Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock Fatal1ty Z87 Killer

28.04.2014 10:05 | 1 Hardver
Test: ASRock Fatal1ty Z87 Killer

Odnedavno u ponudi domaćih distributera sve češće možemo da sretnemo ASRock matične ploče. Iako u svom portfoliju ASRock i dalje nema toliko modela kao velika dvojka ASUS-Gigabyte, po kvalitetu nikako ne zaostaju, a u odnosu na MSI koji kao da polako gubi korak za vodećim dvojcem, itekako prednjače na više polja. Kompanija je počela sa idejom da korisniku ponudi više za manje novca, što je uvek dobra stvar za kupca, ali je istovremeno i veoma škakljivo kako sve to izvesti u praksi. Srećom, pojedini proizvodi, kao što je ova matična ploča koja stiže sa Fatal1ty potpisom, ne baziraju se na jeftinim komponentama, već nude koncept koji može da prodrma kompletno tržište!

Zoran Petrović

Na ASRock matičnim pločama ćete retko sresti bogatu opremu kao kod ASUS i Gigabyte modela, kao i velike nalepnice sa petogodišnjom garancijom i slično. Bilo kako bilo, sve ćete to zaboraviti istog trenutka kada sklopite svoj računar baziran na ASRock ploči. Da je tako pokazala nam je nedavno testirana ASRock Pro3 matična ploča, koja osim osrednjih auto OC mogućnosti nije imala ozbiljnih problema, naprotiv. U međuvremenu, kao što je to svojevremeno radio OCZ, dok je i dalje imao napajanja u svom portfoliju, eksploatacija pseudonima megapopularnog Džonatana Vendela - Fatal1ty brenda se i dalje nastavlja, pa pred sobom imamo ASRock Fatal1ty Z87 Killer.

Sve bitne informacije koje treba da saznate o matičnoj ploči dostupne su iz njenog naziva. Pored Z87 čipseta, ploča poseduje Qualcomm Atheros Killer mrežni kontroler i pripada igračkoj Fatal1ty porodici modela. Paket opreme u kojem dolazi ova igračka matična ploča je sve osim bogat. Dobijate uputstvo, DVD i nalepnicu, lim za zadnji panel, četiri SATA kablića, SLI mostić i kupon za tromesečnu premijum licencu za korišćenje XSplit servisa za strimovanje ili snimanje igre ili sadržaja u FullHD rezoluciji.

Dakle, nema dodatne WiFi kartice, USB hub-a, 2,5’’ front panel USB 3.0 slota i sličnih đakonija koje možemo naći kod modela namenjenih igračima (čitaj: bespotrebno skupih). Ne govorimo da je ovo minus, naprotiv, posebno jer 98% tih “bitnih aksesoara” ostane u kutiji ispod kreveta naredne tri godine. ASRock se fokusirao na mnogo bitnije stvari - samu ploču, i to nam se itekako sviđa. Pre opširnog opisa, da se podetimo malo o tome šta nam donosi Z87, po možda poslednji put, jer uskoro Intel osvežava liniju čipsetova, pa ćemo verovatno od polovine maja moći da se družimo sa 9. serijom Intel kontrolerske logike.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Fatal1ty Z87 Killer
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA, DVI-D, 2x HDMI
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz, PS/2 tastatura/miš kombinovani port
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 

 

Fatal1ty na test stolu

Najjači čipsetovi vrlo često dolaze u paketu sa visokom cenom, uglavnom zbog količine i kvaliteta opreme koja se nalazi na matičnim pločama, pa korisnici koji bi želeli da iskoriste prednosti Z87 kontrolerske logike dolaze u situaciju da zbog visoke cene biraju modele sa slabijim čipsetom. Glavne prednost Z87 čipseta su podrška za brzu memoriju, OC podrška i deljenje PCI Express linija. Ako vam ove tri stvari nisu toliko bitne, kompromise poput manjeg broja SATA 6 i USB 3.0 portova ćete zaboraviti i odabrati neki H87 ili B85 model, što je i logičan izbor, jer u nižem segmentu itekako imate veliki izbor kvalitetnih i cenovno mnogo pristupačnijih modela.

ASRock Fatal1ty Z87 Killer želi da privuče igrače, i to na najbolji mogući način. Tu je zvučno ime - Fatal1ty. Nesporno je da se igrači “lože” na ovakve stvari, svako ko tvrdi suprotno, ne želi da prizna veliku istinu. Tu je najjači Intel čipset za (još malo) aktuelnu Haswell platformu - Z87, kao i Killer mrežni kontroler, primarno namenjen prioritetizaciji mrežnog saobraćaja kako bi se smanjio ping u igrama. Kada na sve ovo dodate da ploča košta ispod 100 €, morate da se zapitate “u čemu je caka?”. Na ovo pitanje nije moguće dati jednostavan odgovor, pa ćemo do njega doći kroz ostatak teksta.

Izgled i raspored

ASRock Fatal1ty Z87 Killer neodoljivo podseća na nove modele iz ASUS ROG ponude. Da li im je ideja bila da se vizuelno približe ASUS-u da bi to asociralo na vrhunski kvalitet, ili se “slučajno”, eto pogodilo da ploča koristi crno-crvenu kombinaciju elemenata na ploči ne bismo da nagađamo. Bilo kako bilo, dizajn ASUS ROG, pardon ASRock ploče deluje vrlo lepo, sa logično raspoređenim elementima i komponentama.

Visokokvalitetna digitalna naponska jedinica broji osam faza kroz koju prolazi struja kako bi se dok stigne do procesora i drugih vitalnih komponenata maksimalno eliminisao šum. Tu je i osmopinski CPU naponski konektor, smešten na najbolje moguće mesto, tik uz naponsku jedinicu. Ona je prekrivena mat crnim pasivnim hladnjakom visokog profila koji služi da pravilno disipira višak toplote sa vrućih zona naponske sekcije. Društvo CPU soketu prave četiri DIMM slota, koji su relativno blizu. Ovo je i dobro i loše. Dobro jer se na taj način fizički skraćuju vodovi između CPU-a (kontrolera) i modula, a loše jer ako posedujete module sa visokim kulerima, oni mogu da zasmetaju prilikom montaže CPU kulera.

Standardno za ROG, pardon ASRock Fatal1ty ploče DIMM slotovi su ofarbani u crveno i crno, a podržani radni taktovi prelaze preko 3 GHz u OC modu. Slede 24-pinski port napajanja i šest SATA 6 Gb/s portova zarotirani za 90 stepeni, što će znatno pomoći prilikom rasporeda kablova unutar kućišta. Na “jugu” se nalazi i kontrolerski Z87 čip, prekriven pasivnim hladnjakom velike površine i male debljine, koji poseduje Fatal1ty logo.

Za proširenje se brinu tri velika crvena (je l’ neko rekao “ROG”?) PCI Express 3.0 x16 slota od kojih samo prvi poseduje konektore celom dužinom, što je davno poznata praksa. Ova tri porta dele 16 PEG linija u zavisnosti od konfiguracije grafika koje montirate na njih. Odnosno imaćete x16 u prvom slotu ako koristite jednu grafiku, x8/x8 u prvom i drugom ili x8/x4/x4 ukoliko ste uposlili sva tri slota. Podržane su i SLI i CrossFire konfiguracije, a za slučaj da želite da instalirate grafike koje traže mnogo struje, ploča na PCB-u uz donji ivicu poseduje dodatni molex konektor namenjen dodatnom napajanju grafičkih karti.

Za zvuk se brine Realtek ALC1150 zvučna karta, koja je fizički odvojena od PCB-a kako bi se eliminisale smetnje od drugih komponenata. Sam čip ima svoj EMI štit, a tu su dva TI NE5532 pojačala, od kojih je jedno samo za slušalice, što u kombinaciji sa kvalitetnim kondenzatorima rezultuje u kvalitetnoj zvučnoj slici od koje bi se postidele i mnogo skuplje matične ploče.

Takođe, jedna od najbitnijih komponenata, toliko bitna da se mora pomenuti u nazivu ploče je i Killer E2200 mrežni kontroler. Sa optimizacijom i prioritetizacijom mrežnog sadržaja kao rezultata detekcije aktivnih aplikacija E2200 ima mogućnost da drastično smanji kašnjenje tokom online igranja, što, u najvećem broju slučajeva rezultuje razlikom između pobede i poraza.

Zadnji panel je bogato opremljen, pa tako imamo osam USB portova podeljenih na ravne časti kada su u pitanju 2.0 i 3.0 standardi. Za nešto starije periferije tu je jedan PS/2 port, a napominjemo i postojanje Fatal1ty porta za miša koji omogućava bržu komunikaciju, a takozvani “pooling rate” se može podešavati u rasponu od 125-1000 Hz. Tu su mrežni i audio portovi (pet analognih i jedan optički S/PDIF), tri video izlaza (VGA, DVI i HDMI), kao i HDMI ulaz kako biste na vaš monitor mogli da priključite na primer i tablet ili pametni telefon, iako monitor nema više slobodnih ulaza.

BIOS, softver, OC

Sa ASRock UEFI BIOS-om smo se sreli već nekoliko puta, i rekli smo da najviše podseća na preterano šarena MSI rešenja, što nam se nije previše svidelo, sve u paketu sa zvučnom podrškom, koja je više nego nepotrebna, sreća pa se može jednostavno isključiti.

Ovde dolazimo i do prve velike razlike između na primer ASUS i ASRock ploča - BIOS sekcije. Dokle god ASRock deluje intuitivno i logično i poseduje pregršt opcija, moramo da primetimo da je za klasu ispod onoga što nudi ASUS. Jednostavno sve je šareno, sve se migolji, sve je kao za decu do 6 godina. Naravno tu je odličan live update, koji, za razliku od ASUS rešenja u stvari i radi, tu su profili, sitna podešavanja i još mnogo toga, ali tu ima još mnogo posla ukoliko ASRock želi ozbiljno da ugrozi ASUS ili Gigabyte.

ASRock softver za nadgledanje i podešavanje sistema, koji ujedno nudi i automatski overklok zove se A-Tuning i nudi pregršt zanimljivih opcija kao što su podešavanje sistemskih parametara, odabira moda rada, čuvanje različitih profila, ažuriranje BIOS-a, i mnoge druge stvari.

Automatski overklok je podigao nominalni takt procesora sa 3,4/3,8 GHz na fiksnih 4 GHz, što je osetno niže od 4,2, odnosno 4,4 GHz koliko su postizali ASUS modeli, ali se radi o fiksnoj frekvenciji, pa rezultati ne zaostaju previše za drugim modelima. Pritom GPU deo nije imao nikakvih benefita i ostao je na 1200 MHz. Naravno, dostupna su manuelna podešavanja, čak i iz OS-a, ali kada je automatski OC u pitanju ASRock Fatal1ty Z87 Killer je podbacio.

Rezultati testova

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
 

Gejming testovi

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Z87-C CPU: 4,408 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHZ
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Fatal1ty Z87 Killer CPU: 4 GHz, RAM:213 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Finalni utisci

Iako je automatski overklok pomalo i razočarao moramo priznati da kada sve uzmete u obzir ASRock Fatal1ty Z87 Killer predstavlja odličnu ploču. Naime, naša baterija testova je takva kakva jeste i namenjena je da proveri koliko su proizvođači uspeli da usavrše umetnost automatskog overkloka. Od Sandy Bridge pa na ovamo Intel se trudi da OC ubije koliko god može, kako korisniku ne bi ostavio mogućnost da od procesora od 150 EUR dobije performanse modela od 300 EUR, pa su izmislili Turbo frekvenciju i zaključavaju mogućnosti overkloka sve više i više sa svakom novom generacijom. Naravno, pošto su performanse procesora na pločama na default frekvenciji u 99,9% slučajeva identične, automatski overklok je tu da pokaže razliku, jer nije mala stvar da kupite ploču, kliknete na dugme OC, bilo na ploči, bilo u nekom softveru i dobijete 20% bolje performanse. Iz tog ugla ASRock obavlja sasvim prosečan posao, ali iz svih ostalih uglova, ponajviše cene ova ploča je osvojila naše simpatije.

Za oko 90 EUR dobijate najjaču Intel platformu, čak tri PEG slota koji podržavaju i SLI i CrossFire, podršku za rad memorije preko 3 GHz, odličnu audio kartu i naravno E2200 Killer mrežnu kartu. Dakle, sve ono što jedan ozbiljan igrač, kojeg ne zanima overklok previše može da poželi. Čak i da vas zanima OC, tu je manuelni mod u kojem možete do mile volje da cedite megaherce iz vašeg procesora, a obzirom na ozbiljnu naponsku jedinicu i veliki broj opcija u BIOS-u ne sumnjamo da ćete postići dosta dobre rezultate. I pored svega navedenog sa ovom cenom i odabranom opremom koju poseduje ovaj model moramo da priznamo da odavno nismo videli ovako dobro izbalansiranu matičnu ploču koja bolje pogađa ciljanu grupu nego što je to ASRock uradio sa Fatal1ty Z87 Killer.

Za:

- cena
- Z87 čipset
- Qualcomm Atheros Killer E2200 gigabitni LAN
- 3x PCI Express 3.0 x16, sa SLI i CrossFire podrškom
- 3050+ MHz RAM
- Purity Sound
- HDMI In
- Fatal1ty Mouse Port
- dobra softverska podrška

Protiv:

- previše liči na ROG modele
- previše šaren BIOS sa iritirajućom zvučnom podlogom
- slab auto OC
- najosnovnija oprema u paketu


Matičnu ploču na test ustupio PiN Computers.

Komentari

0 Dodaj komentar

Berlin: upoznajmo se sa ASUS Z97 modelima matičnih ploča

Test: ASUS Z87-C

10203
10205
10206
10207
10208
10209