ova ploča se oslanja isključivo na Intelov kontroler, pa je prisutno šest SATA 6 Gbps, odnosno jedan SATA Express 10 Gbps interfejs. Ovo je sasvim korektna odluka, jer verujemo da će šest SATA konetora biti više nego dovoljno za veliku većinu korisnika. Između prvog i drugog PCI-Express 3.0 x16 slota se nalazi i M.2 slot koji je uobičajen za Intel Z97 ploče i praktično je jedan od većih noviteta kod ovog čipseta.

asrock_z97x_killer_usb31_020_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_021_s.jpg

Zadnji panel krije veom veliki izbor konekcija, ali smatramo da je mogao biti bolji. Najviše bode oči D-Sub priključak koji je prilično zastareo i verujemo da svaki korisnik koji planira kupovinu konfiguracije sa ovom pločom, koja će najverovatnije biti uparena sa nekim od intel Core i3 / i5 / i7 procesora poseduje monitor sa digitalnom konekcijom. Umesto njega, bilo bi daleko inteligentnije ugraditi i DisplayPort. Pretpostavljamo da je ASRock igrao na kartu da će kupci ove ploče obavezno imati diskretnu grafičku kartu i da nikada neće ni pogledati video izlaze na samoj ploči, pa je napravio dodatnu uštedu na kontroleru. Pored video izlaza, tu je šest USB 3.0, kao i dva USB 2.0 porta što je sjajno. Takođe, ugrađen je LAN i PS/2 priključak uz pet analognih audio  konektora od 3.5 mm, zajedno sa jednim S/PDIF-om.

asrock_z97x_killer_usb31_023_s.jpg

Kako je reč o matičnoj ploči sa gejmerima u vidu kao ciljnom grupom, ugrađen je pomenuti Killer E2200 mrežni kontroler koji je na veoma visokoj ceni među ovim korisnicima. Pritom, nije ostavljen ogoljen već se nalazi unutar kućišta koje ima funkciju štita od elektromagnetnih interferencija, kako mu ništa ne bi zasmetalo tokom rada. Ovaj nivo posvećenosti nije nešto što očekujete od ASRocka tako da smo posebno zadovoljni pažnjom koju su posvetili detalju poput ovog.

asrock_z97x_killer_usb31_016_s.jpg

Kao i Extreme6 i Fatal1ty Z97X Killer poseduje integrisani audio podsistem visokog kvalitetak koji ASRock naziva Purity Sound 2. Reč je o Realtekovom ALC1150 kodeku koji prati prilično dobra elektronika. Sam ALC1150 je oklopljen EMI štitom, a tu su i Nichinon kondenzatori visokog kvaliteta, kao i Texas Instruments NE5532 pojačalom koje ima podršku sa slušalica sa otporom kabla od 600 oma.

asrock_z97x_killer_usb31_017_s.jpg

Na ivici ploče, pored naponskog molexa za PCI-Express magistralu, locirani su COM i dva USB 2.0 headera, dok  se USB 3.0 header nalazi na drugom kraju, desno od SATA priključaka

asrock_z97x_killer_usb31_025_s.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model ASRock Fatal1ty Z97X Killer/3.1
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Pakovanje i oprema

Pakovanje je uobičajeno za ASRock, s tim što je sam dizajn nešto agresivniji kako bi bio primamljiviji ciljnoj publici. Kutija na poleđini krije veliki broj grafički prezentovanih informacija, kao što su implementirane tehnologije, mogućnosti i prednosti koje izdvajaju ovaj model od ostatka tržišta. Iako možda deluje pretrpano, ovaj sistem informisanja je sasvim prihvatljiv, jer bi suvoparni tekstovi daleko manje držali pažnju potencijalnog kupca koji se našao u prodavnici. Glavna prednost koju proizvošač izdvaja je, sasvim očekivano, Killer E2200 LAN kontroler gde su smanjena latencija, i generalno bolja veza istaknute kao najbitnije.

asrock_z97x_killer_usb31_001_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_002_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_003_s.jpg

Na polju propratne opreme, ova ploča se ne razlikuje mnogo od ostalih modela potpisanih od strane ASRocka. To implicira relativno spartansku opremu uz nekoliko izuzetaka. Konkretno, kutija pored ploče, sadrži uputstva, disk sa drajverima, naponski SATA adapter, četiri SATA kabla, SLI mostić i lim za zadnji panel koji je u osnovi crn, ali ima šarena obeležja radi lakšeg prepoznavanja konektora. Na kraju tu je i kod za punu verziju XSplit Broadcaster softvera koji je jedini specifičan dodatak i koji će od koristi biti prvenstveno gejmerima koji su ujedno i ciljna grupa. Ukoliko ne znate o čemu se radi, pogledajte detalje na XSplit zvaničnoj stranci.

asrock_z97x_killer_usb31_005_s.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_006_s.jpg

BIOS

ASRock UEFI bios je vizuelno izveden u skladu sa ostatkom matične ploče. Dominiraju crni i crveni tonovi, a u pogledu funkcionalnosti i organizacije se praktično ne razlikuje u odnosu na Extreme6 koji smo nedavno testirali. Organizacija je veoma dobra, interfejs je intuitivan i jedino što mu možda nedostaje u odnosu na konkurenciju je atraktivnost, ali to nikako ne treba uzimati kao presudan faktor prilikom donošenja odluke.

asrock_z97x_killer_usb31_bios_001.jpg

asrock_z97x_killer_usb31_bios_002.jpg

Ljubitelji manualnog overkloka će biti veoma zadovoljni bogatstvom opcija koje su vezane za napone, frekvencije, množioce, TDP limite i ostale bitne stavke. Pored finih podešavanja za sam procesor, tu je i sve neophodno da zategnete latencije, prilagodite RAM generalno i izvučete maksimum iz vašeg sistema. Dopadaju nam se objašnjenja koja su prisutna za većinu stavki, pa i ukoliko niste sigurni čemu određeno podešavanje služi možete da se snađete bez posezanja za uputstvom. Ovo nije ništa neuobičajeno, ali vredi pomenuti u svakom slučaju. Sam bios ne poseduje nikakav sistem za automatski overklok, već nudi nekoliko profila. U zavisnosti od primerka procesora oni će raditi ili ne, a automatski overklok ćete morati da potražite u samom operativnom sistemu, odnosno softveru koji se isporučuje uz matičnu ploču.
asrock_z97x_killer_usb31_bios_003.jpg
asrock_z97x_killer_usb31_bios_004.jpg
asrock_z97x_killer_usb31_bios_005.jpg
 
asrock_z97x_killer_usb31_bios_006.jpg
Pored ustaljenih opcija, tu su i određeni softverski alati integrisani u sam bios, kao što su HDD Saver, System browser, alat za instalaciju RAID-a i drajvera, što je prilično korisno i u nekom momentu će vam zatrebati, a tada ćete da budete srećni što su ove mogućnosti tu. Tu je i Instant flash za osvežavanje verzije biosa putem fleš stika i još niz korisnih opcija, uključujući i Dehumidifier koji je koristan prilikom upotrebe LN2 hlađenja tokom overkloka.
asrock_z97x_killer_usb31_bios_007.jpg
asrock_z97x_killer_usb31_bios_008.jpg
asrock_z97x_killer_usb31_bios_009.jpg

Auto OC i performanse

Softver koji se isporučuje uz Fatal1ty Z97X Killer nosi naziv F-Stream, ali se u suštini radi o prilagođenoj verziji Easy Tune aplikacije koja ide uz ostale "civilne" modele matičnih ploča u ponudi ASRocka. Ipak, nije reč o potpuno istoj verziji, jer su pored crveno-crne teme dodate i određene opcije koje se ne pojavljuju kod Easy Tune-a.

 
 
Većina njih je vezana za sam model matične ploče i možete ih prepoznati po njihovom nazivu.
 

 
 
OC Tweaker kartica krije podešavanja frekvencija, napona i ostalih overklok opcija koje manje više emuliraju one dostupne u samom biosu.
 
 
 
 
Zanimljiva opcija je Fatal1ty mouse port koja omogućava da kontrolišete USB port koji je namenjen za vezu sa mišem. Ploča detektuje i daje vam do znanja trenutni polling rate i očitava ga u realnom vremenu. Pritom, omogućena je korekcija i povećanje direktno putem ovog alata što je korisno u slučaju da nemate pristup drajveru za vaš miš. Interesantno je to što je naš Cooler Master Reaper fabrički deklarisan na 500 Hz, ali je osvežavanje skakalo i do gotovo 550 Hz.
 
 
FAN-Tastic Tuning je opcija za kreiranje sopstvenih profila za kontrolu broja obrtaja ventilatora. Verovatno ste sličan sistem već viđali, a nema mnogo mesta objašnjavanju. Putem grafikona podešavate tačke u kojima će se povećavati broj obrtaja, a nakon toga možete vršiti test
 
 
 
 
 
 
Na kraju, isprobali smo i automatski overklok putem F-Stream aplikacije, a ploča je našla maksimalni takt pri 4300 MHz što je sasvim solidan rezultat i praktično je isti kao i kod Extreme6 modela. Iako ovo nije rekordna vrednost, dobra vest je to da ASRock za razliku od Gigabyte-a nije nabijao napon već je ostao na 1.2 V što je više nego dobar rezultat kada se do uzme u obzir. Iskreno, za automatski režim je daleko bolje da ostane kratak za 100 MHz nego da ga postigne "na silu" dižući napon na 1.4 i više volti.
 


 

Memorija nije doživela nikakva ubrzanja, pa smo sve prepustili automatici koja je bila zadovoljna sa 2446 MHz što je svega 46 MHz više od deklarisane vrednosti naših modula.

 

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2

Zaključak

ASRock Fatal1ty Z97X Killer/3.1 je isti kao i njegov prethodni model tako da i dalje smatramo da je reč o odličnoj LGA1150 matičnoj ploči sa dosta opreme i jedini, uslovno rečeno, nedostatak je izbor video priključaka na zadnjem panelu. Međutim, postavlja se pitanje koliko ovaj model i njegovo osvežavanje ima smisla sada kada se korisnici okreću Skylake-u. Sada i još koji mesec, možda, ali nakon toga ne verujemo da će mnogi korisnici biti zainteresovani za matične ploče više srednje i visoke klase.

asrock_z97x_killer_usb31_022_s.jpg

Ukoliko ste u potrazi za matičnom pločom koja se zasniva na Intel Z97X čipsetu i koja je odlično opremljena i ima korektnu cenu, onda je idealno da je što više učinite otpornom na zub vremena i uzmete model koji ima čak i USB 3.1.

asrock_z97x_killer_usb31_010_s.jpg

 

Za:

- USB 3.1 kontroler
- Kvalitetne komponente
- Mogućnosti
- Cena

Protiv:

- Izbor video izlaza je mogao da bude bolji
- Automatski overklok iz BIOS-a bi bio bolje rešenje

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Z170 matične ploče

Test: MSI Z170I Gaming Pro AC

10203
10205
10206
10207
10208
10209